0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Противірусні ефірні олії: ТОП-5 найбільш ефективних у боротьбі з вірусами та як їх використовувати

Не тільки лікарськими засобами можна допомогти організму побороти віруси. Ефірні олії — це біологічно активні сполуки, до складу яких входять фітонциди — безпечні для людини та отруйні для патогенів речовини. 5 ефірних олій володіють антисептичними властивостями та допоможуть знезаразити і дихальні шляхи, і приміщення.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Противірусні ефірні олії: ТОП-5 найбільш ефективних у боротьбі з вірусами та як їх використовувати

Усі знають, що для профілактики застуди та зміцнення імунітету потрібно вживати більше вітаміну С і займатися спортом, але мало хто замислюється про противірусні ефірні олії. Однак саме ці речовини завдяки своєму складу відмінно знищують бактерії, грибки та віруси.

Ефірні олії являють собою складну суміш летючих органічних сполук, які природним чином синтезуються в різних частинах рослин. Вони протидіють широкому спектру патогенів та мають яскраво виражений аромат.

В ефірних оліях проти вірусів містяться:

  • феноли;
  • альдегіди;
  • кетони;
  • прості ефіри;
  • епоксиди.

Дані елементи зумовлюють здатність олій знищувати шкідливі мікроорганізми, які знаходяться в повітрі й їх може вдихнути людина, а також ефірні олії можна використовувати для лікування застудних захворювань.

Не всі представники даної групи речовин мають однакову активність і дуже ефективні в боротьбі з вірусами. Тому ми відібрали 5 найкращих противірусних ефірних олій і розповімо про них далі.

№1 Ефірна олія чайного дерева

Її отримують з листя Melaleuca alternifolia, дерева невеликого розміру, яке росте в Новому Південному Уельсі й Квінсленді, Австралія. Незважаючи на свою назву, чайне дерево не має ніякого відношення до чайних листків і улюбленого напою мільйонів людей.

Даний продукт використовувався століттями для боротьби з різними захворюваннями. Ще корінні австралійці подрібнювали листя цієї рослини, щоб виділилася олія, яку вони вдихали для лікування кашлю та застуди.

Ефірна олія чайного дерева містить ряд з'єднань і терпінен-4-ол, який вбиває віруси, бактерії, грибки. Крім того, терпінен-4-ол підвищує активність лейкоцитів (клітини імунної системи), що допомагає імунітету людини швидше впоратися з інфекцією.

Здатність олії чайного дерева боротися з патогенами робить її  натуральним засобом для лікування різних захворювань.

Ефірна олія чайного дерева: властивості й варіанти застосування


Її можна використовувати як:

  1. Дезінфікуючий засіб для рук. Розглянутий продукт можна додавати в миючі засоби, внаслідок чого підвищується їх ефективність проти кишкової палички. Дослідження показують, що олія вбиває E. coli, S. pneumoniae та H. influenzae — бактерії, які викликають захворювання.
  2. Антисептик для ран. Порізи й подряпини можуть призвести до того, що в кровотік потрапляє інфекція. Тому олія чайного дерева в складі антисептика, зробленого своїми руками, може знезаразити рану й виключити вірогідність потрапляння в кров бактерій та інших патогенів.
  3. Рідина для полоскання рота. Науковий експеримент показав, що ця речовина може боротися з мікробами, що викликають карієс і неприємний запах у ротовій порожнині. Її краплю потрібно додати в склянку теплої води, ретельно перемішати й прополоскати такою водою рот протягом 30 хв. Ковтати цю рідину ні в якому разі не можна.
  4. Засіб для дезінфекції приміщень. Кілька її крапель додають у верхній отвір аромалампи, а в нижній ставлять запалену свічку. Олія починає нагріватися й випаровуватися, вбиваючи таким чином велику кількість мікробів і бактерій, які присутні в кімнаті.

№2 Ефірна олія евкаліпта

Батьківщиною цієї олії також вважається Австралія, однак зараз евкаліптові дерева вирощують по всьому світу. Листя даних рослин сушать і переробляють для виділення ефірних олій.

