0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Зарядка для очей: вправи при близькозорості, далекозорості, косоокості та при стомленні під час роботи за комп'ютером

Бачення є одним з найважливіших почуттів людини, тому важливо намагатися зберегти його здоровим. У цій статті ми розглядаємо принципи зарядки для очей з такими станами як близькозорість, далекозорість і косоокість. А також профілактичні вправи при довгій роботі за комп'ютером.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Зарядка для очей: вправи при близькозорості, далекозорості, косоокості та при стомленні під час роботи за комп'ютером

Кожен день ми поглинаємо величезні обсяги інформації через візуальне сприйняття. Незалежно від того, це щось важливе або просто смішні фотографії з інстаграму, це вимагає постійної напруги від очей. Не дивно, що вони втомлюються, починають червоніти.  У цій статті ви можете знайти кілька корисних вправ для себе, щоб ваші очі «відпочили». А також вибрати для себе зарядку, якщо є такі проблеми як близькозорість, далекозорість і косоокість.

Чим корисна зарядка для очей та які у неї протипоказання?

Вправи для очей можуть поліпшити пізнавальні здібності при виконанні завдань, що потребують уваги та пам'яті.

Гімнастика для очей також корисна тим, що з її допомогою можна:

  • покращити кровообіг, і це, своєю чергою, насичує необхідні тканини киснем. Таким чином ви можете збільшити гостроту зору;
  • зменшити втому, яка особливо актуальна при близькозорості, де потрібно зняти навантаження з очей і дати їм «розслабитися»;
  • зміцнити м'язи очей. Щоб м'язи будь-якої частини тіла працювали добре і довгий час, їх потрібно тренувати. І очі не є винятком.

Важливо відзначити, що люди з такими захворюваннями очей, як ретинопатія, катаракта або глаукома навряд чи отримають перевагу, описану вище. Не потрібно недооцінювати звичайне лікування. Вправи для очей — це просто хороший допоміжний метод у деяких випадках.

Наприклад, якщо людина має зір -10, то малоймовірно що вправи дадуть значні покращення без спеціального коригування.

З будь-якими проблемами стосовно зору ви повинні звернутися до лікаря, консультуватися з ним і запитати його про конкретні вправи. Напевно, фахівець може запропонувати спеціальну гімнастику для вас, якщо це доречно і не зашкодить.

Протипоказання щодо зарядки для очей також існують, це:

  • відшарування сітківки;
  • якщо ви на етапі реабілітації після операції на очах;
  • є інфекції, а також запалення.

У всіх інших випадках навчання можна виконувати як з метою покращення стану зору, так і для запобігання можливого погіршення.

Чим корисна зарядка для очей та які у неї протипоказання?

Вправи при близькозорості

Близькозорість — це коли людина добре бачить, але на великі відстані повинна занадто сильно напружувати зір. Анатомічно пояснюється це тим, що зображення утворюється перед сітківкою.

З такою проблемою наступні вправи добре підходять:

  1. Швидке моргання із зажмурюванням повік. Відкрийте і закрийте очі через супротив. Повторіть дії 5-10 разів.
  2. Вісімка. Малюйте очима цифру 8 горизонтально, як знак нескінченності.
  3. Цифри та лінії. Також корисно малювати очима вертикальні, горизонтальні, діагональні лінії та кола. Будь-які фігури підходять. Головне, що очі рухаються, але без сильної напруги. Намалюйте пару кілець і розслабтеся, потім робіть більше фігур.

Супротив. Це робиться таким чином: вам потрібно натиснути на закриті очі пальцями, а потім спробувати відкрити їх через супротив. Зробіть так разів 10.

Вправи при далекозорості

На відміну від близькозорості, в цьому випадку ситуація розгортається на протилежний шлях. Це коли зображення утворюється за сітківкою. Людина прекрасно бачить все те, що далеко від неї. А прямо перед очима — розмиті предмети та обличчя.

