0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Жіноча самоосвіта: 5 важливих питань гінекологу, відповіді на які потрібно знати кожній жінці

Ми провели опитування серед жінок та зібрали 5 питань гінекологу, які жінки соромляться задати на прийомі. Чи можна займатися сексом під час місячних? Як передається вірус папіломи людини? Чи може виникнути токсичний шок? Що краще — тампони чи прокладки? Та чи може спорт вплинути на розтягнення жіночих статевих органів? На ці питання нам особисто відповіла досвідчена гінекологиня.

Мунтян Анна ПетровнаЦензорАнна Мунтян
Оновлено
Жіноча самоосвіта: 5 важливих питань гінекологу, відповіді на які потрібно знати кожній жінці

apteka24.ua проводить масштабний інформаційний проєкт «Жіноча самоосвіта». У рамках проєкту редакція збирає питання про жіноче здоров'я, якими часто задаються жінки — питання, які самі дівчата соромляться поставити лікарю, які вважаються ганебними, про які говорити ніяково.

apteka24.ua взяла цю незручність на себе й поставила найкращим лікарям питання, на які обов'язково потрібно знати відповіді, адже це життєво важливо.

У нас у редакції в гостях була висококваліфікований лікар акушер-гінеколог Анна Мунтян, яка детально й доступно відповіла на всі наші запитання.

Ми поговорили про те, чого не можна робити під час критичних днів, чому ВПЛ передається навіть при захищеному контакті, як користуватися тампонами, щоб не було токсичного шоку, як вибрати найкращий гігієнічний засіб захисту в «ці» дні та як спорт впливає на м'язи тазового дна жінок — який спорт безпечний, а який призводить до сумних наслідків по «жіночій частині».

— Чи можна займатися сексом під час менструації? Чому гінекологи цього не радять?

— Є таке захворювання як ендометріоз, при якому внутрішня тканина матки (ендометрій) проникає в інші тканини й органи (у м'язовий шар матки, яєчники, очеревину й так далі).

Питання виникнення ендометріозу до цих пір до кінця не вивчене, але існує теорія, що клітини ендометрія матки проникають у інші органи через те, що жінка займається сексом під час менструації. Під час статевого акту відбувається закид менструальної крові через маткові труби в черевну порожнину — саме це й може стати причиною розвитку ендометріозу.

Це всього лише теорія, проте краще поберегтися й не ризикувати своїм здоров'ям у критичні дні.

— Чи можна завагітніти під час менструації?

— Така ймовірність існує, так як менструація не є надійним методом контрацепції. Тому не рекомендується жити статевим життям у критичні дні й ігнорувати додаткові контрацептивні методи.

можно ли заниматься сексом во время месячных, критические дни, гинеколог, секс во время месячных, можно ли забеременеть во время месячных

— Як передається ВПЛ? Чи можлива передача вірусу навіть при захищеному статевому контакті?

— Вірус папіломи людини (ВПЛ) дуже схожий на вірус герпесу — тобто, коли ці віруси потрапляють у організм, вилікуватися ми не можемо. Наприклад, герпес коли проникає в організм, знаходить собі затишне місце в нервових гангліях, де влаштовується й вичікує сприятливих умов у вигляді зниження імунітету для того, щоб почати розвиватися й викликати запалення. Те ж стосується й вірусу папіломи людини.

Так, часом трапляється, що з ВПЛ відбувається самоелімінація, коли вірус самостійно «йде» і не викликає захворювання. Також може бути просто носійство, коли вірус є в організмі, але не викликає хворобу. У цьому випадку, звичайно, існує незначний ризик зараження статевого партнера, але він дуже низький.

— Чи може статися зараження вірусом ВПЛ через презерватив?

— Презерватив не завжди може надійно захистити. Вірус вкрай малий і здатний проникати через пори між волокнами латексу презерватива, які трохи більші, ніж клітини вірусу.

Проте, все ж найчастіше зараження ВПЛ відбувається через незахищений статевий акт.

— Чи є якась профілактика зараження ВПЛ?

— Навіть якщо в жінки немає ніяких проявів захворювання, необхідно щорічно здавати якісний та кількісний аналіз на визначення ВПЛ.

ВПЛ буває високоонкогенного генотипу й низькоонкогенного. Типи ВПЛ можуть бути більш агресивними й менш агресивними. Тому важливо визначити, який генотип і в якій кількості присутній.

Наприклад, якщо вірусне навантаження невелике, то ймовірність передачі вірусу партнеру вкрай мала. Якщо вірусне навантаження високе, то необхідно проводити лікування, зміцнюючи імунну систему.

Якщо було виявлено високоонкогенний генотип, потрібно здавати повторні аналізи кожні півроку, щоб своєчасно почати лікування й не допустити розвитку патологічних процесів шийки матки.

— Яке лікування ВПЛ?

