0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як вибрати сонцезахисний крем і чи є від нього реальна користь: розвінчуємо усталений міф

Що означає SPF? Який сонцезахисний крем найбільш дієвий? Чи можуть бути негативні наслідки від таких засобів? Як часто потрібно наносити крем с SPF на шкіру? Та чи дійсно сонце настільки небезпечне, що без засобів захисту вам загрожує передчасне старіння чи навіть онкологія шкіри? Дізнайтеся правду.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як вибрати сонцезахисний крем і чи є від нього реальна користь: розвінчуємо усталений міф

Щороку з настанням літа з'являється реклама сонцезахисних засобів з SPF. Рекламні ролики, білборди, пости в соціальних мережах обіцяють, що сонцезахисний крем, лосьйони та спреї захистять нас від негативного впливу сонячних променів, будуть зволожувати, живити нашу шкіру, а чим вище показник SPF, тим довше триватиме дія крему. Але чи так це насправді?

Что такое SPF?

Ця складна абревіатура має вельми просту розшифровку, SPF означає Sun Protex Factor, що перекладається з англійської як сонцезахисний фактор (набір компонентів, що захищають від небезпечних променів). Він захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання, яке призводить до почервоніння, опіків і різних шкірних захворювань, а також подовжує час безпечного перебування на сонці.

На полицях магазинів або в інтернеті можна знайти такі засоби з SPF, як креми, спреї, лосьйони, гелі, бальзами для губ, тональні основи, молочко й олія для засмаги. Тобто, SPF може бути присутнім практично у всіх косметичних засобах. Їх радять використовувати для різних ділянок тіла: від чола і до пальців ніг, але при цьому дотримуватися певних правил.

Головні вимоги до нанесення засобів з SPF:

  1. Починати використовувати за 15-20 хвилин до виходу вулицю, так як для активації компонентів крему для обличчя з SPF і їх дії повинен пройти час.
  2. Засіб з SPF потрібно наносити на шкіру рівномірним щільним шаром 2 мг. на 1мс2, щоб не залишалося незахищених ділянок, адже вони згорять на сонці в першу чергу.
  3. Спрей потрібно розпорошувати спочатку на долоню, а потім з її допомогою мазати їм все тіло, ні в якому разі не можна розпорошувати спрей прямо на обличчя, тому що він може потрапити в очі.
  4. Будь-який сонцезахисний засіб потрібно наносити через кожні 2-3 години незалежно від показника SPF.

Дані правила можна знайти на упаковці будь-якого крему, лосьйону або іншої косметики з сонцезахисним фактором. Але, якщо їх уважно прочитати, то можна звернути увагу на те, що засіб з SPF потрібно повторно наносити через кожні 2-3 години.

А як же тоді бути з рекламним обіцянки більш тривалого ефекту крему з SPF50, ніж крему з SPF30? Щоб не бути обдуреними рекламою, потрібно розуміти значення та відмінність 10,15,30,50 і SPF100.

Чи залежить тривалість дії сонцезахисного крему від показника SPF?

Згідно зі статтями косметологічних сайтів, блогів та рекламних оголошень, різне значення сонцезахисного фактора (SPF10, SPF20, SPF30 і т.д.) означає, у скільки разів більше часу можна безпечно перебувати на сонці. Наприклад, якщо зазвичай без нанесення будь-яких засобів шкіра починає негативно реагувати на сонце (червоніти, пекти, свербіти) через 10 хвилин перебування на вулиці, то за допомогою засобу з SPF15, ви в 15 разів довше зможете безпечно засмагати.

Помноживши 10 на 15, виходить 150 хвилин, тобто саме стільки часу можна безтурботно гуляти на сонці. Однак, за такою логікою, крем з SPF100 може захищати від почервоніння й опіків протягом 1000 хв. А це суперечить правилам, записаним в інструкціях по використанню сонцезахисних засобів з SPF, де сказано, що їх потрібно наносити повторно через кожні 2-3 години (120-180 хв.).

Що ж тоді означають цифри, які стоять поруч з SPF?

Вони показують, від якої кількості шкідливих променів захищає той, чи інший засіб. Так, крем з SPF15 вберігає від 93% променів, з SPF30 від 97%, з SPF50 від 98% і з SPF100 від 99% негативних променів. Як видно з цього прикладу різниця між SPF15 і SPF100 усього 6%.

Знаючи всі ці факти, можна більше не піддаватися впливу реклами й не думати, що сонцезахисний крем з SPF100 захищатиме від почервоніння та опіків у сто разів довше. Не захистить він і від усіх шкідливих променів.

До речі, а які промені здатні принести шкоду здоров'ю, і проти яких з них можна застосовувати косметику з SPF?

Види ультрафіолетових променів: чим небезпечний кожен з них 

Сонячні промені можуть як благотворно, так і негативно впливати на людину. Якщо знаходитися на вулиці у світлу, сонячну погоду не довго, то від такого проведення часу можна отримати користь.

