0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому болить голова на погоду: реальні причини та засоби від головного болю

Напади головного болю можуть не тільки ускладнити ваші плани, але і зовсім не дати повноцінно насолоджуватися життям. На щастя, це можна запобігти, якщо знати які дії провокують напади і за допомогою яких ліків їх можна нівелювати. Але чому болить голова на погоду?

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Чому болить голова на погоду: реальні причини та засоби від головного болю

Якщо у вас коли-небудь був сильний головний біль або мігрень, ви напевно знаєте, наскільки це виснажливо.

Медичні фахівці вважають, що певну роль у тому як часто і сильно болітиме голова грає комбінація чинників — від генетики до нервово-судинного дисбалансу в головному мозку. Але до чого тут погода?

Чому на погоду болить голова?

Одна з провідних еволюційних теорій говорить, що головний біль — це захисний механізм від несприятливих факторів навколишнього середовища, адже це змушує шукати більш безпечне і гостинне місце.

Ті люди, які особливо чутливі до погодних змін, зазвичай відзначають, що сіре небо, висока вологість, підвищення температури та шторми виступають в ролі провісника головного болю. А іноді й навпаки. Всі ми знаємо когось, хто стверджує, що може передбачати погоду своїм тілом. Будь-то родич, що страждає артритом, який впевнений у взаємозв'язку дощу і болю в колінах, або давній приятель, якому недобре, коли насуваються хмари.

Тригерами можуть послужити:

  • яскраве сонячне світло;
  • сильна спека або холод;
  • сонячні відблиски;
  • висока вологість;
  • сухе повітря;
  • вітряна або погана погода;
  • зміни атмосферного тиску;
  • знаходження на висоті;
  • дим.

Але і це ще не все. Провокаторами головного болю можуть бути і деякі харчові продукти з консервантами та нітратами, наприклад:

  • бутерброд з індичкою;
  • видержані сири;
  • плитка темного шоколаду;
  • газована вода.

Список тригерів поповнюють парфуми, засоби для чищення та все, що розпорошується в повітря. І на завершення — психосоматика: голова здатна розболітися після тривалого стресу або неправильно організованого відпочинку.

Симптоми головного болю на погоду

Головні болі, пов'язані з атмосферним тиском, зазвичай з'являються після його падіння. Вони схожі на типовий головний біль або мігрень, але з додатковими симптомами:

  • нудота і блювота;
  • підвищена світлочутливість;
  • оніміння обличчя та шиї;
  • біль в одному або обох скронях.

Головний біль і тиск: причини

Коли зовнішній барометричний тиск знижується, це створює різницю між тиском повітря в зовнішньому середовищі й повітрям в носових пазухах, що змушує судини спазмуватися. Це може викликати біль. До речі, те ж саме відбувається в літаку — під час польоту люди часто відзначають біль у вухах, голові й закладеність носа.

У дослідженні, проведеному в Японії, вивчалася продаж локсопрофена — ліків проти головного болю. Дослідники побачили зв'язок між збільшенням продажів ліків і змінами атмосферного тиску. Виходячи з цього, вони прийшли до висновку, що зниження барометричного тиску викликає збільшення частоти головного болю.

До речі, атмосферний тиск необов'язково має змінюватися різко, щоб викликати головний біль. Особливо це стосується тих, хто страждає на мігрень.

Дослідження 2015 року показує як атмосферний тиск здатний впливати на людей з хронічною мігренню. Дослідники виявили, що навіть невелике зниження атмосферного тиску викликає мігрень.

Інше дослідження, проведене в Японії, показало аналогічні результати. У ньому 28 осіб, які страждають на мігрень, вели щоденник головного болю протягом одного року. Частота мігрені збільшувалася в дні, коли барометричний тиск був нижче на 5 гектопаскалей (гПа), ніж в попередній день. Частота мігрені також зменшувалася, якщо атмосферний тиск був на 5 гПа або вище, ніж в попередній день.

