0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що робити, якщо болить зуб: ТОП-6 найкращих знеболюючих від зубного болю

Чому болять зуби? Яке знеболювальне випити від зубного болю? І чи можна його приймати тривалий час? Це ті питання, з якими стикалися дуже багато хто з нас. Медексперти apteka24.ua дали відповіді на ці запитання та розповіли все про зубний біль. Подробиці читайте у нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Що робити, якщо болить зуб: ТОП-6 найкращих знеболюючих від зубного болю

Що робити, якщо болить зуб? Таким питанням періодично задається кожна людина. Тому apteka24.ua вирішила на нього відповісти й розповісти про найдієвіші знеболюючі при зубному болю.

Зубний біль: причини виникнення

Біль у зубі може з'явитися з кількох причин, а саме через дії механічних (потік повітря), термічних (холод, тепло) і фізичних (солодке, солоне) подразників. Він може бути як нетривалим, так і тривати цілий день, доставляючи людині дискомфорт.

Найпоширенішою причиною зубного болю є карієс. До інших поширеніших причин можна також віднести сколювання зуба й оголення дентинних трубочок в області кореня через апікальну рецесію ясен (зміщення краю ясна без запалення), викликану агресивним чищенням зубів або оперативним втручанням.

Крім того, зубний біль може виникати після пломбування та інших стоматологічних операцій. Як правило, він триває недовго й пацієнту рекомендується випити знеболюючий препарат і деякий час утриматися від прийому їжі.

Можливі причини зубного болю:

  • пульпіт (запалення пульпи — внутрішньої тканини зуба);
  • періостит (запалення періоста — окістя);
  • перикороніт (запалення м'якої тканини навколо зуба, що прорізався);
  • бруксизм (скрегіт) / шліфування зубів;
  • виражений біль після видалення зубів (синдром сухої лунки).

При виникненні зубного болю слід негайно звернутися до лікаря. Тільки фахівець може призначити ефективні знеболюючі таблетки при зубному болю.

Найчастіше стоматологи рекомендують приймати лікарські засоби, представлені в наступному розділі.

Що випити, якщо болить зуб: кращі знеболюючі від зубного болю

Існують дві групи препаратів, які найкраще використовувати для усунення зубного болю. До них відносяться: анальгетики й НПЗЗ (нестероїдні протизапальні засоби).

Анальгетики від зубного болю

Ці медикаменти усувають вогнище болю за допомогою впливу на нервові закінчення і центри болю в області головного мозку. Однак анальгетики, на відміну від НПЗЗ, не впливають на запальні процеси й не можуть усунути запалення пульпи, окістя, ясен.

Що випити, якщо болить зуб: кращі знеболюючі від зубного болю

Деякі препарати цієї групи крім болезаспокійливого ефекту надають і жарознижувальну дію — їх називають анальгетиками-антипіретиками. Такі ліки можуть усувати зубний біль і збивати підвищену температуру, якою він супроводжується. Таким чином анальгетики-антипіретики допомагають позбутися відразу від двох неприємних симптомів.

Найпопулярнішим і найбезпечнішим препаратом з даної групи вважається Парацетамол.

Парацетамол

Цей медикамент має болезаспокійливу й жарознижувальну властивості. Він починає діяти через 30 хв після прийому, по закінченню цього часу досягається максимальна концентрація активної речовини в організмі. Парацетамол можна застосовувати дітям з 6 років (у таблетованій формі, дозування 200 мг), дорослим, вагітним і годуючим жінкам.

Ефект від препарату триває 4 години. Даний засіб також можна комбінувати з іншими препаратами для посилення їх ефективності. Парацетамол досить безпечний, тому що має невеликий перелік побічних ефектів, а випадки їх виникнення фіксуються вкрай рідко.

Протипоказання до застосування:

  • хронічний алкоголізм;
  • серйозні порушення з боку печінки;
  • підвищена чутливість до парацетамолу.

