0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Антигістамінні препарати дорослим, дітям, вагітним: як вибрати найкраще лікування алергії

Які бувають симптоми та види алергії, як вибрати найкраще лікування алергії, а також що приймати вагітним та дітям від алергії? Наші медексперти назвали найефективніші антигістамінні препарати.

Оновлено
Антигістамінні препарати дорослим, дітям, вагітним: як вибрати найкраще лікування алергії

Алергія — хронічне захворювання, яке не варто недооцінювати. Воно виникає, коли імунна система помилково розпізнає нешкідливі речовини як небезпечні патогени. У відповідь відбувається небажана імунна реакція. Наприклад, висип, свербіж, кашель, нежить, набряк.

Імунна система виконує основну функцію — захищає організм від агресивних патогенів, які можуть заподіяти шкоду. Наприклад, від вірусів, бактерій, найпростіших, грибків. І в цьому випадку захисна реакція обумовлена. Але вона абсолютно не обумовлена ​​на пил, шерсть, пилок рослин, шоколад і мед, молоко та яйця.

Лікування алергії — це окреме питання. Для цього застосовуються антигістамінні препарати — спеціальні ліки від алергії.

Між іншим, причиною виникнення алергії може бути навіть психосоматика. Команда apteka24.ua досліджувала це питання й з'ясувала, як думки та емоції впливають на появу алергічних реакцій.

Симптоми алергії

Алергічна реакція може бути різною в залежності від алергену й органу, який реагує на цей алерген.

Основні симптоми алергії — це:

  • висип;
  • свербіж;
  • почервоніння очей;
  • різь в очах;
  • нежить;
  • першіння в горлі;
  • кашель;
  • набряк і запалення.

Антигістамінні засоби не лікують саму алергію, але знімають або зменшують симптоми алергії.

Якщо алергію не лікувати, вона може призвести до виникнення бронхіальної астми, набряку Квінке, судом, порушення дихання, зниження температури тіла, — а ці стани загрожують життю людини.

У медицині виділяють декілька видів алергії, кожен з яких має свої особливості.

Види алергії

Багато людей мають сенсибілізацію до деяких чужорідних речовин — алергенів. Тому під час лікування алергії дуже важливо знати чим саме вона викликана.

Основні види алергії:

  1. Харчова алергія. Причиною її виникнення є сильна чутливість до харчових агентів. Усі продукти харчування чітко можна поділити на дві групи. Перша група — це їжа тваринного походження, а друга рослинного. Важливо відзначити, що в різних представників одного біологічного сімейства рослин є схожі алергени. Тому, якщо в людини алергія, наприклад, на пилок сімейства складноцвітих, то їй необхідно виключити з раціону всі продукти даного сімейства.
  2. Алергія на пил. Пил може містити безліч різних алергенів, однак найчастіше алергічна реакція виникає саме на пилових кліщів.
  3. Алергія на пилок. У більшості випадків вона має сезонний характер і викликається рослинами, які запилюються вітром.
  4. Інсектна алергія. Це виникнення алергічних реакцій при контакті з комахами, після їх укусів, а також на продукти їх життєдіяльності.
  5. Алергія на тварин. Її можуть викликати алергени, що виробляються слинними й сальними залозами, а також сеча та шерсть тварин. Така алергія може виникати як на домашніх, так і на фермерських тварин.
  6. Лікарська алергія. Перші її ознаки з'являються після введення або прийому лікарського засобу. Після її появи слід негайно припинити прийом препарату й звернутися до лікаря.

Лікування алергії

Лікування алергії — питання, актуальне для 30% українців, згідно з отриманими даними. ВООЗ вважають XXI століття століттям алергії. Пов'язано це з тим, що катастрофічно погіршилася екологічна ситуація й знизилася якість продуктів харчування. Усе це стало причиною ослаблення імунної системи. У багатьох людей в її роботі відбулися збої, які й призвели до виникнення алергії як всесвітньої проблеми.

