0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Який реальний ризик зараження COVID-19 після вакцинації?

Вакцини проти COVID-19 ефективні для запобігання інфекції SARS-CoV-2, серйозних ускладнень і смерті. Більшість людей, які захворіли на COVID-19, ще не вакциновані. Але на сьогодні досі виникають нові штами коронавірусу, тобто, вірус мутує, що ускладнює лікування коронавірусної інфекції. У зв'язку з цим стає актуальним питання, а наскільки ймовірним є не заразитися COVID-19 вакцинованим людям і чи хворіють ковідом після щеплення?

Залімська Юлія СергіївнаРедакціяЮлія Залімська
Оновлено
Який реальний ризик зараження COVID-19 після вакцинації?

Багато експертів говорять, що занепокоєння з приводу нових інфекцій залишається повсюдним, зокрема викликане страшними заголовками й нереалістичними очікуваннями щодо ролі вакцин. Багато людей шукають остаточні відповіді про те, що їм можна і чого не можна робити після вакцинації від COVID-19. У даній статті ми розберемо який реальний ризик зараження COVID-19, якщо ви вакциновані.

Ризик проривних інфекцій

Проривні інфекції — це інфекції, викликані вірусом, бактеріями або іншими мікробами після вакцинації. Це очікуване явище для невеликого відсотка тих, хто отримує будь-яку вакцину.

Завдяки тому, що щеплення від COVID-19 досягли мільярдів людей, все частіше стали надходити повідомлення про людей, інфікованих коронавірусом, всупереч вакцинації.  Так само як природна інфекція не гарантує захисту від повторного зараження вірусом, імунізація не забезпечує ідеального захисту. Проте ті, хто має імунітет — або від вакцинації, або від інфекції — несуть лише невелику частку ризику в порівнянні з тими, у кого його немає. Так звані «проривні» випадки серед імунізованих є нагадуванням, що поки пандемічний вірус набув значного поширення у світі, він залишається загрозою для всіх.

Багато медичних експертів вважають, що в порівнянні з людьми, які не були вакциновані, у людей, які були вакциновані, ймовірність розвитку COVID-19 в 5 разів нижче. У них в 10 разів менше шансів потрапити в лікарню і померти від хвороби.

Деякі факти про повторне зараження COVID-19 у вакцинованих людей:

  • очікуються проривні інфекції після вакцинації. Вакцини COVID-19 ефективні для запобігання більшості інфекцій. Однак, як і інші вакцини, вони не ефективні на 100%;
  • повністю вакциновані люди з проривною інфекцією з меншою ймовірністю захворіють на серйозне захворювання, ніж невакциновані й заражені COVID-19;
  • навіть коли у повністю вакцинованих людей з'являються симптоми, вони, як правило, менш тяжкі, ніж у невакцинованих людей. Це означає, що у них набагато менша ймовірність госпіталізації або летального результату, ніж у нещеплених людей;
  • люди, які отримали проривні інфекції, можуть бути заразними.

В основному індивідуальний ризик захворіти COVID-19 після вакцинації залежить від місцевих умов, загального стану здоров'я, запобіжних заходів, які вживає людина, і від того, як часто відбувається контакт з невакцинованими людьми, які можуть бути інфіковані.

Ризик проривних інфекцій

Повністю вакциновані люди як і раніше стикаються зі значним ризиком зараження COVID-19. Однак в той же час у них в три рази менше шансів отримати позитивний результат тесту на коронавірус, ніж у нещеплених людей.

Центр по контролю і профілактиці захворювань (CDC) збирає дані про нові вакцини й уважно стежить за безпекою та ефективністю всіх вакцин проти COVID-19, дозволених Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA).

Оскільки вакцини неефективні на 100%, у міру збільшення числа повністю вакцинованих людей число інфекцій, викликаних проривом після вакцинації, також буде збільшуватися. Однак ризик зараження залишається набагато вище для невакцинованих, ніж для вакцинованих людей.

На сьогодні дослідження показують, що у вакцинованих людей ймовірність зараження у 8 разів нижче, а ймовірність госпіталізації або смерті — у 25 разів нижче.

Вакцини залишаються ефективними для захисту більшості людей від інфекції COVID-19 і її ускладнень.

Дослідження показують, що вакцини, схвалені Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA), забезпечують захист від важких захворювань, госпіталізації та смерті, а також від нових штамів коронавірусу, таких як дельта (більш заразний).

