0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Лікування панкреатиту: дієта та препарати при гострій та хронічній формі

Гострий панкреатит виникає раптово і недовго, тоді як хронічна форма розвивається поступово і з часом погіршується, призводячи до незворотного пошкодження органів. Так яке ж має бути лікування панкреатиту та яка дієта потрібна при гострій та хронічній формі? Дізнайтесь усі подробиці про захворювання на нашому блозі.

Залімська Юлія СергіївнаРедакціяЮлія Залімська
Оновлено
Лікування панкреатиту: дієта та препарати при гострій та хронічній формі

Панкреатит, який найчастіше описується як запалення підшлункової залози, є серйозним захворюванням, яке проявляється як у гострій, так і в хронічній формі.

Підшлункова залоза є важливим органом, що виділяє травні ферменти в тонкий кишечник. Вони допомагають організму перетравлювати вуглеводи, білки та жири. Ця довга плоска залоза, розташована поряд із шлунком та дванадцятипалою кишкою, також передає в кровотік інсулін та глюкагон, допомагаючи контролювати рівень цукру в крові. Якщо вам поставили діагноз панкреатит, важливо розуміти це захворювання і знати, що робити, щоб воно не перетворилося на тривалий та небезпечний для життя стан.

Панкреатит: причини та симптоми хвороби

Панкреатит — це захворювання при якому виникає запалення та набряк підшлункової залози, внаслідок порушення її роботи. Це захворювання може призвести до незворотних змін цієї залози.

Підшлункова залоза знаходиться у верхній частині живота (черевна порожнина), позаду шлунка та кишківника. Вона виробляє рідину, що містить хімічні речовини (ферменти), необхідні для перетравлення їжі. Ферменти виробляються клітинами підшлункової залози та потрапляють у кишкові протоки. Ці протоки з'єднуються разом і утворюють головну протоку підшлункової залози, яка відводить багату ферментами рідину в частину кишківника (звану дванадцятипалою кишкою) відразу після шлунка. Ферменти перебувають у підшлунковій залозі у неактивній формі (інакше вони перетравили б її). Вони «активуються» у дванадцятипалій кишці для травлення їжі. Також дана залоза виробляє інсулін та глюкагон у кровотік, які допомагають контролювати рівень цукру в крові.

Підшлункова залоза може бути пошкоджена, якщо травні ферменти починають працювати до того, як вона їх вивільняє. Гострий панкреатит виникає, коли внутрішньоклітинні захисні механізми, що запобігають активації трипсиногену (профермент) або знижують активність трипсину (фермент), не працюють. Внаслідок цього активація ферментів у підшлунковій залозі призводить до самоперетравлення залози та її локального запалення.

При повторних нападах гострого панкреатиту може статися ураження підшлункової залози та призвести до хронічного панкреатиту. У підшлунковій залозі може утворитися рубцева тканина, що призведе до втрати функції цієї залози. Підшлункова залоза, що погано функціонує, може викликати проблеми з травленням і діабет.

Панкреатит може розвинутись, якщо у людини в анамнезі є такі супутні хвороби та стани:

  • нещодавні оперативні чи інші інвазивні процедури на черевній порожнині;
  • сімейний анамнез гіпертригліцеридемії (підвищений вміст тригліцеридів, при якому виникає ризик розвитку ішемічної хвороби серця);
  • попередні жовчні коліки та надмірне вживання алкоголю (основні причини гострого панкреатиту).

