0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як вижити без електроенергії, газу та води: запас продуктів та як приготувати їжу

Які продукти запасати на період ізоляції? Скільки потрібно води на сім'ю? Які продукти мають найтриваліший термін зберігання? І як готувати їжу за відсутності газу та електроенергії? Дізнайтеся, як вижити за умов війни.

Оновлено
Як вижити без електроенергії, газу та води: запас продуктів та як приготувати їжу

У сучасних українських реаліях кожна людина має знати, як підготуватися до можливої ізоляції під час окупації, яка може супроводжуватися відсутністю електрики, газу та води.

Стратегічні запаси їжі: що це таке та у яких випадках необхідно запасати продукти?

За часів стихійних лих, епідемій та військових конфліктів виникає природна потреба у продуктових запасах. Причому вкрай важливо, щоб ці запаси були підготовлені заздалегідь, а саме у звичний мирний час.

Це пояснюється тим, що при виникненні непередбачуваної ситуації на полицях магазинів може не виявитися необхідних харчових продуктів, особливо в достатній кількості для формування стратегічних запасів. Найбільше це стосується саме бойових дій, коли через окупацію чи обстріл міст магазини просто не можуть повноцінно функціонувати або ж працювати зовсім. Також не слід забувати і про підвищений попит на всі необхідні харчові продукти, оскільки навіть у прифронтових містах, у яких не відбуваються бойові дії, може зберігатися пригнічений настрій або навіть паніка, у яких люди просто гребуть з полиць все поспіль.

Список продуктів із найбільш тривалим терміном зберігання

Основною вимогою до стратегічних продуктових запасів є їх тривале зберігання. Існують продукти, які за певних умов можуть зберігатися протягом десятиліть.

1. Арахісове масло (до 5 років). Даний продукт не тільки смачний та корисний, але й дуже поживний. Він містить необхідні для організму жирні кислоти, багато рослинного білка, а також натрій, залізо, вітаміни групи B та антиоксиданти. Зазвичай на банці з арахісовою пастою або маслом вказується термін зберігання близько 15 місяців. Проте через малу кількість води та концентрацію вітаміну Е арахісова паста окислюється дуже повільно. У таких умовах бактеріям та грибку процвітати дуже складно. Однак в арахісового масла, що застоялось, існує один явний недолік — воно стає гірким. Незважаючи на це, після 3 або навіть 5 років правильного зберігання у темному та сухому місці воно може все ще називатися їжею та нести певну поживну цінність.

2. Розчинна кава (до 20 років). Від 2 і до 20 років може зберігатися сублімована кава в оригінальній недоторканій упаковці в темному та сухому місці. Ключову роль тут грає сухе місце, оскільки при найменшому попаданні вологи на кавовий порошок згодом там може завестися цвілевий грибок. Однак якщо всі умови зберігання дотримані, то можна випити кави 20-річної витримки.

Розчинна кава може зберігатися до 20 років

3. Сухе молоко (до 25 років). Незважаючи на гарантований термін зберігання в середньому близько 1,5 років, у добрих умовах сухе молоко здатне зберігатися набагато довше. Головна умова для тривалого терміну придатності сухого молока — це зберігання його в оригінальній герметичній упаковці та сухому приміщенні.

4. Рис (до 30 років). Зазвичай термін зберігання рису не перевищує більше 2 років, а бурий і дикий його різновиди ще менше — 6-8 місяців. Але якщо взяти шліфоване біле зерно і при температурі 4°C або нижче забити їм спеціальний безкисневий контейнер, то його термін збільшується у понад 10 разів. Найкращою температурою для зберігання цієї крупи становить 4,5°C або нижче.

5. Квасоля та сочевиця (до 50 років). Ці бобові є справжніми продуктами-довгожителями у своєму роді. При цьому є цілі наукові підтвердження збереження їх поживних і навіть смакових якостей протягом 30 років. Але найцікавіше, що після закінчення цього часу показники сочевиці та квасолі практично не знизилися, що потенційно може продовжити їх зберігання і до 50 років, звісно, при правильній заготівлі та зберіганні в сухому, прохолодному місці.

