0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому потрібен ізотонічний напій і як його приготувати: особливості напою і яким він повинен бути

Ізотонік — ще один прорекламований продукт спортивних магазинів або справді потрібна річ? Ми розповідаємо, що таке ізотонічний напій, для якої мети його потрібно вживати, і чому звичайна вода не може його замінити. А також як вибрати ізотонік в магазині та приготувати його вдома самостійно.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Чому потрібен ізотонічний напій і як його приготувати: особливості напою і яким він повинен бути

Інтенсивна фізична активність не тільки тренує серце, інші м'язи і підтримує ваше тіло у формі. Така робота до зносу може змусити вас пропотіти від одного до трьох літрів рідини.

Звичайно, піт потрібен, він захищає нас від перегріву, і добре, коли він виділяється. Але з ним втрачаються важливі мінерали. Про те, чому це важливо враховувати при заняттях спортом та до чого тут взагалі  ізотоніки, читайте далі.

Що таке ізотонічний напій і для чого він потрібен?

Визначення «ізотонічний» означає «тієї ж концентрації».

Ізотонік — це визнаний спортивний напій, осмотичний тиск якого аналогічний і відповідає плазмі крові. Але нащо нам ця інформація та при чому тут спорт?

Ізотонічним напоєм також називають воду з електролітами, оскільки вони несуть таку ж концентрацію мінералів, як наша кров. І така фізіологічна ідентичність складу, по-перше, приймається тілом швидко. І по-друге, заповнює всі необхідні мікроелементи, які виходять з потом. Тобто під час інтенсивної фізичної праці, але не тільки.

Ми можемо потіти багато з різних причин, але найвідоміші, це:

  • під час акліматизації в гарячій країні;
  • під час частого тренування з високою інтенсивністю, особливо в спеку.

Як вже згадувалося, при рясному потовиділенні, ми втрачаємо не тільки воду, а й електроліти. Особливо натрій та хлор. І ось що відбувається, якщо їх концентрація падає:

  • може розвинутися гіпонатріємія (низький рівень натрію в крові). Це відбувається з двох причин. По-перше, виведення натрію з потом. По-друге, коли замість ізотоніку людина п'є багато звичайної води, не підозрюючи, що таким чином розріджує ще більше свою кров, роблячи концентрацію натрію ще нижче;
  • це може спровокувати нудоту, блювоту та втрату апетиту. А бажання добре і вчасно їсти повинно бути присутнім для нормального відновлення;
  • характерні прояви гіпонатріємії — м'язова слабкість, судоми, спазми;
  • втрачається нормальна ​​координація, мушки перед очима, млявість — все це призводить до ризику отримати травму;
  • у критичних випадках людина може настільки себе знесилити, що втратить  свідомість.

Тому ізотоніки важливі та необхідні, а наслідки гіпонатріємії не можуть бути недооціненими. Це не просто знижена фізична робота, а й пряма загроза для здоров'я.

Що таке ізотонічний напій і для чого він потрібен?

Звичайна вода або ізотонік: що краще?

Відповідь на це питання буде залежати від ваших цілей.

Отже, якщо ви спортсмен і ваше тренування досягає двох годин та навіть більше,  якщо  ви вирішили пробігти марафон або організувати екскурсію на велосипеді, плюс якщо ви багато пітнієте і, крім того, на вулиці літо, то ваш вибір, безумовно, — ізотонік.

Ізотонік, поповнюючи щільність крові, насичує тіло електролітами.

В його складі є хлориди кальцію, магній, натрій та калій, інколи додається глюкоза. Остання буде служити додатковим пальним, щоб ви могли продовжувати свою роботу.

Звичайна мінеральна вода поверне просто втрачену рідину, спасе від зневоднення, але не відновить втрату бажаних елементів, які були втрачені разом з нею.

Тому якщо ви відвідуєте спортивний зал, але ваші тренування — це йога, фітнес і розтягування, загалом все, що не має високої інтенсивності і не перевищує двох годин, тоді можна обійтись звичайною прохолодною водою.