Якщо у вас болить зуб і через це підвищується температура, то найбезпечніше випити препарат, основною діючою речовиною якого є парацетамол.

НПЗЗ при зубному болю

Нестероїдні протизапальні засоби пригнічують вироблення простагландинів (гормоноподібні речовини, що викликають больові відчуття та запальні процеси в організмі), внаслідок чого знижується больовий синдром і зменшується запалення. Крім того, препарати цієї групи також мають жарознижуючий ефект.

Однак вони викликають великий перелік побічних ефектів для шлунково-кишкового тракту й серцево-судинної системи. Тому їх потрібно приймати згідно з інструкцією і приписом лікаря. Важливо відзначити, що медичні фахівці не рекомендують пити нестероїдні протизапальні засоби на голодний шлунок, так як це може призвести до негативних наслідків.

Існує перелік протипоказань, при яких не слід приймати НПЗЗ:

  • спільний прийом з іншими препаратами з групи НПЗЗ;
  • алергічні реакції на діючі та допоміжні речовини нестероїдних протизапальних таблеток від зубного болю, а також порошків, мазей та суспензій;
  • тяжка ниркова, печінкова або серцева недостатність;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (виразка, гастрит, хвороба Крона, виразковий коліт) у стадії загострення;
  • перенесені операції на серці й прогресуючі захворювання серцево-судинної системи;
  • нещодавно перенесені внутрішні кровотечі;
  • порушення згортання крові.

Якщо у вас виник зубний біль і немає вищеперелічених протипоказань, то ви можете випити таблетку НПЗЗ.

Що випити, якщо болить зуб: кращі знеболюючі від зубного болю

До найефективніших знеболюючих при зубному болю з групи нестероїдних протизапальних засобів відносять: Нурофен, Німесил, Кетанов, Дексалгін і Олфен.

Нурофен

Використовується для полегшення слабкого і помірного зубного болю. Головна діюча речовина — ібупрофен, його максимальна концентрація в плазмі крові досягається через 45 хвилин, якщо приймати препарат натщесерце, або через 2 години, якщо пити його на повний шлунок.

Після перорального прийому ібупрофен швидко всмоктується та починає лікувати больовий синдром, знімати запалення й знижувати температуру. Напіввиведення препарату триває 2 години.

Крім стандартних для НПЗЗ протипоказань, ібупрофен також не можна застосовувати жінкам в останньому триместрі вагітності, так як це може негативно позначитися на здоров'ї малюка.

Нурофен в таблетованому вигляді при зубному болю можна пити дітям старше 6 років, якщо маса їх тіла перевищує позначку в 20 кг.

Щоб уникнути негативних реакцій з боку шлунка й всього шлунково-кишкового тракту, препарат рекомендовано приймати після прийому їжі.

Таблетки ібупрофену, які вкриті плівковою оболонкою, зменшують ризик виникнення побічних ефектів з боку травної системи.

Німесил

Головною діючою речовиною препарату є німесулід. Німесил — це порошок світло-жовтого кольору, який має яскраво виражений цитрусовий запах.

При пероральному прийомі німесулід швидко всмоктується в шлунок і потрапляє в кровотік, а максимальна концентрація в плазмі крові 100 г даної діючої речовини досягається через 2-3 години після прийому.

Німесил від зубного болю радять приймати після їжі. Порошок німесулід потрібно висипати в склянку, залити 100 мл води, перемішати й випити.

Додатковим протипоказанням до його застосування, крім загальних протипоказань для групи НПЗЗ, вважається спільний прийом німесуліду з анальгетиками й наявність інфекційної лихоманки.

Його не можна приймати дітям молодше 12 років, вагітним, матерям, що годують і людям із захворюваннями нирок або печінки.

Кетанов

Даний препарат застосовують проти сильного і помірного зубного болю. У його складі основною діючою речовиною є кеторолак трометамін. Кетанов не викликає залежність, а силу його знеболюючої дії порівнюють з морфіном. Цей лікарський засіб набагато сильніший та ефективніший, ніж інші представники групи НПЗЗ.

