0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як лікувати нежить правильно: найефективніші ліки від усіх видів риніту

Риніт буває гострий та хронічний. Може супроводжуватися нежитем чи просто закладеністю. А причиню риніту можуть бути віруси, бактерії або алергени. Тому лікування хворого носа буде відрізнятися у кожному випадку. Ми розповідаємо про ліки проти бактеріального та вірусного риніту, антисептики для носа, морські розчини для промивання, судинозвужувальні засоби, спреї від алергічного риніту та інше.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як лікувати нежить правильно: найефективніші ліки від усіх видів риніту

Як лікувати нежить правильно й безпомилково підібрати ліки від риніту, адже в аптеках можна знайти сотні медикаментів, які лікують нежить?

Дізнайтеся з цієї статті, які види риніту бувають і якими препаратами їх найефективніше лікувати.

Що таке риніт: головні симптоми й види риніту

Риніт — це запалення й набряк слизової оболонки носа. Народна назва даного захворювання — нежить. Його можуть викликати патогенні мікроорганізми (віруси, бактерії) і алергени.

Коли алерген, бактерія чи вірус потрапляє в носові пазухи, він подразнює слизову оболонку носа, і з носа починає виділятися прозорий слиз. Він затримує патогенні мікроорганізми та допомагає вимивати їх з носових ходів, таким чином не даючи їм рухатися далі вглиб дихальних шляхів. Колір слизу протягом хвороби може змінюватися від прозорого, білого до жовтого або зеленого.

Іноді спостерігається одночасна наявність виділень слизу та закладеність носа. Цей стан виникає, коли кровоносні судини, які розташовані в слизовій оболонці носа, запалюються і ускладнюють дихання.

Нежить, викликаний алергенами, може супроводжуватися сльозотечею та свербінням. Але які ж загальні симптоми риніту, за якими точно можна визначити наявність захворювання?

У риніту такі симптоми:

  • часте чхання;
  • слизові виділення з носових ходів;
  • відчуття печіння або сухості в носі;
  • закладеність у вухах;
  • закладеність носа, а саме відсутність можливості вільно дихати;
  • головний біль;
  • відсутність запахів.

Під час нежитю може проявлятися як один з них, так і кілька симптомів одночасно. Їх лікуванням повинен займатися виключно лікар. Однак перед тим, як виписати дієві ліки, він повинен визначити, який вид нежитю в пацієнта.

Види риніту

Види риніту

Існує безліч класифікацій риніту. Щоб в них не заплутатися, ми пропонуємо до вашої уваги дві основні.

Перша й найпоширеніша класифікація — це розподіл за характером перебігу:

1. Гострий риніт. Він буває інфекційного та неінфекційного походження (вазомоторний). У першому випадку нежить виникає внаслідок запалення слизової оболонки, яке провокують віруси або бактерії. Через запальний процес порушується дихання. У другому випадку причина гострого риніту — порушення регуляції тонусу дрібних судин.

Для гострого риніту характерні 3 стадії:

  • стадія сухого риніту (тривалість від 2-х до 48-ми годин);
  • стадія серозних виділень (тривалість 2-4 дні);
  • стадія гнійних виділень (можуть з'являтися після 4-го дня протікання хвороби).

2. Хронічний риніт. Для нього характерна тривала закладеність носа. До хронічного риніту може призвести неефективне лікування гострого риніту, тривалий вплив різних патогенів, проблеми з кровообігом у судинах слизової оболонки носа. При наявності такого виду нежитю періодично виникає закладеність носа та слизові виділення з носової порожнини.

Друга й не менш поширена — це класифікація видів нежитю, відповідно до природи виникнення риніту:

  • алергічний (провокують різні види алергенів);
  • інфекційний риніт (викликають віруси та бактерії);
  • змішаний.

Знання виду риніту полегшує процес вибору дієвих медикаментів для його лікування.

Як лікувати риніт: препарати для різних видів

Боротьба з цим захворюванням повинна бути спрямована на усунення патогена, який потрапив у носові ходи й призвів до нежитю. Тому існує кілька груп препаратів, кожна з яких допомагає при певному виді риніту.

