0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Кето-дієта: особливості дієти і кому вона насправді показана

Кетогенну дієту часто рекламують як чудодійний засіб для схуднення, але насправді такий план харчування пов'язаний з серйозними ризиками для здорових людей. Тому важливо знати, в чому полягають кето-особливості і чому іноді краще утриматися від дієтичних експериментів.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Кето-дієта: особливості дієти і кому вона насправді показана

У світі дієт для схуднення низьковуглеводні і високобілкові раціони часто привертають увагу. У цю категорію потрапляють дієти Палео, Саут-Біч і Аткінса. Часто їх називають кетогенними або кето-дієтами.

Але справжня кетогенна дієта зовсім інша. На відміну від дієт, в яких основна увага приділяється білку, кето-дієта зосереджена на жирі, який забезпечує до 90% денних калорій. І це однозначно не той тип дієти, який можна спробувати будь-якій людині в якості експерименту. У цій статті ми розглянемо, чому.

Що собою являє справжня кето-дієта?

Ось основи: кето спрямована на те, щоб змусити ваше тіло використовувати інший вид пального. Замість того щоб покладатися на цукор (глюкозу), який надходить з вуглеводів (таких як зернобобові, овочі і фрукти), кето-дієта спирається на кетонові тіла — вид палива, яке печінка виробляє з накопиченого жиру. Такий стан називається кетоз.

Спалювання жиру, причому в прямому сенсі, здається ідеальним способом схуднути. Але змусити печінку виробляти кетонові тіла непросто:

  • це вимагає, щоб ви позбавляли себе вуглеводів, тобто, менше 20-50 грамів вуглеводів в день (майте на увазі, що банан середнього розміру містить близько 27 грамів вуглеводів);
  • для досягнення стану кетоза потрібно кілька днів;
  • занадто багато білка в раціоні також може перешкодити кетозу, тому вся дієта зосереджується на споживанні жиру.

Класичні пропорції кето виглядають так:

  • 5% вуглеводи;
  • 20% білок;
  • 75% жири.

Існують варіанти, коли процент жирів домінує ще сильніше.

Що це означає? Це означає, що 75%, а то і всі 80%, припадає споживати з жирів. Але не просто з жирних смачних страв, як, наприклад, червона риба або чизкейк з рікотти, а справжніх чистих насичених жирів. Це сало, вершкові та рослинні олії.

Людині, що вирішила поекспериментувати, доведеться відмовитися взагалі від усієї вуглеводної їжі. Єдине, що залишається дозволеним — це низькокалорійні овочі в обмежених кількостях (кабачки, огірки, спаржа, листя салату, редис і так далі).

Наприклад: якщо ви споживаєте 2000 калорій в день, це означає, що тільки 100 з них надходять з вуглеводів.

Абсолютно вірно, що кетоз — це легка форма кетоацидозу, що вражає людей з діабетом 1 типу. Фактично, це основна причина смерті людей з діабетом у віці до 24 років.

Призначення кето: для кого була розроблена

Попри ажіотаж і трендовість, кетогенна дієта не є чимось новим. У медицині вона використовується майже 100 років для лікування лікарсько-стійкої епілепсії.

У травні 2008 року на світ з'явилася новина з Інституту дитячого здоров'я (Лондон, Англія), яка незабаром була опублікована в дуже поважному медичному журналі Lancet Neurology.

У дослідженні брали участь дві групи із 145 дітей з важковиліковними нападами епілепсії. Перша група повинна була дотримуватися дієти протягом 3 місяців. А друга група, будучи контрольною, слідувала основній медикаментозній терапії в поєднанні з кето.

Результати були вражаючими. Частота епілептичних нападів у дітей, які отримували кетогенну дієту, знизилася на 38% (!) — це вельми значущий результат, який дає зрозуміти, що такий тип харчування може полегшити перебіг захворювання. Тому кетогенна дієта гідна того, щоб назвати її «лікувальною» в деякому сенсі.

Після цієї радісної новини її почали тестувати щодо інших захворювань, але, на жаль, ніяких значущих ефектів не вия

Що буде, якщо використовувати кето для схуднення?

Кето-дієта в основному використовується для зниження частоти епілептичних нападів у дітей. Хоча вона також була випробувана для схуднення, але поки що вивчені тільки короткострокові результати, і вони неоднозначні. Невідомо, чи працює вона в довгостроковій перспективі і чи є такий тип харчування безпечним.

