0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як позбутися від акне на обличчі? Чи впливають молочні продукти і цукор на шкіру?

Акне на обличчі — проблема багатьох людей, особливо підлітків. Про це дотепер існує багато міфів, які часто плутають людей і вводять в оману, заважаючи повноцінно вилікувати шкіру. Розберемося, які насправді причини розвитку акне, як позбавитися від прищів і чи є молочні продукти і цукор тригерами акне?

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Як позбутися від акне на обличчі? Чи впливають молочні продукти і цукор на шкіру?

Зовнішній вигляд досить сильно впливає на почуття власної впевненості. Люди можуть сидіти вдома, уникати заходів та інших зустрічей просто тому, що вважають себе недостатньо привабливими. Те ж саме стосується і акне! У багатьох людей ця проблема щільно асоціюється з брудною і заразною шкірою, навіть якщо людина тільки і робить, що користується найдорожчими засобами по догляду і підтримує гігієну. У цій статті розглянемо, що провокує появу акне-захворювання і чи є взаємозв'язок між вживанням деяких продуктів з появою прищів.

Що таке акне: види та ступені тяжкості

Існують різні види акне, які маю свої причини й фактори розвитку. Ось деякі з них:

  • Acne vulgaris — найчастіший тип акне, хронічне захворювання сально-волосяного фолікула;
  • Acne inversa — викликає хронічне захворювання апокринних залоз;
  • Acne infantile — часто зустрічається у молодих, тому відноситься до підліткового варіанту акне;
  • Acne rosacea — так звані рожеві вугри, де причина в ангіоневротичних порушеннях. Для такого варіанту акне характерно почервоніння шкіри обличчя;
  • chloracne — хронічний запальний стан у вигляді акнеподібного висипу. Часто вражає область щік, за вухами, пахвові западини і пахову зону. Причина — побічні продукти хімічних процесів, хлоракнегени.
  • чорні точки — а це різновид акне, оскільки пори забиваються не брудом, як прийнято вважати, а шкірним салом (себумом) разом зі змертвілими клітинами (кератином).

Акне різниться і за ступенем тяжкості:

  1. Легка форма — це цілком чиста шкіра, але з наявністю комедонів. Комедони — це пробки, в яких зосереджена суміш з шкірного сала і відмерлих клітин. Вони можуть бути відкритими й тоді вони виглядають як чорні точки, або закритими, тоді вони будуть білого кольору. Якщо форма акне легка, то комедони зазвичай присутні в невеликій кількості і періодично можуть запалюватися;
  2. Середня форма — це велика кількість запалених комедонів на шкірі;
  3. Важка форма характеризується наявністю так званих «вузлів», прищі заселяють не тільки шкіру обличчя, але і деякі частини тулуба, наприклад, вони можуть з'явитися на спині, плечах, грудях.

Що викликає акне?

Відсутність гігієни і дорогих косметичних засобів в арсеналі — не основна причина, по якій можуть з'явитися прищі. Часто буває навіть навпаки. Чим ретельніше людина умивається і полірує свою шкіру до блиску, тим інтенсивніше знищуються «корисні» бактерії, які захищають шкірний бар'єр. До того ж можуть з'явитися лущення, тобто, ті самі омертвілі клітини, які забивають пори.

Ось найпоширеніші причини через які можуть з'явитися прищі.

Бактерії

Зв'язок між бактеріями і акне — є, але він не такий міцний, як вважалося раніше.

Шкіра людини, яка є найбільшим органом тіла, складається з безлічі ключових мікробних пологів, пов'язаних зі здоров'ям шкіри — це і Staphylococcus, Propionibacterium, Streptococcus, Corynebacterium і Malassezia.

Зокрема, бактерія Propionibacterium acnes домінує в волосяних клітинах і є основним резидентом нормальної мікробіоти шкіри людини.

