0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Де відпочити в Україні восени, щоб побачити дива світу й ніби побувати в іншій країні: 10 ідей для осінньої відпустки

Ми зібрали для вас добірку із 10 найнезабутніших місць України. У зв'язку з локдауном почав розвиватись внутрішній туризм. Тому дізнайтеся, де відпочити в Україні восени і які наші рідні локації справді нагадують зарубіжну красу.

Оновлено
Де відпочити в Україні восени, щоб побачити дива світу й ніби побувати в іншій країні: 10 ідей для осінньої відпустки

Так склалося, що ми звикли їхати на відпочинок за кордон. Україна здається нудною й відомою, ніби у нас немає загадкових і вражаючих місць. Однак це зовсім не так!

Наша команда apteka24.ua задумалася про те, де відпочити в Україні восени яскраво та феєрично, адже виїхати закордон у цьому році через пандемію COVID-19 зможуть не всі. І ми знайшли десяток дивовижних місць, які прекрасні навіть восени й варті того, щоб обов'язково їх відвідати хоча б раз у житті! Ці потаємні куточки дуже нагадують інші країни: Італію, Індонезію та навіть Швейцарію.

Ми хочемо поділитися з вами нашими відкриттями. Давайте досліджувати рідну країну разом!

№1 Тунель кохання в Клевані — відгомін Японії

Це, звичайно, не курорт і тут не зупинишся на ніч, але це місце безперечно варто відвідати — воно дуже атмосферне й навіть здається нереальним. Вважається одним з найромантичніших місць у всьому світі.

Це Тунель кохання в Рівненській області, який знаходиться в селищі Клевань. Довжина тунелю досягає 4 кілометрів. Схожих місць у світі не так багато: бамбуковий тунель біля підніжжя гори Кіото і тунель з дерев гінкго в Японії, Дубова алея вздовж річки Міссісіпі й Таємничий Ліс в Антрімі в Північній Ірландії.

Тунель кохання в Клевані

Тунель утворюють гілки дерев, які густо обплітають простір на кшталт арки. Вздовж тунелю проходять залізничні колії. Три рази на день тут проїжджає товарний потяг, який ламає маленькі гілочки, які нещодавно виросли. Так і виникла ця жива арка.

Саме сюди прибувають люди з усієї України, щоб прогулятися по тунелю кохання, заприсягтися один одному в щирості почуттів і щоб зробити унікальні фото. Це одне з найулюбленіших місць молодят для весільної зйомки.

№2 Олешківські піски — пустеля поруч з будинком

А ви знали, що в нас в Україні є своя власна пустеля? Подорож сюди — це ніби, не виїжджаючи з рідної країни, побувати в Арабських Еміратах і покататися на квадроциклі по барханах.

Це дивовижне місце називається Олешківські піски — найбільший піщаний масив в Україні. Знаходиться в Херсонській області.

Про це місце стало відомо тільки з 2010 року. Справа в тому, що до цього часу на даній ділянці знаходився засекречений військовий полігон для льотчиків. Згодом полігон перестав функціонувати, територію розмінували (близько 15 кілометрів у діаметрі) і створили національний парк «Олешківські піски».

Олешківські піски

Цікаво те, що піщаний парк потопає в безпросвітних хвойних лісах, висаджених навколо, які є найбільшими за площею штучними насадженнями. А місцеві бархани ростуть у висоту до 5 метрів.

Зараз це місце користується великою популярністю — сюди можна приїхати, щоб побачити справжню пустелю, не покидаючи Україну, щоб покататися по барханах на квадроциклах і навіть для того, щоб спробувати добути воду (тут є озера, правда вони знаходяться на глибині 400 метрів під землею).

№3 Актовський каньйон — немовби шматочок Арізони

Це дике місце ще називають «Долиною диявола». Через скелі величного каньйону протікає річка Мертвовод. Згідно з переказами саме по цій річці стародавні скіфи відправляли своїх покійних царів у інший світ.

За атмосферою дане місце дуже нагадує невеликий Гранд-Каньйон в Арізоні, США. Знаходиться Актовський каньйон в Миколаївській області, поблизу від села Актово.