Для лікування алергії в першу чергу потрібно обмежити контакт з алергеном. Якщо ви знаєте, на що у вас виникає алергічна реакція, приберіть алерген. Якщо на пил, то ваше спасіння у вологому прибиранні та відсутності килимів. Якщо на пилок, то в період цвітіння потрібно обмежити відвідування вулиці й не відкривати кватирки.

Без припинення контакту з алергеном, таблетки від алергії тільки зменшують симптоми, але не прибирають їх повністю!

Однак існує й інший, протилежний метод боротьби з алергією. Він називається АСІТ (алерген-специфічна імунотерапія) і полягає в тому, що в організм цілеспрямовано вводять алерген, на який реагує людина. Його вводять кілька разів за чітко визначеним лікарем розкладом і в певних терапевтичних дозах. Внаслідок такої процедури в людини виробляється імунітет до алергену, і вона стає до нього не чутливою.

Якщо ви не знаєте, на що конкретно у вас алергія, вам буде потрібно здати кров на аналіз для проведення алергологічної панелі. Аналіз покаже, на що саме реагує ваша імунна система. Призначати подібний аналіз повинен лікар, так як існує безліч аллергопроб. За вашою симптоматикою він зрозуміє, які саме проби вам потрібні.

Також за призначенням лікаря потрібно підібрати для вас відповідні антигістамінні засоби. Не бажано призначати препарати самовільно, так як ви можете зіткнутися з негативними побічними ефектами.

Антигістамінні знімуть симптоми або зменшать тяжкість їх прояву.

Лікар також призначить додаткові методи лікування. Можливо, вам буде потрібно зробити «щеплення» від алергії. Це метод імунотерапії, при якому в організм у невеликій дозі вводять алерген, а імунна система поступово починає до нього звикати й знижувати захисну реакцію. Медики вважають алерген-специфічну імунотерапію (АСІТ), можливо, найкращим лікуванням даного захворювання. Детальніше про це ми писали в статті про поліноз (сезонна алергія) і способи його лікування.

Антигістамінні знімуть симптоми алергії

Як діють антигістамінні препарати?

Найпоширеніший метод лікування алергії — це антигістамінні таблетки. Суть їх роботи полягає в тому, що діюча речовина блокує вироблення гістаміну.

Гістамін — це особлива речовина в організмі, яка бере участь у розвитку запальних, алергічних та імунних реакцій. У нормі вона необхідна, так як допомагає тілу боротися з вірусами та бактеріями. Але при алергічній реакції, коли гістамін вивільняється з «депо», він не потрібен. Саме ця речовина відповідає за появу симптомів алергії (висипи, свербіння, набряки, нежить та інші).

Мета антигістамінних препаратів у тому, щоб або блокувати вивільнення гістаміну, або блокувати рецептори гістаміну.

Таким чином, алерген потрапляє в організм, але гістамін не звільняє, а, значить, алергічна реакція не розвивається.

Антигістамінні препарати та їх покоління

Алергія, хоч би якої тяжкості вона не була, вимагає обов'язкового лікування, так як без нього патологічні процеси будуть лише посилюватися. Протиалергічні препарати допоможуть знизити вироблення гістаміну й надають такий вплив:

  • знімають свербіж;
  • зменшують висип;
  • знижують проникність капілярів;
  • знімають набряк і запалення.

На сьогоднішній день існує три покоління антигістамінних препаратів.

Антигістамінні 1-го покоління

Антигістамінні засоби першого покоління були розроблені ще на початку 40-х років. Їх особливість у тому, що вони діють швидко й добре знімають симптоми алергії. Однак їх дія короткострокова та є сильний седативний ефект. Кількість побічних ефектів у цих препаратів теж значна.

Побічні ефекти антигістамінних препаратів 1-го покоління:

  • сонливість;
  • слабкість;
  • запаморочення;
  • головні болі;
  • порушення координації;
  • зниження концентрації та уваги;
  • психомоторні порушення;
  • підвищення очного тиску;
  • проблеми з сечовипусканням.

Даних засобів від алергії дуже багато й вони користуються популярністю, так як у них дуже бюджетна ціна, а форми випуску є на будь-який смак.