Зверніть увагу! Через два тижні після другої дози вакцини проти COVID-19 захисний ефект вакцинації буде максимальним. На цьому етапі людина вважається повністю вакцинованою.

Є кілька основних факторів, чому все ж є ризик захворіти COVID-19 у людей, які пройшли повну вакцинацію:

  • пандемічний вірус продовжує мутувати у нові штами, що викликають занепокоєння, тому що вони більш заразні й краще вміють ухилятися від імунітету, що забезпечується щепленням або перенесеною в минулому інфекцією SARS-CoV-2. Ці «більш пристосовані» варіанти поширилися по всьому світу, що ускладнює боротьбу з SARS-CoV-2;
  • поточні дані показують, що більшість дозволених до застосування вакцин проти COVID-19 забезпечують захист від важких захворювань, що викликаються найбільш поширеними варіантами. Деякі щепленнями, зокрема, так звані мРНК-вакцини, вироблені Moderna і Pfizer та її партнером BioNTech SE, забезпечують більш надійний захист, ніж інші. Також існує ймовірність того, що ефективність вакцини може бути знижено через виробничі проблеми й неправильне зберігання і поводження, хоча повідомлення про це трапляються нечасто;
  • індивідуальна відповідь. Навіть найефективніша вакцина, поставлена ​​ідеально, не гарантує імунітету. У деяких людей може не розвинутися стійка відповідь на вакцину, що означає, що вони не можуть генерувати достатній рівень блокуючих вірус антитіл і Т-лімфоцитів, які вистежують і вбивають інфіковані вірусом клітини. Особливу занепокоєність викликають люди похилого віку і люди з ослабленим імунітетом,  оскільки у них ослаблена імунна система, тому що, наприклад, у них є захворювання, яке впливає на імунітет, наприклад СНІД, або вони приймають імунодепресанти після трансплантації або для лікування раку. Навіть у людей з хорошим імунітетом захист від вакцини може ослабнути з часом, хоча дослідники ще не впевнені у швидкості, з якою це відбувається.

Ризик проривних інфекцій

Вакцини COVID-19: яка ефективність?

У всьому світі вивчаються і розробляються різні вакцини проти COVID-19, щоб спробувати боротися з пандемією, викликаною новим коронавірусом. Зараз основними вакцинами, схваленими ВООЗ для екстреного використання, є:

  1. Pfizer і BioNTech. Вакцина була ефективна на 95% проти інфекції й на 100% проти важких випадків захворювання.
  2. Модерна (мРНК-1273): вакцина була ефективна проти інфекції на 94,1% і проти важких випадків захворювання на 95%;
  3. Супутник V. Російська вакцина проти COVID-19 була ефективна на 91,6%.
  4. AstraZeneca. Вакцина продемонструвала ефективність 70,4% проти інфекції та 100% проти важких випадків інфекції.
  5. Синовак (CoronaVac): продемонструвала ефективність 78% для легких випадків і 100% для помірних і важких інфекцій.
  6. Johnson & Johnson. Показала рівень ефективності від 66 до 85%, і цей показник варіювався в залежності від країни, в якій вона була застосована.Ця вакцина також на 100% ефективна проти важких випадків COVID-19.

Інші вакцини, такі як NVX-CoV2373 від Novavax, Ad5-nCoV від CanSino або Covaxin від Bharat Biotech також використовуються, особливо в Китаї та Індії.

Як працюють вакцини проти COVID-19?

Вакцини проти COVID-19 розроблені на основі 3-х типів технологій:

  • генетична технологія Messenger RNA (Pfizer і Moderna). Це технологія, найбільш часто використовувана при виробництві вакцин для тварин, яка змушує здорові клітини організму виробляти той же білок, який коронавірус використовує для проникнення в клітини. При цьому імунна система змушена виробляти антитіла, які під час інфекції можуть нейтралізувати істинний білок коронавірусу і запобігти розвитку інфекції;
  • використання модифікованих аденовірусів (Astrazeneca, Sputnik V і J & J). Полягає у використанні аденовірусів, які не шкідливі для людського організму, і їх генетичної модифікації, щоб вони діяли аналогічно коронавірусу, але без ризику для здоров'я. Це змушує імунну систему тренуватися і виробляти антитіла, здатні знищити вірус в разі зараження;
  • використання інактивованого коронавірусу (CoronaVac). Використовується інактивована форма нового коронавірусу, яка не викликає інфекцій або проблеми зі здоров'ям, але дозволяє організму виробляти антитіла, необхідні для боротьби з вірусом.