Тут гімнастика для очей повинна більше розслабляти орган зору і не завантажувати його зайвий раз. Вправи будуть такими:

  1. Маятник. Щоб зробити це, візьміть звичайний олівець або ручку. Предмет повинен бути на рівні носа. І тепер, як би це маятник, повільно рухайте їм, погойдуйте, і спостерігайте за тим, як він рухається.
  2. Свічка. Це одна з найбільш ефективних вправ, оскільки тут залучені світло і темрява. Вам потрібна затемнена кімната і свічка з вогнем. І завдання дуже просте — просто спостерігати за вогнем — то прямо, то трохи зі сторони. Загалом, дивіться і змінюйте кут огляду. Погляд відводити не можна.
  3. Слідкування. Досить цікава вправа, яку можна виконувати як на вулиці, так і в будинку з вікна або балкону. Потрібно лише вибрати «ціль», тобто об'єкт, за яким ви будете слідувати очима. Це може бути птах, собака, автомобіль, що проїжджає, кінець кінцем.
  4. Нахили. Закрийте праве око. Нахиліть голову до плечей. Зараз закрийте ліве око. Повторіть вправу.

При далекозорості корисно виконувати і масаж надбрівних дуг, щоб повноцінно  розслабитися. Робіть м'які та неквапливі кругові рухи. Це вимагає буквально 1-2 хвилини вашого часу. Але якщо поєднуватися масаж з вправами, поліпшення стану можна відмітити вже через тиждень.

Це допоможе вам краще зосередитися на всьому, що знаходиться поруч з вами.

Що робити при косоокості: вправи для очей

  1. Близько-далеко із предметом. Візьміть олівець, ручку або лінійку. Ваше завдання — слідкувати очима, поки ви рухаєте предметом від себе і підводите його близько до обличчя, прямо до носа. Дивіться на предмет, поки ви не втратите фокус. Потім відведіть предмет і повторіть знову.
  2. Вправа «Бочка». Для цього потрібно заздалегідь малювати три бочки на папері, які будуть відрізнятися за розміром одна від іншої. Тобто, одна маленька, друга —  трохи більша, а третя — найбільша. Намалюйте червоним.

Потім на іншій стороні листа намалюйте ті ж самі бочки під ними, але в іншому кольорі, наприклад, зеленим. І ось сама вправа: поставте лист так, щоб невеликі бочки були ближче всього до носа, а в далеку від нього — великі. Ваше завдання полягає в тому, щоб ловити фокус зору (5 секунд) на далеких бочках, поки все не з'єднається в одне суцільне зображення.

Вправа перед дзеркалом. Щоб зробити це правильно, поверніться до дзеркала спиною. Просто стійко станьте, щоб не втратити баланс, коли почнете виконувати вправу. Отже, закрийте здорове око (наприклад, праве), і залиште слабке око відкритим і дивіться їм перед собою. Зараз починаються обертання! Поверніть тіло на ліву сторону (якщо це сторона слабкого ока). Ви повинні подивитися на себе в дзеркалі. Як тільки впораєтесь, поверніться назад. Зробіть п'ять або шість разів. І потім зробіть аналогічним чином так само, але зі здоровою стороною.

Профілактика втоми очей під час роботи за комп'ютером

Офісні працівники, програмісти та фрилансери як ніхто знають, що таке втомлені очі. Це постійна схильність до сухості, почервоніння та підвищеної втоми органу зору. І все через роботу за монітором.

Звичайно, захисні окуляри та спеціальні краплі для очей можуть допомогти полегшити ситуацію, наприклад:

  • СуперОптік Компліт — очні краплі зі зволожувальним ефектом, що ідеально видаляють сухість, почервоніння та роздратування. Ідеально підходить при втомі очей;
  • СуперОптікАква — краплі, якими можна користуватись якщо ви носите контактні лінзи. Необхідний засіб при синдромі «сухого ока». Вони можуть бути використані, якщо очі почали роздратовуватись від зовнішніх умов, таких як температура, пил, вітер, хлорована вода та косметика;
  • Офтас Сіале — краплі, призначені для зволоження, захисту рогівки, а також щоб зменшити дискомфорт в очах, симптоми болю, спричинені почуттям іноземного тіла, зовнішніх факторів, хірургічних операцій та травм.

