0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як лікувати цистит: симптоми та дієві препарати для боротьби із запаленням сечового міхура

Симптоми циститу доставляють величезну кількість незручностей. А причиною циститу може стати навіть банальна синтетична білизна. Так які бувають ще причини циститу, як лікувати цистит і що категорично заборонено робити при наявності цього захворювання? Відповіді ви знайдете в нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як лікувати цистит: симптоми та дієві препарати для боротьби із запаленням сечового міхура

Ніщо так не затьмарює життя й не заважає роботі, як часта необхідність ходити в туалет. Такий симптом виникає при циститі. Це захворювання дуже поширене, і цьому є кілька причин. Але як швидко його позбутися й чим лікувати цистит

Що таке цистит: особливості захворювання та чому воно виникає

Цистит — це запалення сечового міхура, яке зазвичай викликано бактеріальною інфекцією, але це не є єдиною можливою причиною захворювання. За статистикою жінки до даної хвороби схильні більше, ніж чоловіки, у зв'язку з особливостями будови сечовидільної системи.

Сечовий міхур можна представити у вигляді м'язового мішка, у якому збирається й зберігається сеча. Коли він не повний, м'язи розслаблені. Але при його наповненні в мозок за допомогою нервових клітин подається повідомлення, що сечовий міхур наповнюється, і у людини з'являється бажання відвідати туалет. Якщо даний орган працює нормально, то позив до сечовипускання виникає періодично при наповненні сечового міхура.

Коли людина готова звільнитися від урини, мозок посилає певний сигнал сечовому міхуру. Потім його м'язи скорочуються і через уретру, спеціальну трубку, виводиться сеча. В уретрі є м'язи-сфінктери, які допомагають тримати її закритою, щоб не сталося протікання урини. При сечовипусканні сфінктери розслабляються.

Цистит може виникати, коли бактерії піднімаються по уретрі до сечового міхура та викликають запалення його слизової оболонки.

Жінки мають широкий і короткий сечовипускальний канал, що сприяє легшому, у порівнянні з чоловіками, проникненню в нього бактерій. Крім того, недалеко від жіночої уретри розташований анальний отвір, з якого в сечовивідні органи може проникати кишкова паличка. Тому це відхилення у здоров'ї частіше виникає саме у представниць прекрасної статі.

Що стосується чоловіків, то їх сечовипускальний канал довгий і вузький, через це патогенам складно в нього проникнути. Однак у представників сильної статі набагато частіше трапляються рецидиви та ускладнення даного захворювання.

З віком ризик розвитку циститу збільшується.

Якщо вчасно не почати лікувати запалення сечового міхура, то інфекція може піднятися вище й призвести до пошкодження нирок.

Але чому ж виникає дане відхилення в здоров'ї?

Цистит: причини виникнення

Цистит

Багато факторів можуть провокувати запалення сечового міхура, і до них відносяться не тільки бактеріальні інфекції.

Найбільш поширені причини циститу:

  • венеричні та інфекційні захворювання сечостатевої системи;
  • використання протизаплідних засобів (сперміцидів);
  • катетер у сечовому міхурі;
  • камені та пісок у сечовивідних шляхах;
  • ослаблення імунітету та наявність імунних захворювань;
  • погана гігієна статевих органів або її відсутність;
  • переохолодження, прийом холодного душу або ванни;
  • використання синтетичної білизни;
  • менопауза;
  • різні патології нирок;
  • цукровий діабет і викликане ним порушення гормонального фону;
  • травми;
  • індивідуальна будова сечівника;
  • вагітність.

Жінки в період вагітності можуть не надавати значення характерним симптомам циститу, оскільки часті позиви в туалет виникають у багатьох вагітних. Це відбувається тому, що матка починає тиснути на сечовий міхур і в організмі збільшується кількість рідини. Однак якщо не розпізнати цистит і вчасно не почати боротьбу з ним, то можуть виникнути негативні наслідки як для матері, так і для дитини.

Лікуванням сечового міхура повинен займатися профільний фахівець — уролог. Тільки лікар, вивчивши симптоматику конкретного пацієнта, може направити його на необхідні дослідження й поставити точний діагноз.

Цистит: симптоми захворювання сечового міхура

Звичайно, найхарактернішою ознакою цієї патології є часті позиви до сечовипускання та дискомфорт під час його здійснення. У середньому за добу людина ходить в туалет 7 разів, але при циститі ця кількість значно зростає.