Стани, які можуть призвести до гострого панкреатиту, включають:

  • жовчнокам'яна хвороба (камені у жовчному міхурі);
  • надмірне вживання алкогольних напоїв;
  • куріння внаслідок пошкодження клітин підшлункової залози метаболітами сигаретного диму;
  • гіпертригліцеридемія;
  • гіперкальціємія (високий рівень кальцію в крові), яка може бути спричинена надактивною паращитоподібною залозою (гіперпаратиреоз);
  • абдомінальна хірургія (оперативне втручання на черевній порожнині);
  • тривале приймання деяких лікарських засобів (наприклад, протипухлинних засобів, сульфаніламідних антибіотиків, антигіпертензивного препарату — метилдопа);
  • спадкове захворювання ендокринних залоз, що вражає органи дихання та ШКТ (муковісцидоз);
  • ускладнення від інфекційних захворювань;
  • ожиріння, внаслідок якого порушуються обмінні процеси в організмі;
  • травма черевної порожнини.

Найпоширенішими причинами хронічного панкреатиту є надмірне вживання алкоголю та генетичні порушення, а також важкий гострий панкреатит.

І гострий, і хронічний панкреатит іноді може бути ідіопатичним, що означає, що лікарі не можуть визначити його причину виникнення.

Ознаки та симптоми панкреатиту можуть різнитися залежно від його виду.

Панкреатит: причини та симптоми хвороби

До симптомів гострого панкреатиту відносяться:

  • біль у животі над пупком;
  • нелокалізований біль у животі, що іррадіює (віддає) у спину;
  • болючі відчуття у животі при дотику до нього;
  • діарея;
  • озноб та жар;
  • прискорене серцебиття;
  • нудота та/або блювання.

Ознаками та симптомами хронічного панкреатиту є:

  • біль у животі під нижніми ребрами;
  • біль та дискомфорт у животі після приймання їжі;
  • втрата ваги без особливої ​​причини;
  • жирний кал із неприємним запахом (стеаторея).

Види панкреатиту: чим відрізняється гострий панкреатит від хронічного?

Панкреатит можна розділити на три основні види — гострий, хронічний та спадковий.

Гострий панкреатит проти хронічного

Основна відмінність панкреатиту полягає в тому, чи він є гострим чи хронічним. По суті, гострий означає короткостроковий, а хронічний тривалий або той, що повторюється. Гострий панкреатит зазвичай проходить через кілька днів. Однак це часто вимагає знеболювальних, антибіотиків та внутрішньовенних вливань.

Хронічний панкреатит потребує комплексного підходу до лікування. Пацієнтам, які страждають на хронічний панкреатит, може знадобитися тривале перебування в лікарні, щоб впоратися з болем і забезпечити гідратацію організму через крапельницю. У довгостроковій перспективі пацієнтам доведеться скоригувати свою дієту та, можливо, приймати ферментні препарати. Якщо підшлункова залоза сильно пошкоджена, може знадобитися операція видалення частини підшлункової залози.

Хоча гострий та хронічний панкреатит мають одну назву, насправді це два різні стани.

Гострий панкреатит — це активна форма панкреатиту, за якої симптоми виникають раптово. Людина може відчувати сильний біль у животі, а також нудоту та блювання.

Аналіз крові покаже високий рівень ферментів підшлункової залози.

Хронічний панкреатит — це хронічне захворювання, яке може бути спричинене повторним ушкодженням підшлункової залози, а не гострим запальним процесом. Пошкодження підшлункової залози може бути незворотним і з часом погіршуватись, потенційно викликаючи довгострокові симптоми.

Після лікування більшість людей з гострим панкреатитом одужують протягом декількох днів. У пацієнтів із хронічним панкреатитом симптоми можуть не зникнути повністю. Стан зберігається через непрохідне пошкодження підшлункової залози.

Основні причини також різні для обох типів. Є багато можливих причин панкреатиту.

Гострий панкреатит найчастіше виникає як ускладнення, пов'язане з камінням у жовчному міхурі. Вони можуть спричинити запалення підшлункової залози або її протоки.

Спадковий панкреатит

Спадковий панкреатит — це сімейний панкреатит, який розвивається внаслідок генетичної схильності. Спадковий панкреатит може бути гострим чи хронічним. Діагностика зазвичай починається з вивчення історії хвороби пацієнта та фізичного огляду. Пацієнта, у якого в сім'ї є панкреатит, слід обстежити на це захворювання раніше та частіше, ніж інших.