6. Мед (понад 1000 років). Цей продукт є найголовнішим довгожителем серед усіх продуктів. Мед відрізняється низьким вмістом вологи і в його середовищі бактерії просто не можуть вижити. Плюс відсутність кисню, світла і прохолодне середовище максимально позитивно впливають на збереження даного продукту. Звичайно все вищесказане не скасовує потреби завжди стежити за терміном придатності цих та інших продуктів. Звичайно, з часом мед починає кристалізуватися або стає густим, втрачаючи свій колишній рідкий вигляд, проте при правильному зберіганні ним цілком безпечно можна буде поласувати і через півстоліття.

Мед зберігається до 1000 років і є продуктом-джерелом глюкози

7. Сіль. Вона є в першу чергу мінералом, ніж харчовим продуктом, внаслідок чого її неможливо зіпсувати. За своєю природою мінерали можуть швидко поглинати воду, перетворюючись на один великий камінь, але зрештою на її якість це не впливає. Необхідно пам'ятати, що йодована сіль зберігається всього протягом 1 року. Упродовж цього періоду йод зазвичай випаровується, внаслідок чого ця сіль втрачає свої корисні якості, проте в такому випадку її все ще можна використовувати у вигляді звичайної кухонної.

8. Соєвий соус. Його можна зберігати без проблем протягом щонайменше 3 років, навіть якщо пляшка з ним була відкрита. У герметичній тарі соєвий соус може зберігатися набагато довше, але це залежить від температури зберігання, способу обробки, а також якості даного продукту. Справа в тому, що якісний соєвий соус виробляють лише за допомогою природної ферментації, процес якої може займати від кількох місяців до років.

9. Кленовий сироп. Закрита пляшка кленового сиропу може зберігатися досить довго і навіть після його відкриттяйого можна використовувати протягом декількох років, але за умови зберігання в холодильнику.

10. Суха квасоля. Даний представник сімейства бобових у сухому вигляді, а також за необхідних умов може зберігатися до 30 років. Навіть при зміні зовнішнього вигляду квасолі, з часом вона може бути прийнятною в їжу під час надзвичайних ситуацій.

11. Бульйонні кубики. Протягом кількох десятиліть курячі кубики є помічниками на кухні при приготуванні супів та інших продуктів. Звісно, що вони не здатні замінити справжній м'ясний суп, але можуть допомогти у приготуванні смачного бульйону за відсутності м'яса та спецій. При правильному зберіганні бульйонні кубики можуть зберігатися до 10 років, у зв'язку з великим вмістом у них солі та консервантів.

12. Цукор. Як і сіль, цукор є консервантом, здатним як самостійно зберігатися протягом тривалого часу, так і стати помічником у збільшенні терміну придатності інших продуктів. Важливо відзначити, що коричневий цукор, а також цукрову пудру можна зберігати так довго, як і класичний варіант.

Цукор - це консервант

Стратегічний запас продуктів: якими продуктами запастись на час окупації

1. Крупи та макарони. Коли говорять про стратегічні запаси продуктів, насамперед приходять на думку крупи та макаронні вироби. Макарони можуть бути абсолютно різної форми та підбиратися, виходячи зі смакових уподобань людини. Для різноманітності можна придбати кілька видів макаронних виробів, наприклад, спагетті, ріжки та вермішель. Єдиною вимогою до всіх макаронних виробів є їхній склад, а точніше виготовлення із твердих сортів пшениці, про що має бути зазначено на упаковці товару. 

Справа в тому, що макарони з твердих сортів краще перетравлюються, коли ті ж вироби, але тільки з хлібопекарського борошна містять вуглеводи, що важко перетравлюються. Звичайно, в умовах дефіциту, пов'язаного з підвищеним ажіотажем, доводиться задовольнятися тим, що є на полицях. Саме тому запасати продукти необхідно заздалегідь, коли в магазинах є асортимент усіх необхідних та якісних товарів.

