0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як вибрати таблетки від мігрені та в чому її відмінність від звичайного головного болю

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як вибрати таблетки від мігрені та в чому її відмінність від звичайного головного болю

Зміст:

 

Мігрень вважається одним з найпоширеніших видів головного болю. В основному нею страждають люди середнього віку. Однак до лікаря звертається лише 50% пацієнтів, що страждають від головного болю, решта ж займаються самолікуванням, яке не завжди призводить до позитивних результатів.

Ознаки мігрені: як визначити, що у вас даний вид головного болю

Мігрень — це хронічна патологія нервової системи, головною симптоматикою якої є епізодично виникаючі сильні напади головного болю, які мають пульсуючий характер. Найчастіше мігрень локалізується в лобно-скроневій зоні, але можлива її поява й в інших частинах голови.

Дане захворювання має ряд симптомів, за якими його точно можна виділити серед різних видів головного болю. Однак слід звернути увагу, що в кожному індивідуальному випадку патологія може протікати по-різному.

мигрень, от чего начинается мигрень, как вылечить мигрень, что провоцирует мигрень, какой врач лечит мигрень, мигрень с аурой, от мигрени, головная боль, боль в висках, какие симптомы при мигрени, признаки мигрени, препараты при головной боли, виды мигрени, мигрень это, таблетки от головной боли, профилактика мигрени

Головний біль при мігрені викликана аномальною активністю мозку. Ця дія може бути викликана багатьма речами. Але точний ланцюжок подій залишається неясним. Більшість медичних експертів вважають, що атака починається в головному мозку і зачіпає нервові шляхи і хімічні речовини. Зміни впливають на кровотік в головному мозку і оточуючих тканинах.

Головні болі при мігрені, як правило, з'являються у віці від 10 до 45 років. Іноді вони починаються рано чи пізно. Мігрень може передаватися у спадок. Мігрені частіше виникають у жінок, ніж у чоловіків.

Напади мігрені можуть бути викликані будь-яким з наступних факторів:

  • скасування кофеїну;
  • зміни рівня гормонів під час менструального циклу жінки або при прийомі протизаплідних таблеток;
  • зміни в режимі сну, наприклад недосипання;
  • вживання алкоголю;
  • вправи або інше фізичне напруження;
  • гучний шум або яскраве світло;
  • пропущені прийоми їжі;
  • запахи або духи;
  • куріння або вплив диму;
  • стрес і тривога.

Мігрень також може бути викликана деякими продуктами. Найбільш поширені:

  • шоколад;
  • молочні продукти, особливо деякі сири;
  • продукти з глутаматом натрію (глутамат натрію);
  • продукти з тираміном, включаючи червоне вино, витриманий сир, копчену рибу, курячу печінку, інжир і деякі боби;
  • фрукти (банан, цитрусові);
  • м'ясо, що містить нітрати (бекон, хот-доги, салямі, ковбаси);
  • цибуля ріпчаста;
  • арахіс та інші горіхи і насіння;
  • оброблені, ферментовані або мариновані продукти.

Справжня мігрень не є результатом пухлини мозку або іншої серйозної проблеми зі здоров'ям. Тільки лікар, який спеціалізується на головних болях, може визначити, чим викликані ваші симптоми мігренню або іншим захворюванням.

Які симптоми при мігрені можуть виникати у людини:

  • пульсуючий біль у скронях або в лобовій зоні;
  • нудота;
  • наростання болю при будь-яких рухах головою;
  • загострення неприємних відчуттів через різкі запахи;
  • звичайне фізичне навантаження може посилювати прояви даної патології;
  • посилення болю як реакція на яскраве світло або гучні звуки.

Пам'ятайте, відсутність будь-якого з вказаних вище симптомів не виключає наявність мігрені.

У медицині виділяють такі види мігрені:

  • з сукупністю неврологічних симптомів (мігрень з аурою), а саме із зоровими й руховими порушеннями, онімінням у різних зонах голови. Вона зустрічається в 15% випадках;
  • без аури, такі напади мігрені виникають у 85% випадках.

Напади мігрені схожі один на інший і можуть повторюватися протягом декількох днів, місяців та навіть років. Періодичне захворювання називається хронічним і потребує лікарської допомоги.

Якщо напад мігрені з вираженими проявами зберігається протягом декількох днів, то пацієнту може бути призначена внутрішньовенна медикаментозна терапія, яка надається у відділенні невідкладної допомоги.

Не запускайте дану патологію й не займайтеся самолікуванням — це може призвести до негативних наслідків.