Мільярди років тому гранітний щит розколовся, скелі розійшлися й утворився каньйон з мальовничою природою.

Місце унікальне ще й тим, що в околицях каньйону росте близько тридцяти видів рідкісних рослин, занесених до Червоної книги.

Актовський каньйон

Туристи сюди відправляються з наметами, які можна встановити на березі річки або на верхівках скель. Вдень каньйон освітлений яскравим сонцем, яке підкреслює природні контрасти. Але на світанку, за словами очевидців, каньйон стає зовсім іншим.

Люди кажуть, що потрібно обов'язково залишатися тут з ночівлею, щоб спостерігати по-справжньому казковий світанок. На думку туристів, це одне з найкрасивіших місць не тільки України, а й світу.

№4 Буцький каньйон — куточок з тропіків Індонезії

У Черкаській області недалеко від села Буки бурхлива річка Гірський Тікич розбила скеляну породу й утворила мальовничий вузький каньйон, ширина якого в деяких місцях ледь досягає 40 метрів. Це 5 кілометрів найчистішої природної краси. Вода в річці холодна й бурхлива, а глибина в деяких місцях досягає 20 метрів.

Сюди приїжджають екстремали, щоб сплавитися по річці, приборкати бурхливі пороги й зайнятися скелелазінням, так як місцеві прямовисні скелі ідеально для цього підходять.

Буцький каньйон

Буцький каньйон — важливе місце для істориків і геологів, так як річка Гірський Тікич «пропорола» найдавнішу породу — протерозойський граніт, вік якого сягає 2 мільярди років.

Люди, які відвідали це місце, кажуть, що воно дуже гарне й точно варте того, щоб тут побувати, хоча інфраструктури тут немає, а дорога залишає бажати кращого.

№5 Резиденція митрополитів Буковини і Далмації — дух Італії в кожному камені

Це дивовижне будівництво знаходиться в Чернівцях і дуже нагадує італійську архітектуру.

Зводити величну споруду почали ще в 1864 році під проводом чеського архітектора Йозефа Главки. Матеріали, з яких побудований замок дуже якісні — для виробництва цегли та черепиці спеціально були відкриті нові заводи.

Резиденція митрополитів зараз належить Чернівецькому національному університету імені Юрія Федьковича. А в 2011 році її включили до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. І не дивно, адже це дійсно архітектурний шедевр. 

Резиденція митрополитів Буковини і Далмації

Дах будівлі викладено глазурованою черепицею. У комплекс будівлі входять три будівлі, прикрашені баштами, які розташовуються навколо красивої площі. Неподалік є каплиця та церква.

Дивлячись на Резиденцію митрополитів, неможливо сказати, що це будівля університету, адже це справжнісінький замок. Всередині споруда не менш чудова, ніж зовні.

№6 Озеро Синевир — немов дзеркальна гладь кольорових озер Індонезії

Озеро Синевир — це магічне синє око Карпат. Це найбільше гірське озеро в Україні й найпопулярніше та відоме озеро в Українських Карпатах. Туристи сюди злітаються, як метелики на вогонь. А ті, хто побували тут хоч раз, більше не можуть впоратися з тяжінням містичного місця, і повертаються знову й знову.

Озеро Синевир дуже давнє — воно народилося близько 10 тисяч років тому в післяльодовиковий період. «Годують» озеро струмки, що впадають в нього, глибина досягає 24 метрів, а приютилось воно на висоті в 989 метрів над рівнем моря. Вода тут завжди прохолодна. Влітку в спеку трохи прогріваються лише верхні 1-2 метри, вся інша глибина — практично крижана.

Але сюди їдуть не стільки купатися, скільки за неймовірною атмосферою, свіжим повітрям і незабутніми враженнями від природних красот.

Озеро Синевир

Легенда свідчить, що озеро утворилося зі сліз графської доньки Синь, яка плакала над тілом свого вбитого нареченого Вира. Там, де він лежав, і там, де закохана дівчина плакала, утворилося озеро, яке до сих пір називають Синім Оком Карпат. 