Щодо запасу круп, то кожна з них відрізняється своєю харчовою цінністю, а також термінами та умовами зберігання. Не слід зупинятися на одному вигляді крупи. Ніщо не заважає урізноманітнити своє харчування вдома, особливо в непростий час.

При заготівлі круп на випадок непередбачуваної ситуації існують деякі перешкоди у вигляді комах та їх личинок, а також цвілі через неправильне зберігання. Проте на першому місці стоїть проблема саме з наявністю комах. Справа в тому, що крупа не завжди псується безпосередньо у нас вдома, а спочатку може бути заражена ще в момент виробництва, пакування або розфасовки сировини. На цих виробництвах присутня зазвичай низька температура, внаслідок чого моль та інша живність просто не проявляє себе. Але після того, як ми приносимо додому крупу, а тим більше ставимо її на верхні полиці, де ще тепліше, всі ці комахи та личинки починають активно розвиватися.

У базових випадках, коли крупа для повсякденного використання заражена жучками, ця ситуація є незначною проблемою, вирішити яку можна, викинувши заражену кашу та купивши нову. Однак у разі зараження великої кількості крупи, що позиціонується як стратегічний запас, це є серйозною проблемою.

Макарони потрібні із твердих сортів пшениці

Для того, щоб убезпечити свої запаси крупи від різноманітних комах, можна вдатися до процесу виморожування або прогрівання в духовці. Температурні максимуми протягом невеликого часу можуть призвести до загибелі личинок, а саме відсутності появи комах. Крім того, у якості профілактики часто вдаються до застосування лаврового листа та часнику, оскільки їх запах дуже відлякує комах.

Перед тим як прибрати крупу на зберігання, рекомендується перевірити на наявність цвілі і личинок, а потім пересипати з магазинної тари. Багато хто воліє залишати рис у заводських поліетиленових пакетах або картонних упаковках, але цього робити суворо не рекомендується, оскільки в них продукти можуть з часом відволожитися і придбати неприємний запах і смак.

Для зберігання сипких продуктів на тривалий період вдаються до 2 способів. Першим, найпоширенішим способом, вважається зберігання круп та макаронів у пластикових пляшках. На пострадянському просторі цей спосіб є найпоширенішим не тільки у виживальників, а й на кухнях звичайних домогосподарок. Важливо відзначити, що ці самі пластикові пляшки слід використовувати виключно з-під сильногазованих напоїв. Не слід для зберігання використовувати 5-літрові пляшки, оскільки вони не розраховані на високий тиск і, як наслідок, пропускають повітря, що є згубним для даного роду продуктів. З цієї причини не слід застосовувати для запасу круп і прості пляшки з-під молока.

Попри простоту даного методу, існують також і певні правила, які допускають виникнення різної живності, а також не збільшують термін зберігання. По-перше, пляшку необхідно дуже добре вимити та висушити. Що стосується сушіння пляшок, то цей процес є дуже відповідальним, оскільки навіть, на перший погляд, у сухій пластиковій тарі може бути певний відсоток вологи, що з часом зробить запаси просто непридатними. Для забезпечення повної сухості пляшки та її вмісту можна також покласти в неї мішечок з сіллю, яка добре поглинає вологу. Також дуже важливо забезпечити герметичність пляшки, тому що попадання повітря еквівалентно волозі спонукає до швидшого приведення в непридатність. Для цього можна залити кришку воском або парафіном чи хоча б обмотати ізолентою. Крім ретельного закупорювання тари, в неї можна ще покласти саморобний або куплений поглинач кисню. Таким чином можна робити запас круп, але на термін не більше 3 років, а потім робити ротацію запасу. 

Основна проблема такого зберігання полягає не в комахах, які можуть завестися у крупі, а в тому, що пластик пляшки не забезпечує належного бар'єру для кисню та вологи при тривалому зберіганні. Таким чином, з часом продукт усередині пляшки буде окислюватися, втрачаючи свої корисні властивості.