Як вилікувати мігрень: до якого лікаря слід звернутися й рекомендовані препарати при головному болю

мигрень, от чего начинается мигрень, как вылечить мигрень, что провоцирует мигрень, какой врач лечит мигрень, мигрень с аурой, от мигрени, головная боль, боль в висках, какие симптомы при мигрени, признаки мигрени, препараты при головной боли, виды мигрени, мигрень это, таблетки от головной боли, профилактика мигрени

Для початку слід звернутися до сімейного лікаря, з яким у вас підписано декларацію, а далі він збере анамнез і направить вас до невропатолога. Так як мігрень є патологією нервової системи, то й лікувати її повинен кваліфікований фахівець.

Багато людей займаються самолікуванням і п'ють звичайні таблетки від головного болю або препарати з групи нестероїдних протизапальних засобів. Але які ліки насправді допомагають впоратися з даним захворюванням і чи існує певний їх вид, призначений виключно для боротьби з мігренню?

МОЗ називає найбільш дієвими медикаментами від мігрені тріптавітамінові препарати (тріптани). Про їх існування може не знати сімейний лікар і призначити вам просто знеболюючі. Тому для лікування даної головної патології найкраще звернутися до невропатолога. Він проведе діагностику й підбере препарат, який буде дієвим у кожному конкретному випадку.

До триптанів відносять такі препарати:

Також при мігрені лікар може призначити й інші дієві засоби, наприклад, Ніцерголін або Дигідроерготамін — усе індивідуально. Тому перш, ніж боротися з мігренню проконсультуйтеся з лікарем.

Профілактика мігрені: як знизити ризик її виникнення

Що провокує мігрень? Вважається, що найголовніша причина, через яку виникає дане захворювання — це часті стреси й тривале напруження зорових рецепторів.

мигрень, от чего начинается мигрень, как вылечить мигрень, что провоцирует мигрень, какой врач лечит мигрень, мигрень с аурой, от мигрени, головная боль, боль в висках, какие симптомы при мигрени, признаки мигрени, препараты при головной боли, виды мигрени, мигрень это, таблетки от головной боли, профилактика мигрени 

Для уникнення будь-яких проявів мігрені потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Дотримуватися постійного режиму сну й відпочивати не менше 8 годин. Під час засипання прибрати всі дратівливі чинники (джерела світла й шуму).
  2. Збалансовано харчуватися й не пропускати прийоми їжі, а також обмежити вживання алкоголю, смажених, жирних і гострих продуктів. Важливо пам'ятати, що шоколад, червоне вино, підсолоджувачі й сир у великій кількості можуть спровокувати головний біль, тому їх вживати потрібно дозовано. 
  3. Уникайте стресових ситуацій. Звичайно, ми не завжди можемо контролювати стресові ситуації, які виникають навколо нас, але ми можемо регулювати свої реакції на них. Мігрень — один з результатів стресових подій. Якщо ви все ж схильні до таких станів, спробуйте використовувати різні техніки релаксації, наприклад, йогу, медитацію, дихальні гімнастики.
  4. Регулярно займатися фізичними вправами. Науково обґрунтовано, що вони знижують ризик виникнення мігрені. Але якщо вона вже з'явилася, то від вправ краще відмовитися.
  5. При наявності 4-х і більше нападів розглянутого захворювання на місяць доцільно розглядати прийом профілактичних препаратів. До них можна віднести бета-блокатори, Амітриптилін, Топірамін. Однак кожний з цих лікарських засобів має призначатися виключно лікарем.

Мігрень також може бути одним із симптомів ПМС і виникати за 2 дні до початку менструації або через 3 дні після неї. Оскільки цей вид мігрені відносно передбачуваний, його можна запобігти за допомогою негормональних або гормональних препаратів.

Дотримання вищезазначених порад допоможе уникнути виникнення головного болю й провести її ефективну профілактику.

Тепер ви знаєте, від чого починається мігрень, за якими симптомами її можна відрізнити від звичайного головного болю й за допомогою яких препаратів вона лікується.

Не ігноруйте мігрень та не займайтеся самолікуванням, а звертайтеся за допомогою до профільного лікаря-невропатолога.

А ви знаєте, які медикаменти найкраще вибирати при головному болю: дженерики або оригінальні препарати? У нашій новій статті ми навчимо вас розрізняти оригінальні препарати та дженерики, а також розповімо про їх переваги та недоліки.

Чи можна приймати при мігрені та інших видах головного болю парацетамол та ібупрофен, адже в деяких статтях в Інтернеті говориться, що так? Насправді, це не зовсім так. Читайте в новому матеріалі, в яких випадках спільний прийом парацетамолу та ібупрофену буде найбільш ефективним.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Мигрень. Руководство для врачей. Диагностика / МедПросвіта

Мігрень / МОЗ

Мигрень: Рекомендации / МедПросвіта

Мігрень. Профілактика / NHS

 

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.