0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Глутатіон — це потужний антиоксидант: як приймати для зміцнення імунітету та зниження рівня цукру в крові

Глутатіон: що це за речовина? Мало кому відомо, але цей антиоксидант дуже ефективно підвищує імунітет, а ще знижує ризик виникнення багатьох захворювань. Але де взяти цю речовину? Які глутатіон має протипоказання? І як глутатіон впливає дихальні шляхи? Про це і не тільки читайте у нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Глутатіон — це потужний антиоксидант: як приймати для зміцнення імунітету та зниження рівня цукру в крові

Як зміцнити імунну систему? Звичайно ж, на думку відразу приходить вживання вітамінів, фізична активність і відсутність стресу, проте це далеко не всі існуючі способи. Мало хто знає, але антиоксидант глутатіон ефективно підсилює імунітет і знижує ризик виникнення багатьох захворювань.

Що це за речовина й де вона міститься, читайте далі.

Глутатіон: властивості та особливості даної речовини

Глутатіон — це важливий антиоксидант, який виробляється в більшості клітин організму. До його складу входять три амінокислоти: глутамін, цистеїн і гліцин. До речі, про позитивні властивості гліцину ви можете прочитати в нашій минулій статті.

Користь глутатіону полягає в тому, що даний антиоксидант може:

  • зміцнювати імунну систему;
  • знижувати окислювальний стрес (пошкодження клітин);
  • підвищувати чоловічу й жіночу фертильність (здатність мати дітей);
  • полегшувати симптоми респіраторних захворювань;
  • поліпшувати роботу мозку;
  • сприяти перетворенню вітамінів С і Е;
  • стабілізувати показник цукру в крові;
  • допомагати виводити токсини з організму;
  • сприяти нормальному функціонуванню печінки й нирок.

Глутатіон: де міститься цей елемент

Вживання певної їжі сприяє збільшенню значення показника глутатіону в організмі. Якщо в людини спостерігається дефіцит цієї речовини або вона хоче зміцнити імунітет, полегшити симптоми захворювання верхніх дихальних шляхів і поліпшити роботу мозку, то можна почати вживати спеціальну їжу.

Продукти, у яких міститься глутатіон:

  1. Продукти, що містять сірку. До них відносять: авокадо, броколі, капусту, часник, грейпфрут, помідори, цибулю.
  2. Білкову їжу: До неї зараховують: м'ясо курки, м'ясо індички, яйця, бобові.
  3. Продукти, що містять лактозу. До них відносять: йогурт, сир, твердий сир, молоко.

Рівень глутатіону може бути знижений через погане харчування, часті стресові ситуації та забруднення навколишнього середовища. З віком показник цього  антиоксиданту в організмі також зменшується. Щоб поповнити запаси даної речовини, можна вживати біологічно активні добавки, до складу яких вона входить. Крім того, такий лікарський засіб як ацетилцистеїн підвищує синтез глутатіону в організмі.

Ацетилцистеїн має відхаркувальну, антиоксидантну й муколітичну дію. Після того, як людина випиває дану речовину, вона всмоктується в шлунково-кишковому тракті, відправляється до печінки й там перетворюється на глутатіон, а після за допомогою кровотоку транспортується по організму.

Ацетилцистеїн може входити до складу певного переліку препаратів і випускатися в декількох лікарських формах.

Важливо відзначити, що медикаменти, до складу яких він входить, слід застосовувати згідно з інструкцією й при наявності зазначених в ній показань.

А тепер давайте розглянемо 3 основних корисних властивості глутатіону, які були підтверджені під час наукових досліджень.

№1 Глутатіон для зміцнення імунітету

Імунітет є здатністю організму розпізнавати чужорідні, шкідливі тіла (патогенні клітини, бактерії, грибки, віруси) і знищувати їх. Сила таких захисних реакцій імунної системи залежить від стилю життя людини, а саме її фізичної активності, раціону харчування, кількості нічного відпочинку й вміння справлятися зі стресовими ситуаціями.

Глутатіон відіграє важливу роль у підтримці міцного імунітету. У ході дослідження, проведеного в 2011 році, було з'ясовано, що даний антиоксидант робить лімфоцити (спеціальні клітини імунної системи) більш сприйнятливими до різних патогенів та прискорює захисну реакцію організму.

Учені стверджують, що зниження рівня глутатіону може бути пов'язано з такими захворюваннями:

  • ідіопатичний легеневий фіброз;
  • різні інфекції дихальних шляхів, викликані вірусами та інфекціями;
  • бронхіт (хронічний);
  • муковісцидоз (спадкова патологія легень);
  • ХОЗЛ (хронічна обструктивна хвороба легень).

Щоб заповнити дефіцит даної речовини й зменшити ризик появи перерахованих вище захворювань, можна збільшити споживання сірковмісних і білкововмісних продуктів або вживати БАДи, до складу яких входить глутатіон.

№2 Як ацетилцистеїн впливає на перебіг захворювань дихальних шляхів

Для ослаблення симптомів захворювань верхніх дихальних шляхів лікарі рекомендують застосовувати ацетилцистеїн, який підвищує рівень глутатіону в організмі.