Наприклад, антигістамінні 1-го покоління представлені такими препаратами:

  • Дімедрол;
  • Діменгідринат;
  • Бікарфен;
  • Дипразин;
  • Дімебон;
  • Діазолін;
  • Супрастин;
  • Тавегіл (Клемастин) та інші.

Антигістамінні 2 покоління

Антигістамінні 2-го покоління

Ця група препаратів була створена відносно нещодавно — у 80-90-х роках ХХ століття. Метою розробки служило зниження побічних ефектів і шкоди для організму. Недоліки минулого покоління були усунені, дія ліків від алергії збільшилася до 24 годин, а седативний ефект був зведений до мінімуму. Побічні явища при цьому стали зовсім незначними. Єдиний мінус — при порушенні терапевтичних доз ці таблетки від алергії можуть стати причиною порушень роботи серця.

Антигістамінні препарати 2-го покоління — це:

  • Лоратадин (Кларитин);
  • Терфенадин (Трексил, Талдан, Гістаділ, Бронал);
  • Астемізол (Астемісан, Гісманал, Гісталонг);
  • Акривастин (Семпрекс) та інші.

Антигістамінні 3-го покоління

Третє покоління ліків від алергії — це новітні розробки сучасності, які й далі вдосконалюють препарати другого покоління. Насправді не так уже й вірно виділяти антигістамінні препарати третього покоління або, як їх ще називають, — протиалергічні таблетки нового покоління. По суті, просто ведеться доопрацювання другого покоління. Таким чином, третє покоління — це насправді окрема група антигістамінних препаратів другого покоління, які за своєю суттю є активними метаболітами діючих речовин другого покоління, але вони більш сучасні й мають більш виражений та тривалий ефект і практично не мають седативної дії.

Сучасні препарати від алергії практично не мають побічних ефектів і не викликають сонливість, при цьому в них тривала дія (до 24 годин) і велика ефективність щодо зниження алергічної реакції.

Зараз протиалергічні препарати останнього покоління представлені такими діючими речовинами й торговими препаратами:

  • левоцетиризин ( «Ксізал», «Гленцет», «Супрастінекс», «Цезера», «Ельцет», «Зодак»);
  • дезлоратадин ( «Дезал», «Лоратек», «Лордестін», «Еріус», «Неокларитин»);
  • фексофенадин ( «Аллегра», «Телфаст», «Фексофаст», «Фексадін», «Фексофен»).

Як правильно вибрати препарати від алергії?

Рекомендується, щоб антигістамінні препарати призначав лікар відповідно до вашої історії хвороби й особливостей організму.

Зараз зазвичай призначають антигістамінні третього покоління, так як вони не мають негативного впливу на серцево-судинну систему й не викликають сонливість.

При виборі ліків від алергії потрібно враховувати свій вік, хронічні захворювання та особливості організму (наприклад, вагітність).

Якщо у вас сезонна алергія, то починати приймати антигістамінні препарати потрібно з самого першого прояву алергії й продовжувати щоденний прийом аж до закінчення дії алергену (наприклад, протягом періоду цвітіння навесні).

Антигістамінні препарати під час вагітності

Усі антигістамінні засоби небажані для лікування алергії під час вагітності й категорично заборонені в першому триместрі.

Що ж тоді робити в такому випадку?

Для початку потрібно знати, що зазвичай під час вагітності алергія знижується. Відбувається це через зміни рівня гормонів, що призводить до фізіологічної імуносупресії. Завдяки цьому стану імунна система вагітної жінки не сприймає дитину як чужорідний агент, не проявляє агресії й не намагається її позбутися. При цьому фізіологічний імуносупресивний стан позначається в тому числі й на частоті та характері виникненні алергічних реакцій та сприяє їх зменшенню. Тому у вагітних жінок найчастіше алергічні реакції менш виражені, ніж ті, якими вони були до вагітності.

Але якщо все ж алергія проявляється, потрібно в першу чергу максимально перервати контакт з алергеном: не їсти алергенну їжу, виїхати в інший регіон на період цвітіння, частіше приймати душ і мити волосся, промивати ніс сольовим розчином (наприклад, Аква Маріс).