— На жаль, лікування, яке нейтралізувало б цей вірус і вилікувало від ВПЛ, не існує на сьогоднішній день. Тому перший метод лікування вірусу папіломи людини — зміцнення імунної системи.

Якщо ВПЛ проявляється симптомами (ерозія або дисплазія шийки матки, папіломи й кондиломи), то ми прибираємо симптоми місцевим лікуванням.

Подальша терапія полягає в зміцненні імунітету, щоб організм міг самостійно привести вірус до елімінації (знищення).

как передается впч, впч, вирус папилломы человека, какое лечение впч

— Чи може виникнути токсичний шок від тампонів? Як користуватися тампонами безпечно?

— Якщо правильно використовувати тампони, то токсичний шок не виникне. Токсичні ускладнення можуть бути тільки тоді, коли порушена гігієна, а час перебування тампона в піхві занадто тривалий.

У моїй практиці був випадок, коли в гінекологічне відділення привезли жінку, яка ввела собі в піхву три тампона, і проходила з ними тиждень.

У відділення жінку привезли з гнійним ускладненнями. До того моменту в неї вже був вагініт (запалення піхви), метрит (запалення матки), сальпінгоофорит (запалення придатків).

Такі ускладнення можливі тільки тоді, коли тампон занадто довго перебуває в піхві, що призводить до розмноження бактеріальної флори й подальшого запалення.

Тампони, як і прокладки, необхідно використовувати правильно — тобто, міняти кожні 3-4 години. Якщо кожні 3-4 години витягувати старий тампон і вводити новий, то ніколи ніяких ускладнень не буде — ні порушень флори, ні кандидозу (молочниці), ні бактеріального вагінозу.

Пам'ятайте, що токсичний шок завжди пов'язаний з токсинами, які в якості продукту життєдіяльності виділяють бактерії, які починають занадто активно розмножуватися. І бактерії повинні бути дуже агресивними.

— Що краще — тампони або прокладки?

— Я, як гінеколог, рекомендую тампони, так як прокладки не дають відчуття чистоти й свіжості, не дозволяють надягати будь-який одяг, у них вищий ризик протікання й шкіра під прокладками впріває та знаходиться в несприятливих умовах. Що стосується вульвіту (запалення зовнішніх статевих органів жінок), то він виникає найчастіше як раз при використанні прокладок. Пов'язано це з тим, що не завжди жінки змінюють прокладки кожні 3-4 години, а це створює оптимальне тепле й вологе середовище для розмноження бактерій.

— Як ви ставитеся до менструальної чаші?

— У своїй практиці я не рекомендую використовувати менструальні чаші. Сама особисто не користувалася, але припускаю, що втримувати даний предмет у чистоті досить складно. Чаша може перебувати в піхві 6-8 годин, введення складне й передбачає занурення пальців у піхву, що вже само собою є негігієнічним.

З тампоном це простіше. Якщо використовувати тампон з аплікатором, то руки зовсім не торкаються слизової, що набагато гігієнічніше.

З моєї особистої практики в мене були пацієнтки, які приходили до мене з вагінітом після використання менструальної чаші.

токсический шок от тампонов, как пользоваться тампонами, что лучше тампоны или прокладки, менструальная чаша

— Як спорт впливає на розтягнення стінок матки й піхви?

— Поперечний шпагат, наприклад, в меншій мірі впливає на розтягнення, тому що для впливу на органи малого тазу необхідно перебувати у вертикальному положенні, коли внутрішні органи починають чинити тиск на м'язи тазового дна. Тому шпагати, і поперечний, і поздовжній, не чинять такого впливу й не призводять до розтягування стінок матки та піхви. Але інші види спорту можуть негативно позначитися на жіночому здоров'ї.

— Як силові вправи впливають на м'язи тазового дна в жінок?

— Силові вправи дуже сильно впливають на жіночі органи малого тазу.

При силових вправах відбувається великий тиск на органи малого тазу, що призводить до провисання м'язів, якщо ці м'язи не качати додатково за допомогою вправ Кегеля з тренажерами (вагінальні кульки або конуси). Найбільш негативний ефект на м'язи тазового дна в жінок викликають інтенсивні присідання з великою вагою.

Будь-який спорт, особливо з інтенсивними навантаженнями, обов'язково повинен супроводжуватися й тренуваннями інтимних м'язів.

Как спорт влияет на мышцы тазового дна?

Також читайте першу частину проєкту «Жіноча самоосвіта», у якій ми з гінекологом Ганною Мунтян відповідаємо на ті питання, які цікавлять наших читачок, але вони соромляться задавати їх лікарю. Це 5 найбільш незручних запитань гінекологу, які хвилюють усіх жінок, але їх соромно поставити!

А ще ви можете дізнатися, як полегшити ПМС. Передменструальний синдром знайомий мало не кожній жінці. І в ці дні здається, що ти буквально божеволієш. Але є реально дієві методи, як позбутися від ПМС — це і дієта, і спосіб життя, і спорт, і спеціальні препарати.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.