0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Які біодобавки найкраще підходять при сезонній алергії? Огляд ефективних натуральних БАДів

Квітучі рослини — це прекрасно, але як тільки починає з'являтися пилок, мільйони людей із сезонною алергією відчувають симптоми полінозу. Від цього немає ліків, крім вакцинації аллергенспеціфічної терапії, але є заходи, щоб приборкати алергічний риніт, і один з таких прийомів — це використовувати натуральні біодобавки з доведеною ефективністю.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
 Які біодобавки найкраще підходять при сезонній алергії? Огляд ефективних натуральних БАДів

Якщо у вас алергія, ви можете перебувати в нескінченному виборі серед безлічі ліків. Але на той випадок, якщо ви не захочете приймати препарати, які змушують вас відчувати себе млявими, сонними або збудженими без причини, є інші варіанти.

У цій статті — короткий виклад того, які рослинні засоби демонструють доведену ефективність для полегшення сезонної алергії.

Сезонна алергія: чому виникає і як проявляється

Сезонна алергія також називається «сінною лихоманкою» або алергічним ринітом — це симптоми, що виникають в певну пору року, коли рослини під час цвітіння виділяють спори, а дерева, трави та бур'яни випускають крихітні частинки пилку в повітря, а восени виникає алергія на цвіль. Тоді імунна система людей, які реагують алергією, вивільняє гістамін в кров, щоб захиститися.

У людей може бути алергія на один або кілька видів пилку або цвілі. І пік поширення алергенів, як правило, досягає середини літа і осені в залежності від місця розташування.

Алергія може розвинутися навіть у дітей, у яких ніколи не було навіть натяку на сінну лихоманку. Вона може початися практично в будь-якому віці, хоча зазвичай розвивається до 10 років і досягає піку до двадцяти, при цьому симптоми часто проходять ближче до зрілого віку.

Симптоми сезонної алергії

Неприємні прояви алергії варіюються від легких до важких. Ось найпоширеніші симптоми полінозу:

  • чхання;
  • нежить або закладений ніс;
  • сльозяться і сверблять очі;
  • свербіж носових пазух, горла або слухових проходів;
  • закладеність вух.

До тих симптомів, які зустрічаються рідше, відносяться:

  • головний біль;
  • тяжке дихання;
  • хрипи;
  • кашель.

Багато людей з ознаками сезонної алергії також паралельно можуть хворіти на астму.

Які натуральні біодобавки можуть допомогти при алергії?

Відомі методи лікування, такі як прийом антигістамінних препаратів, кортикостероїдів і протинабрякових засобів, можуть допомогти полегшити симптоми полінозу, але вченими також було запропоновано використовувати й деякі натуральні біодобавки.

Екстракт білокопитника

Він допомагає полегшити симптоми сезонної алергії, якщо приймати протягом одного-двох тижнів.

Деякі дослідження показали, що він працює так само, як і антигістамінні препарати другого покоління, наприклад як Аллегра і Цетиризин.

Однак майте на увазі, що білокопитник може містити токсичні для печінки з'єднання.

Бромелайн

Невелике обсерваційне дослідження у складі 12 осіб з хронічним риносинуситом (тобто, тривалим набряком носової порожнини і пазух) показало, що прийом таблеток бромелайну (зазвичай в дозах 3000 одиниць FIP в день) протягом трьох місяців поліпшив загальні симптоми в порівнянні з вихідним рівнем.

Однак бромелайн може вплинути на препарати, що розріджують кров, седативні засоби і деякі антибіотики, а у деяких людей спровокувати алергічну реакцію.

Спіруліна

Дослідження на тваринах показало, що такі синьо-зелені водорості пригнічують роботу гістаміну, хімічної речовини, яка викликає алергічні реакції.

Якщо розглядати відносно риніту, то спіруліна проявила свою дієвість; її прийом по два грами в день протягом 6-ти місяців помітно знизив такі симптоми як відчуття закладеності носа, рясні виділення з нього, а також чхання.

Майте на увазі, що деяка спіруліна може бути забруднена важкими металами, такими як свинець і ртуть, тому у людей, які приймають спіруліну, були зареєстровані випадки алергічних реакцій і рабдоміолізу (руйнування м'язів).

Кон'югована лінолева кислота

У дослідженнях на тваринах було показано, що лінолева кислота змінює імунну відповідь і пригнічує реакції гіперчутливості, можливо, шляхом зниження вивільнення гістаміну і простагландину E2 — гормону, що опосередковує запалення.

Клінічне дослідження серед людей з алергією на пилок берези показало, що щоденний прийом 3 грамів CLA протягом 12 тижнів покращує загальне самопочуття і зменшує чхання в порівнянні з плацебо.

Майте на увазі, що у деяких людей CLA викликає нудоту, розлад шлунково-кишкового тракту, наприклад, діарею — в якості побічних ефектів це проявлялося найчастіше.

Деякі пробіотики

Попередні випробування показують, що деякі пробіотики також можуть зменшити симптоми алергії. Було виявлено, що при щоденному прийомі антигістамінних препаратів один конкретний штам пробіотика покращує очні (але не назальні) симптоми алергії. Цей пробіотик — L.Lactobacillus paracasei.LP-33, укладений в одну капсулу і приймається з їжею.