Кетанов від зубного болю надає ефект після 60 хвилин після того, як людина вип'є таблетку, а максимальна дія препарату проявляється через 2-3 години.

Що випити, якщо болить зуб: кращі знеболюючі від зубного болю

Медикамент слід приймати на повний шлунок, тому що, якщо випити знеболюючий засіб натщесерце, збільшується ризик виникнення побічних ефектів. За кілька годин до та після прийому Кетанов рекомендовано не їсти жирну їжу, так як вона уповільнює швидкість його дії.

Потрібно звернути увагу, що наявність у людини кропив'янки, бронхіальної астми, цереброваскулярної кровотечі та ангіни вважається протипоказаннями до застосування препарату.

Дітям дозволено пити Кетанов при сильному зубному болю тільки з 16 років, а жінкам, що годують, вагітним і людям з хронічними хворобами серця, нирок і печінки його не призначають.

Дексалгін

Основний компонент — декскетопрофен. Дексалгін знімає зубний біль через 30 хвилин після перорального прийому. Тривалість знеболюючого ефекту дорівнює 4-6 годинам, а тривалість виведення медикаменту з організму становить 1-3 години.

Дексалгін протипоказаний до застосування пацієнтам з бронхіальною астмою і геморагічним діатезом. Крім того, його суворо заборонено пити дітям, жінкам в період лактації, вагітним і з обережністю потрібно приймати людям старше 65-річного віку. А пацієнтам, у яких є проблеми з нирками та печінкою, потрібно зменшувати його мінімальну дозу.

Дексалгін повинен призначати лікар, так як дані ліки, як і всі препарати НПЗЗ, відпускається за рецептом.

Олфен

Основна діюча речовина — диклофенак. Він пригнічує біосинтез простагландинів, тим самим пригнічує зубний біль і запальний процес. Також може збивати підвищену температуру тіла.

Протипоказаннями до застосування Олфена є:

  • ішемічна хвороба серця;
  • стенокардія або перенесений інфаркт міокарда;
  • захворювання периферичних артерій;
  • цереброваскулярні патології.

Дія починає проявлятися через 30 хв після прийому, а максимальна концентрація в крові — по закінченні 120 хвилин.

Олфен відпускається за рецептом після того, як його випише лікар.

Як часто можна пити знеболююче при зубному болю

Всі перераховані вище препарати при зубному болю п'ють симптоматично. Вони не розраховані на тривалий прийом.

Знеболюючі лікарські засоби повинен призначати лікар і вказувати в призначенні частоту та тривалість прийому. Після стоматологічних операцій, як правило, прописують сильні знеболюючі при зубному болю, до яких відносять Німесил, Кетанов, Олфен, Дексалгін. А при помірному та слабкому зубному болю, який виник вперше, можна випити парацетамол чи ібупрофен.

Будь-який препарат НПЗЗ рекомендовано приймати після їжі в запропонованих лікарем дозах.

Якщо зуб реагує на холодне й гаряче та болить, то вам потрібно звернутися до стоматолога. Лікар виявить причину неприємних відчуттів і займеться їх лікуванням.

При повторюваних нападах зубного болю негайно звертайтеся до фахівця.

Читайте також статтю про те, як правильно чистити зуби, щоб врятувати їх від карієсу й зубного нальоту.

А якщо у вас через зубний біль піднялася температура, то слід точно знати, який препарат прийняти, щоб ефективно її подолати. Тому пропонуємо ознайомитися з нашим новим матеріалом про те, що краще від температури — ібупрофен чи парацетамол.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Цей редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену стоматологом вищої категорії клініки T&T dental clinic - Терещенко Таїсією Валеріївною.

 

Джерела

Toothache / Drugs.com

Toothache: First aid / MayoClinic

Acetaminophen / DrugBank

Ibuprofen / DrugBank

Diclofenac / Drugs.com

Dexketoprofen / DrugBank

Ketorolac / Drugs.com

Nimesulide / DrugBank

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.