0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Яка вакцина від коронавірусу найбезпечніша: порівняння основних видів вакцин

Яка вакцина від коронавируса найбезпечніша? Це питання стосується кожного. Ми підготували для вас огляд різних видів вакцин і розповіли про механізм їх дії. Читайте нашу статтю і ви дізнаєтеся найважливіше про вакцини: CoronaVac, Pfizer, Moderna і Johnson & Johnson.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Яка вакцина від коронавірусу найбезпечніша: порівняння основних видів вакцин

Сьогодні, коли розробляється більше 200 вакцин від коронавірусу й деякі з них уже застосовуються, дуже важливо знати, яка вакцина найбезпечніша.

У цій статті ми розглянемо, який вид нових препаратів від коронавірусу надає найменше побічних ефектів і не шкодить здоров'ю.

Сучасна класифікація вакцин: особливості кожного виду

У минулому столітті найактивніше використовувалися тільки два види вакцин, а саме інактивований і атенуйований. Але з часом і розвитком медицини та фармації ситуація змінилася. Більш того, останні кілька років велися розробки найсучаснішого виду — вакцин мРНК. Дану технологію активно почали впроваджувати для створення нових препаратів від коронавірусу.

Слід підкреслити, що головне завдання вакцини будь-якого виду складається з 3-х цілей:

  • запобігти виникненню захворювання;
  • знизити тяжкість перебігу хвороби, якщо щеплений все ж заразився;
  • перервати ланцюжок передачі інфекції.

Види вакцин

Види вакцин

На даний момент Всесвітня організація охорони здоров'я виділяє 5 основних видів вакцин, а саме: 

  1. Інактивовану. Її основною складовою є вбитий з використанням високих температур, хімічних реагентів або отрут шкідливий патоген (бактерія або вірус).
  2. Атенуйовану (жива ослаблена). Для її виготовлення застосовується ослаблений живий вірус, чи бактерія, які інактивують у лабораторних умовах.
  3. Векторну. У якості вектора використовується безпечний вірус. У нього вводять генетичний код шкідливого вірусу, який в організмі вивільняється та сприяє утворенню білка, на який повинна відповісти імунна система.
  4. Субодиничну. Для виробництва лікарських засобів цього типу застосовують частинки, фрагменти вірусу або бактерії.
  5. Вакцину мРНК (на основі нуклеїнових кислот). Головним компонентом такої лікарської речовини є генетична структура вірусу, з якої в організмі виникає вірусний білок, на який буде направлена ​​захисна реакція. Це найновіший вид вакцин.

Важливо зауважити, що розробка медикаментів від COVID-19 велася досить швидко, а застосовувати їх стали менше, ніж через рік після початку пандемії. У багатьох це викликає побоювання й сумніви в безпеці таких препаратів. Однак існує ряд факторів, які сприяли збільшенню швидкості розробки сучасних медикаментів.

Чому вакцини від коронавірусу були розроблені так швидко?

Раніше період від створення до застосування вакцини на людях міг становити 10-15 років. Але вже на прикладі препарату від вірусу Ебола, спалах якого спостерігалася в Західній Африці в 2014 році, помітно скоротилася тривалість процесу розробки ефективної вакцини. 

Що стосується лікарських засобів від COVID-19, то вчені називають такі 4 фактора, які дозволили швидко створити значну кількість нових медикаментів:

  1. Нова технологія виробництва препаратів на основі нуклеїнових кислот (мРНК вакцини). Вона розроблялася роками для підготовки до спалахів інфекційних захворювань, але до початку пандемії вже була готова. Створення по ній препаратів триває менше часу, ніж при інших способах виробництва.
  2. Китай на початку пандемії передав іншим країнам генетичну інформацію про SARS-CoV-2. Це допомогло їм швидше почати розробляти лікарські речовини.
  3. Соціальні мережі та їх широке використання по всьому світу допомагали і допомагають фармацевтичним компаніям швидко знаходити добровольців для тестування нових медикаментів.
  4. Деякі фармацевтичні компанії почали розробку, тестування і виробництво лікарських речовин до отримання державного замовлення на них.

Знаючи про особливості основних видів вакцин, включаючи препарати від COVID-19, можна припустити, який з них найбільш безпечний для людини.

