0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як очистити шкіру й відбілити зуби: ТОП-3 засоби для краси з активованим вугіллям

Активоване вугілля не тільки відмінний сорбент, який виводить шкідливі речовини з організму, також його можна використовувати для різних процедур. Експерти apteka24.ua розповість про секрет активованого вугілля, а також які існують лайфхаки в бьюті-індустрії щодо його застосування.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як очистити шкіру й відбілити зуби: ТОП-3 засоби для краси з активованим вугіллям

Активоване вугілля — досить універсальний продукт. Його можна використовувати як в медичних цілях, так і робити з ним різні б'юті-процедури. Наприклад, багато людей самостійно готують маски для обличчя з активованим вугіллям, засоби для волосся й навіть відбілюють вугіллям зуби.

У чому полягає секрет даного продукту та які існують лайфхаки в б'юті індустрії по його застосуванню, читайте далі.

Особливості та переваги активованого вугілля

Активоване вугілля — це дрібнодисперсний чорний порошок, який виготовляють з нафтового коксу, торфу, тирси, але найчастіше його роблять з деревного вугілля. Дану речовину у формі таблеток можна купити в будь-якій аптеці й для цього не потрібен рецепт.

Особливості та переваги активованого вугілля

Деревне вугілля обробляють за спеціальною технологією за допомогою високих температур, внаслідок чого воно стає активованим. Внутрішня структура розглядуваного продукту також зазнає змін. Вона стає більш пористої за рахунок чого збільшується площа її поверхні.

Пориста текстура активованого вугілля має негативний електричний заряд, що дозволяє їй притягувати до себе позитивно заряджені молекули токсичних речовин. Саме тому даний засіб використовують для лікування різних видів отруєнь. Крім того, завдяки такій властивості зв'язування зі шкідливими частинками вугілля може відмінно очищати шкірні пори.

Важливо відзначити, що даний продукт не засвоюється тілом людини. Після нанесення маски для обличчя з вугіллям, його молекули притягують до себе молекули бруду, жиру й залишки косметичних засобів з пір. А після змивання даного косметичного засобу шкіра стає чистою.

Активоване вугілля в таблетках, препарати:

Маловідомі способи застосування активованого вугілля

Активоване вугілля не метаболізується й не засвоюється. Однак навіть без проникнення всередину організму воно надає неоціненну користь для людини.

Його можна використовувати для дезінфекції ран. Так існують спеціальні пов'язки з активованим вугіллям, які прикладають до місця ураження, після попередньої його дезінфекції. Частинки даного елемента абсорбують (поглинають) патогенні мікроорганізми, які потрапили у відкриту рану, запобігаючи зараженню.

Активоване вугілля застосовують для лікування деяких отруйних укусів. Порошок з деревного вугілля змішують з водою до утворення пастоподібної речовини. Її наносять на місце укусу, щоб вугілля абсорбувало отруйні речовини й не дало їм проникнути всередину.

Пам'ятайте, що незважаючи на перераховані властивості активованого вугілля, не варто займатися самолікуванням ран і укусів отруйних тварин. Під час їх виникнення слід негайно звернутися до лікаря.

А тепер давайте розглянемо які косметичні засоби можна готувати з активованим вугіллям і якого ефекту після їх застосування слід очікувати.

ТОП-3 засоби для краси з активованим вугіллям

№1 Маски для обличчя з активованого вугілля та інших компонентів

На даний момент маски для обличчя з активованим вугіллям виготовляють і продають багато косметичних брендів. Однак їх можна робити власноруч: це вийде набагато дешевше, ви будете точно знати про всі компоненти, які входять до їх складу, а ефект буде гарантованим.

ТОП-3 засоби для краси з активованим вугіллям

Але перш, ніж ми розповімо найпопулярніші рецепти маски для обличчя з вугіллям, повернемося до корисних властивостей активованого вугілля. Завдяки своїй пористій структурі воно відмінно проникає в епідерміс і забезпечує якісне очищення шкірних пір, а також надає антибактеріальний ефект.

Маски для обличчя з активованим вугіллям використовують для очищення, відбілювання шкіри й боротьби з чорними крапками. Воно може видаляти темні плями, почервоніння на шкірному покриві, а також очищати пори.

Перший рецепт. Візьміть дві таблетки активованого вугілля по 250 мг і подрібніть їх, потім залийте отриманий порошок чайною ложкою води, після чого почекайте поки отримана суміш не почне пузиритися. Далі додайте чайну ложку меду, цукру й соку алое вера. Ретельно все перемішайте й нанесіть на вимите обличчя. Тримати маску потрібно 30 хв, а потім змити теплою водою.

Другий варіант. Желатинова маска для обличчя з вугіллям. Вона відмінно очищає пори і позбавляє від надлишку сального жиру, а відчутний результат ви побачите вже після першого застосування. Дана маска складається з трьох компонентів: активованого вугілля, желатину та води. Подрібніть одну таблетку активованого вугілля до утворення порошку. Візьміть чисту ємність і змішайте в ній одну столову ложку желатину з 20 г теплої води, потім додайте туди вугільний порошок. Все ретельно перемішайте й нанесіть на обличчя. Зачекайте 20-30 хв доки маска не перетвориться в плівку, потім акуратно зніміть її і вмивайтеся прохолодною водою.

