0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як менше пітніти влітку: 5 дієвих порад, про які ви не знали

Менше пітніти влітку в спеку - можливо. Для цього існують спеціальні антиперспіранти, які скорочують потовиділення. Скоротити кількість поту також можна за допомогою коригування способу життя.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як менше пітніти влітку: 5 дієвих порад, про які ви не знали

Як же неприємно усвідомлювати, що в спеку у більшості людей спостерігається підвищене потовиділення. Через нього людина починає себе некомфортно почувати, на одязі залишаються мокрі сліди від поту, з'являється неприємний запах. Але що з цим можна робити та як менше пітніти влітку?

Чому людина сильно пітніє в спеку

Потовиділення — це одна з важливих функцій організму, яка допомагає регулювати температуру тіла. Існують спеціальні потові залози, що виділяють сольову рідину — вона й називається потом. Такі залози розташовані по всьому тілу.

Наш організм внаслідок біохімічних реакцій виділяє тепло на зовні. Наприклад, якщо взяти будь-який предмет і недовго потримати його в руках, він нагріється. Для нормального функціонування людині потрібно виділяти тепло на зовні, після чого охолоджуватися при температурі повітря нижче температури тіла.

Оптимальне значення температури тіла людини — це від 35,5 ° С до 37 ° С, а навколишнього середовища при цьому — 20-24 ° С. Коли на вулиці або в приміщенні тепліше, то тепловіддача, тобто, виділення тепла організмом на зовні, відбувається повільніше, і через це людині стає занадто спекотно, вона починає пітніти. Чим менше різниця між температурою тіла людини й температурою навколишнього середовища, тим вище ймовірність потовиділення.

Але чи можна щось зробити, щоб в спекотні літні дні менше пітніти?

Як зменшити потовиділення в спеку: 5 рекомендацій

№1 Різниця між дезодорантом і антиперспірантом: що вибрати?

Перший засіб, який використовують від поту — це дезодорант або антиперспірант. Однак не всі люди розуміють, у чому різниця між цими засобами.

Антиперспірант блокує потові протоки, звужуючи їх, у результаті чого піт не досягає поверхні шкірного покриву. Компоненти цих засобів гігієни, а саме солі цинку або алюмінію, проникають у потові залози й створюють там гелеподібну перешкоду. У результаті тіло не пітніє, а пахви залишаються сухими.

Антиперспірант потрібно наносити на суху, чисту шкіру не частіше ніж один раз на день. Його варто вибирати, якщо для вас головне — забезпечити відчуття сухості в жарку погоду. Тобто, якщо ви хочете саме скоротити кількість потовиділення, то вам потрібен антиперспірант.

Дезодоранти не запобігають потовиділенню, а замість цього маскують неприємний запах, який з'являється, коли людина пітніє. У їх складі містяться антибактеріальні компоненти, які нейтралізують запахи. Але при цьому людина не перестає пітніти та на її одязі можуть з'являтися мокрі сліди. Ефект від дезодоранту триває кілька годин, і вибирати його варто тим, кому вкрай важливо позбутися від неприємного запаху, а не від самого поту.

Дезодоранти-антиперспіранти скорочують як і виділення поту, так і неприємний запах.

№2 Що їсти в спекотну погоду, щоб не пітніти

У спеку не варто їсти гостру їжу, у якій міститься багато перцю, тому що в його склад входить капсаїцин. Ця речовина викликає відчуття печіння, і, щоб його нейтралізувати, організму потрібно багато води. У результаті це може призводити до підвищеного потовиділення.

Також не варто зловживати солодкими та солоними продуктами, адже після їх вживання людині починає хотітися пити. А при збільшенні споживання води підвищується потовиділення.

№3 Що пити в спеку, щоб не пітніти

У спекотну погоду не варто захоплюватися напоями та продуктами, які містять велику кількість кофеїну. Він стимулює діяльність надниркових залоз і призводить до пітливості пахв, долонь, стоп.

Газовані та солодкі напої також не допоможуть уникнути надмірного виділення поту в спеку. Це обумовлено тим, що після вживання солодкого напою продовжує хотітися пити, адже він не повністю втамовує спрагу. Людина починає багато пити, у результаті чого зайва рідина виводиться з організму за допомогою потовиділення.