Найбезпечніша вакцина: який вид препаратів не зашкодить здоров'ю

Розглянемо кожен вид вакцин з класифікації ВООЗ у порядку зниження їх небезпеки та ризику виникнення побічних реакцій.

Живі вакцини

Вони вважаються найбільш небезпечним видом вакцин, так як містять живі, хоч і в ослабленому стані, віруси або бактерії. Всесвітня організація охорони здоров'я застерігає, що в людей з ослабленою імунною системою може збільшитися ймовірність і сила побічних ефектів після застосування атенуйованих препаратів.

Людині зі зниженим імунітетом складніше протистояти живому, ослабленому вірусу, тому імунна реакція може бути більш тривалою, а під час неї виникати різні побічні ефекти. Крім того, в індивідуальних випадках живі вакцини провокували появу патологій у здоров'ї пацієнта.

Лікарські засоби даного виду також не показані людям з хронічними захворюваннями й трансплантацією органів. Тому перед їх застосуванням обов'язково слід проконсультуватися з лікарем.

Вакцини мРНК

Дану групу препаратів досить складно віднести до безпечних або небезпечним медикаментів, так як вона з'явилась не так давно. Вакцина містить генетичний матеріал живого вірусу, який в організмі людини продукує спайковий білок. Саме на нього спрямована імунна реакція.

Якщо порівнювати безпеку вакцин мРНК від коронавірусу з іншими типами лікарських засобів від цього захворювання, то можна помітити, що вона не найбезпечніша.

Американський фахівець в області медицини Кевін Бан зазначає, що серед трьох американських медикаментів Pfizer, Moderna і Johnson & Johnson, найбезпечнішою вакциною вважається остання. Pfizer і Moderna відносяться до мРНК типу вакцин, а Johnson & Johnson до векторного.

Доктор Бан аргументує цю заяву тим, що транспортування й зберігання препарату Johnson & Johnson простіше. Якщо Pfizer потрібно зберігати при температурі від -80 до -60 градусів, то Johnson & Johnson при температурі від +2 до +8. Дуже низькі температури ускладнюють транспортування мРНК вакцин, а якщо при їх перевезенні в іншу країну порушити холодовий ланцюг, то це може призвести до виникнення серйозних побічних ефектів у пацієнтів.

Інший медичний експерт, інженер з Університету Північної Кароліни, Семюель Лай, стверджує, що векторні вакцини, наприклад, Johnson & Johnson менш небезпечні, так як в них на відміну від вакцини мРНК Pfizer і Moderna не використовують ПЕГ (поліетиленгліколь), який може викликати анафілактичну реакцію.

Незважаючи на думку вчених, для визначення показника безпеки вакцини необхідні додаткові дослідження.

Векторний вид вакцин

Даний вид також вважається відносно новим, тому його безпечність ще повністю невивчена. Створення векторних лікарських засобів не вимагає великої кількості часу, а вакцина проти вірусу Ебола була розроблена саме за такою технологією.

Векторні медикаменти не можна назвати найбезпечнішими, так як у результаті вакцинації в організм людини потрапляє живий вірусний білок, здатний розмножуватися. У вірус-вектор вводиться частинка генетичного коду патогена, з цієї частки далі формується спайковий білок, на який реагує імунна система.

Крім того, що вірусний спайковий білок живий і може ділитися, а захисній системі буде з ним важче впоратися, ніж з мертвим вірусом, існує ще й небезпека з боку вектора.

Векторний субстрат нейтралізується векторним імунітетом. Але якщо захисна реакція цього типу імунітету з якихось причин уповільнена й ослаблена, то людині стає вдвічі важче справлятися і з спайковим білком основного вірусу, і з пригніченням вектора. У різних векторних вакцинах використовують віруси, які походять від вірусів тварин або аденоасоційованих патогенів.

Перед щепленням цим препаратом потрібно обов'язково проконсультуватися зі своїм лікарем, адже в деяких індивідуальних випадках вакцинація може бути протипоказана.

Субодиничні вакцини

До складу таких засобів входить не цілий живий вірус, а лише його субодиниці. В якості фрагментів виступають антигени. Для щеплень від вірусу грипу, створених за технологією субодиничних препаратів, такими антигенами виступають поверхневі білки — гемаглютинін та нейрамінідази.