Ефірну олію евкаліпта можна використовувати для профілактики та лікування застудних захворювань. Однак, важливо помітити, що даний продукт потрібно використовувати тільки в розведеному вигляді.

Застосування ефірної олії евкаліпта:

  1. Від кашлю. Ефірна олія евкаліпта входить до складу багатьох препаратів від кашлю. Дану речовину також можна наносити на горло та груди й розтирати для полегшення симптомів кашлю при застуді або грипі. А якщо вдихати певний час її пари, слиз при вологому кашлю розріджується й виходить.
  2. При респіраторних захворюваннях. Вона бореться з респіраторними інфекціями, вбиває віруси, бактерії, грибки. Наприклад, при синуситі ефірна олія евкаліпта може допомогти відновити звичне дихання й позбутися від закладеності носа. Для досягнення такого ефекту її потрібно вдихати певну кількість часу кілька разів на день.
  3. При вірусі герпесу. Евкаліпт має противірусну властивість, яка дозволяє йому полегшити симптоми герпесу. Хімічна речовина 1,8-цинеол, яка входить до її складу, блокує проникнення вірусних частинок у клітини й пригнічує життєдіяльність самих вірусів. Згідно з лабораторними дослідженнями ефірна евкаліптова олія стримує поширення вірусів на 96%. Саме тому вона входить до складу багатьох бальзамів і мазей від герпесу.

№3 Ефірна олія лимону

Цю олію виготовляють зі шкірки свіжих лимонів за допомогою холодного віджиму. Її можна розбавляти й наносити на шкіру або розпорошувати в повітрі. Крім приємного цитрусового аромату, вона також має противірусну дію.

Лимонна олія на 70-80% складається з цитраля. Цитраль — це з'єднання, яке має антибактеріальну дію. Тому ефірна олія лимонного дерева впорається не тільки з вірусами, але й з бактеріями.

Її можна застосовувати для лікування грипу. Вчені стверджують, що це чудова ефірна олія від вірусів. Більш того, ароматерапія з даним продуктом допомагає швидко позбутися від застудних захворювань. Її можна застосовувати для боротьби з мокрим кашлем, так як ця олія розріджує мокротиння й сприяє його виходу назовні.

Ця речовина дуже ефективна проти грибків Candida albicans (грибок, який викликає молочницю) і Aspergillus fumigatus (грибок, що провокує імунодефіцитні стани), завдяки чому її можуть використовувати в складі засобів для лікування даних відхилень у здоров'ї.

Ефірну лимонну олію можна розпилювати в приміщенні за допомогою дифузорів. Для цього потрібно капнути 3-4 краплі в дифузор, перед цим переконавшись, що ви перебуваєте в добре провітрюваному приміщенні, потім розпилити її в обраній кімнаті. Сеанс ароматерапії не повинен тривати більше 30 хвилин.

№4 Ефірна олія часнику

Часник — мабуть, найвідоміший овоч, який здавна використовують для лікування застудних захворювань. Він володіє трьома надзвичайно важливими властивостями:

  • антивірусною;
  • антибактеріальною;
  • протигрибковою.

Завдяки водно-паровій дистиляції молодих, свіжих зубчиків часнику виготовляється ефірна олія. Хоч його запах досить насичений та різкий, він дуже корисний для людини й очищення навколишнього середовища.

Вдихання пари ефірної олії часнику допомагає позбутися від закладеності носа, а додавання олії в мазі для масажу грудей здатне рятувати від кашлю й проблем з диханням.

Результати досліджень 2018 і 2020 років, говорять про те, що ефірна олія часнику й деякі її компоненти запобігають проникненню вірусів у організм людини. Крім того, проводяться експерименти, у ході яких вивчають чи здатна ефірна часникова олія впливати на коронавірус.

№5 Ефірна олія кориці (корична)

Запах кориці пряний, солодкий і в багатьох асоціюється зі смачною випічкою. Коричну олію виготовляють саме з кориці й крім приємного аромату вона може допомогти в профілактиці застудних захворювань.