Хоча бактерія Propionibacterium acnes (P. acnes) бере участь у підтримці здоров'я шкіри, раніше вважалося що вона також може діяти як умовно-патогенний мікроорганізм при вульгарних вуграх. Але з урахуванням останніх даних стало відомо, що поширення P. acnes не є тригером вугрів, оскільки пацієнти з вуграми не переносять більше P. acnes.в фолікулах, ніж люди зі здоровою шкірою.

У розвитку акне грають роль певні штами бактерій, які змінюють мікробіоту шкіри. У деяких випадках ці ж штами можуть сприйматися організмом як патогенні, відповідно, викликаючи слідом запалення.

Що викликає акне?

Гормони

Андрогени — це жіночі і чоловічі статеві гормони, саме вони найбільшою мірою активні в період статевого дозрівання. З цієї причини акне — це найбільш поширена проблема у підлітків. Сюда можна віднести і гормональні втручання ззовні, наприклад, курс анаболічних стероїдів.

Вугри часто асоціюються з гормональними проблемами, тому що одним з основних причинних факторів є гормон тестостерон.

Рівень тестостерону підвищується в підлітковому віці в період статевого дозрівання. Цей гормон також збільшує вироблення шкірного сала біля основи волосся. Це пов'язано з тим, що залози, які виділяють жир, чутливі до тестостерону.

Інші гормони теж грають роль у виникненні прищів. У жінок гормональні зміни, пов'язані з вагітністю або менструальним циклом, також можуть псувати зовнішній вигляд шкіри. Наприклад, падіння рівня естрогену може збільшити ризик появи прищів в період менопаузи.

Також будь-який стан, що впливає на рівень гормонів, наприклад синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) здатний викликати прищі.

Захворювання і спосіб життя

Деякі складові способу життя людини, наприклад, куріння, вживання алкоголю, стрес, сон і догляд за шкірою, можуть вплинути на тяжкість акне. Також на стані шкіри можуть позначитися певні захворювання:

  • інсулінорезистентність;
  • зміни маси тіла в сторону її підвищення;
  • гормональні захворювання;
  • генетичні передумови (наприклад, якщо акне є у родичів);
  • зв'язок з менструальним циклом (тобто з гормональним фоном);
  • зловживання алкоголем, вживання наркотиків;
  • приймання кортикостероїдів;
  • гіподинамія.

Дієта

Найпопулярніший пункт, які люблять пов'язувати з акне. Насправді взаємозв'язок їжі й проблемної шкіри тільки вивчається. Ось відмінне дослідження, проведене на 64-х дорослих людях із середньою або важким ступенем акне без інших захворювань і додаткових провокуючих чинників. Проводилось воно для того, щоб виявити взаємозв'язок звичної дієти з проблемною шкірою. Висновок вийшов таким: учасники з акне-захворюванням показували більш високе споживання вуглеводів, в тому числі тих, які несуть в собі високий глікемічний індекс.

Ось ще одна праця 2017 року, опублікована в Журналі Академії харчування та дієтології. І тут передбачається, що продукти з високим вмістом вуглеводів і цукру (наприклад, рогалики, білий рис і шоколадний торт) можуть бути пов'язані з прищами і / або впливати на їх ступінь тяжкості.

Ось деякі продукти з високим глікемічним індексом, які, як вважається, посилюють перебіг акне або провокують розвиток:

  • молоко;
  • будь-яка жирна їжа, фастфуд;
  • шоколад і всілякі шоколадні вироби;
  • рафіновані продукти.

Як позбутися від прищів: натуральні таблетки від акне

Дослідженнями підтверджено, що додавання в свій раціон певних вітамінів, мінералів та інших з'єднань здатне зменшити вираженість вугрової висипки.

Добавки із цинком

Мінеральний цинк відіграє роль в загоєнні ран і може допомогти зменшити запалення. Він був вивчений як можливий засіб від прищів.