Ліки від риніту, викликаного бактеріями

Збудниками є бактерії. У такому випадку пацієнту допоможуть тільки антибактеріальні назальні засоби. Інші медикаменти не вплинуть на бактерії і будуть неефективними. Тому, якщо у вас з'явився бактеріальний нежить, слід проконсультуватися з лікарем, який за допомогою дослідження встановить, яким саме патогеном викликаний риніт. Після чого вам буде призначено відповідне лікування та виписані необхідні ліки.

Антибактеріальні препарати при риніті можуть мати різну форму випуску, а саме:

  • краплі в ніс;
  • назальні спреї;
  • спеціальні мазі.

Як правило, лікар виписує медикаменти в зручній для кожного пацієнта формі.

Ефективні ліки від бактеріального риніту:

Препарати від риніту, спровокованого вірусами

Противірусні препарати від нежитю спрямовані на знищення вірусів. Вони не нададуть ніякого ефекту, якщо риніт викликаний бактеріями або алергенами. Противірусні препарати від нежитю перешкоджають просуванню вірусних частинок у дихальні шляхи, тим самим зупиняючи розвиток вірусної інфекції.

Дієві противірусні краплі в ніс і спреї:

Крім того, з носових пазух можна вимивати віруси за допомогою назальних медикаментів на основі морської солі. Вони також називаються зволожуючими препаратами при риніті.

До засобів для промивання носа відносяться:

Також існують судинозвужуючі медикаменти для лікування нежитю. Вони жодним чином не впливають на віруси, бактерії та алергени, проте застосовуються при сильній закладеності носа.

Це симптоматичні ліки, головним ефектом яких є полегшення носового дихання. Вони зменшують набряк слизової оболонки носа шляхом звуження просвіту судин.

Ринит

Найефективніші судинозвужуючі краплі в ніс:

Для лікування вірусного риніту препарати повинен підбирати лікар, враховуючи індивідуальні особливості кожного пацієнта й ступінь тяжкості перебігу хвороби.

Ліки від алергічного риніту

Алергічний риніт виникає внаслідок контакту з алергеном. Він проявляється у вигляді запалення слизової оболонки носа.

Дане захворювання можуть спровокувати:

  • пилок дерев, злакових і бур'янів;
  • деякі продукти харчування;
  • пил;
  • кліщі;
  • деякі медикаменти;
  • укус комахи або контакт з нею;
  • алергени, що містяться в слинних і сальних залозах деяких тварин.

По ряду характерних ознак можна визначити, що в пацієнта почався алергічний нежить. При його появі слід негайно проконсультуватися з лікарем. Якщо в людини алергія має сезонний характер, наприклад, на цвітіння деяких рослин, то вона може вже заздалегідь знати, який саме препарат допомагає їй найкраще.

У алергічного риніту симптоми можуть бути наступними:

  • назальна обструкція (утруднення дихання через закупорку слизом носових ходів, спровоковану алергеном);
  • свербіж у носових пазухах;
  • чхання;
  • сльозоточивість очей;
  • ринорея (рясні слизові виділення з носової порожнини).

На даний момент існує багато ліків від риніту, викликаного алергенами. Однак найпопулярнішими є антигістамінні препарати системної та локальної дії.

Під час алергії в організмі людини збільшується вироблення спеціальної речовини гістаміну, у результаті чого з'являються симптоми алергії. Антигістамінні лікарські засоби системної дії, тобто, що приймаються перорально (всередину), знижують вироблення гістаміну та полегшують симптоми захворювання. Вони бувають трьох поколінь.

Перше покоління антигістамінних досить ефективне, однак медикаменти з цієї групи діють короткостроково та можуть надавати великий перелік побічних ефектів, включаючи седативний.

Антигістамінні препарати 1-го покоління:

Друге покоління антигістамінних більш вдосконалене. Препарати з цієї групи мають менше побічних ефектів, наприклад, седативна дія практично не виражена. А їх дія може тривати до 24-х годин.