Озеро Синевир названо одним з семи чудес України. Це унікальний природний комплекс, який має міжнародне значення.

Тут розвинений туризм. Навколо озера ростуть багатовікові сосни, в яких потопає турбаза, яка пропонує комфортабельний відпочинок. По озеру можна поплавати на плотах, а ще можна замовити кінну або велосипедну екскурсійну прогулянку.

Синевир — це практично шматочок Індонезії в Україні, адже озеро дуже нагадує різнокольорові озера індонезійського вулкана Келімуту — одне з них такого ж синьо-блакитного кольору, як і Синевир.

№7 Замок Паланок — Середньовіччя в наші дні

У XI столітті вже існував цей замок — саме цим часом датований перший запис про Паланок. Але він міг бути побудований і набагато раніше. Замок зберігся практично в незмінному вигляді. Час до нього не доторкнувся і не зруйнувало могутні зводи.

Знаходиться замок у Мукачево, він забрався на вершину 60-метрової вулканічної гори, а його назва походить від того, що спочатку замок був обнесений частоколом, який називали планками.

У цьому замку жили князі Федір Коріатович і Ракоці, король Угорщини Йосип I і угорський поет Шандор Петефі.

Замок Паланок

Замок Паланок величезний і величний. Він височить над Мукачево й займає площу в 14 тисяч кв. метрів. Будова має три рівні — Нижній, Середній і Верхній. А під замком простягається мережа заплутаних підземний тунелів, які в минулі часи служили укриттям для городян і худоби.

Паланок пережив багато воєн. Він не витончений і крихкий, а є надійною і незламною фортецею.

Зараз це місце для екскурсій. Потрапити всередину, навіть у підземелля, дуже просто. Можна приїхати самостійно й просто прогулятися по всьому замку, а можна взяти екскурсію, яка коштує зовсім недорого, триває дві години та є дуже цікавою.

На Нижньому рівні замку є лавки з сувенірами, кафе та лавочки. Можна відпочити, випити кави або гарячого вина, або просто насолодитися атмосферою Середньовіччя.

№8 Бакота — природна краса Канади в Україні

Зараз Бакота — це край первозданної природи з неймовірними краєвидами, де можна відпочити і душею, і тілом, де можна від світанку до заходу сонця милуватися абсолютно не властивою для України природою.

Але це зараз. А колись Бакота була столицею цього краю, це було велике село, де жили й працювали люди, де знаходився один з найдавніших монастирів України. Але потім сталася трагедія. Під час будівництва Дністровського гідровузла село повністю затопило, і воно перестало існувати. Тепер на цьому місці розкинулося чудове озеро, яке поховало життя людей.

Бакоти більше немає на карті, хоча цей населений пункт був відомий ще з XIII століття, а до цього часу на даній території жили язичницькі племена. Тепер же ця місцевість безлюдна й стала туристичною меккою.

Бакота

Знаходиться Бакота на півдні Хмельницької області, поруч з Кам'янець-Подільським — всього за 55 кілометрів від нього. Зараз Бакота займає майже 1600 гектарів. Тут особливий теплий мікроклімат через оточуючі скелясті узбережжя. Фахівці кажуть, що він такий же, як в Ялті.

Туристи сюди приїжджають, щоб помилуватися природою, затокою, скелястими берегами; щоб побувати в залишках скляного монастиря й місцях поховання древніх монахів; щоб випити води з цілющих джерел, яких тут цілих три. Також у Бакоті проводяться цікаві екскурсії.

Бакота — місце, яке зовні дуже нагадує деякі райони Канади, тут така ж красива природа. І в цьому місці безперечно варто побувати.

№9 Лядівський скельний монастир — місце божественної присутності

Це місце називають Українським Афоном. Знаходиться Лядівський скельний монастир у Вінницькій області недалеко від села Ляда.

Монастир дуже давній — у нього тисячолітня історія. Це був перший християнський монастир у цій місцевості, який звів Антоній Печерський після того, як подолав паломницький шлях з Афона в Київ.