Третій рецепт маски для обличчя з активованим вугіллям. Дана маска допомагає відбілити шкіру й робить менш вираженими пігментні плями. Для її приготування вам знадобиться: 2 столові ложки йогурту (його можна замінити кефіром або сметаною), 25 г порошку активованого вугілля і 5-10 мл соку лимона. Змішайте всі перераховані вище інгредієнти й нанесіть їх на обличчя, потім почекайте 10 хвилин та змийте.

Наносити всі дані маски потрібно тільки на чисту шкіру, тому перед їх використанням умийтеся. Приготовлені засоби слід розподіляти рівномірно на всі ділянки особи. Фахівці рекомендують використовувати такі маски не частіше одного-двох разів на тиждень.

№2 Шампунь з вугіллям проти швидкого засолювання волосся

Активоване вугілля може бути одним з інгредієнтів деяких шампунів. Його додають в такі косметичні засоби для очищення шкірних пор голови від надлишку сального секрету, який сприяє швидкому забрудненню і засолення волосся. Після застосування даного шампуню волосся довше залишаються чистими.

Порошок з активованого вугілля можна додавати як в сам шампунь, так і розводити його з водою і втирати в шкіру голови перед миттям. Наприклад, ви можете подрібнити 5 таблеток активованого вугілля і додати до одержаного порошку трохи води до утворення кашоподібної маси. Потім її потрібно втерти в шкірний покрив голови, почекати 10-15 хв і змити. Після чого нанесіть шампунь та продовжуйте звичайний процес миття.

Якщо додати вугільний порошок прямо в шампунь і нанести його по всій довжині волосся, то даний засіб надасть ефект скрабу на волосся. Він очистить шкіру голови й волосся від бруду, шкірного сала та зробить пасма чистими. Після використання такого шампуню локони не будуть забруднюватися тривалий час.

Наносити порошок з активованого вугілля на шкірний покрив голови або на волосся без використання шампуню небажано, так як він лише очищає їх, але не надає живильну дію, не містить вітаміни й не може відновлювати волосся.

№3 Відбілювання зубів вугіллям

Звичайно, про те що можна чистити зуби активованим вугіллям знають не всі. Однак у Європі популярні зубні пасти з цим компонентом, а в Україні їх можна знайти в одиничних магазинах або придбати в Інтернеті.

Таблетки активованого вугілля завдяки своїй пористій структурі мають велику площу поверхні, до якої притягуються токсини, хімічні речовини й бактерії. А якщо таблетки подрібнити в порошок, то площа стане ще більшою. Вважається, що очищення вугіллям відбувається за рахунок поглинання нальоту та інших з'єднань, що забарвлюють зуби. Так, якщо нанести на зубну емаль подрібнене активоване вугілля, воно абсорбує усі молекули сторонніх речовин і робить її більш світлою.

ТОП-3 засоби для краси з активованим вугіллям

Вибілювати зуби вугіллям можна й в домашніх умовах. Для цього необхідно подрібнити до порошкового стану кілька таблеток активованого вугілля. У порошок потрібно промокнути вологу зубну щітку й почистити нею зуби. Даний компонент повільно змивається з зубної емалі, тому вам слід ретельно й кілька разів прополоскати ротову порожнину.

Чистити зуби активованим вугіллям рекомендують не частіше, ніж раз в два тижні, так як при занадто частому чищенні цією речовиною можуть виникати дрібні подряпини зубної емалі.

А чи всім можна використовувати активоване вугілля для різних чисток та інших б'юті процедур чи є обмеження?

Активоване вугілля: протипоказання та рекомендації до застосування в косметології

Перед тим, як використовувати скраб або маску з активованим вугіллям, незначну її кількість потрібно нанести на невелику ділянку тильної сторони руки, щоб перевірити чи немає у вас алергічних реакцій на будь-який компонент. Нанесену речовину слід потримати 10-15 хв і якщо не виникнуть почервоніння та інші неприємні відчуттів — значить, алергії немає. Поява почервоніння буде свідчити, що вам не можна застосовувати маску.

Пам'ятайте, що занадто часте використання засобів з активованим вугіллям може викликати сухість, почервоніння та інші реакції шкіри.

Не рекомендовано застосовувати косметичні речовини з активованим вугіллям людям, які мають:

  • індивідуальну непереносимість активованого вугілля;
  • ураження шкіри та виразки;
  • відкриті рани та кровотечі.

У таких випадках косметичні засоби з даними компонентом слід замінити. Перед купівлею й приготуванням косметики найкраще проконсультуйтеся з фахівцем, саме косметолог може дати поради по догляду й допомогти підібрати ефективні та нешкідливі засоби.

Як зробити волосся густим та шовковистим? Дізнайтеся з нашої нової статті, чим аспірин корисний для волосся і як з його допомогою зробити волосся слухняним і блискучим.

Сьогодні, як ніколи раніше, популярна гіалуронова кислота. Але чи дійсно її можна назвати ефективним засобом від старіння? Читайте на блозі всю правду про гіалуронову кислоту та її корисні властивості.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

What Is Activated Charcoal Good For? Benefits and Uses / Healthline

ACTIVATED CHARCOAL IN SKINCARE: THE SCIENCE / LabMuffin

What are the benefits of activated charcoal? / MedicalNewsToday

Activated Charcoal 101: Functions, Benefits, Risks / EverydayHealth

What Are the Benefits of a Charcoal Face Mask? / Healthline

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.