До позитивної дії ультрафіолетових променів відносять:

  1. Вироблення в організмі вітаміну D, необхідного людям для нормального росту кісток, а його нестача може призвести до розм'якшення кісток і такого захворювання як рахіт.
  2. Синтез колагену, який при нестачі ультрафіолету може знижуватися і як результат, шкіра стане в'ялою й почнуть з'являтися зморшки.

Однак якщо перебувати на сонці довго, і особливо з 12:00 до 16:00, коли дія ультрафіолетових променів стає небезпечною, можна завдати шкоди здоров'ю.

Розглянемо типи ультрафіолетових променів і їх особливості:

  1. А (скорочена назва від UVA) вважаються найбільш безпечними з трьох видів. Вони становить 95% від усього ультрафіолетового випромінювання, яке досягає земної поверхні. Завдяки променям А наша шкіра набуває засмагу. Але надмірна дія таких променів призводить до старіння шкіри, шляхом руйнування сполучної тканини, онкогенезу й може викликати еритему (почервоніння шкіри).
  2. В (UVB), більш небезпечне випромінювання. Такі промені проникають глибоко в шкіру й стимулюють вироблення меланіну (пігмент, що відповідає за колір шкіри та волосся). Темна шкіра й такий же колір волосся захищають від почервоніння та опіків. Від усього ультрафіолетового випромінювання UVB становлять лише 5%. Тривале перебування під такими променями загрожує гіперпігментацією, подразненнями шкіри, опіками та карциногенезу (розвитком раку).
  3. С (інша назва UVC). Це випромінювання найнебезпечніше для людини, проте, озоновий шар Землі перешкоджає його проникненню на планету.

Існує два види сонцезахисної косметики з SPF. Перший захищає тільки від В випромінювання, оберігаючи шкіру від опіків і пігментних плям. Другий вид, засоби широкого спектра з SPF, перешкоджає негативному впливу UVA і UVB. Дерматологи радять використовувати другий вид захисної косметики, щоб уберегтися від усіляких шкірних хвороб, які провокуються А і В променями.

Зрозуміти, який крем захищає від двох типів випромінювання, а який тільки від одного, можна за допомогою спеціальних абревіатур на упаковці. Так, абревіатури IPD (Immediate Pigment Darkening) і PPD (Persistent Pigment Darkening) свідчать про те, що містить їх засіб захищає від UVA і UVB. Тому читайте уважно упаковку, перш ніж придбати товар.

Важливо зауважити, що захист від двох типів променів не позначиться на засмагу, адже кошти з SPF вберігають від А і В променів в співвідношенні 1: 3, і ефект UVA надавати шкірі бронзовий відтінок зберігається.

Також слід пам'ятати, що жодний сонцезахисний засіб з SPF не захищає від 100% ультрафіолетових променів, і жодна реклама не повинна переконати вас у зворотному.

У статтях інтернет-магазинів косметики та описах товарів, що містять SPF говориться, що кошти з сонцезахисним фактором можуть зволожувати шкіру. Чи відповідає це дійсності?

Щоб це з'ясувати, потрібно дізнатися, з яких елементів складається косметика з SPF.

Що входить до складу SPF-крему

Всі елементи сонцезахисного крему можна поділити на 3 види:

  1. Компоненти неорганічного походження. Зазвичай виділяють дві таких речовини: діоксид титану й оксид цинку. Мікрочастинки цих мінеральних речовин відображають промені сонця від шкіри й розсіюють їх. За такий принцип дії вони отримали ще одну назву, фізичні УФ-фільтри. Діоксид титану й оксид цинку не поглинаються шкірою та є водостійкими. 
  2. Елементи органічного походження. На відміну від попереднього типу їх в сонцезахисному кремі з SPF може бути кілька десятків. Найбільш часто зустрічаються компоненти — це авобензон, бензофенони, саліцилати, октіноксати, ціннамати. Вони перетворюють діючі на шкіру ультрафіолетові промені в тепло й не дають їм проникнути в шкіру. Через такий принцип функціонування їх називають хімічними УФ-фільтрами. Ці органічні елементи теж складно змити водою.
  3. І останній тип складових — природні. До них відносять олії та екстракти різних рослин. Наприклад, олія персика, кунжуту, мигдалю, екстракти авокадо, алое, ромашки. Дані речовини, завдяки своїй природі й фізичному стану, надають живильний ефект і запобігають зневодненню організму, що знаходиться під сонячними променями.

Купуючи сонцезахисний крем з SPF, потрібно уважно ознайомитися з його складом. У тому випадку, якщо там є природні олії та екстракти, які надають живильний ефект, його можна назвати зволожуючим і живильним. Однак, якщо там тільки фізичні й хімічні УФ-фільтри це тільки сонцезахисний крем без будь-яких інших властивостей.

