0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Аспірин при похміллі: головний помічник у боротьбі з похмільним синдромом або найнебезпечніший медикамент

Чи можна приймати Аспірин при похміллі насправді? Річ у тому, що знеболювальні засоби категорично заборонено приймати з алкоголем. Але Аспірин у спеціальному дозуванні може допомогти. Що ж це за доза?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Аспірин при похміллі: головний помічник у боротьбі з похмільним синдромом або найнебезпечніший медикамент

Наслідком майже кожної вечірки з алкоголем стає ранкове похмілля. Цей стан доставляє людині великий дискомфорт і позбавляє її працездатності практично на цілий день. І в такому випадку краще за все використовувати Аспірин при похміллі.

Чому саме цей лікарський засіб найефективніший і що таке похмілля?

Що таке похмілля та як воно позначається на організмі людини

Похмілля — це стан, який виникає на наступний день після вживання великої кількості алкоголю. У людини починає паморочитися голова, з'являється млявість у всьому тілі й вона не може зосередити увагу на роботі.

Даний стан можуть спровокувати тільки спиртні напої.

Вживання алкоголю викликає похмілля з кількох причин:

  1. Зневоднення. Алкоголь вважається сечогінним напоєм, прийом якого призводить до частих позивів до туалету й порушення водного балансу, а це тягне за собою зневоднення. Воно провокує спрагу, запаморочення та головний біль.
  2. Вазодилатація (розширення кровоносних судин). Під час вживання спиртних напоїв людиною, її судини спочатку розширюються, а потім різко звужуються, що негативно позначається на здоров'ї та призводить до виникнення головного болю.
  3. Негативна реакція ШКТ (шлунково-кишкового тракту). Спиртне стимулює подразнення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту й збільшує вироблення шлункового соку. Залежно від кількості випитого алкоголю може сповільнюватися або прискорюватися перетравлення їжі, результатом чого стає діарея та нудота.
  4. Електролітний дисбаланс. Прийом спиртних напоїв позначається на показнику рівня електролітів у організмі. Порушення електролітного балансу також викликає дратівливість, слабкість і головний біль.
  5. Проблеми зі сном. У більшості випадків алкоголь викликає сонливість, проте він також порушує якість сну, що призводить до раптових пробуджень посеред ночі. На ранок людина відчуває себе невиспавшоюся та розсіяною.
  6. Вплив ацетальдегіду. Метаболізм алкоголю, в першу чергу в печінці, створює з'єднання ацетальдегід, токсичний, недовговічний побічний продукт, який сприяє запаленню в печінці, підшлунковій залозі, головному мозку, шлунково-кишковому тракті та інших органах.
  7. Міні-синдром відміни. Під час вживання алкоголю люди можуть відчувати спокій, розслаблення і навіть відчувати ейфорію, але мозок швидко пристосовується до цих позитивних ефектів, намагаючись зберегти рівновагу. В результаті, коли кайф вщухає, люди можуть відчувати себе більш неспокійними і тривожними, ніж до того, як випили.

Сукупність цих причин призводить до появи похмільного синдрому. Його часте виникнення вкрай небезпечно для здоров'я, тому намагайтеся вживати алкоголь якомога рідше або зовсім від нього відмовитися.

Щоб не переплутати похмілля з іншими недугами, потрібно чітко знати його симптоми.

Симптоми похмілля й коли саме вони виникають

Симптоми похмілля починають проявлятися при значному зниженні рівня алкоголю в крові. Зазвичай це відбувається на наступний ранок після вживання спиртних напоїв. Прокинувшись, людина починає погано себе почувати і скаржитися на головний біль.