Нюанси та протипоказання щодо ізотонічного напою

Такі напої зазвичай не мають протипоказань, але є один маленький нюанс, і він лежить у складі. Це глюкоза. Вона є не в усіх напоях, але багато виробників її включають. Тому люди, що страждають на цукровий діабет, повинні бути уважні до покупки.

Часто є суміш, як глюкоза + фруктоза. Остання може спричинити збільшення утворення газів. Тому дивіться на стан вашого шлунково-кишкового тракту. Напої з фруктозою в принципі поглинаються довше кишківником, тому вони можуть викликати спазми, нудоту і навіть діарею.

Також у деяких готових напоях, які продаються в магазинах, є барвники, які можуть вплинути на колір зубів. Це не протипоказання, але застереження.

Ізотоніки зі стимуляторами — вибір на любителя та на рідкі випадки. Але до того, як ваш вибір впаде на електроліти з кофеїном, пам'ятайте, що хоч ви будете трохи більш енергійними, але швидше втратите рідину.

Як правильно вибрати й пити ізотонічний напій?

Краще вибирати виробників, які безпосередньо пов'язані зі спортом, тобто шукати ізотоніки або електроліти в спеціальних магазинах спортивних харчових продуктів.

Для того, щоб напій з електролітами засвоївся і працював на вас, він повинен містити:

  • від 4 до 8% вуглеводів (це 8-16 г вуглеводів або 32-64 ккал на 200 мл).

Щоб захистити себе від гіпонатріємії та продовжувати відчувати себе добре, вам потрібно пити стільки ізотоніку, скільки потрібно для підтримки водного балансу.

Ви можете пити перед тренуванням за 20-30 хвилин, під час праці невеликими порціями, а також обов'язково в кінці фізичної праці.

Як правильно вибрати й пити ізотонічний напій?

Як приготувати ізотонік своїми руками вдома?

Якщо є бажання і час, ви можете самостійно створити свій власний напій. Це просто і не вимагає якихось супер-інгредієнтів.

Для цього нам потрібно:

  • вода;
  • спеціальні мінерали. Це звичайна харчова сіль або порошок Регісол. Далі ми розповідаємо, що з ним робити;
  • щось, що може надати смак та стати джерелом вуглеводів, наприклад звичайний цукор.

Отже, якщо ви вибрали джерело електролітів Регісол, то виконайте такі дії:

  • візьміть 1 пакетик, це буде дорівнювати 1 літру вашого напою. Якщо у вас попереду інтенсивне важке тренування або марафон у липні, тоді розподіліть 1 пакетик на 2 літри.

Якщо ви вибрали просту харчову сіль для ізотоніку:

  • додайте 1/2 чайну ложку солі на 1 літр.

Електроліти — це основа. І після того, як ви вирішили, що буде у вашій базі, додайте глюкозу (цукор) так само як вона додається у стандартних ізотоніках. А для покращення смаку, ви можете використовувати, наприклад, ягідний компот або морс.

Втамування спраги та тонізація —  це саме те що потрібно влітку. І найкраще допомагає у цьому чай. Правда, його ефективність залежить від типу та форму напою. Читайте в нашій новій статті про те, який чай краще вибрати: листовий, в пакетиках, матча або екстракт?

Повноцінність засвоєння поживних речовин багато в чому залежить від роботи шлунково-кишкового тракту. Тому важливо підтримувати мікрофлору кишківника, а в цьому допомагають пробіотики. Дізнайтеся, який пробіотик більш ефективний: кефір, чайний гриб або капсули?

Дізнайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем-ендокринологом, дієтологом Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Калініною Екатериною Анатоліївною.

 

Джерела

Impact of Isotonic Beverage on the Hydration Status of Healthy Chinese Adults in Air-Conditioned Environment / PubMed

Изотоники и регидратационные напитки. Кому они нужны? / CMT

Health Benefits Of Isotonic Drinks / HealthKart

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.