0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Біль у горлі при ковтанні: чому він виникає та в яких випадках застуда ні до чого

Біль у горлі є дуже частою проблемою багатьох людей, яка завдає масу незручностей. Причин існує безліч і навіть поцілунки можуть призвести до захворювань горла. Так які можуть бути причини? Як швидко позбутися від болю в горлі?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Біль у горлі при ковтанні: чому він виникає та в яких випадках застуда ні до чого

Одним з найбільш поширених симптомів багатьох захворювань є біль у горлі. Найчастіше він асоціюється із застудою або грипом. Але коли ще може виникати дане відхилення у здоров'ї та що робити якщо болить горло при ковтанні?

Біль у горлі: його особливості та до кого потрібно звертатися за допомогою

Біль у горлі — це неприємні відчуття в горлі, які посилюються під час ковтання. Найбільш частою причиною такого стану є інфекції.

Неприємні відчуття можуть виражатися першінням або печінням. Щоб позбутися від болю в горлі, потрібно в першу чергу зрозуміти, що саме його викликало. Допомогти в цьому здатний профільний лікар — отоларинголог. Він виявить причину поганого самопочуття та призначить дієве лікування.

Біль у горлі стає сильнішим під час ковтання, тому люди, які його мають, можуть зменшувати кількість прийомів їжі та їх об'єм, щоб не відчувати неприємних відчуттів. А зміни в раціоні також можуть сприяти негативним наслідкам, наприклад, почуттю слабкості.

Біль у горлі може виникати через запальні процеси в мигдалинах, гортані або глотці. Больові відчуття в горлі можуть супроводжуватися:

  • підвищенням температури;
  • кашлем, який провокує першіння;
  • збільшенням лімфатичних вузлів;
  • чханням.

Існує великий перелік причин, чому в горлі з'являються неприємні відчуття, але з них можна виділити 8, які зустрічаються найбільш часто.

Чому болить горло: 8 основних причин

№1 Застуда та грип

Звичайно, перше, що спадає на думку, коли людина починає скаржитися на біль у горлі — це початок застуди або грипу.

Симптоми застуди з'являються приблизно через 1-3 дні після зараження організму. Короткий період до появи симптомів називається «інкубаційним». Саме після нього може виникнути біль у горлі. Він буває різного характеру. При застуді неприємні відчуття в горлі посилюються під час ковтання та ускладнюють прийом твердої їжі.

Біль у горлі може бути викликаним постназальними виділеннями або вірусами. Він також може бути одним із симптомів грипу. Це захворювання викликають віруси, які мають безліч штамів. Щоб захиститися від грипу та всіх його симптомів, щороку потрібно робити спеціальні щеплення.

№2 Тонзиліт (ангіна)

Боль в горле

Щоб зрозуміти, що таке тонзиліт, спочатку потрібно розібратися, що таке мигдалини.

Мигдалини — це два симетричних лімфатичних вузла, які виконують захисну функцію й розташовані з боків задньої стінки горла. Вони є бар'єром на шляху інфекції та не дають їй рухатися вглиб організму. Запалення мигдалин називають тонзилітом або ангіною.

Дане захворювання може виникати в будь-якому віці, однак найчастіше їм страждають діти. Його основні симптоми — це висока температура, біль у горлі та опухлі мигдалини. У деяких випадках дані органи імунної системи видаляють. Лікуванням тонзиліту повинен займатися тільки профільний лікар, самолікування цієї патології може призвести до незворотних наслідків.

№3 Фарингіт

Фарингіт — це запалення слизової оболонки глотки. Він буває двох видів: гострий та хронічний. За даними Американської остеопатичної асоціації (АОА) ангіна, викликана фарингітом, є однією з найбільш частих причин відвідувань лікаря. Найчастіше фарингітом хворіють у холодні місяці року, і одним з його характерних симптомів є біль у горлі.

Запалення слизової оболонки глотки можуть викликати як віруси, так і бактерії, у більшості випадків стрептококи. Однак перші виникають частіше, а з другими легше впоратися за допомогою антибіотиків. Для лікування вірусного фарингіту підбираються спеціальні противірусні препарати в залежності від природи подразника.

№4 Мононуклеоз

Залозиста лихоманка (інфекційний мононуклеоз) часто називають «хворобою поцілунків». Його появу провокує вірус Епштейна-Барра, який передається зі слиною інфікованої людини. Шляхи передачі, крім поцілунків, також включають спільне користування столовими приладами або певними засобами гігієни.

Слід зауважити, що мононуклеоз менш заразний, ніж деякі інфекційні захворювання. Основні симптоми патології включають біль у горлі та жар.

Одним з основних ускладнень мононуклеозу є збільшення селезінки.

№5 Стоматологічні інфекції

Інфекційні захворювання зубів і ротової порожнини також можуть провокувати біль у горлі. Наприклад, до неприємних відчуттів у горлі може призводити абсцес зуба. Це гостре запалення в зоні кореня, яке супроводжується рясним виділенням гною.

Щоб лікувати біль у горлі, викликаний стоматологічними інфекціями, потрібно звернутися до лікаря стоматолога. Він займеться терапією наявного відхилення у здоров'ї, і по її закінченню біль у горлі припиниться.

№6 Проблеми з травленням

Горло входить до складу травного тракту, і тому логічно, що порушення в роботі його складових можуть призводити до неприємних відчуттів в горлі.