Щоб вгамувати спрагу й надмірно не пітніти в спеку, найкраще пити звичайну воду без додавання різних підсолоджувачів, барвників. Воду перед вживанням трохи охолоджувати, але не перестаратися, щоб не спровокувати біль у горлі.

Однак пам'ятайте: чим більше ви п'єте — тим більше потієте. Але й скорочувати споживання рідини не можна, оскільки може початися зневоднення організму.

№4 Як одягатися в спеку, щоб менше пітніти

Як одягатися, щоб не пітніти

Дуже важливо, щоб в спекотну погоду тіло людини не переставало дихати. Для цього потрібно підбирати одяг тільки з натуральних тканин і бажано вільного крою.

До найкращих матеріалів для літніх речей відносять:

  • бавовну;
  • льон;
  • сатин;
  • шифон;
  • ситець.

Людям з чутливою шкірою рекомендовано вибирати одяг з натуральних матеріалів без барвників, щоб у них не виникло алергічних реакцій.

У спекотну погоду намагайтеся не надягати речі з синтетичної тканини, оскільки вона не дозволяє шкірі дихати та надає холодильний ефект, тобто людині в ній може ставати холодно навіть у спеку, що ненормально. Крім того, штучні компоненти речей також можуть провокувати алергію.

До синтетичних тканин відносять:

  • поліестер;
  • лайкру;
  • мікрофібру;
  • фліс;
  • поліамід.

Також слід розуміти, що якщо ви збираєтеся тривалий час перебувати на сонці, то найкраще вдягати головні убори й вибирати одяг, який закриває плечі. Не потрібно піддавати себе ризику сонячного удару та відкривати плечі, тому що вони можуть обгоріти.

Що стосується кольору одягу, то найкраще надягати в спеку світлі речі. Світлі кольори відбивають сонце, а не поглинають його. Тому білий колір допомагає не перегрітися й зменшує потовиділення.

Дуже важливо також підібрати правильне взуття. Хоча зараз і популярний спортивний стиль, однак не варто все літо носити закриті кросівки. У них не тільки пітніють ноги, а й перегрівається все тіло. У спеку краще за все взувати відкрите взуття, у якому ноги будуть дихати, наприклад, босоніжки.

Одяг з натуральних тканин і відкрите взуття допоможуть менше пітніти в спеку.

№5 Особливості поведінки в спекотну погоду

У спекотну погоду на вулиці найкраще перебувати в тіні, особливо в обідній час, коли сонячні промені найбільш небезпечні та температура повітря дуже висока.

Якщо в приміщенні, у якому ви живете або працюєте, досить жарко, там можна встановити кондиціонер або вентилятор. Ними можна користуватися кожен день. Крім того, корисним буде вологе прибирання — воно не тільки допоможе позбутися від шкідливих мікроорганізмів, які скупчилися в приміщенні, але й дозволить освіжити його.

Влітку душ можна приймати кілька разів на день. За допомогою нього ви зможете охолодити тіло й змити неприємний запах поту. Але варто не перестаратися, деякі медичні фахівці радять проводити водні процедури не частіше двох разів на добу.

Вибирайте постільну білизну з натуральних тканин. Це буде сприяти комфортному сну. Уникайте використання простирадла, наволочок і ковдр зі штучних матеріалів.

Тепер ви знаєте як менше пітніти в спеку. Спробуйте дотримуватися 5 даних у статті рекомендацій, і ви більше не будете скаржитися влітку на зайве потовиділення, а станете краще переносити спеку.

Ви ніколи не замислювалися чому при температурі тіла 36,6 ° С, людині стає жарко, коли на вулиці всього лише 25 ° С? Розкриваємо цей секрет фізіології в корисному матеріалі.

Як спека впливає на організм людини та чому може виникнути тепловий удар? Дізнайтеся про топ-5 лайфхаків як врятуватися від спеки влітку з нашої статті.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену лікарем-дерматовенерологом медичного центру Medical PlazaНефедовою Тетяною Миколаївною.

 

Джерела

9 Ways to Stop Sweating / Healthline

Hyperhidrosis / MayoClinic

How to stop sweating in hot weather - top tips for sweaty hands and face / Mirror

Can't Take the Heat? Condition Your Body to Sweat More Efficiently! / ThompsonTee

When You Sweat Too Much / WebMD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.