0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Який пробіотик краще: кефір, чайний гриб чи капсули?

Здоров'я кишківника залежить від балансу мікроорганізмів, що мешкають у травному тракті. І підтримка цього правильного балансу життєво важлива для фізичного, психічного здоров'я та імунітету. Пробіотики грають в цьому ключову роль. Але які краще обрати: кефір, чайний гриб чи звичні всім лікарські капсули?

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Який пробіотик краще: кефір, чайний гриб чи капсули?

Шлунково-кишковий тракт (ШКТ) травної системи регулярно піддається впливу харчових частинок, токсичних речовин навколишнього середовища і потенційних патогенів. Підтримка сильної та здорової травної системи є ключем до нормального засвоєння поживних речовин, створення надійного і різноманітного мікробіому і підтримки загального благополуччя і здоров'я шлунково-кишкового тракту.

Про мікрофлору кишківника і мікробіом

Пробіотик — це частина широкої картини, що стосується бактерій і тіла людини — її мікробіому. Для ясності, можна розглядати мікробіом як ліс, в якому існують найрізноманітніші живі види, які підтримують порядок і здоров'я цього середовища, тобто, тіла. Ці живі види називаються мікробами. У тілі людини знаходяться трильйони мікробів, особливо вони зосереджені в товстому і тонкому кишківнику. Це ціла армія з:

  • бактерій;
  • грибів (дріжджі);
  • вірусів;
  • найпростіших.

Мікробом кожної людини унікальний. Немає двох людей з однаковими мікробними клітинами, навіть у близнюків вони будуть різними.

Щоб мікроб можна було назвати пробіотиком, він повинен володіти кількома характеристиками:

  • здатністью бути ізольованим від людини;
  • здатністью вижити в кишківнику після прийому їжі, тобто, мати стійкість;
  • мати доведену користь для людини;
  • бути безпечними.

Що таке пробіотики й навіщо вони потрібні?

Пробіотики вивчаються на предмет їх потенційної користі, наприклад, запобігання інфекцій, зміцнення імунної системи й підтримки здоров'я шкіри та нервової системи.

Не можна сказати, що тема пробіотиків і кишківника повністю вивчена, але дослідники все ще намагаються повністю зрозуміти, як вони діють і які їхні особливі переваги для здоров'я людей. Велика частина дискусій про потенційні позитивні ефекти пробіотиків зосереджена на їх здатності підтримувати здоров'я шлунково-кишкового тракту (ШКТ).

Коли справа доходить до здоров'я кишківника, пробіотики можуть:

  • не дозволяти шкідливим бактеріям прикріплятися до слизової оболонки кишківника і рости там;
  • відправляти сигнали своїм клітинам, щоб вони накопичували слиз в кишківнику і допомагали йому діяти, як бар'єра проти інфекції;
  • служити перешкодою для токсичних речовин, що виділяються певними бактеріями, і, як наслідок, зупиняти захворювання;
  • сприяти зростанню інших «корисних» бактерій, які можуть поліпшити здоров'я і самопочуття.

Як вибрати пробіотик?

Щоб бути справжнім пробіотиком, продукт повинен містити живі та активні бактеріальні культури, і це має бути зазначено на упаковці.

Загальна рекомендація — вибирати пробіотичні продукти, що містять не менше 1 мільярда колонієутворюючих одиниць і містять роди Lactobacillus, Bifidobacterium або Saccharomyces boulardii — одні з найбільш вивчених пробіотиків

Але, можливо, доведеться копнути глибше, оскільки кожен рід бактерій охоплює безліч штамів, які дають різні результати.

Наприклад, йогурт, зроблений з двох заквасочних бактеріальних культур — Streptococcus thermophilus і Lactobacillus bulgaricus, і, здавалося б, їх достатньо, але ці бактерії часто знищуються кислотою шлунка і не мають жодного позитивного ефекту.

Знаючи це, деякі компанії додають в продукт додаткові бактерії, тому перевіряйте маркування і вибирайте продукти з бактеріями, доданими в заквасочні культури.

