0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Перехідні стани новонароджених: чи настав час панікувати?

Шапиро Анна ВладимировнаРедакціяАнна Шапиро
Мунтян Анна ПетровнаЦензорАнна Мунтян
Оновлено
Перехідні стани новонароджених: чи настав час панікувати?

Лікар педіатр-неонатолог Анна Шапіро спеціально для apteka24.ua написала статтю про перехідні (фізіологічні) стани новонароджених. Як часто буває, що молоді батьки не до кінця розуміють, що відбувається з їх малюком. Вони лякаються змінам малюка й починають панікувати. Але паніка — далеко не кращий друг для немовляти та його молодих батьків, особливо для мами, що годує. Тому фахівець докладно й доступно розповіла про те, які стани малюка в перші дні життя є фізіологічними й нормальними.

Багато батьків, ще перебуваючи в пологовому будинку (або в перші дні після повернення додому), можуть помітити за своїм малюком лякаючі на перший погляд особливості, які зовсім не в'яжуться зі звичними для нас уявленнями про рожевощоких карапузів. У вашого улюбленого чада піднялася температура до 37,5 градусів і в першу ж добу життя вийшов чорно-зеленого кольору кал? Замість апетитного рум'янцю шкіра дитини набула дивний жовтий колір? Або (о жах!) У новонародженої дівчинки з'явилися червонуваті виділення з піхви? Чи насправді ці стани небезпечні? Чи варто з ними щось робити? І коли бігти до лікаря? Давайте спробуємо розібратися з цими питаннями.

Що таке транзиторні (перехідні) стани новонароджених?

У медицині існує поняття про так звані транзиторні (перехідні) стани. Це свого роду реакції з боку всіх органів і систем новонародженого, які відображають процес адаптації. Вони фізіологічні, тобто є абсолютно природними для неонатального періоду й не повинні викликати занепокоєння в батьків. Їх ще називають межовими, оскільки вони виникають на межі двох періодів життя — внутрішньоутробного й внеутробного. Така «перебудова» задумана самою природою, тому через неї проходять усі малюки без винятку. Однак це зовсім не означає, що в однієї дитини неодмінно повинні проявитися всі можливі перехідні стани.

Які стани немовляти є патологією, а які нормою?

При певних несприятливих умовах транзиторні стани можуть трансформуватися в патологічні й стати причиною захворювань. Ця грань дуже тонка, тому батькам варто ознайомитися з симптомами перехідних процесів і контролювати ситуацію. Крім характерних рис кожного конкретного фізіологічного стану, є загальні ознаки норми:

  • загальний стан дитини не порушено;
  • малюк добре набирає вагу;
  • температура тіла в межах норми.

Якщо вам важко самостійно з упевненістю відрізнити норму від патології, зверніться до фахівця, якому довіряєте.

Основні фізіологічні стани новонародженого

Оскільки зміни, що відбуваються стосуються практично всіх систем дитячого організму, транзиторних станів досить багато. Зупинимося на найпоширеніших.

Транзиторна лихоманка

У нормі температура в перший місяць життя дитини становить 36,5-37,5 градусів. Тоді, як у дорослих — 36,6. Найбільш об'єктивні свідчення можна отримати, вимірюючи її в пахвовій западині електронним градусником, ретельно прикладаючи кінчик до тіла.

Транзиторна олігурія

Таким хитромудрим словом називається мала кількість сечі, яка виділяється 1-2 рази на добу. Пояснюється це досить просто. Після народження організм новонародженого починає втрачати багато рідини через легені, шкіру, а також з випорожненнями. Поповнити запаси можна тільки за допомогою харчування, а мамине молоко надходить поки в малій кількості. Не переживайте, більше дитині поки й не треба, адже травній системі теж потрібен час, щоб звикнути до своїх нових функцій.