Абсолютні протипоказання до кето-дієти

У кетогенної дієти є ряд абсолютних протипоказань, які говорять про те, що цей план харчування не можна використовувати в наступних станах:

  • однозначно не варто навіть пробувати цей варіант харчування гіпертонікам;
  • цукровий діабет 1 типу;
  • вагітним;
  • люди з метаболічними порушеннями (будь-які проблеми з печінкою, нирками, легенями, підшлунковою залозою);
  • діти, підлітки;
  • якщо є розлади харчової поведінки;
  • захворювання жовчного міхура (або якщо його видалили);
  • патологія щитовидної залози;
  • якщо є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, наприклад, запори (кето-дієта бідна волокнистими продуктами, такими як зернові та бобові);
  • хронічна втома;
  • депресія;
  • проблеми з пам'яттю і концентрацією уваги (мозку для функціонування необхідний цукор зі складних вуглеводів);
  • ГЕРХ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба).

Перші симптоми побічних ефектів кето настільки добре відомі, що у них навіть є своя назва.

«Деякі люди повідомляють про грипоподібні симптоми протягом перших кількох днів після початку кето-дієти, яку часто називають кето-грипом», — говорить Крістен Сміт, дієтолог і координатор баріатричної хірургії в Piedmont Healthcare в Атланті.

Симптоми кето-грипу включають:

  • нудоту;
  • блювоту;
  • головний біль;
  • втома;
  • запаморочення;
  • безсоння;
  • труднощі в переносимості фізичних навантажень;
  • розлад шлунку.

За всіма цими та іншими причинами більшість дієтологів радять своїм клієнтам уникати кето-дієти. Безумовно, це може допомогти трохи схуднути, але якою ціною?

«Немає ніяких наукових підтверджень того, що це безпечно та ефективно в довгостроковій перспективі», — говорить Еббі Грінспан, дієтолог з Вестпорта, штат Коннектикут. — «Я не бачу сенсу робити це. Я ніколи не рекомендую таку дієту своїм клієнтам, і я не знаю дієтологів, які б це зробили».

Вплив кето-дієти на здоров'я

Про те, що кето не несе ніяких особливих позитивних ефектів на здоров'я і навіть навпаки, може його значно погіршити, каже авторитетний метааналіз 8-ми досліджень з журналу Lancet. У ньому протягом 25 років брало участь цілих 432 179 осіб!

Найбільшу тривалість життя і найменший ризик серцево-судинних захворювань демонстрували люди, які отримували 50-55% енергії з вуглеводів щодня. Плюс до всього, смертність зростала, коли енергію вуглеводів люди заміняли на тваринні жири.

Дослідження JAMA демонструє те, що харчування чистими жирами значно впливає на ліпідограму, а конкретніше — підвищує ризики серцево-судинних катастроф.

Висновки: плюси та мінуси кето-дієти

Важливо розуміти, що справжня кето-дієта — не новомодний тренд, а справжня лікувальна стратегія. Головний і, мабуть, єдиний плюс в ній — це її терапевтичний ефект щодо епілепсії.

Замість того щоб дотримуватися чергової популярної схеми харчування, яка навряд чи триватиме довго, раціональніше прийняти зміни в способі життя, які будуть стійкими у довгостроковій перспективі.

Збалансована, здорова і чиста дієта, багата яскравим розмаїттям фруктів і овочів, нежирним м'ясом, рибою, цільнозерновими продуктами, горіхами, насінням — це те, що однозначно піде на користь вашому тілу і психоемоційного стану.

У гонитві за ідеальною формою можна зробити величезну кількість помилок. Адже не завжди поради, які можна знайти в інтернеті, базуються на наукових даних. В результаті людина витрачає багато часу і не досягає бажаного ефекту. Тому так важливо мати базові знання. Читайте в нашій статті про те, які 5 популярних міфів про обмін речовин існують на сьогоднішній день і як грамотно досягти поставленого результату.

Інтервальне голодування останнім часом стало тенденцією до здоров'я. Прихильники стверджують, що відмова від їжі має багато переваг для організму в порівнянні з іншими видами дієт. Але чи так це насправді? Дізнайтеся з нашої статті, що собою являє интервальное голодування, в чому полягає його доведена ефективність, а також все про головні мінуси такого підходу.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність дієтологом Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Калініною Катериною Анатоліївною.

 

Джерела

The ketogenic diet for the treatment of childhood epilepsy: a randomised controlled trial / The Lancet 

Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis / The Lancet

Effect of a High-Fat Ketogenic Diet on Plasma Levels of Lipids, Lipoproteins, and Apolipoproteins in Children / JAMA

Ketogenic diet / Epilepsy Society

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.