Такий компонент коричної ефірної олії як коричний альдегід має високу противірусну дію, що було доведено в ході досліджень 2020 року. Він запобігає проникненню вірусів у організм людини й прикріпленню до здорових клітин. Тому його можна застосовувати для профілактики та лікування вірусних захворювань.

Крім того, коричну ефірну олію також використовують:

  • як антибактеріальний засіб;
  • для профілактики карієсу в спеціальних розчинах з її додаванням;
  • у складі косметичних засобів.

Запам'ятайте, будь-яку ефірну олію при вірусних захворюваннях слід застосовувати тільки в розведеному вигляді, попередньо перевіривши чи немає у вас на неї алергії. Також не забудьте проконсультуватися зі своїм лікарем.

Способи застосування ефірних олій


Ефірні олії від застуди й для її лікування можна використовувати за допомогою таких способів:

  1. Ароматерапія з аромалампою. Для цього знадобиться: аромалампа, ефірна олія, маленька кругла свічка. Аромалампа має дві виїмки: одну для свічки, а другу для олії. У нижню виїмку слід помістити запалену свічку, а у верхню налити трохи чистої води або олії-основи (мигдальна, персикова, оливкова, виноградних кісточок) і до неї додати пару крапель ефірної олії. Вона буде нагріватися, а її запах і корисні складові поширюватися по кімнаті, знешкоджуючі різні патогени.
  2. Масаж. Перед нанесенням на шкіру ефірної олії її потрібно розбавляти з базовою олією або використовувати спеціальні креми, бальзами для розтирання, до складу яких вона входить. Базовою називають олію з виноградних кісточок, оливкову, абрикосову. Для одного масажу достатньо 10 крапель ефірної речовини й 25 мл олії-основи.
  3. Теплі ванни. Перед додаванням даної речовини у воду, її необхідно змішати з іншими компонентами, наприклад, сіллю або кунжутною олією. Солі слід відміряти 100 г, а обраної ефірної олії 10-15 крапель.
  4. Компрес. Для цього потрібно взяти ємність, нагріти трохи води й влити в неї, далі додати туди пару крапель олії, а потім змочити в цій воді чистий рушник. Після чого можна накладати компрес.
  5. Інгаляція. Вона буває декількох видів, наприклад, у нагріту воду можна додати 3-5 крапель олії та подихати її парою, накрившись при цьому рушником. Дану процедуру слід робити кілька разів на день і під час її виконання обов'язково закривати очі.

Після того, як ви дізналися про 5 найбільш ефективних противірусних ефірних олій, сподіваємося, що ви обов'язково будете здорові! Спробуйте їх застосувати й самі переконаєтеся в їх користі.

Допомогти впоратися з мікробами та іншими патогенними мікроорганізмами, які перебувають у вашому будинку, також допоможуть кімнатні квіти. Дізнайтеся з нашого матеріалу про фітонцидну активність і здатність домашніх рослин очищати квартиру від бактерій.

Якщо ви хочете зміцнити свій імунітет і не хворіти взимку, то вам обов'язково потрібно дізнатися, що таке глутатіон і спробувати його застосовувати. Читайте про найпотужніший та ефективний антиоксидант у новій статті.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

An updated and comprehensive review of the antiviral potential of essential oils / Science Direct 

Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties / PubMed

The dynamics and mechanism of the antimicrobial activity of tea tree oil against bacteria and fungi / PubMed

14 Everyday Uses for Tea Tree Oil / Healthline

Eucalyptus Oil Benefits and Uses / WebMD

Therapy with essential oils having antiviral, anti-inflammatory, and immunomodulatory properties / NCBI

Health benefits of Garlic Essential Oil / HealthBenefitsTimes

Inhibitory effect of 1,8-cineole on guinea-pig airway challenged with ovalbumin involves a preferential action on electromechanical coupling / PubMed

Lemon Tea Tree Essential Oil – Much More Than You Might Imagine / MONQ

Anti-influenza virus activity of essential oils and vapors / EssenceJournal

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.