аспирин при похмелье, можно ли пить аспирин при похмелье, дозировка аспирина при похмелье, аспирин помогает при похмелье, сколько аспирина пить при похмелье, аспирин от головной боли при похмелье, как быстро снять похмелье, как снять синдром похмелья в домашних условиях, похмелье, что такое похмелье, ацетилсалициловая кислота при похмелье, симптомы похмелья, похмельный синдром, ацетилсалициловая кислота, аспирин, таблетки от похмелья, сколько таблеток аспирина пить при похмелье

До основних симптомів похмілля відносяться:

  • надмірна спрага;
  • головний біль;
  • ломота у всьому тілі;
  • чутливість до світла й звуку;
  • втома;
  • проблеми з концентрацією уваги;
  • запаморочення;
  • прискорене серцебиття;
  • нудота, блювота або діарея.

Якщо після прийому великої кількості алкоголю у людини з'являється сплутаність свідомості, сповільнюється дихання або блідне, синіє шкіра, то це може бути викликано алкогольним отруєнням. У таких випадках потрібно негайно звернутися за невідкладною медичною допомогою.

Само по собі похмілля повністю проходить через 24 години. Однак тривалість і тяжкість симптомів у різних людей можуть відрізнятися.

Щоб не терпіти головний біль та інші негативні симптоми, потрібно випити дієві таблетки від похмілля, а головною з них є аспірин.

Чи можна пити аспірин при похміллі: як зняти синдром похмілля в домашніх умовах

Звичайно, препарати групи НПЗЗ не рекомендують застосовувати для полегшення постінтоксикаційного стану, оскільки це небезпечно для здоров'я. Однак аспірин в малому дозуванні (100 мг) є винятком з цього правила.

В інструкції зазначено, що ацетилсаліцилову кислоту не можна пити разом з алкоголем, так як це може призвести до збільшення ризику виникнення шлункової кровотечі. Тому приймати аспірин для боротьби з похміллям потрібно обережно, дотримуючись рекомендації медиків, так як їх порушення загрожує кровотечею з шлунково-кишкового тракту.

Ацетилсаліцилова кислота, інша назва аспірину, входить до групи нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ). Даний препарат має знеболювальний, жарознижувальний, протизапальний та протівотромічний ефект.

Головна особливість аспірину полягає в тому, що в малій дозі він великою мірою проявляє антиагрегантний ефект, тобто, сприяє розрідженню крові, зменшує агрегацію (злипання) тромбоцитів і тим самим перешкоджає утворенню тромбів (згустки крові).

Завдяки такому переліку надаваних дій його використовують у боротьбі з похміллям. Аспірин у порівнянні з іншими лікарськими засобами, які застосовуються при похмільного синдромі, більш ефективний, так як має ряд переваг. Крім того, його можна використовувати в домашніх умовах і він відноситься до безрецептурних препаратів.

Перевага №1 Ефективно знеболює

Аспірин в першу чергу зараховують до анальгетичних лікарських засобів. Він пригнічує больові синдроми різного характеру, особливо головний біль, а, як ви пам'ятаєте, саме він разом із запамороченням вважається головними ознаками похмілля. Тому краще за все приймати аспірин від головного болю при похміллі.

Перевага №2 Розріджує кров

Крім болезаспокійливого й протизапального ефекту, аспірин також пригнічує утворення тромбоцитів (зупиняє синтез тромбоксану А2), тим самим розріджуючі кров.

Протягом 30 хвилин після вживання алкоголю кровоносні судини розширюються, а в'язкість крові знижується, таким чином кровотік поліпшується. Однак по закінченні цього часу відбувається процес розпаду етанолу, і кров починає знову згущуватися, а судини звужуються. Все це призводить до затуманений свідомості й головного болю, які найактивніше виявляються на ранок. Аспірин допомагає кровоносним судинам прийти в норму.

Перевага №3 Надає швидку дію

Перша дія ацетилсаліцилової кислоти проявляється вже через 10 хвилин після її прийому. Так, максимальна кількість аспірину в плазмі крові досягається всього-лише через 10-20 хвилин після того, як людина випила таблетку. Тобто, даний медикамент допоможе вкрай швидко впоратися з синдромами похмілля.