Келії святого монастиря вирізані прямо в скелях. Тут дуже тихо й спокійно, людей не багато, поступово йде реконструкція.

Лядівський скельний монастир

Відвідувачі кажуть, що це найкраще місце, щоб відчути присутність Бога, щоб відчути самоту й очистити душу.

На території монастиря є цілюще джерело, з якого може випити будь-яка людина. Також є трапезна, де можна пообідати. А ще є купальні, які працюють цілий рік — у будь-який час року тут можна купатися.

Туристи відзначають, що коли опиняєшся на території скельного монастиря, то відразу приходить відчуття, що ти у святому місці, ніби в кожному камені відчувається божественна присутність.

№10 Дземброня — умиротворені пейзажі Швейцарії

Хочете побачити справжню Швейцарію у себе вдома? Село Дземброня якраз з таких місць. Ви точно не пошкодуєте, що відвідали його.

Це одне з найбільш високогірних сіл в Українських Карпатах. Знаходиться в Івано-Франківській області та здавна приваблює відомих українців. Наприклад, Василь Стефаник та Леся Українка приїжджали сюди в пошуках натхнення. І саме ця напрочуд гарна місцевість надихнула режисера Сергія Параджанова створити відому кінокартину«Тіні забутих предків».

Дземброня

У той час, як уся Україна рухається по шляху прогресу, у селі Дземброня до сих пір не відчуваються віяння сучасності — село все ще залишається первісним, місцеві живуть за національними давніми традиціями, у них традиційне житло, свята, страви — і все це не гра на публіку, а справжнісінька їх реальність.

Така первозданність якраз і приваблює туристів — тут можна з головою зануритися в український колорит.

Зупинитися в селі можна в садибі "Дземброня". Це триповерховий котедж з трьома повноцінними й комфортними номерами в українському стилі. Про харчування можна домовитися, для машини є паркінг, а магазин розташовується в 200 метрах. І, до речі, до Буковелю звідси всього 80 кілометрів.

У Дземброні можна не тільки милуватися «швейцарськими» красотами, а й ходити на екскурсії в музеї (яких тут безліч), зустрітися з трембітарями, а з середини квітня до кінця травня можна сплавлятися по річці Черемош.

Сподіваємося, що інформація була для вас цікавою та корисною, і що тепер ви знаєте, де можна побувати в Україні, ніби в іншій країні. У нас так багато природних красот і мальовничих місць!

Також вам буде цікаво дізнатися, чим відрізняється медицина Великобританії та України, чому в Англії швидка не приїде на допомогу й чому британці не беруть лікарняний навіть в разі застуди та ГРВІ. Ви такої різниці з нашою медициною точно не очікуєте!

А ще вам буде корисно прочитати про те, що з нами може статися восени під час самоізоляції через брак вітаміну D3. Скільки потрібно не виходити з дому, щоб виник гіповітаміноз «вітаміну сонця», які можуть бути наслідки й чи правда, що вітамін D3 може допомогти в боротьбі з коронавірусів? Ми знайшли відповіді на ці та багато інших важливих питань.

apteka24.ua бажає вам натхнення та відмінного відпочинку!

 

Джерела зображень

1. Тонель кохання в Клеванії: https://www.instagram.com/rrrudya/

2. Олешківські піски: https://www.instagram.com/o_garichkin/

3. Актовський каньйон: https://www.instagram.com/o_garichkin/

4. Буцький каньйон: https://www.etnotur.ua/places/bukskij-kanon/, https://www.instagram.com/edeshko/

5. Резиденція митрополитів Буковини й Далмації: https://vkarpatah.in.ua/ru/mitropolichij-palats/

6. Синевир: https://www.instagram.com/kraevyd_, https://www.instagram.com/fantakr/

7. Замок Паланок: https://www.instagram.com/yuretzsmile/

8. Бакота: https://www.instagram.com/zysko_serhii/

9. Лядовський скельний монастир: https://pravlife.org/ru/content/lyadovskiy-monastyr-ot-pervyh-hristian-do-nashih-dney

10. Дземброня: https://www.instagram.com/yuriyshevchenko/

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.