До основних симптомів циститу відносять:

  • дискомфортні відчуття (різь, поколювання) під час сечовипускання;
  • часті позиви до спорожнення сечового міхура;
  • зміну кольору сечі, вона може ставати темніше й у ній можуть з'являтися домішки;
  • біль і неприємні відчуття в нижній частині живота;
  • зміна запаху урини;
  • утома й підвищення температури;
  • відчуття, що сечовий міхур повний навіть після його спорожнення.

Слід зазначити, що якщо людині хочеться в туалет дуже часто — не треба себе стримувати та пригнічувати дане бажання, від цього буде тільки гірше. Найкраще відразу ж звернутися до уролога й чітко дотримуватися його рекомендацій.

Як лікувати цистит: найефективніші препарати

Лікарські засоби для боротьби з даним захворюванням призначаються, з огляду на причину його виникнення.

У більшості випадків цистит викликають бактеріальні інфекції. Для придушення життєдіяльності патогенних бактерій використовують антибактеріальні засоби.

Дієві антибіотики при циститі:

Також для лікування даної патології застосовуються рослинні медикаменти й спеціальні чаї.

Відомі засоби рослинного походження;

Чаї, які застосовуються в урології для боротьби з циститом:

Медичні експерти радять пити системні препарати від циститу, які знімають спазми сечового міхура, зупиняють запальний процес і вбивають мікробів. Однак багатьох пацієнтів цікавить, які ректальні супозиторії можна використовувати для лікування циститу. Так ось, їх повинен призначати лікар, відповідно до причини виникнення патології через те, що супозиторії мають різні ефектами.

Свічки при циститі:

  • Диклофенак (протизапальний медикамент), його можуть виписувати для зняття запально процесу;
  • Монурал (антибактеріальний засіб), він впливає на патогенні мікроорганізми, через які відбувається запалення.

Пам'ятайте, найдієвіші препарати при лікуванні циститу може призначити тільки уролог, який знає історію хвороби пацієнта та проводить діагностику його стану в момент звернення за медичною допомогою.

Що не можна робити при циститі

Існує перелік правил, яких слід дотримуватися при лікуванні запалення сечового міхура, щоб хвороба не загострилася.

Що заборонено робити при циститі:

  1. Приймати гарячі ванни. Хоча це і є одним з народних методів лікування багатьох відхилень у здоров'ї, під час боротьби із запаленням сечового міхура потрібно відмовитися від прийому гарячих ван. При лікуванні запальних процесів у організмі вкрай небажаний тепловий вплив.
  2. Відвідувати сауни та лазні. Найкраще утриматися від відвідування цих місць і не загострювати захворювання.
  3. Носити незручну синтетичну білизну. По-перше, вона приносить людині дискомфорт, а по-друге, білизна може подразнювати слизову. Крім того, в синтетичній білизні тіло не дихає, потіє, а тепле й мокре середовище ідеальне місце для розмноження бактерій.
  4. Їсти гостру, кислу, копчену та солону їжу. Вона викликає подразнення слизової сечового міхура та підсилює біль під час циститу. Також дана їжа може провокувати появу піску й каменів в органах сечовидільної системи.
  5. Вживати велику кількість білкових продуктів. Такі продукти потрібно довше перетравлювати й вони складніше виводяться з організму. А оскільки нирки при запаленні сечового міхура посилено працюють, не потрібно їх перевантажувати.
  6. Пити алкоголь, каву й міцний чай. Як відомо, напої, які містять кофеїн, можуть володіти сечогінним ефектом, а спиртне погано впливає на весь організм і вкрай негативно позначається на роботі сечовидільної системи.

При появі частих позивів до сечовипускання й болях під час спорожнення сечового міхура — відразу ж звертайтеся до уролога. Не затягуйте з лікуванням і чітко дотримуйтесь усіх рекомендацій лікаря.

Існує одна проблема, про яку не прийнято говорити. Це геморой. Дізнайтеся, як правильно його лікувати та якою має бути профілактика даного захворювання в новому матеріалі.

А чи варто турбуватися людині, якщо вона кілька разів за ніч прокидається, щоб сходити в туалет? Дізнайтеся, що може бути причиною таких пробуджень, з нашої статті.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену лікарем-урологом медичного центру Medical PlazaЗаблудовським Олегом Григорійовичем.

 

Джерела

Больовий синдром сечового міхура (інтерстиційний цистит) / МОЗ

Європейські рекомендації: Неускладнений цистит / МедПросвіта

Інфекції сечовивідних шляхів – гострий цистит /  МедПросвіта

Cystitis / BetterHealth

Cystitis - acute /MedlinePlus

Cystitis / Bupa

Cystitis in Women /Patient

What Is Cystitis? / Healthline

What is Interstitial Cystitis(IC)/Bladder Pain Syndrome? / UrologyHealth

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.