Гострий панкреатит: що може спровокувати й чим небезпечний?

При гострому панкреатиті запалення швидко розвивається і проходить протягом кількох днів, але може тривати кілька тижнів.

Жовчні камені та алкоголь викликають понад 8 із 10 випадків гострого панкреатиту. Вони є найчастішими причинами виникнення гострого панкреатиту.

Жовчні камені, що утворюються в жовчному міхурі, можуть вислизнути з жовчного міхура і заблокувати жовчну протоку, не даючи ферментам підшлункової залози переміщатися в тонкий кишечник і змушуючи їх повертатися до підшлункової залози. Потім ферменти починають дратувати клітини підшлункової залози, викликаючи запалення, пов'язане з панкреатитом.

Гострий панкреатит: що може спровокувати й чим небезпечний?

У деяких людей, які зловживають алкоголем, розвивається алкогольний панкреатит. Однак здається, що, хоча сам по собі алкоголь не пошкоджує клітин підшлункової залози, він робить їх більш чутливими до пошкоджень від інших причин, таких як куріння, високий вміст жиру в крові або інфекції. Багато пацієнтів із хронічним алкогольним панкреатитом мають у анамнезі рецидивуючий гострий панкреатит, спровокований зловживанням алкоголем.

Також є інші хвороби та стани організму, які можуть спровокувати виникнення гострого панкреатиту. До них відносяться:

  • вірусні інфекції (наприклад, вірус паротиту (свинка), ВІЛ);
  • рідкісний побічний ефект деяких ліків;
  • травма чи операція на підшлунковій залозі;
  • гельмінтоз (ураження організму глистовими інвазіями);
  • високий рівень кальцію у крові;
  • аутоімунне захворювання;
  • аномальна будова підшлункової залози.

Більшість людей з гострим панкреатитом одужують, не відчуваючи жодних подальших проблем. Але у людей із важким гострим панкреатитом можуть розвинутися серйозні ускладнення. До таких відносяться:

  1. Хронічний панкреатит. Тяжкий, гострий панкреатит може перейти в хронічну форму. Це значно погіршить якість життя хворого та призведе до частих рецидивів цієї хвороби.
  2. Псевдокісти. Іноді у людей з гострим панкреатитом на поверхні підшлункової залози можуть утворюватися мішечки з рідиною, звані псевдокістами. Вони можуть спричинити здуття живота, розлад шлунка та тупий біль у животі. Вони часто зникають самі собою, але іноді можуть вимагати оперативного втручання (хірургічний дренаж). Також їхня небезпека полягає в тому, що вони можуть луснути, внаслідок чого виникає інфекція.
  3. Некроз та інфекція підшлункової залози. Іноді у людей з важким панкреатитом можуть розвинутися ускладнення, коли підшлункова залоза втрачає кровопостачання. Це може спричинити відмирання частини тканини підшлункової залози (некроз). Коли це відбувається, підшлункова залоза може інфікуватися, що може поширитись у кров (сепсис) та спричинити органну недостатність. При цьому можуть знадобитися ін'єкції антибіотиків та хірургічне втручання для видалення мертвих тканин. Це дуже серйозне ускладнення, яке потребує лікування і може призвести до смерті.
  4. Цукровий діабет. Якщо при панкреатиті відбувається значне пошкодження клітин підшлункової залози, які виробляють інсулін, може розвинутися діабет.
  5. Панкреатичний рак (карцинома). Часто рецидивуючий панкреатит може призвести до розвитку новоутворень у клітинах, що вистилають протоки підшлункової залози.
  6. Поліорганна недостатність. Зокрема органів дихання, серцево-судинної системи та нирок. Це може виникнути коли внаслідок панкреатиту хімічні зміни в організмі негативно впливають на органи та системи.

Як зняти напад гострого панкреатиту та яке має бути лікування?