Другим, менш популярним способом, вважається запас круп та інших сипких продуктів у майлар-пакетах. Цей виріб був придуманий саме для того, щоб при тривалому зберіганні не дати кисню та волозі проникати всередину. Однак якщо в планах не має цілі зберігати крупу 20-30 років, то не потрібно морочитися з майлар-пакетами, а досить просто прогріти крупу в духовці, дати їй повністю охолонути, потім засипати її в пляшки, щільно закрутивши кришку, і поставити в темне місце. У цих умовах крупа спокійно простоїть до 3 років, після чого її необхідно з'їсти, а замість неї запакувати свіжу.

2. М'ясні продукти. М'ясо та м'ясні продукти є необхідними та важливими у раціоні людини, а особливо під час бойових дій, коли потрібні сили та енергія. До того ж м'ясні продукти дозволяють урізноманітнити свій раціон, зробивши його більш збалансованим, а найголовніше – ситним. Разом з цим у м'яса є один істотний недолік — воно є продуктом, що дуже швидко псується. Тим не менш, існують різновиди м'ясних і рибних продуктів, здатних зберігатися тривалий час.

Тушонка в консервах зберігається довго

До цих виробів належать такі:

  • сирокопчена ковбаса. У прохолодному місці може зберігатись до 3-х місяців;
  • м'ясні та рибні консерви. Вкрай важливо, щоб на цих консервах вказувався термін придатності щонайменше пів року, оскільки їх призначення полягає якраз у тривалому зберіганні.

Звісно, що за наявності електроенергії в будинку, будь-який вид м'яса або риби можна заморозити, що може на багато років продовжити їх термін придатності, однак у цій статті сконцентрована увага саме на продуктах, здатних зберігатися в будь-яких умовах.

3. Консервовані овочі та бобові. Для того, щоб не перераховувати велику кількість різного виду консервованих овочів та бобових, необхідно відзначити, що не тільки м'ясні та рибні продукти можна зберігати в бляшаних або скляних банках. Крім своєї довговічності, консервовані овочі, такі як рагу або баклажанна ікра, мають низку переваг у вигляді великої кількості вітамінів та мінеральних речовин. Бобові продукти, а зокрема квасоля, славляться високим вмістом клітковини та рослинного дієтичного білка, чим можуть стати альтернативою м'ясним продуктам.

4. Хліб. Всі знають, що хліб усьому голова, адже він є одним з основних харчових продуктів і завжди присутній у раціоні людини. Під час різних надзвичайних ситуацій, чи то війна, епідемія або катаклізм, хліб стає одним із найбільш затребуваних продуктів, якщо не найголовнішим. Попри це, тривале зберігання хліба у свіжому вигляді практично неможливе, оскільки хлібобулочні вироби відносять до класу продуктів, що мають короткочасне зберігання. Існує єдиний спосіб зберегти хліб свіжим понад 24 годин — це його заморожування. Перед заморожуванням хліб краще нарізати на шматочки, щоб потім порційно діставати стільки, скільки необхідно. Також це необхідно зробити, оскільки цільний заморожений хліб дуже важко нарізати.

Одним із найпоширеніших і довговічніших способів заготівлі хліба є виготовлення з нього сухарів. Цей метод зарекомендував себе ще кілька десятків століть тому, коли люди не мали взагалі жодних запасів їжі стратегічного призначення і могли вижити завдяки цьому нехитрому виробу. Тривалий термін придатності сухарів забезпечений завдяки зниженій вологості. Крім тривалого терміну придатності до переваг сухарів відносяться також той факт, що їх можна виготовляти абсолютно з будь-яких хлібобулочних виробів. Наприклад, зі здобних булочок можна робити солодкі сухарі, а з білого або темного хліба відповідно нейтральні або додати в них будь-які спеції на свій смак, наприклад, сіль, перець, паприку або прованські трави. Тим не менш, для того, щоб сухарі зберігалися протягом тривалого часу, їх необхідно правильно заготовляти і зберігати. При сушінні сухарів важливо враховувати не лише вид та якість хліба, але й особливості вашої духовки.