Пробіотичні продукти, включаючи квашену капусту, кімчи, чайний гриб і йогурт, також надзвичайно корисні, оскільки в процесі їх ферментації утворюються корисні бактерії, схожі на організми, що містяться в пробіотичних добавках. Як і добавки з пробіотиками, ці ферментовані продукти зміцнюють імунну систему і допомагають позбавитися від алергії.

Фермент EpiCor

Це фірмовий інгредієнт, отриманий в результаті ферментації «цільної їжі» пивними дріжджами. Єдине, в чому він себе проявив, так це в полегшенні дихання. З ним зменшується закладеність носа, але не інші симптоми.

Куркумін

Відома індійська спеція куркума давно отримала визнання за свої лікувальні властивості, викликала інтерес як з боку медичного та наукового світу, так і з боку кулінарів, оскільки вона є основним джерелом поліфенолів куркуміна.

Така пікантна добавка допомагає в лікуванні окислювальних і запальних станів, метаболічного синдрому, артриту, занепокоєння і гіперліпідемії. Не менш дієва в лікуванні запалення і м'язової хворобливості, викликаних фізичними вправами, тим самим покращує відновлення і працездатність у активних людей.

Крім того, відносно низька доза комплексу може принести користь для здоров'я людям, у яких не було діагностованих захворювань! Більшість цих переваг можна пояснити внаслідок антиоксидантної та протизапальної дії куркуми.

Добавка з куркуміном показала свою ефективність в зниженні симптомів сезонної алергії, що проявляється  чханням, нежитем і закладеністю носа.

Пікногенол

Пікногенол — фірмовий екстракт соснової кори, використовується в якості натуральної добавки при декількох станах, включаючи суху шкіру і СДУГ. У ньому є ті активні інгредієнти, які можна знайти в шкірці арахісу, виноградних кісточках і корі гамамелісу.

Пікногенол може бути корисний при алергії на березу, якщо приймати його досить завчасно до початку сезону алергії — за півтора місяці до початку цвітіння алергенів рослин.

Екстракт кропиви дводомної

Лабораторні дослідження показують, що екстракт кропиви дводомної може зв'язуватися з рецепторами гістаміну і пригнічувати запальні процеси, що викликають алергічні реакції.

Схоже, що існує тільки одне дослідження його впливу на людей з алергією, яке показало, що 58% тих, хто брав кропиву дводомну, повідомили, що вона ефективна для полегшення їх симптомів, в порівнянні з 37% тими, хто приймав плацебо.

Кверцетин

Кверцетин — прекрасний представник поліфенолів, підгрупи флавоноїдів, флавонолів. Його основними природними джерелами в харчових продуктах є овочі, такі як цибуля, броколі і фрукти (яблука, ягідні культури, виноград), ще деякі трави, чай і вино.

Кверцетин відомий своєю антиоксидантною активністю в уловлюванні радикалів і протиалергічними властивостями, що характеризуються стимуляцією імунної системи і противірусною активністю.

Попередні аналізи показують, що кверцетин може допомогти придушити вивільнення гістаміну і антигенспецифічних антитіл (IgE), які беруть участь в алергічних реакціях, ы тим самим зменшувати певні симптоми у людей з негативною реакцією на пилок кедра.

Риніт ніколи не виникає просто так, у нього є конкретні причини, які можуть протікати в більш серйозні патології нижніх дихальних шляхів. Тому важливо знати як вилікувати свій ніс і швидко полегшити собі стан. Читайте докладніше про те, як вибрати краплі в ніс: повний гайд по вибору найефективніших назальних засобів.

На сьогоднішній день буквально кожне друге ліки називається противірусною. Дати назву лікам і пообіцяти ефект — не проблема. Але чи є тому насправді підтвердження і наскільки точно впливає препарат на патоген? Дізнайтеся, які секрети таять в собі противірусні засоби: чому більшість з них неефективні і що радить застосовувати ВООЗ для боротьби з вірусами.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність сімейним лікарем медичного центру Medical PlazaГубаренко Галиною Василівною.

 

Джерела

Efficacy and safety of butterbur herbal extract Ze 339 in seasonal allergic rhinitis: postmarketing surveillance study / PubMed

Randomised controlled trial of butterbur and cetirizine for treating seasonal allergic rhinitis / PubMed

Efficacy and tolerability of bromelain in patients with chronic rhinosinusitis--a pilot study / PubMed

Inhibitory effect of mast cell-mediated immediate-type allergic reactions in rats by spirulina / PubMed

The effects of spirulina on allergic rhinitis / PubMed

Immunological and metabolic effects of cis-9, trans-11-conjugated linoleic acid in subjects with birch pollen allergy / PubMed

Efficacy and safety of the probiotic Lactobacillus paracasei LP-33 in allergic rhinitis: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial (GA2LEN Study) / European Journal of Clinical Nutrition 

Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health / NCBI

Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis / PubMed

Randomized, double-blind study of freeze-dried Urtica dioica in the treatment of allergic rhinitis / PubMed

Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response / NCBI

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.