Всі ці способи функціонування теоретично ефективні й вже працюють при виробництві вакцин від інших хвороб.

Вакцина залишається найбільш ефективним способом захисту від серйозної інфекції COVID-19, яка може призвести до госпіталізації й бути небезпечною для життя.

Як працюють вакцини проти COVID-19?

Чи безпечна вакцина?

Вакцина COVID-19 була піддана різним випробуванням, щоб переконатися в її ефективності, безпеці та якості. Незалежно від лабораторії та типу вакцини, всі вакцини належним чином схвалені ВООЗ та вважаються безпечними.

Хто може отримати вакцину?

Вакцина проти COVID-19 показана всім людям, проте рекомендується проконсультуватися з лікарем в деяких конкретних ситуаціях, наприклад, при наявності в анамнезі алергії, особливо на який-небудь тип вакцинації, або при ослабленій імунній системі, оскільки це трапляється у онкологічних хворих або у людей, які проходять лікування, яке перешкоджає функціонуванню імунної системи.

Оскільки доступ до вакцинації обмежений, кожна країна впровадила план вакцинації, який ділить населення на пріоритетні групи, щоб надати перші вакцини тим, хто найбільш схильний до ризику серйозної інфекції.

Чи можу я зробити щеплення, якщо у мене жар, кашель або симптоми грипу?

Вакцинація в цій ситуації не рекомендується, оскільки імунна система більш тендітна. Крім того, оскільки симптоми COVID-19 можна сплутати з грипом, рекомендується, щоб людина залишалася в ізоляції й дотримувалася всіх рекомендацій лікаря для підозрюваного випадку.

Чи ефективна вакцина на 100%?

Жодна вакцина не вважається на 100% ефективною ні проти COVID-19, ні проти будь-якої іншої запобіжної інфекції. Однак більшість вакцин проти COVID-19 гарантують практично повний захист від найважчих форм захворювання, що знижує ризик госпіталізації, а також смертність.

Деякі фактори, які можуть вплинути на ефективність вакцини:

  • похилий вік;
  • ослаблена імунна система, наприклад, через аутоімунне захворювання або лікування раку;
  • супутні захворювання, такі як гіпертонія, діабет або респіраторні проблеми.

Ці фактори знижують здатність імунної системи створювати стійку відповідь проти вірусу, що знижує ефективність вакцини. Проте вакцинація залишається найкращим способом захисту організму і зниження ризику серйозної інфекції. Відмова від вакцинації не захищає від інфекції COVID-19 або важких форм хвороби.

Чи обов'язкова вакцинація?

Вакцинація від нового коронавірусу проводиться безкоштовно і добровільно, тобто, її повинні робити тільки бажаючі зробити щеплення, і це не обов'язково. Проте органи охорони здоров'я рекомендують вакцинацію, як засіб індивідуального захисту і допомоги в боротьбі з пандемією.

Чи обов'язкова вакцинація?

Як довго вакцина починає діяти?

Вакцині проти COVID-19 потрібно кілька тижнів, щоб показати очікуваний захисний ефект, оскільки організму потрібен час для вироблення антитіл, які забезпечать імунітет проти вірусу. Таким чином, у людей, які контактували з вірусом за кілька тижнів до вакцинації або незабаром після вакцинації, може розвинутися інфекція, оскільки в організмі ще немає необхідних антитіл.

Також важливо пам'ятати, що в разі вакцин, які потребують 2 різні дози, найвищий рівень захисту досягається тільки через 2-3 тижні після 2-ої дози.

Як довго зберігається імунітет від вакцини?

Тривалість імунітету, що забезпечується вакциною, ще не відома, проте ранні дослідження показують, що захист зберігається не менше 4 місяців, а потім поступово знижується. Проте будуть потрібні додаткові дослідження.

Тим, хто хворів COVID-19, потрібно вакцинуватися?

Вакцинація проти COVID-19 показана навіть тим, хто вже був інфікований, оскільки дослідження показують, що інфекція може розвинутися знову.

Людей з активною інфекцією не слід вакцинуватися, рекомендується робити вакцину не раніше, ніж через 30 днів, а в різних країнах і після більш тривалого часу після первинного діагнозу і якщо вони входять в групу вакцинованих відповідно до плану вакцинації.

Які побічні реакції можуть виникнути?