Медичні фахівці заявляють, що дане захворювання можуть викликати такі проблеми в роботі травної системи:

  • ахалазія кардії (відхилення в роботі нижнього харчового сфінктера);
  • спазми стравоходу;
  • гастроефагеальна рефлюксна хвороба (повторювані закидання в стравохід вмісту шлунка);
  • виразка дванадцятипалої кишки та прийом антибіотиків;
  • інші.

№7 Рак горла

Рак горла найчастіше починається з появи плоских клітин, що вистилають внутрішню частину горла, які діляться безконтрольно. Ці аномальні клітини утворюють злоякісні утворення, звані пухлинами.

Ракова пухлина в основному виникає в голосовій щілині гортані, але часто поширюється й на інші органи. Вона супроводжується болем у горлі. Її лікують хіміотерапією.

Національний інститут раку США заявляє, що згідно зі статистикою рак горла зустрічається відносно рідко в порівнянні з іншими видами раку, а виявлення його на ранній стадії в більшості випадків допомагає подолати хворобу за допомогою медикаментозної терапії.

№8 Скарлатина

Скарлатина — це бактеріальне захворювання, яке викликається в більшості випадків стрептококами групи А штамом GAS. Дане відхилення в здоров'ї майже завжди супроводжується першінням у горлі та високою температурою.

Скарлатиною найчастіше хворіють діти 5-15 років. Захворювання починається з неприємних відчуттів у горлі та схоже на типовий фарингіт, але для нього також характерний яскраво-червоний висип, який з'являється протягом 48 годин після зараження. Висип у більшості випадків охоплює тулуб, руки та ноги.

Для його лікування призначають спеціальні антибіотики. Якщо не лікувати скарлатину, то це може призвести до появи серйозних захворювань серцево-судинної системи, нирок та інших частин тіла.

Крім того, неприємні відчуття в горлі можуть з'являтися після лікування імунодепресантами, які пригнічують імунітет, антибіотиками широкого спектра дії або хіміотерапії. У результаті їх застосування на горлі може з'являтися певний вид дріжджів Candida, який викликає молочницю.

Ми перерахували 8 основних причин виникнення болю в горлі, однак їх існує набагато більше. Тому для ефективної боротьби з даним захворюванням слід звернутися за консультацією до лікаря. Він виявить причину нездужання та допоможе її усунути за допомогою медикаментозної терапії.

Як позбутися від болю в горлі

Как избавиться от боли в горле

Звичайно, якщо болить горло, слід відразу ж звернутися до лікаря, адже існує великий перелік причин виникнення даного стану й ви самі не зможете поставити собі точний діагноз та призначити ефективне лікування.

Однак самостійно можна здійснити кілька дій, які допоможуть полегшити біль у горлі.

Рекомендації як позбутися від болю в горлі:

  1. Полоскати горло. Це допоможе дезінфікувати ротоглотку й очистити її від вірусів, бактерій. Для полоскання найбезпечніше вибрати фурацилін, його навіть дозволено застосовувати при болю в горлі вагітним жінкам, також можна робити сольові розчини та додавати в них дрібку куркуми. Полоскати горло потрібно не менше 2-3 разів на день.
  2. Не їсти холодних продуктів і не пити холодних напоїв. Така їжа провокує звуження судин і затягує запальний процес. Холодні продукти харчування можуть відстрочити момент одужання та посилити неприємні відчуття в горлі. Вживайте їжу й напої кімнатної температури.
  3. Не їсти твердих продуктів. При болю в горлі їх стає важко їсти. Краще віддати перевагу м'якій та перетертій їжі, яку легко ковтати.
  4. Не пити та не їсти гаряче. Така їжа може дратувати та навіть обпалювати слизову ротової порожнини й горла. Тому потрібно почекати поки блюдо або напій трохи охолоне та досягне кімнатної температури, і тільки потім його вживати.
  5. Зверніться до лікаря за консультацією та чітко дотримуйтесь його порад. Якщо фахівець призначить вам антибіотики від болю в горлі, пийте їх згідно з правилами прийому, і не поєднуйте їх з іншими медикаментами без дозволу лікаря, те ж саме стосується й інших ліків. Займатися самолікуванням болю в горлі вкрай не рекомендовано, оскільки це може призвести до негативних наслідків для здоров'я.

Тепер ви знаєте про 8 найбільш поширених причин болю в горлі й про те, як позбутися від неприємних відчуттів в даному органі. Як тільки вони у вас виникають, відразу ж звертайтеся за медичною консультацією. Кваліфікований фахівець допоможе вам в боротьбі з даним відхиленням у здоров'ї.

Для лікування горла існують різні спреї. Але який з них найбільш ефективний та чим вони відрізняються між собою? Читайте, як правильно вибрати спрей для горла в нашому матеріалі.

А ви знаєте, що самий «безпечний» препарат Цитрамон дозволено пити не всім? Існує три групи осіб, яким він категорично протипоказаний. Дізнайтеся про особливості медикаменту в нашій новій статті.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Sore throat / MayoClinic

Sore Throat 101: Symptoms, Causes, and Treatment / Healthline

What is a sore throat? / familydoctor.org

What To Do When Your Throat Hurts / NIH News in Health

Why Does It Hurt to Swallow? / WebMD

Pharyngitis - sore throat / MountSinai

Sore throat / NHS

Painful Swallowing: Possible Causes and How to Treat It / Healthline

Causes of Throat Pain and Treatment Options / Verywellhealth

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.