У людей з акне рівень цинку в крові нижче, ніж у людей з чистою шкірою. Було доведено, що приймання цинкових добавок допомагає. Приймання 30-45 мг цинку в день може значно зменшити висипання.

В одному дослідженні 48 осіб з акне брали добавки цинку 3 рази в день. Через 8 тижнів у 38 з них висипання зменшилися на 80-99%.

Такий мінерал доступний в багатьох формах, кожна з яких містить різну кількість елементарного цинку.

  • Солгар Піколінат цинку в таблетках — рекомендуються як БАДа до їжі, додаткове джерело цинку. Цинк в органічної (хелатній) формі, яка легко засвоюється організмом і мінімізує ризики розвитку побічних ефектів з боку шлунково-кишкового тракту;
  • Солгар Флавія-цинк пастилки — продукт представлений в пастилках для розсмоктування з приємним лимонним смаком. Така форма цинку в пастилках дозволяє отримати місцевий антибактеріальний ефект в порожнині рота;
  • Кальцій-Магній-Цинк вітамін D3 в таблетованій формі — тут присутній вітамін D в дозі 5 мкг, кальцій — 1,000 мг, магній — 500 мг, фосфор — 500 мг, цинк — 25 мг.

Незалежно від того, яку форму ви оберете, ймовірно, краще не приймати більше рекомендованої верхньої межі в 40 мг цинку в день.

Як позбутися від прищів: натуральні таблетки від акне

Добавки з риб'ячим жиром

Риб'ячий жир, як джерело омега-3 жирних кислот (ейкозапентаєнової кислоти (EPA) і докозагексаєнової кислоти (DHA)), може допомогти в лікуванні шкіри.

Дослідження показують, що споживання EPA може допомогти контролювати вироблення себума, запобігає появі прищів і допомагає шкірі підтримувати адекватну ступінь зволоженості.

Також було показано, що високі рівні EPA і DHA знижують фактори, що сприяють запаленню, що в кінцевому підсумку може знизити ризик їх виникнення на шкірі.

Ви також можете отримати омега-3 жирні кислоти, вживаючи в їжу волоські горіхи, насіння чіа, мелене насіння льону, лосось, сардини та анчоуси.

Однак зазначені вище рослинні джерела містять альфа-ліноленову кислоту омега-3 жирних кислот (ALA) і практично не містять EPA або DHA. Тому простіше добирати потрібні елементи з готових якісних добавок.

  • Солгар Омега-3 — формула з натурального концентрованого риб'ячого жиру з оптимальним вмістом омега-3 поліненасичених жирних кислот;
  • Солгар Потрійна Омега-3 в капсулах — тут присутні ПНЖК Омега-3 (риб'ячий жир з анчоуса, макрелі, сардин, оселедця) 950 мг в т.ч. ЕПК 504 мг, ДГК 378 мг.
  • Доппельгерц Актив Омега-3 в капсулах — це риб'ячий жир з тіла арктичного лосося (18% ЕПК, 12% ДГК) — 800 мг; вітамін Е — 12 мг.

Якщо людина, самостійно вирішила видалити якийсь продукт, починає відзначати результат на обличчі в кращу сторону, то це тільки в плюс.

Вітаміни A та E

Вітамін А у формі ретиноїдів, можливо, є найбільш широко вивченим антиоксидантом, який довів свою ефективність при вугровому висипу.

Вітамін А працює, прискорюючи природний процес регенерації шкіри. Але ці результати можна бачити тільки при місцевому застосуванні в формі ретиноїдів.

Що стосується вітаміну Е, то для місцевого застосування він зазвичай випускається у вигляді масел, сироваток і кремів.

При активних висипаннях буде більше користі від локального лікування. Ви можете шукати препарати для локального застосування, що містять вітамін Е (альфа-токоферол).

Дуже важливо отримувати достатню кількість вітаміну Е зі звичайного раціону. Це може поліпшити загальний стан вашої шкіри як на обличчі, так і на всьому тілі загалом.