Як і будь-який інший тип вакцини, вакцина COVID-19 також може викликати деякі побічні ефекти:

  • біль і набряк в місці ін'єкції;
  • почервоніння;
  • втома;
  • м'язові болі;
  • жар;
  • головний біль.

Ці симптоми зазвичай легкі й проходять протягом кількох днів.

Чи можу я відкласти прийом 2-ої дози вакцини?

В ідеалі другу дозу вакцини слід вводити в установлений період, оскільки це гарантує, що бустерна вакцина буде зроблена на піку вироблення антитіл, який настає після першої дози. Однак якщо в цей день вакцинація неможлива, рекомендується якомога швидше ввести другу дозу. Це пов'язано з тим, що хоча перша доза і не позбавлена ​​ефекту, ефективність вакцини гарантується тільки після введення двох доз.

Таким чином, другу дозу необхідно внести відповідно до рекомендацій виробника:

  • CoronaVac — від 2 до 4 тижнів;
  • Pfizer і BioNTech — 28 днів;
  • Модерна мРНК — 28 днів;
  • Covaxin — 28 днів;
  • AstraZeneca — 8 тижнів;
  • Супутник V — 21 день.

По можливості ВООЗ рекомендує використовувати дві дози однієї й тієї ж вакцини. Однак якщо є ситуації, в яких це неможливо, другу дозу необхідно вводити з іншою вакциною того ж типу.

Чи можу я відкласти прийом 2-ої дози вакцини?

Чи змінює вакцина ДНК?

Жоден тип вакцини проти COVID-19 не викликає змін в ДНК. Хоча деякі вакцини містять частини мРНК вірусу, ці частини взагалі не змінюють ДНК людських клітин, а тільки стимулюють імунну систему до вироблення антитіл, здатних боротися з вірусом.

Чи слід мені продовжувати носити маску після вакцинації?

Оскільки вакцинація не запобігає передачі вірусу, після вакцинації рекомендується дотримуватися індивідуальних заходів захисту, такі як використання маски, часте миття рук і соціальне дистанціювання. Ці заходи слід підтримувати до тих пір, поки не буде вакциновано великий відсоток населення.

Кому не можна робити щеплення від COVID-19?

Остаточних протипоказань щодо вакцинації проти COVID-19 немає. Однак вагітним жінкам, дітям або підліткам у віці до 16 років, а також людям з серйозними захворюваннями будь-якого типу, які можуть вплинути на імунну систему, такими як рак, завжди слід обговорювати можливість вакцинації з лікарем.

Підсумовуючи, слід зазначити, що ризик для вакцинованих людей заразитися COVID-19 є, проте вважається, що у більшості щеплених не проявилися симптоми COVID-19. Також вакцинація знижує ризик ускладнень від коронавірусу.

Вакцинація проти COVID-19 — дуже спірна тема, тим більше що вакцини були розроблені в рекордно короткі терміни, щоб спробувати боротися з всесвітньою пандемією, викликаною новим коронавірусом.

З цієї причини в відношенні вакцини виникло багато сумнівів і міфів, особливо пов'язаних з її безпекою та ефективністю. Саме тому не менш важливо здійснювати заходи безпеки для профілактики виникнення COVID-19. Для цього читайте нашу статтю про профілактику COVID-19 і який засіб знижує ризик зараження після контакту з хворими на коронавірус.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Оперативна інформація про коронавірусну інфекцію 2019-nCoV / Міністерство Охорони Здоров'я України

The Possibility of COVID-19 after Vaccination: Breakthrough Infections / CDC (англ.)

Worried About Breakthrough Infections? Here’s How to Navigate This Phase of the Pandemic. / NYTimes (англ.)

What Is Your Actual Risk of Getting COVID-19 If You’re Vaccinated? / Healthline (англ.)

Still worried about getting a vaccine for COVID-19? Here's how to understand the rare, but real, risks / CBC (англ.)

Want to cut your risk of serious COVID-19? New data shows vaccines are hitting the mark / CBC (англ.)

Study: Those Vaccinated Still Face Risk of COVID-19 / WebMD (англ.)

How do the COVID vaccines change your risk of infection? And are you less likely to pass it on? / ABC (англ.)

Why the Vaccinated Are Still at Risk From Coronavirus / Bloomberg (англ.)

Four factors that increase the risk of vaccinated people getting COVID / The Conversation (англ.)

Breakthrough COVID-19: What’s the Real Risk? / Everyday Health (англ.)

Rethinking Herd Immunity and the Covid-19 Response End Game / Public Health (англ.)

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.