Цей вид препаратів не можна назвати найбезпечнішим, так як вони містять живі білки, з якими імунній системі організму буде важче впоратися, ніж з убитим вірусом. Однак дану технологію виробництва використовують для виготовлення безпечних вакцин для дітей — наприклад, від дифтерії, правця. А дитячий організм і його імунітет є незміцнілим, тому для вироблення антитіл потрібні нешкідливі медикаменти.

За технологією субодиничних вакцин виготовляють деякі нові препарати від коронавірусу, але говорити про їхню безпеку та відсутність побічних ефектів рано, потрібен час і додаткові дослідження.

Інактивовані вакцини

Це найбезпечніші вакцини від різних видів захворювань, тому що в їх склад входять вбиті віруси. Більшість людей такі щеплення переносять без серйозних побічних ефектів. Це перевірено часом, так як інактивовані препарати існують уже не одне десятиліття.

Для розмноження патогенних вірусів і їх вбивства високими температурами, радіацією чи хімічними елементами потрібні спеціально обладнані лабораторії. Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє, що цикл виробництва інактивованих вакцин може бути відносно тривалим, а для вироблення імунітету від шкідливого вірусу або бактерії потрібно щеплення робити кілька разів.

Висновок

Найбільш безпечною є та вакцина, яка містить убиті мікроорганізми, тому що вони практично не провокують серйозних побічних реакцій та виникнення патологій.

Найбільш небезпечною можна назвати атенуйовану (живу) вакцину, тому що в її склад входять живі, ослаблені віруси. Багатьом категоріям населення й людям з відхиленнями в здоров'ї буде важко боротися з живими патогенами, і це може викликати в них сильні побічні ефекти, а також загострити наявні захворювання.

Але яка ж вакцина від ковіду буде найбезпечнішою?

Яка вакцина від COVID-19 найбезпечніша?

Вакцина від ковіду

Дотримуючись висновку попереднього пункту можна припустити, що найменш небезпечною буде та вакцина від коронавірусу, головним компонентів якої є вбитий вірус SARS-CoV-2. Однак це лише гіпотеза, і щоб зрозуміти, який препарат буде менш небезпечним, потрібен час і додаткові дослідження.

Раніше світ не стикався з пандемією COVID-19, тому для боротьби з нею необхідні зусилля вчених усіх країн і тривалі тестування нових препаратів. Медикамент може бути нешкідливим для однієї категорії людей і суворо протипоказаний іншій.

Крім того, деякі медичні експерти вважають, що на даний момент недоцільно порівнювати безпеку різних вакцин від коронавірусу, оскільки вони вивчалися й тестувалися в різні періоди пандемії та в різних регіонах. SARS-CoV-2 постійно мутує і якщо препарат був безпечним та ефективним для одного штаму, то це не гарантує подібний результат для інших.

Нешкідливість вакцин також обумовлюється наявністю в них ад'юванта (допоміжна речовина, що посилює імунну відповідь). У більшості препаратів використовують у якості ад'юванта алюміній, проте є й інші речовини. Якщо в людини алергія на ад'ювант, то їй протипоказані навіть найбезпечніші вакцини, які його містять.

У березні 2021 року в Україні почалися поставки китайського препарату CoronaVac, який відноситься до інактивованого типу. Чи стане він або інша інактивована вакцина найбезпечнішою — покаже час. Дослідження досі тривають.

Бережіть себе та якщо ви вирішили вакцинуватися, обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем, а також детально вивчіть інформацію про препарат для щеплення.

На даний момент у світі вже використовують кілька вакцин різних видів. Чим вони відрізняються між собою та яка з них найбільш ефективна? Читайте в новому огляді про 7 відомих вакцин проти коронавірусу.

Навесні саме час задуматися про поліноз і його профілактику, особливо якщо ви алергік. Дізнайтеся про те, як лікувати сезонну алергію навесні і які антигістамінні вибрати.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела 

Is the COVID-19 Vaccine Safe? / HopkinsMedicine

Различные типы вакцин против COVID-19 / ВОЗ

Vaccine Types / Vaccines.gov

How do we know Covid vaccines are safe? / BBC

COVID vaccines and safety: what the research says / Nature

Different COVID-19 Vaccines / CDC

The safest vaccine? The one you can get / Walgreens

How Can We Be Sure the New COVID-19 Vaccines Are Safe? / UCSF

Johnson & Johnson’s COVID-19 Vaccine Authorization: What to Know / GoodRx

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.