Ефективні таблетки від головного болю

Безрецептурні знеболюючі, такі як парацетамол, ібупрофен і аспірин, будуть максимально корисні в той час, як почався не дуже сильно виражений напад головного болю. Підходять для зняття болю слабкої та помірної інтенсивності:

Комбіновані препарати, які виявляються сильнішими за рахунок особливого взаємодії діючих речовин, що підсилюють один одного:

А для боротьби з мігренню потрібні спеціальні засоби:

В яких випадках звертатися до фахівця?

Серйозні причини головного болю зустрічаються не так часто. Однак якщо ви відзначили хоча б одну ознаку з цього списку, це може бути приводом для звернення до лікаря:

  • біль по-справжньому сильно заважає вашій повсякденній діяльності;
  • напади виникають раптово, немов вибух;
  • біль став нестерпним в порівнянні з минулими епізодами;
  • напад болю супроводжується невиразною мовою, погіршенням зору, проблемами з рухом рук або ніг, втратою рівноваги, сплутаністю свідомості або втрати пам'яті;
  • у вас також є жар, ригідність шиї, нудота і блювота;
  • є перенесені травми голови або шиї;
  • біль віддає в одне око з почервонінням;
  • якщо ваш вік вище 50, профілактична перевірка повинна бути в будь-якому випадку;
  • в анамнезі була онкологія або проблеми з імунною системою (наприклад, ВІЛ / СНІД).

Профілактика

Деякі експерти вважають, що люди занадто часто пов'язують свої головні болі з погодою, ніж це є насправді. Ця думка ґрунтується на дослідженні 2004 року, в якому аналізувалися види головного болю у пацієнтів з фактичними даними Національної метеорологічної служби.

Але що точно можна сказати — головні болі настільки індивідуальні, наскільки й непередбачувані. Єдиний спосіб дізнатися напевно, чи є погода для вас фактором — це з'ясувати самим. І єдиний спосіб зробити це — вести докладний щоденник головного болю.

Зрештою, погоду змінити не можна. Однак, дивлячись на прогноз, ви можете передбачити, коли у вас може виникнути головний біль, і переконатися, що у вас є знеболюючі медикаменти під рукою. Тобто, самостійно контролювати ситуацію.

Крім того, ось кроки, які варто вживати додатково:

  • Ведення щоденника головного болю. Це перший і найважливіший крок. Потрібно буквально перераховувати кожен напад: коли він стався, як довго тривав і що могло його викликати. Це може допомогти визначити, чи точно є взаємозв'язок з погодою. Можливо, причина і не в ній зовсім.
  • Відстежуйте зміни погоди і уникайте провокаторів, якщо це можливо. Наприклад, залишайтеся вдома в дуже холодну і вітряну погоду, якщо ви знаєте, що це не піде на користь.
  • Приймайте ліки при перших насуваються ознаках.
  • Обирайте здоровий спосіб життя. Це не тільки про харчування, а й про адекватну кількість годин сну і контроль стресу.

В сукупності, все це допоможе зменшити кількість епізодів і тяжкість головного болю.

З головним болем легко впоратися за допомогою ліків. Найголовніше — підібрати для себе ті, які будуть відповідати характеру і інтенсивності нападу. У цьому допоможе розібратися стаття, де йдеться все про ліки, які дійсно допомагають від головного болю.

З зубним болем стикався кожен, і всі знають наскільки це нестерпне і неприємне відчуття. На щастя, вона легко усувається. Дізнайтеся з нашої статті про те, які шість анальгетиків проти зубного болю вважаються кращими.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Weather as a Headache and Migraine Trigger / WebMd

10 headache triggers / NHS

Weather and headache onset: a large-scale study of headache medicine purchases / SpringerLink

Examination of fluctuations in atmospheric pressure related to migraine / NCBI

Influence of Barometric Pressure in Patients with Migraine Headache / InternalMedicine

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.