Зміни дефекації    

Під час свого внутрішньоутробного життя малюк не втрачав часу дарма, періодично пробуючи на смак навколоплідні води. Додамо до цього виділення травного тракту й злущений епітелій кишечнику — і отримаємо на виході меконій. Так називається перше виділення дитини темно-зеленого кольору пастоподібної консистенції. Зазвичай воно повністю виводиться до 4-ї доби життя. Потім його змінює іншого виду виділення — уже не таке однорідне, жовтувато-зелене, з невеликою кількістю слизу.

Фізіологічна втрата маси тіла

Спостерігається практично у всіх дітей. Приблизно на 3-4 добу від моменту народження малюк втрачає до 10% своєї ваги при народженні. Це пов'язано з раніше згаданим природним голодуванням новонародженого, у результаті якого організм пускає в хід свої «резервні запаси», завбачливо накопичені в маминому животику.

Фізіологічна жовтяниця новонароджених

Виникає 2-3 рази на добу. Зустрічається досить часто: у 70-80% дітей. Слизові оболонки, склери й шкіра набувають жовтуватий відтінок. Уся справа в тому, що на цьому етапі відбувається заміщення так званого фетального гемоглобіну «дорослим». При цьому еритроцити, у яких він міститься, розпадаються, і в крові накопичується продукт цього процесу — білірубін. Власне, він-то і є винуватцем жовтого забарвлення. При цьому колір сечі та калу змінюватися не повинен. Ситуація нормалізується до 7-10 дня життя.

Статевий криз

Він дає про себе знати на 3-7 добу. Зустрічається досить часто, приблизно в 70% новонароджених. Так, і в хлопчиків, і в дівчаток протягом перших двох тижнів можливе нагрубання молочних залоз. При натисканні з соска може виділятися білувата рідина, однак при цьому не повинно бути ніяких почервонінь та ущільнень. Крім того, у дівчаток можуть бути кров'янисті або слизові виділення з піхви. Тривають вони не більше 1-2 днів.

Важливо пам'ятати й розуміти, що всі перераховані вище стани є варіантами норми. Це природні (фізіологічні) процеси, що незмінно протікають у організмі кожного з малюків. Усе, що потрібно від батьків — дотримуватися душевного спокою й ретельно дотримуватися гігієнічних заходів по догляду за новонародженим малюком.

Ніхто краще за вас, батьків, не зможе настільки чуйно помітити й відстежити зміни, що відбуваються з вашою дитиною. Однак важливо розуміти, що страх і занепокоєння за дитину — не ознака любові до неї. Це ознака нашого егоїзму. Любов спонукає давати дитині те, що їй необхідно. Чи необхідні їй наші страхи й хвилювання?

Намагайтеся контролювати свої емоції та не піддаватися паніці. Будь-який страх народжується з незнання. Тому — самоосвічуватися, читаючи статті, підтверджені науковими дослідженнями й знаннями фахівців у цій області (а не написані на форумах, зібраних з особистого, і дуже суб'єктивного, досвіду різних матусь). Наприклад, apteka24.ua надає у своїх статтях надійну інформацію з питань медицини й здоров'я. Тут ви зможете знайти вичерпні відповіді на багато питань які вас цікавлять.

Також читайте наш експертний матеріал проєкту «Жіноча самоосвіта», у якому ми говоримо з гінекологом Ганною Мунтян про те, що не можна робити під час критичних днів, чому ВПЛ передається навіть при захищеному контакті, як користуватися тампонами, щоб не було токсичного шоку, як вибрати найкращий гігієнічний засіб захисту в «ці» дні та як спорт впливає на м'язи тазового дна жінок — який спорт безпечний, а який призводить до сумних наслідків по «жіночій частині». Це 5 найважливіших питань гінекологу, відповіді на які важливо знати кожній жінці.

А ще ви можете дізнатися, як полегшити ПМС. Передменструальний синдром знайомий мало не кожній жінці. І в ці дні здається, що ти буквально божеволієш. Але є реально дієві методи, як позбутися від ПМС — це і дієта, і спосіб життя, і спорт, і спеціальні препарати.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.