Хліб в сухарях довго не зіпсується

Середня температура приготування сухарів:

  • білий хліб — трохи більше ніж 170°C;
  • чорний (темний) — 180°C;
  • пшеничний — 160°C;
  • здобний – 150°C.

Пікантні сухарики зі спеціями запікаються за температури 200°C за короткої тривалості обробки. Духовку для сушіння сухарів слід розігріти заздалегідь. Час сушіння сухарів є індивідуальним. Рекомендується орієнтуватися на зовнішній вигляд виробу – вони мають бути золотистими та рум'яними.

Крім сухарів, як хліб можна використовувати спеціальні хлібці. Останнім часом цей вид продуктових виробів користується великою популярністю, особливо у спортсменів і людей, які стежать за своїм харчуванням. Як правило, ці хлібці виготовляються з найрізноманітніших культур. На полицях магазинів можна зустріти такі обдирні хлібці:

  • житні;
  • пшеничні;
  • вівсяні;
  • ячмінні.

Проте слід пам'ятати, що ці хлібці містять глютен, що може принести чимало проблем людям з непереносимістю даного білка. В такому випадку можна віддати перевагу органічним хлібцям без вмісту глютена — рисові, гречані, кіноа, без додавання пестицидів у зерно, а також з додаванням овочів або трав.

5. Солодощі. Для покращення настрою у важкий період, а також поповнення сил та енергії не слід забувати про солодощі. Ця категорія продуктів представлена ​​великою різноманітністю різних кондитерських та інших виробів, здатних зберігатися протягом тривалого часу.

Шоколад. Немає точних термінів зберігання шоколаду, оскільки вони в першу чергу залежать від рецептури та технології виготовлення. Також багато залежить від того, який це шоколад — чорний, молочний або білий і чи є в ньому добавки (родзинки, горіхи, цукати) або консерванти.

Чорний шоколад зберігається довше інших видів

Рекордсменом безпеки є темний гіркий шоколад — до 12 місяців. Молочний шоколад з різних причин може зберігатися трохи менше, ніж чорний — від 6 до 12 місяців. Найкоротший термін придатності у білого шоколаду — близько 1 місяця. 

Щодо зберігання шоколаду, то категорично не слід робити це у холодильнику. Незважаючи на те, що в холоді дійсно краще зберігається більшість продуктів, шоколад не фігурує в цьому списку і ось чому. Річ у тому, що шоколад є досить примхливим продуктом і будь-який перепад температур може вплинути на його якість. Ідеальна температура для зберігання шоколаду від +15 до +22°C. За даними показниками вже ясно, що у холодильнику його зберігати протипоказано. Якщо ви вже пробували класти шоколад у холодильник, можливо помічали на ньому білі плями або наліт, що означає виділення жирів, а точніше масла какао. Цей показник не робить шоколад зіпсованим, проте впливає на його смакові характеристики. Крім вищезгаданих температур, при яких повинен зберігатися шоколад, його також слід зберігати в темному місці без потрапляння прямих сонячних променів.

Печиво. Відразу слід зазначити, що для тривалого зберігання підходить виключно знежирене печиво, на зразок галетного, тобто яке містить низьку кількість жиру та вологи. У звичайній упаковці знежирене печиво зберігається протягом 1 року, а в герметичній – 2 роки.

Згущене молоко у бляшанці. Усім відома банка згущеного молока з незмінною протягом десятиліть етикеткою, що може зберігатися протягом цілого року. Причому дуже важливо, щоб згущене молоко було саме в бляшанці, оскільки пластикова тара або упаковка з дозатором дой-пак гарантують лише короткочасний термін придатності даного продукту. Варене згущене молоко також є досить популярним і незалежно від того, придбане воно або зварене, на нього поширюються ті ж умови, що і для звичайного згущеного молока.