Лікування гострого панкреатиту проводиться залежно від першопричини. Більшість гострих випадків панкреатиту лікують у лікарні, або ціль полягає в тому, щоб полегшити симптоми для підтримки функцій організму, щоб підшлункова залоза могла відновитися після запалення. Якщо запалення спричинене інфекцією, призначають антибіотики.

При гострому нападі панкреатиту виникає сильний, гострий біль у животі. Здебільшого практично завжди потрібна госпіталізація хворого. У лікарні проводять маніпуляції для якнайшвидшого відновлення пошкодженої підшлункової залози.

Гострий панкреатит може викликати зневоднення, тому в амбулаторних умовах хворому можуть робити внутрішньовенні вливання фізіологічних розчинів через крапельницю, щоб запобігти зневодненню.

Як правило, людині заборонено їсти (особливо тверду їжу) при нападі гострого панкреатиту. Тому в лікарні можуть забезпечити ентеральне харчування (введення рідких поживних речовин через зонд).

Також за умов стаціонару для полегшення болю при гострому панкреатиті можуть призначати приймання спазмолітиків.

Більшість людей з гострим панкреатитом одужують протягом тижня і досить добре почуваються, щоб виписатися з лікарні через кілька днів.

У важких випадках відновлення може зайняти більше часу, оскільки в деяких людей можуть розвинутися ускладнення.

Після усунення нападу гострого панкреатиту потрібне лікування основної причини його виникнення. Якщо це жовчне каміння, то проводиться відповідне медикаментозне чи хірургічне втручання. Якщо зловживання алкоголем спровокувало гострий панкреатит, слід повністю відмовитися від його вживання.

Як зняти напад гострого панкреатиту та яке має бути лікування?

Зверніть увагу! Якщо ви відчуваєте дуже сильний біль у животі і напевно не знаєте її причини виникнення, слід викликати швидку допомогу. До її приїзду можна лише забезпечити собі спокій і прикласти щось холодне на ділянку живота. Категорично заборонено приймати знеболювальні засоби.

Подальше лікування панкреатиту після виписки з лікарні передбачає приймання ферментних препаратів (наприклад Фестал, Креон) для зменшення навантаження на підшлункову залозу. Також варто дотримуватись спеціального дієтичного харчування.

Ферментні препарати можуть допомогти зменшити біль. Стимуляція підшлункової залози їжею спричиняє біль. Холецистокінін (ХЦК) є одним із можливих медіаторів цієї відповіді. Коли екзогенні (які приймаються ззовні) ферменти підшлункової залози приймаються з їжею, фактори вивільнення ХЦК деградують, і вивільнення ХЦК у відповідь на їжу знижується. Це зменшує стимуляцію підшлункової залози та біль.

Як проявляється хронічний панкреатит?

Хронічний панкреатит може бути наслідком епізодів гострого панкреатиту будь-якої причини, найчастіше з множинними рецидивними нападами гострого панкреатиту. Хоча гострий панкреатит можна розглядати як подію, хронічний панкреатит — це процес патологічної реакції, що триває, на пошкодження підшлункової залози.

У більшості пацієнтів із хронічним панкреатитом основним симптомом є біль у животі. Пацієнт зазнає періодичних нападів сильного болю, часто в середині живота або в лівій верхній частині живота, а іноді іррадіюючими хвилями або локалізованими в середній частині спини. Біль може виникати або після їди, або незалежно від приймання їжі, але він не є швидкоплинним або скороминущим і зазвичай триває не менше кількох годин.

Лікування хронічного панкреатиту

Як і у разі гострого панкреатиту, лікування хронічного панкреатиту спрямоване насамперед на відновлення підшлункової залози.

Хоча хронічний панкреатит необоротний, пацієнти можуть допомогти запобігти прогресу, яке може погіршити його, дотримуючись здорового харчування та уникаючи куріння та вживання алкоголю.