Згідно з дослідженням, яке відбулося в 2012 році, ацетилцистеїн розм'якшує легеневий слиз, що утворюється під час хвороби. Говорячи іншими словами, він розріджує мокротиння та сприяє його виведенню назовні завдяки відхаркувальному ефекту. Про ці ж властивості йдеться в інструкції препаратів, що містять даний засіб.

№2 Як ацетилцистеїн впливає на перебіг захворювань дихальних шляхів

Медичний експеримент 2014 року, результати якого були опубліковані в американському журналі Chest, підтвердив, що ацетилцистеїн полегшує загострення й перебіг ХОЗЛ (хронічна обструктивна хвороба легень).

Крім того, дана речовина зменшує токсичну дію парацетамолу. А застосовувати його спільно з активованим вугіллям не рекомендовано, оскільки це зменшує ефективність обох медикаментів.

Для лікування гострих і хронічних захворювань бронхолегеневої системи існують протипоказання використання ацетилцистеїну, якщо в пацієнта спостерігається:

  • алергія на ацетилцистеїн;
  • загострення виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки;
  • кровохаркання;
  • кровотеча в легенях.

№3 Взаємозв'язок глутатіону та рівня цукру в крові

З віком у організмі людини починає вироблятися набагато менше глутатіону. Фахівці з Медичного коледжу Бейлора зацікавилися питанням, чи може додаткове вживання глутатіону знизити резистентність до інсуліну в літніх людей й брати участь в регулюванні ваги.

Результати проведеного ними дослідження показали, що після вживання старшими людьми основних складових глутатіону (цистеїн, гліцин) протягом певного часу, у них покращилася резистентність до інсуліну та активізувався процес спалювання жиру в мітохондріях.

Висновки дослідження, надрукованого в журналі American Journal of Cardiovascular Drugs і проведеного в 2018 році, говорять про те, що прийом ацетилцистеїну, який збільшує показник глутатіону в крові, може надати позитивний ефект для діабетиків. Дана речовина завдяки придушеню окисного стресу сприяє захисту від інфаркту міокарда людей з діабетом.

Глутатіон: протипоказання до застосування та побічні ефекти

Щоденне вживання продуктів з високим рівнем глутатіону не може призвести до негативних наслідків для здоров'я. Однак прийом харчових добавок, до складу яких входить дана речовина, не у всіх випадках є безпечним, тому перед купівлею таких БАДів слід проконсультуватися з лікарем.

Можливе виникнення таких побічних ефектів:

  • спазми в животі;
  • алергічні реакції, наприклад, висип;
  • здуття живота;
  • проблеми з диханням через звуження бронхів.

У деяких людей після тривалого прийому глутатіону спостерігалося зниження рівня цинку. Вживати дану речовину також не слід тим, у кого до неї підвищена чутливість. Що стосується вагітних жінок і годуючих матерів, то їм необхідно порадитися з лікарем перш, ніж пити будь-які добавки. 

Пам'ятайте! Перед прийомом ацетилцистеїну необхідно обов'язково проконсультуватися з лікарем і до цього не починати використовувати даний лікарський засіб в якості лікування або профілактики захворювань.

Активне функціонування імунної системи залежить не тільки від достатнього рівня глутатіону в крові, але й від вашого стилю життя. Тому стежте за своїм щоденним раціоном, займайтеся фізичними вправами, спіть не менше 8 годин на добу та намагайтеся уникати стресових ситуацій. А при перших симптомах поганого самопочуття звертайтеся до лікаря.

У зимовий час у людей збільшується потреба у вітаміні D, так як він синтезується в шкірі завдяки сонячному світлу. Але чи здатний «вітамін сонця» зміцнювати імунітет і в яких продуктах він міститься? Саме відповідям на ці питання й присвячений наш новий матеріал.

А чи можна зміцнити імунітет за короткий час і не докладаючи для цього особливих зусиль? Дізнайтеся про 5-ть перевірених способів, як посилити імунну систему й не хворіти взимку з нової статті.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Top 9 Benefits of NAC (N-Acetyl Cysteine) / Healthline

Oxidation pathway and exacerbations in COPD: the role of NAC / PubMed

10 Research-Based Benefits of Glutathione and NAC (N-acetylcysteine) / HealthSience

Correcting glutathione deficiency improves impaired mitochondrial fat burning, insulin resistance in aging / BCM

Effects of N-acetylcysteine, oral glutathione (GSH) and a novel sublingual form of GSH on oxidative stress markers: A comparative crossover study / ScienceDirect

Glutathione and morbidity in a community-based sample of elderly / PubMed

Role of glutathione in immunity and inflammation in the lung / NCBI

High-dose N-acetylcysteine in stable COPD: the 1-year, double-blind, randomized, placebo-controlled HIACE study / PubMed

Oxidative Stress and Respiratory System: Pharmacological and Clinical Reappraisal of N-Acetylcysteine / NCBI

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.