Ще слід зазначити, що не всі компоненти косметичних засобів з SPF можуть бути безпечними для здоров'я людини, а деякі викликають серйозні побічні ефекти.

Побічні ефекти від сонцезахисних засобів з SPF

У ході досліджень вченими були виявлені небезпечні компоненти сонцезахисної косметики. Їх не рекомендують включати до складу сонцезахисних засобів, адже вони викликають шкірні захворювання. Однак деякі виробники ігнорують зауваження дослідників і включають ці компоненти в свою продукцію.

До небезпечним складовим сонцезахисних засобів відносять:

  • оксибензон — може викликати контактний дерматит;
  • сулісобензон — здатний провокувати ендокринні порушення;
  • авобензон і октокрилен — можуть стати причиною фотодерматиту.

У складі сонцезахисних кремів з SPF70-100 висока концентрація ультрафіолетових фільтрів теж небезпечна. Тому що провокує закупорювання пор і може призвести до запальних процесів.

Перш, ніж остаточно визначитися з вибором сонцезахисного крему з SPF, ознайомтеся з порадами лікарів.

Поради дерматологів по підбору сонцезахисних засобів

Людям, що живуть у різних кліматичних поясах, не може підходити однакова сонцезахисна косметика. Те ж саме стосується пори року. Не можна навесні й влітку використовувати один і той же крем, так як у різний час, у різній місцевості УФ-індекс буде відрізнятися.

Уф-індекс — показник ультрафіолетового випромінювання. Його складають для багатонаселених міст, розписуючи щомісячні значення. Чим вище показник УФ-індексу, тим більша небезпека для здоров'я від сонячних променів.

Дерматологи радять наносити сонцезахисний крем з SPF тільки при значенні УФ-індексу — три й вище.

Також важливу роль у виборі засобу з сонцезахисним фактором відіграє вік. Шкіра людини до 35 років краще захищена від сонця, ніж шкіра тих, кому за 35. Тому що з віком змінюється структура шкіри (вона стає тоншою), захисна функція слабшає і вплив ультрафіолетових променів збільшує ризик виникнення ракових захворювань. Ось чому зрілим і літнім людям захист від сонця потрібно посилювати.

Дві всесвітньо відомі організації рекомендують використовувати сонцезахисні засоби з мінімальними показниками SPF.

Так, Американська академія дерматології радить купувати крем з не менш, ніж SPF30, який може блокувати 97% сонячних променів. Хоча засоби з більш високим SPF вберігають від більшої кількості променів, але в них висока концентрація ультрафіолетових фільтрів. А вона, як говорилося вище, може призвести до негативних наслідків.

ВООЗ рекомендує використовувати сонцезахисний крем для обличчя з SPF15. За її приписом, наносити засіб слід щільним рівномірним шаром на відкриті ділянки шкіри. І повторювати цю процедури кожні дві години, якщо ви перебуваєте на сонці тривалий період.

Підіб'ємо підсумки, як вибрати сонцезахисний крем:

  1. Від показника SPF не залежить час безпечного перебування на сонці, і сонцезахисний крем з SPF15, і крем з SPF100 потрібно повторно наносити кожні 2-3 години.
  2. Сонцезахисні засоби не захищають від 100% ультрафіолетових променів.
  3. Косметика з SPF надає живильну й зволожуючу дію тільки, в тому випадку, якщо до її складу входять екстракти й олії деяких рослин.
  4. Дерматологи рекомендують використовувати сонцезахисні засоби з показником SPF 15-30.

Дотримуйтеся всіх згаданих в статті рекомендацій і уважно читайте етикетки сонцезахисних засобів перед їх покупкою.

А якщо вам до відпустки залишилося всього пару тижнів, а ви після карантину ще не привели своє тіло в норму або попкорн все ж осів на ваших боках, то круті лайфхаки з цієї статті точно допоможуть швидко позбавитися від «апельсинової кірки» на стегнах.

Чи знаєте ви про те, наскільки глобально літня спека позначається на організмі? Страждають буквально всі органи та системи. І якщо не вміти в спеку правильно охолоджуватися та регулювати температуру тіла, то не виключене виникнення хворобливих станів. Але цього можна уникнути. Читайте нашу статтю про те, як спека і зневоднення впливають на організм. З неї ви дізнаєтеся, що відбувається з органами й системами в умовах підвищеної температури, і отримаєте цінні лайфхаки, як уникнути перегрівання в спеку, коли немає кондиціонера. 

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

УФ-индекс / ВОЗ

Защита от солнца / ВОЗ

Sunscreen Faqs / AAD

Which sunscreen should I use? / MedicalNewsToday

Selection of sunscreen and sun-protective measures / UpToDate 

Immediate pigment darkening and persistent pigment darkening as means of measuring the ultraviolet A protection factor in vivo: a comparative study / PubMed

All About Sunscreen / SkinCancerFoundation

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.