Медикаментозне лікування хронічного панкреатиту включає купірування болю, усунення недоїдання шляхом лікування дефіциту вітамінів та мінералів та розпізнавання ризику остеопорозу, а також застосування відповідних добавок ферментів підшлункової залози (наприклад, Мезим, Ензистал) та пероральних протидіабетичних препаратів (наприклад, Метформін, Глібенкламід).

У лікуванні хронічного панкреатиту включають розпізнавання зовнішньосекреторної недостатності підшлункової залози та призначення замісної терапії ферментами підшлункової залози, підтримку у відмові від куріння та вживання алкоголю, консультації з дієтологом та систематичне спостереження у лікаря для забезпечення оптимального ефекту лікування.

Яка дієта потрібна при гострому чи хронічному панкреатиті?

Харчування — життєво важлива частина лікування хворих на панкреатит. Основними цілями управління харчуванням при гострому та хронічному панкреатиті є:

  • запобігти недоїданню та дефіциту поживних речовин;
  • підтримувати нормальний рівень цукру в крові;
  • запобігання або оптимальне лікування діабету, проблем з нирками та інших станів, пов'язаних із хронічним панкреатитом;
  • уникати загострення панкреатиту.

Для найкращого досягнення цих цілей пацієнтам з панкреатитом важливо дотримуватись дієти з високим вмістом білка та поживними речовинами, яка включає фрукти, овочі, цільнозернові продукти, знежирені молочні продукти та інші джерела нежирного білка. Утримання від алкоголю та жирної або смаженої їжі важливо для запобігання недоїданню та усуванню болю.

Оцінка харчування та дієтичні модифікації виробляються на індивідуальній основі, тому що стан кожного пацієнта унікальний і потребує індивідуального плану.

Вітаміни та мінерали

Пацієнти з хронічним панкреатитом наражаються на високий ризик недоїдання через порушення всмоктування та виснаження поживних речовин, а також через підвищену метаболічну активність. На неповноцінне харчування також можуть впливати зловживання алкоголем і біль після їди. Дефіцит вітамінів через мальабсорбцію (погане поглинання поживних речовин) може спричинити остеопороз, проблеми із травленням, біль у животі та інші симптоми.

Яка дієта потрібна при гострому чи хронічному панкреатиті?

Отже, пацієнти з хронічним панкреатитом мають регулярно перевірятись на дефіцит поживних речовин. Вітамінна терапія має ґрунтуватися на цих щорічних аналізах крові. Як правило, можна приймати полівітаміни, кальцій, залізо, фолієву кислоту, вітамін E, вітамін A, вітамін D та вітамін B12, залежно від результатів аналізу крові.

Ризик діабету при хронічному панкреатиті

Часті загострення гострого панкреатиту, а також хронічний панкреатит можуть призводити до того, що підшлункова залоза поступово втрачає здатність функціонувати належним чином, що зрештою призводить до втрати ендокринної функції. Це піддає пацієнтам ризик розвитку діабету 1 типу. Тому пацієнтам слід уникати рафінованого цукру та простих вуглеводів.

Добавки ферментів

Якщо призначені ферменти підшлункової залози, важливо приймати їх регулярно, щоб запобігти загостренню.

Здорова підшлункова залоза стимулюється вивільненням її ферментів, коли неперетравлена ​​їжа досягає тонкого кишечника. Ці ферменти поєднуються з жовчю і починають розщеплювати їжу в тонкому кишечнику.

Оскільки при панкреатиті підшлункова залоза не працює оптимально, необхідні ферментні препарати для правильного травлення їжі. Прийом ферментів може допомогти перетравлювати їжу, тим самим покращуючи будь-які ознаки або симптоми стеатореї.