Очі також важливо тренувати, щоб вони трималися в роботі і не втомлювались так швидко. Для цих цілей важливо зробити спеціальну гімнастику для очей. Нижче наведено найбільш ефективні вправи, рекомендовані офтальмологами.

Профілактика втоми очей під час роботи за комп'ютером

Вправи для очей при роботі за комп'ютером:

  1. Легка розминка. Розігрійте долоні одна об іншу і покладіть їх на закриті повіки, замкнувши таким чином очі на пів хвилини. Важливо: ваші руки повинні бути теплими, в цьому випадку циркуляція крові кращає. Після цієї вправи злегка натискайте долонями 20-30 разів через рівні проміжки часу.
  2. Обертання. Це робиться з закритими очима. Як тільки ви зімкнете повіки, починайте повільно водити очима в різних напрямках. Зробити так близько 15-20 разів.
  3. Блимання. Ви повинні часто і швидко моргати. Якщо робити так хвилину, це значною мірою знизить напруженість і ви станете ясніше бачити.
  4. «Кінчик носа». Також добре допомагає, коли ваші очі втомилися. Щоб зробити це, подивіться на кінчик носа, тобто змусьте очі немов скоситись. Зробіть так разів 20. І в кінці — закрийте очі і обережно натисніть долонями на повіки, щоб розслабитися.
  5. Погляд у сторони. Дивіться очима наліво, потім направо, але тримайте голову в одному положенні. Точно те ж саме можна зробити з закритими очима.
  6. Погляд у далечінь. Це навіть не вправа, а справжнісіньке правило для всіх тих, хто має довго перебувати перед екраном монітора. Частіше робіть перерви для того, щоб подивитися у вікно на велику відстань. Це допомагає погляду краще зосередитися, робить зір більш чітким.

Крім того, не забувайте, що від довгострокового сидіння за комп'ютером страждають не тільки очі, але і вся область потилиці та шиї. Об'єднуйте зарядку для очей з вправами для шийно-коміркової зони. І частіше вставайте, потягуйтесь.

Експерти рекомендують робити 10-15-хвилинні розминки дорослим кожні 1-2 години. Якщо це дитина, то кожні пів години.

Головним в таких вправах є регулярність. Навіть якщо ви втомилися, у вас немає настрою і ви не хочете нічого, все одно спробуйте виділити для себе 5-10 хвилин. Навіть мінімум часу, що витрачається з користю, можуть принести значні поліпшення в майбутньому.

Ми проводимо велику кількість годин перед екранами. Все це негативно позначається на здоров'ї очей. І це не дивно, що є відчуття печіння в очах і навіть болю. Читайте тут про синдром сухого ока: чому виникає і які засоби можуть допомогти від сухості.

Звично бачити людей із чорними, блакитними або зеленими очима. Але що, якщо у людині два різних кольори? Чи це захворювання, яке може вплинути на зір? Дізнайтеся, чому у деяких людей очі різного кольору і чи є гетерохромія справжнім захворюванням.

Дізнайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем-офтальмологом медичного центру Medical PlazaБондаренко Юрієм Павловичем.

 

Джерела

Eye Exercises Enhance Accuracy and Letter Recognition, but Not Reaction Time, in a Modified Rapid Serial Visual Presentation Task / Plos

Effectiveness of Home-Based Pencil Push-ups (HBPP) for Patients with Symptomatic Convergence Insufficiency / NCBI

A systematic review of the applicability and efficacy of eye exercises / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.