Консервовані фрукти та ягоди. У цьому випадку слід узагальнити безліч продуктових виробів даного сегмента, здатних зберігатися протягом багатьох місяців і років. До них відносяться:

  • варення;
  • джеми;
  • повидло;
  • компоти;
  • конфітюр.

Основними вимогами до цих виробів є тара, в якій вони випускаються та зберігаються, а саме жерстяні або скляні банки.

Варення у скляних банках

Льодяники та карамельки. Даний вид солодощів є дуже зручним і досить довгостроковим, оскільки ці вироби практично повністю виготовляються із цукру (цукрового сиропу), який сам є консервантом. А різні харчові добавки (емульгатори, стабілізатори, барвники) лише збільшують термін придатності цих кондитерських виробів.

6. Напої. При закупівлі для стратегічного запасу того чи іншого напою його вибір є суто індивідуальним, виходячи зі смакових уподобань людини. Чай, кава (розчинна або мелена), какао, цикорій та інші напої повинні зберігатися виключно у своїх заводських упаковках.

7. Горіхи. Цей продукт є справжнім джерелом вітамінів, мікроелементів та інших біологічно активних поживних речовин. Горіхи містять дуже велику кількість мінералів, включаючи кальцій, калій, магній, залізо, фосфор. До того ж горіхи мають вагому перевагу – ними дуже легко насититися. Лише жменя горіхів, що може поміститися в долоню (приблизно 30 грамів), здатна вгамувати почуття голоду завдяки клітковині, рослинному білку, а також ненасиченим жирним кислотам. При виборі різновиду горіхів слід керуватися лише вашими смаковими уподобаннями.

Найпопулярнішим у народі горіхом є волоський. Його можна зберігати як у шкаралупі, так і без неї. Тим не менш, у шкаралупі його зберігання значно збільшиться, що вкрай важливо при стратегічних запасах їжі. При зберіганні у шкаралупі при температурі від 0 до 3°C горіх може зберігатися до чотирьох років. За температури від 4 до 15°C близько року. Очищені волоські горіхи зберігаються близько 3-5 місяців.

Ці умови зберігання також підходять і для інших видів горіхів, наприклад:

  • мигдаль;
  • кеш'ю;
  • макадамія;
  • фундук.

Жменя горіхів допоможе втамувати голод

Також подібним способом можна заготовляти і арахіс, який є представником сімейства бобових, але часто приймається як за зовнішніми, так і смаковими властивостями за горіх.

Якщо йдеться про очищені горіхи, то для зберігання відмінно підійде пластикова тара, яку можна герметично закрити, наприклад, ті ж пляшки з-під газованих напоїв. Також можна використовувати пакети мейлар або спеціальні пакети для вакууматора (вакуумної помпиа). Крім зазначених способів заготівлі горіхів, їх також можна залити медом. Цей спосіб є не тільки смачним і корисним, але також забезпечить тривале зберігання продукту завдяки відомим властивостям меду, зазначеним вище в даній статті.

8. Продукти швидкого приготування. Усім відомі каші, локшина, а також пюре швидкого приготування не відрізняються особливими корисними властивостями, проте для досягнення смакової та харчової різноманітності їх наявність у рядах продуктових запасів має місце. Також продукти швидкого приготування можуть бути дуже корисними у разі відключення різних благ цивілізації, таких як вода, газ або електрика.

9. Дитяче харчування. За наявності у сім'ї маленьких дітей в продуктовому резерві має бути також дитяче харчування, оскільки малюкам з об'єктивних причин не підійдуть звичні для дорослих продукти. Класичним прикладом для зберігання у разі надзвичайної ситуації є сухі молочні суміші. Зазвичай таке дитяче харчування має термін придатності близько 1,5 років, але після відкриття упаковки трохи більше ніж 3-4 тижні. Також як прикорм або додаткове харчування існують дитячі м'ясні консерви у вигляді паштету з м'яса кролика, індички або ягняти. Дані консерви випускаються як у бляшаних, так і скляних банках.

