0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що робити діабетикам, якщо немає інсуліну та протидіабетичних ліків?

Інсулінозалежний цукровий діабет — одне з тих захворювань, яке потребує постійного застосування ліків. Медикаменти у цьому разі не замінити ні дієтою, ні біоактивними добавками. Що ж у такому разі робити українцям із діабетом, які опинилися в ситуації, коли власний запас ліків вичерпано, а в аптеках міста не вдається знайти потрібні препарати? Наші експерти намагалися відповісти на це запитання.

Грінчак Анна ВолодимирівнаРедакціяАнна Грінчак
Оновлено
Що робити діабетикам, якщо немає інсуліну та протидіабетичних ліків?

Якщо ви живете з інсулінозалежним цукровим діабетом, ви знаєте, що вичерпання запасу інсуліну — це питання життя і смерті. Діабетики, які покладаються на інсулін та протидіабетичні препарати, стикаються з небезпечною ситуацією, якщо вони не мають доступу до їх ліків.

Що робити, якщо немає інсуліну в аптеках?

Намагайтеся зберігати спокій, якщо у вас закінчився інсулін. Стрес і страх можуть значно підвищити рівень глюкози в крові, тому це точно не допоможе, якщо ви тут панікуєте. 

Якщо людина з цукровим діабетом не отримує достатньо інсуліну в організм, то дуже швидко настає важка гіперглікемія. Це високий рівень цукру в крові, який призводить до стану, який називається діабетичний кетоацидоз. Цей стан без лікування призводить до смерті.

В основному це відбувається так: інсулін допомагає цукру надходити в клітини, які використовують його як паливо. Без інсуліну організм не може отримати достатньо цукру для нормального функціонування, тому ваша печінка починає перетворювати частину жиру в кислоти, які називаються кетонами. Вони накопичуються в крові й потрапляють в сечу. Коли ці надлишки кетонів потрапляють в кров, кров стає кислою, викликаючи діабетичний кетоацидоз: поєднання дуже високого рівня цукру в крові, зневоднення, шоку та виснаження.

Як правило, перші ознаки цього стану з’являються після того, як рівень глюкози в крові підвищується вище 300 мг/дл протягом приблизно чотирьох годин, але те, наскільки швидко все виходить з-під контролю, дуже змінюється.

Не забувайте регулярно вимірювати рівень цукру в крові

Найбільш поширеними симптомами кетоацидозу є:

  • надмірна спрага;
  • часте сечовипускання;
  • нудота;
  • втома;
  • задишка
  • сплутаність свідомості. 

Якщо ви відчуваєте будь-який з цих симптомів, якщо у вас високий рівень цукру в крові або якщо у вас є кетони в сечі, пошук інсуліну є терміновим. У цьому випадку вам слід звернутися до місцевої невідкладної допомоги. Медична команда надасть вам інсулін внутрішньовенно, щоб знизити та стабілізувати рівень цукру в крові, перш ніж ви знайдете довгострокове рішення для отримання нового інсуліну вдома.

Якщо ви не перебуваєте в такій небезпечній для життя ситуації, як описано вище, то необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Повідомте друзям і родині, що у вас закінчуються препарати, щоб ви могли разом продумати рішення. 
  2. Зателефонуйте у найближчі до вас аптеки і запитайте про наявність ліків у даний момент. Інсулін в аптеках можна забрати безкоштовно за допомогою електронного рецепта, який отримають у сімейного лікаря. Якщо ви не маєте змоги відвідати медичного фахівця, є можливість отримати електронний рецепт дистанційно у свого сімейного лікаря. 
  3. Зверніться у соціальних мережах за допомогою у групи і чати вашої територіальної громади. Є люди, які мають певний запас інсуліну і допоможуть вам отримати інсулін якомога швидше. 
  4. Зателефонуйте на гарячу лінію МОЗ України. Оператор прийме заявку, підкаже в якій аптеці шукати інсулін, або, за можливості, доставлять препарат через волонтерів. 

Вимушені переселенці, які мають нагальну потребу в інсуліні, можуть звертатися до сімейного лікаря, який оперативно укладе декларацію та перевірить медичну інформацію у вашій електронній карті пацієнта.

Вимірювання рівня цукру в крові є важливою умовою для здоров'я діабетиків та людей, що перебувають у групі ризику розвитку хвороби. Більшість пацієнтів неспроможні відчувати перепади цукру в  4,0-13,0 ммоль/л. Регулярний контроль показників допомагає відстежувати симптоми та підтримувати здоровий стан. Найбільш поширеним способом самоконтролю рівня цукру  є використання глюкометра та тест смужок.

Джерела

Також читайте про те, як вижити без електроенергії, газу та води в умовах війни: говоримо про необхідний запас продуктів та як приготувати їжу.

Також під час військових дій на території України трапляються різні катастрофи, внаслідок яких можуть постраждати люди. Тому всім необхідно знати основи надання першої допомоги. Радимо вам ознайомитися з нашою статтею про те, що робити до приїзду швидкої: перша допомога при опіках, травмах, контузії та при непритомності.
 
Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

How Long Can Your Body Survive Without Insulin? / Healthline (англ.)

Insulin Resistance and Diabetes / CDC (англ.)

Diabetes / NHS (англ.)

На період воєнного стану доплати за препарати інсуліну з пацієнтів не стягуватимуться / МОЗ України (укр.)

 

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.