Антигістамінні препарати 2-го покоління:

Ще прийнято виділяти антигістамінні препарати 3-го покоління, однак фармацевти підкреслюють, що це не зовсім вірно. Лікарські засоби цієї групи — це представники 2-го покоління, але більш вдосконалені. Їх швидше можна віднести до спеціальної підгрупи антигістамінних препаратів 2-го покоління, які дуже ефективні, діють тривалий час і практично не мають побічних ефектів.

Антигістамінні препарати 3-го покоління:

Ще виділяють гормональні препарати від алергічного риніту, які застосовуються локально (впорскування в ніс), основною діючою речовиною яких є синтезовані гормони надниркових залоз (кортикостероїди).

До гормональних протиалергічних засобів відносять:

Дані препарати дуже ефективні при постійному застосуванні, а також на початку лікування до старту сезонної алергії, допомагають практично повністю уникнути назальних алергічних проявів.

Чим лікувати алергічний нежить, антигістамінними або гормональними засобами, вирішує лікар, враховуючи індивідуальні особливості пацієнта і перебіг його хвороби.

Зверніть увагу! Для лікування риніту потрібно точно знати причину, через яку він виник, тобто, визначити патоген, який його спровокував. Зробити це може тільки профільний лікар-алерголог, тому самолікування може бути неефективним і навіть завдавати шкоди здоров'ю.

Як полегшити нежить: 5 простих порад

Звичайно, полегшувати симптоми нежитю потрібно за допомогою лікарських засобів, однак деякі дії, які цілком легко виконати самостійно, теж здатні полегшити перебіг риніту та запобігти повторному зараженню.

5 порад, як потрібно поводитися під час риніту:

  1. Залишайтеся вдома. Не варто переносити хворобу інфекційного походження на ногах і наражати на небезпеку оточуючих. Якщо у вас алергічний нежить, викликаний пилком рослин, то в період їх цвітіння краще перебувати в приміщенні із закритими вікнами, щоб ізолюватися від алергену, адже під час перебування на вулиці симптоми риніту посиляться.
  2. Використовуйте паперові серветки в момент сякання, чхання. Якщо користуватися багаторазовою тканиною носовою хусткою, то може відбуватися повторне зараження. Кожну паперову серветку слід використовувати один раз, після чого викидати її у відро для сміття або бак з кришкою.
  3. Проводьте вологе прибирання будинку. Патогени, які викликають алергічний або інфекційний нежить, можуть осідати на поверхні багатьох предметів у вашій квартирі, тому потрібно ретельно прибирати. Крім того, після дотику до цих поверхонь можуть заразитися інші домочадці.
  4. Ретельно мийте руки. Під час чхання та сякання на ваші руки можуть потрапити патогенні частки. А якщо їх не мити, то може відбутися не тільки повторне зараження, але ви також можете поширювати інфекцію на предмети загального користування в квартирі.
  5. Використовуйте назальні засоби, які призначив лікар. Прийом ліків від риніту не можна пропускати, а зберігати їх потрібно відповідно до інструкції та не комбінувати з іншими медикаментами без дозволу лікаря.

Бережіть себе й пам'ятайте, що ваше здоров'я тільки у ваших руках, тому своєчасне звернення до лікаря й кваліфіковане лікування допоможуть швидко побороти риніт.

Хочете купувати в аптеці тільки дієві ліки від нежитю та розбиратися в них? Читайте повний гайд по вибору найефективніших назальних засобів.

Якщо вас турбує біль у горлі, то потрібно проконсультуватися в лікаря, який випише вам дієвий спрей для горла. Дізнайтеся, у яких випадках використовувати спреї з антибіотиком, а коли протизапальні та антисептичні.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua. 

 

Джерела

Алергічний риніт / МОЗ

Новые возможности лечения аллергического ринита / МедПросвіта

Runny Nose: Symptoms & Signs / MedicalNet

Rhinitis / MerckManuals

How to Stop a Runny Nose at Home / Healthline

Nonallergic Rhinitis / WebMD

Rhinitis / AAAAI

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.