Наступні продукти вважаються багатими вітаміном Е:

  • сафлорова олія;
  • соняшникова олія;
  • кукурудзяна олія;
  • соєву олію;
  • мигдаль;
  • насіння соняшника;
  • фундук;
  • збагачені злаки.

Ваш лікар може порекомендувати добавки з вітаміном Е, якщо ви не отримуєте достатньої кількості цього елементу. Згідно Національному інституту здоров'я (NIH), рекомендована добова доза вітаміну Е для дорослих становить 15 міліграмів (мг).

Профілактика акне: як зберегти шкіру здоровою

Існує безліч способів догляду за собою, які допоможуть запобігти появі прищів. Ці дії здатні також допомогти в лікуванні або зробити його більш підконтрольним. Ось кілька варіантів, які варто спробувати для профілактики прищів:

  • Користуйтеся тільки якісними і щадними засобами для вмивання. Використовуйте воду кімнатної температури і не купуйте ті засоби, які обіцяють очищення шкіри «до скрипу». Замість того, щоб витирати обличчя рушником, його  варто промочувати. Пам'ятайте, що природний нормальний мікробіом шкіри важливий для підтримки її здоров'я;
  • Використовуйте некомедогенні засоби для волосся та макіяжу. Краще не купувати косметику з маслами. Єдине, що припустимо — це масло чайного дерева, яке має протизапальну і протимікробну дію;
  • Зволожуйте вашу шкіру! Навіть якщо вона жирна, часто причина підвищеної жирності криється в нестачі гідратації. Використовуйте алое вера або інші якісні способи зволоження обличчя;
  • Не видавлюйте нічого на обличчі, особливо брудними руками;
  • Слідкуйте за гігієною не тільки тіла, а й одягу, спальних речей і всього того, що може торкатися лиця. Протирайте телефон антибактеріальною серветкою;
  • Дотримуйтесь здорової дієти і уникайте знежиреного молока і продуктів з високим глікемічним індексом. Хоч роль дієти поки що тільки активно вивчається, в ряді випадків дієтотерапія може принести позитивні результати.

Незначне випадіння волосся є нормальним явищем для всіх і в будь-якому віці. Але що робити, якщо волосся стало випадати в набагато більшій кількості? Чи є це першим дзвінком до облисіння? Дізнайтеся, чому сильно випадає волосся: причини і список засобів від випадіння волосся.

Спіруліна може бути вкрай корисна не тільки для волосся, але і для шкіри. Ця водорість застосовується в косметології і має перелік корисних ефектів. Читайте, які корисні властивості може дати спіруліна, а також 3 простих масок для обличчя.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем дерматологом Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Бабич Катериною Юріївною.

 

Джерела

Differences in Dietary Glycemic Load and Hormones in New York City Adults with No and Moderate/Severe Acne / PubMed

Consumption of dairy in teenagers with and without acne / JAAD

Cutibacterium acnes (Propionibacterium acnes) and acne vulgaris: a brief look at the latest updates / PubMed

Effect of adding a diet with index and low glycemic load for 12 weeks in the treatment of moderate acne: Randomized clinical trial / JAAD

An observational study of methionine-bound zinc with antioxidants for mild to moderate acne vulgaris / Dermatologic Therapy

Comparison of oral treatment with zinc sulphate and placebo in acne vulgaris / BJD

Multicenter randomized comparative double-blind controlled clinical trial of the safety and efficacy of zinc gluconate versus minocycline hydrochloride in the treatment of inflammatory acne vulgaris / PubMed

Effects of oral zinc and vitamin A in acne / PubMed

Dietary polyunsaturated fatty acids and inflammatory mediator production / PubMed

Omega-3 fatty acid supplementation and cardiovascular disease / NCBI

Emerging Issues in Adult Female Acne / NCBI

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.