Безумовно, пробіотичні продукти — кращий вибір. Це:

  • йогурт;
  • кефір;
  • чайний гриб (ферментований чорний чай);
  • квашена капуста (охолоджена, не призначена для тривалого зберігання);
  • кімчи (приготована з ферментованої капусти);
  • темпі та місо (також з ферментованої капусти);
  • соєві боби.

Що краще: кефір, чайний гриб чи капсули з пробіотиками?

Кефір

У кефірних грибках описано присутність понад 20 видів молочнокислих бактерій різних видів, понад 10 родів і видів дріжджів, 2 види оцтовокислих бактерій.

Молочнокислі бактерії представлені такими мікроорганізмами як:

  • мезофільні молочнокислі стрептококи видів Streptococcus lactis, Streptococcus cremoris;
  • ароматоутворюючі бактерії видів Streptococcus diacetylactis, Leuconostoc dextranicum;
  • молочнокислі палички роду Lactobacillus.

Кефір є дуже важливим пробіотичним харчовим продуктом, оскільки сприяє загальному оздоровленню організму. Це обумовлено цілим рядом його біологічних ефектів: антиканцерогенним, радіопротекторним, антігенотоксічним і антимутагенним, антиоксидантним, гіпотензивним, гіпоглікімічним, протизапальним і ранозагоючим антимікробним, імуногенним і протиалергічним.

Чайний гриб

Комбуча (сучасна назва чайного гриба) — не тільки суперфуд, а й ціла спільнота бактерій і дріжджів. Свою популярність напій отримав тим, що він «зміцнює здоров'я».

Комбучу готують з чаю, цукру і дріжджів — все це змішують, залишають настоюватися і бродити. Таким чином настій збагачується бактеріями, різними мікроорганізмами та кислотами. Але в чому особливість? На відміну від бактерій в кисломолочних продуктах, мікроорганізми в чайному грибі живучі й активні, тому після пари ковтків комбучі травлення прийде в норму набагато швидше.

Сучасні методи дослідження відновлюють популярність комбучі як пробіотика для лікування і профілактики багатьох захворювань. А препарати на його основі в недалекому майбутньому будуть використовувати як фармакологічні, що показує високу дієвість такого продукту.

Але вагітним і людям з ослабленою імунною системою краще утриматися від цього напою.

Капсули з пробіотиками

Капсули містять завжди «сухі» пробіотики. Вони потрібні в тому випадку, коли звичайних харчових продуктів вже недостатньо. Завжди звертайте увагу на дату виготовлення, форму випуску та умови зберігання пробіотика.

Якщо ви вирішили вибрати пробіотик в капсулах, беріть тільки ті, де є спеціальна оболонка, що захищає в ній весь вміст, оскільки всі мікроорганізми в капсулі транспортуються через шлунок прямо до кишківника. І спеціальна оболонка забезпечує цей процес, не даючи капсулі розпастися ще під дією соляної кислоти та жовчі. 

Підсумовуючи, можна сказати що пробіотики в правильній капсульній формі — захищені, тому вони однозначно дійдуть до кишківника, ніж звичайні продукти.

Чи можна розглядати пробіотики як лікування?

Пробіотики особливо гарні для людей з певними захворюваннями. Нижче наведено список поширених розладів шлунково-кишкового тракту.

Синдром роздратованого кишківника (СРК)

СРК може викликати діарею, закреп або і те, і інше по черзі.

Bifidobacterium infantis, Saccharomyces boulardii, Lactobacillus plantarum і суміш бактерій — це деякі пробіотики, які були вивчені на людях з СРК, вони можуть допомогти зменшити такі симптоми як відчуття здуття живота.

Запальне захворювання кишківника (ВЗК)

ЗЗК — це проблема імунної системи, що викликає запалення в травному тракті. Це може викликати біль, діарею, втрату ваги й кров при дефекації.

Дослідження показують, що деякі пробіотики, включаючи кишкову паличку Nissle і суміш штамів Lactobacillus, Bifidobacterium і Streptococcus, можуть допомогти зменшити запалення.

Інфекційна діарея

Інфекційна діарея викликається шкідливими бактеріями, вірусами або паразитами.

Lactobacillus rhamnosus і Lactobacillus casei можуть бути корисні при лікуванні діареї, викликаної ротавірусом, який часто вражає немовлят і маленьких дітей.