аспирин при похмелье, можно ли пить аспирин при похмелье, дозировка аспирина при похмелье, аспирин помогает при похмелье, сколько аспирина пить при похмелье, аспирин от головной боли при похмелье, как быстро снять похмелье, как снять синдром похмелья в домашних условиях, похмелье, что такое похмелье, ацетилсалициловая кислота при похмелье, симптомы похмелья, похмельный синдром, ацетилсалициловая кислота, аспирин, таблетки от похмелья, сколько таблеток аспирина пить при похмелье

Перевага №4 Є форми випуску з мінімальним дозуванням

Скільки аспірину пити при похміллі, адже існує кілька його дозувань? Багато людей думають, що чим більше випити таблеток аспірину, тим швидше у них пройде похмільний синдром, однак це не зовсім так.

Навпаки, одна з переваг ацетилсаліцилової кислоти полягає в тому, що даний препарат випускається як в мінімальному дозуванні (75мг, 100мг), так і в стандартному (250мг, 500мг). Але чим вище дозування, тим більша ймовірність виникнення побічних ефектів.

Якщо ви вип'єте навіть велику кількість ацетилсаліцилової кислоти, це не прискорить припинення похмільного синдрому, а лише негативно позначиться на вашому здоров'ї. Тому дозування аспірину при похміллі повинно дорівнювати 100 мг, оскільки саме в такій дозі він проявляє антиагрегантну властивість (розріджує кров) і має помірний знеболюючий ефект, і в такому випадку ви можете не турбується про побічні ефекти.

Перевага №5 Має низьку вартість

З безлічі лікарських засобів, які пригнічують симптоми похмілля, саме аспірин має найнижчу вартість, а його дієвість науково підтверджена.

Скільки таблеток аспірину пити при похміллі та як їх приймати

Дозування аспірину при похміллі повинне бути не вище 100 мг, тобто вам потрібно випити одну таблетку й запити її водою. Запивати розсолом, чаєм або іншими напоями небажано, так як це може не дати ефекту й навіть призвести до негативних наслідків для організму.

Щоб повністю позбутися від похмілля, окрім прийому аспірину потрібно також добре відпочити, поїсти й випити достатню кількість води. Але, найголовніше, не приймати більше 100 мг аспірину, адже це збільшує ризик виникнення побічних ефектів.

Таким чином, для боротьби з ранковим нездужанням, яке виникло після вечірнього прийому великої кількості спиртного, у домашніх умовах краще і безпечніше всього використовувати ацетилсаліцилову кислоту в рекомендованому дозуванні.

Зверніть увагу!

При похміллі аспірин можна випити тільки в дозуванні до 100 мг, оскільки якщо доза буде перевищена то це може посилити виділення кислоти і надати подразнюючу дію на слизову оболонку шлунка.

Також намагайтеся не зловживати алкоголем — і тоді не виникне ніякого похмілля. А якщо все ж воно виникло, то випийте одну таблетку аспірину в дозуванні 100 мг і головний біль разом із запамороченням пройде.

Дізнайтеся також про взаємодію алкоголю з енергетичними напоями та про те, що може трапиться з вашим здоров'ям, якщо ви будете часто пити енергетики.

А якщо ви хочете схуднути й навіть приймаєте для цього спеціальні таблетки, однак не хочете відмовлятися від вживання алкоголю вам буде корисно почитати нашу нову статтю. У ній ми розповідаємо про те, чому небезпечно комбінувати спиртні напої із засобами для боротьби із зайвою вагою.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

What Does a Hangover Feel Like?/ Healthline

Differences in the temporal typology of alcohol hangover / Alcoholism: Clinical  and Experimental Research 

Acute alcohol sensitivity / NIH

Alcohol and Aging / National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism    

Drinking alcohol makes your heart race / ESC

Hangover cures / NHS

7 steps to cure your hangover / Harvard health publishing 

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.