Також необхідно звернутися до лікаря за консультацією. Спеціаліст врахує співвідношення користі для матері й шкоди для дитини, і зможе підібрати найбільш безпечний засіб для вагітної в разі гострої необхідності.

Антигістамінні препарати для дітей

Підходити до лікування алергії у дітей потрібно дуже обережно. Рекомендується приймати антигістамінні препарати для дітей з 3-х років. Однак, якщо в дитини вже з перших місяців життя виникає алергічна реакція, лікар-алерголог може призначити деякі антигістамінні препарати нового покоління.

Найчастіше дітям до року призначають сиропи від алергії з діючою речовиною дезлоратадин. Наприклад, сироп Еріус можна починати приймати з 6 місяців, а сироп Феністил — з 1-го місяця життя.

Однак призначенням лікування повинен займатися тільки лікар.

Антигістамінні препарати для лікування ГРВІ

Останнім часом лікарі стали говорити про те, що під час застуди та ГРВІ можна приймати антигістамінні препарати для зниження вираженості симптомів (закладеність носа та нежить, набряклість слизових оболонок, почервоніння очей та сльозотеча, почервоніння шкіри й чхання).

Усі ці реакції за механізмом виникнення схожі з механізмами виникнення алергічної реакції. Незважаючи на те, що застуда не смертельна, усе ж через всі ці симптоми вона стає причиною тимчасової втрати працездатності.

Тому з'явилося припущення про те, що для того, щоб зняти запалення й знизити симптоми застуди та ГРВІ, можна приймати протиалергічні препарати.

Для того, щоб перевірити, чи допоможуть таблетки від алергії під час застуди, було проведено дослідження, яке показало, чи відрізняється стан пацієнтів із застудою, які приймають ліки від алергії, від тих, хто приймає плацебо.

Антигистаминные для лечения ОРВИ

Як видно з таблиці, вплив антигістамінних засобів менш виражений, ніж у плацебо. Це говорить про те, що приймати препарати від алергії під час застуди не має сенсу, так як це практично не позначається на прояві захворювання й ніяк не впливає на його тривалість і ступінь тяжкості.

Однак антигістамінні засоби входять до складу майже всіх комбінованих препаратів для усунення симптомів застуди, як один з компонентів, який допомагає зменшити закладеність носа, кашель і так далі. Однак «чисті» протиалергічні засоби не застосовуються, але вони можуть входить до складу комбінованих препаратів, мета яких зменшити симптоми й полегшити стан при вірусному захворюванні верхніх дихальних шляхів.

Чи знаєте ви про те, наскільки сильно літня спека позначається на організмі? Страждають буквально всі органи й системи. І якщо не вміти в спеку правильно охолоджуватися та регулювати температуру тіла, то не виключена поява поганого самопочуття. Але цього можна уникнути. Читайте нашу статтю про те, як спека й зневоднення впливають на організм. З неї ви дізнаєтеся, що відбувається з органами й системами в умовах підвищеної температури, і отримаєте цінні лайфхаки, як уникнути перегрівання в спеку, коли немає кондиціонера.

До речі, вважається, що влітку справжнім порятунком для шкіри стає сонцезахисний крем з SPF. Косметологи в один голос рекомендують користуватися кремами для обличчя з SPF-фільтром. Але ми, команда apteka24.ua, задалися питанням, чи дійсно сонцезахисні креми настільки корисні й надають ефективний захист? І ми з'ясували, що все не зовсім так, як нам подається в рекламі. Щоб дізнатися більше, читайте нашу статтю про те, що таке SPF і як правильно вибрати сонцезахисний крем, щоб він дійсно приносив користь.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

“Запитай у лікаря про алергію”: на найпоширеніші запитання відповів фахівець Юрій Бісюк / МОЗ

Примерный перечень ВОЗ основных лекарственных средств / ВОЗ

Аллергия / Health.gov.il

Аллергия во время беременности: лечение / Doc.ua

Антигистаминные препараты при простуде / Український медичний часопис 

Выбор антигистаминных препаратов в лечении аллергические и псевдоаллергических реакций / Астма та аллергія 

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.