10. Корм ​​для тварин. Також не слід забувати і про своїх домашніх улюбленців. В такому випадку можна запасати будь-які корми, які їсть ваша тварина, проте з одним уточненням — вони повинні бути сухими або у вигляді консерви. Сухі корми можна зберігати у своїй заводській упаковці, як правило, вони міцні і не пропускають попадання повітря або вологи. Якщо ж сухий корм куплений на вагу, то довго зберігати його можна, як і всі сипкі продукти — у пластикових пляшках.

11. Питна вода. Без перебільшення вода є найголовнішим продуктом серед усіх стратегічних запасів. Якісна вода — це найчистіший і найбезпечніший продукт з усіх, що потрапляє в організм людини.

Одна людина на день потребує 3,5 л води

Людина може прожити понад 3 тижні без їжі, проте відсутність води дається взнаки набагато раніше. На відміну від їжі, максимальний час, який людина може прожити без води — близько 7 днів, проте цей показник — це щедра оцінка. Насправді в середньому людина здатна прожити без води 3-4 дні. Також багато залежить від оточуючих людини факторів, наприклад, клімат або температура повітря. За середньої зовнішньої температури повітря людина проживе близько 100 годин без води. У більш прохолодних умовах, життя без води може бути довшим. Під час високої температури повітря або при схильності до жарких променів сонця, тривалість життя без води максимально скорочується.

Безперервне надходження води в організм є однією з основних умов підтримки його життєдіяльності. Загальноприйнятою нормою щодо споживання води є не менше 8 склянок на день, що відповідає 2 літрам. Тим не менш, це твердження є не єдиним. Інші фахівці стверджують, що воду пити потрібно постійно, тобто стільки, скільки може прийняти організм людини. Також є думка, що пити воду потрібно лише тоді, коли хочеться пити.

Під час підготовки провізії на випадок надзвичайної події вибір, а також якість води залишається за людиною і залежить насамперед від ціни питання. Крім вживання води для пиття, необхідно врахувати, що вона потрібна також для приготування їжі, оскільки більшість запасів складається з продуктів, які необхідно готувати. За приблизними підрахунками, на одну особу у день необхідно 3-3,5 л води. Таким чином, виходить, що на сім'ю з 4 осіб на місяць необхідно 360 л води.

Одним із найголовніших моментів у стратегічному запасі води є тара, тобто безпосередньо сам резервуар для зберігання. Оптимальним варіантом для зберігання питної води є скляна тара, проте вона має ряд істотних мінусів. Найголовнішим з яких є те, що скло є досить крихким матеріалом. Тобто при найменшому пошкодженні тара буде непридатною для використання. Ще одним недоліком скляної тари для деяких споживачів може бути її ціна.

Ще один вид матеріалу який безпечний для зберігання води – це алюміній та якісна нержавіюча сталь. З недоліків алюмінієвої тари також може бути її недешева ціна. Іншим моментом, який можна віднести до недоліків алюмінієвих резервуарів для води, є металевий присмак при довгому її зберіганні в даній тарі.

Потрібно запасати і водопровідну воду

Проте найголовніший матеріал для виживальника – пластик. Пляшки та інші ємності з пластику дуже зручні для зберігання води, з точки зору ергономіки і ціни, проте не всі вони є придатними. На кожній пластиковій тарі йде маркування у вигляді трикутника зі стрілок та буквено-цифрового позначення. Більшість пляшок для води виготовляється з пластику під маркуванням PETE 1, але він є для одноразового використання. При повторному застосуванні цей пластик виділяє в рідину важкі метали та хімікати. Інший тип пластику — це HDPE 2, він є жорсткішим і безпечнішим, його виділення шкідливих речовин у рідину мінімальні у порівнянні з іншими. Третій тип — PVC 3, набув широкого поширення у побуті. З нього роблять тару для олії, іграшок для тварин та віконні рами. Попри свою популярність, цей вид пластику має у складі 2 небезпечні хімічні речовини. Четвертий тип — LDPE 4, що відмінно підходить для зберігання рідини, але стає небезпечним при нагріванні, виділяючи у воду шкідливі речовини.