Алкоголь

Якщо панкреатит викликаний вживанням алкоголю, слід утриматися і навіть, бажано, повністю відмовитися від нього. Якщо інші причини гострого панкреатиту були усунені (наприклад, шляхом видалення жовчного міхура) і підшлункова залоза повернулася до нормального стану, ви можете вести нормальний спосіб життя, але алкоголь все одно слід вживати лише у мінімальних кількостях. При хронічному панкреатиті продовжується запалення і мальабсорбція — пацієнти поступово втрачають функцію травлення і в кінцевому підсумку втрачають функцію інсуліну, тому регулярне вживання алкоголю нерозумне.

Куріння

Людям з панкреатитом слід уникати куріння, оскільки це збільшує ризик раку підшлункової залози.

При гострому нападі панкреатиту іноді потрібно від людини утримуватись від вживання всієї їжі та рідини протягом кількох годин або навіть днів.

При зменшенні симптомів гострого панкреатиту, а також при хронічному панкреатиті необхідно дотримуватись певних правил харчування.

Коли лікар дозволяє людині їсти знову, він, ймовірно, порекомендує йому часто їсти невеликими порціями протягом дня й уникати фаст-фуду, гострої, смаженої, копченої їжі, а також продуктів із високим ступенем обробки.

Список рекомендованих продуктів при панкреатиті:

  • овочі (картопля, морква, буряк, кабачки);
  • квасоля та сочевиця;
  • фрукти;
  • цільнозернові;
  • нежирна риба у відвареному або запеченому вигляді;
  • пісне м'ясо (не смажене, не копчене);
  • інші рослинні продукти, не в смаженому вигляді.

Ці продукти рекомендуються людям з панкреатитом, тому що вони зазвичай містять мало жиру, що полегшує роботу підшлункової залози для покращення травлення.

Також вищеперелічені продукти корисні через вміст у них клітковини. Вживання більшої кількості клітковини може знизити ймовірність утворення каменів у жовчному міхурі або підвищеного рівня жирів у крові, які називаються тригліцеридами. Обидва ці стани є частими причинами гострого панкреатиту. Крім клітковини, вони містять антиоксиданти. Панкреатит — це запальний стан, і антиоксиданти можуть допомогти зменшити запалення.

Приклади продуктів з високим вмістом жирів, яких слід уникати при панкреатиті, включають:

  • молочні продукти;
  • оброблене м'ясо, таке як ковбаса, сосиски тощо;
  • майонез;
  • картопляні чіпси.

Дотримання дієтичних рекомендацій може допомогти людям полегшити симптоми панкреатиту та в деяких випадках прискорити одужання. Також, якщо дотримуватись дієти при панкреатиті на постійній основі, то знижується частота рецидивів цієї хвороби.

Ще одна поширена хвороба ШКТ — гастрит. Захворювання виникає раптово і часом залишається непоміченим. Читайте про лікування гастриту, які препарати використовувати і якого харчування дотримуватися.

Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Цей редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем-гастроентерологом Першої Мобільної клініки України «DobroDoc+»Неродою Ольгою Олександрівною.

 

Джерела

Pancreatitis / Mayo Clinic (англ.)

The Management of Acute and Chronic Pancreatitis / NCBI (англ.)

Acute and Chronic Pancreatitis / MedicineNet (англ.)

Определение и факты о панкреатите / NIH (англ.)

Acute Pancreatitis / MSD (англ.)

Pancreatitis / WebMD (англ.)

Symptoms & Causes of Pancreatitis

What are the symptoms of pancreatitis? / NIH (англ.)

Chronic Pancreatitis Treatment & Management / Medscape (англ.)

Acute Pancreatitis Treatment & Management / EMedicine (англ.)

Everything You Need to Know About Pancreatitis / Healthline (англ.)

Pancreatitis / Cleveland Clinic (англ.)

Acute pancreatitis / NHS (англ.)

All about acute pancreatitis / Medical News Today (англ.)

Acute vs. chronic pancreatitis: Symptoms and treatments / Medical News Today (англ.)

What to Eat If You Have Pancreatitis / Very Well Health (англ.)

Pancreatitis Diet / Healthline (англ.)

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.