Багато штамів Lactobacillus і штам дріжджів Saccharomyces boulardii можуть допомогти скоротити тривалість перебігу інфекційної діареї.

Де можна знайти пробіотики і як їх приймати та зберігати?

Продукти з пробіотиками зазвичай містять бактерії з двох груп: Lactobacillus і Bifidobacterium.

У харчових продуктах — це йогурт, кефір, квашена капуста або кімчи, але також їх можна придбати як добавку у вигляді таблеток або крапель, купувати які слід тільки в аптеці.

  • Хілак — нормалізує кишкову флору, її pH. В складові входять Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus helveticus.
  • Лінекс — головна речовина — лебенін, яка вміщує необхідні молочнокислі бактерії, конкретніше: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium infantis, Enterococcus faecium. Лінекс зазвичай призначають при інфекціях травного тракту і / або під час прийому антибіотиків.
  • Лактазік для дітей. Його може рекомендувати лікар, якщо є необхідність в додатковому джерелі ферменту лактази, а це допомагає засвоєнню молока, усуває коліки та здуття. Дозволяє зберегти грудне вигодовування.
  • Ентерожерміна — 1 флакон по 5 мл містить Bacillus clausii, вони коригують дизвітаміноз, викликаний дією антибіотиків, тобто, використовується як допоміжна терапія до основного лікування.
  • Пробіз — кожна капсула містить: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum, Saccharomyces boulardii. Пробіз потрібен для збереження рівноваги кишкової мікрофлори, а також її захисту. Його можна використовувати і при розладах кишківника, при зміні харчування, стресі й просто як профілактичний засіб.
  • Лактовіт форте — це комбінація з Lactic Acid Bacillus (Bacillus coagulans (Lb.sporogenes)), фолієвої кислоти та вітаміну B12. Такий препарат можна дорослим і дітям від 6 місяців.

Зберігайте пробіотик відповідно до вказівок на упаковці. Багато пробіотичних препаратів можна зберігати тільки в холодильнику.

Побічні ефекти пробіотиків

Небажані ефекти від пробіотиків все ж існують. Є легкі побічні ефекти, які тривають недовго, наприклад, гази та здуття живота. І є більш серйозні побічні ефекти — це алергічні реакції на пробіотики або на інгредієнти, що входять до складу комбінованих продуктів. І це поки єдине, що відомо і точно встановлено.

Для людей, які в цілому здорові, поширена думка, що пробіотики безпечні для прийому, але насправді ж мало що відомо про їх довгострокове застосування. Пробіотики можуть викликати інфекцію у людей зі слабкою імунною системою, тому дуже важливо тримати зв'язок з лікарем на випадок рішення щодо будь-яких нових ініціатив з приводу «поліпшення» і «прокачування» свого здоров'я.

Якщо ваш лікар рекомендував вам приймати пробіотичні продукти або добавки, приймайте їх, як описано, щоб максимізувати користь і запобігти їх короткочасній дії.

Про те, що шлунково-кишковий тракт не в порядку, може свідчити здуття живота і підвищене газоутворення. Дізнайтеся, як не допустити дискомфорту в кишківнику і які пробіотики можуть допомогти налагодити його роботу.

Порушити баланс мікроорганізмів в шлунково-кишковому тракті можуть різні фактори, але, на щастя, впливу більшості з них можна запобігти, якщо знати як. Читайте докладніше про те, що таке дисбактеріоз насправді: причини виникнення, симптоми і ефективні препарати для лікування.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

What are probiotics and can they aid GI health? /  American Gastroenterological Association

Probiotics: a role in the treatment of intestinal infection and inflammation? / BMJ

Use of probiotics in gastrointestinal disorders: what to recommend? / NCBI

Probiotics and prebiotics in intestinal health and disease: from biology to the clinic / Nature

Effects of probiotics on gut microbiota: mechanisms of intestinal immunomodulation and neuromodulation / NCBI

How to Pick the Best Probiotic for You / HealthEssentials

Probiotics, Nutrition, and the Small Intestine / SpringerLink

Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence / American Academy of Family Physicians

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.