Зверніть увагу! Не слід забувати про те, що в будь-яку із перелічених вище тар протипоказано наливати воду, в якій є активний хлор. Тобто, якщо в ці ємності набрали воду з крана, то через кілька місяців зберігання вода перейде в технічний розряд, тому що хлор вступить у реакцію з пластиком. А щоб чиста вода стояла якомога довше, можна кинути у пляшку срібну ложку або інші вироби зі срібла.

Перед тим, як у тару з пластику заливати чисту, резервуар бажано продезінфікувати спиртом або на крайній випадок оцтом і закрити кришкою на годину, щоб пари розчину вбили будь-які мікроби. Також набирати воду краще до країв, щоб залишилося менше повітря.

Як готувати їжу у разі відсутності газу, води та електроенергії?

Крім резервного запасу продуктів, серйозною проблемою під час виживання може стати відключення або пошкодження інженерних комунікацій. До них можна віднести цілий комплекс спеціального обладнання та споруд, що забезпечує потреби в теплі, воді, світлі та інших благах цивілізації.

Готувати їжу допоможуть горілка та сухий спирт

Всупереч важливості усіх засобів комунікації, вода є ключовим елементом для підтримки та забезпечення всіх базових потреб, від гігієни до харчування. Звичайно, що у мирний час може вважатися недоцільною запасати водопровідну воду, тому що тоді за її відключення можна скористатися запасами питної. Однак дана вода є не менш важливою і при використанні її, крім пиття, на приготування або гігієну, значно прискориться скорочення її запасів.

Люди, що взагалі не мають запасів якоїсь води, можуть використовувати її з бюветів, звичайних та шахтних колодязів, а також пунктів розливу води (в ідеалі).

Зверніть увагу! Вода з відкритих водойм є виключно технічною, тобто непридатною для пиття.

У разі відсутності електроенергії в будинку можна підігріти або готувати їжу за допомогою сухого горючого, відомого в побуті під назвою сухий спирт, проте навіть таким примітивним засобом потрібно вміти правильно користуватися. Для розпалювання сухого спирту необхідний спеціальний стенд (їх існує досить багато), на який встановлюється ємність з водою або їжею. Важливо відзначити, що посуд повинен бути ідентичного діаметру площі горіння сухого горючого. Також під стенд або горілку необхідно підкласти фольгу для того, щоб тепло не йшло у поверхню, на якій вона стоїть. Фольга має бути попередньо складена у кілька разів.

Найдорожчою, але якісною альтернативою сухому спирту вважається газовий балон із пальником. Дані прилади можна придбати в туристичних або тактичних магазинах у будь-якому обсязі. Як правило, газові балони представлені в обсягах від 1,2 до 12 л. Якщо в газовому будинку немає газу, але є електроенергія, відмінним вибором стане переносна електроплитка, що працює від розетки. Цей прилад має безліч різновидів та цінових категорій на будь-який гаманець.

В умовах недостатньої різноманітності їжі у людини можуть виникнути проблеми з отриманням усіх необхідних для організму вітамінів та мікроелементів. Вони, у свою чергу, важливі для нормальної роботи організму. Вітаміни беруть участь у процесах обміну речовин, регулюють роботу нервів, грають роль у формуванні кісткової та м'язової тканини, сприяють захисту від інфекційних захворювань. Щоб запобігти нестачі вітамінів, радимо заздалегідь подумати про необхідний запас харчових, дієтичних добавок та БАДів.

Під час військових дій на території України трапляються різні катастрофи, внаслідок яких можуть постраждати люди. Внаслідок цього кожному громадянинові України необхідно знати основи надання першої допомоги. Радимо вам ознайомитися з нашою статтею про те, що робити до приїзду швидкої: перша допомога при опіках, травмах, контузії та при непритомності.
 
Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.