0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як правильно чистити зуби, щоб врятувати їх від карієсу та зубного нальоту: поради стоматолога

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як правильно чистити зуби, щоб врятувати їх від карієсу та зубного нальоту: поради стоматолога

Ще з дитинства всім знайоме слово «карієс». Про нього говорять стоматологи, під час прийому своїх маленьких пацієнтів, батьки забороняють їсти багато солодкого, щоб він не виник, а реклами зубних паст взагалі не обходяться без використання цього слова.

Таким чином, складається враження, що карієс є дитячим захворюванням. Однак згідно з інформацією з Глобальної бази даних ВООЗ, даною зубною хворобою страждає 100% населення старше 18 років і 60-90% молодше.

Що таке карієс?

Карієс — це руйнування твердих тканин зуба, яке призводить до утворення каріозних порожнин в емалі й потрапляння в них бактерій. Даний процес сприяє порушенню цілісності зуба та можливій ​​його втраті.

Основною причиною карієсу вважається погана гігієна ротової порожнини, яка призводить до утворення нальоту. Наліт є сукупністю бактерій (стрептококи, лактобактерії та актиноміцети), яка перетворює цукор з надходжуваної в організм їжі та напоїв у кислоти, які руйнують емаль.

Крім цього існують також інші причини карієсу:

  • надмірне вживання вуглеводів;
  • дефіцит фтору, кальцію й фосфору;
  • гіповітаміноз (нестача вітамінів);
  • ксеростомія (сухість у роті);
  • кислотний рефлюкс (ослаблення сфінктера стравоходу й потрапляння кислоти з шлунку в стравохід, ротову порожнину);
  • розлади харчової поведінки (анорексія, булімія);
  • наявність у роті брекетів, ортопедичних конструкцій;
  • наслідки перенесеного в дитинстві рахіту, цинги;
  • зниження імунітету.

Виявити зубну хвороба на початковій стадії без професійного огляду стоматолога достатньо складно, проте слід розуміти, як виглядає карієс і знати його симптоматику, щоб при її появі звернутися до лікаря.

До основних симптомів карієсу на зубах відносять:

  • поява білих, коричневих, чорних плям на емалі;
  • реакція зубів на подразники (кисле, солодке);
  • утворення дефектів у коронковій частині зуба.

За даними Міжнародної класифікації хвороб ВООЗ існує 3 стадії карієсу.

На початку можна зовсім не звернути увагу на періодичний біль у зубі, але з часом, коли почне з'являтися чорний наліт і утворюватися порожнина, карієс не можна буде не помітити.

Стадії карієсу:

  • руйнування емалі;
  • ураження дентину;
  • карієс кореня зуба.

За статистикою ВООЗ кожен житель планети, незалежно від віку, проходить хоча б одну з них. Але чому ж існує хибна думка, що руйнування твердих тканин — це в основному дитяче захворювання?

Карієс зубів у дітей: причини та профілактика

Спочатку в дітей виникає захворювання молочних зубів. Воно може починати проявлятися ще в ранньому віці (до 3 років). Основною причиною дитячого карієсу є неефективна гігієна порожнини рота й вживання молока, сумішей, які містять лактозу, а її залишки на коронках є середовищем розмноження бактерій. Ці мікроорганізми перетворюють лактозу в кислоти, які руйнують емаль.

Розвитку дитячого карієсу сприяє любов кожної дитини до солодкого та вживання вуглеводів у великих кількостях, а також неефективна гігієна зубів. Маленьким дітям важко відмовлятися від солодощів, але ще важче довго та скрупульозно чистити зуби.

Однак для розвитку карієсу обов'язкова наявність одночасно трьох факторів:

  • велика кількість патогенних мікробів;
  • погана гігієна ротової порожнини;
  • генетична схильність.

У тому випадку, якщо відсутній хоча б один з факторів, карієс розвиватися не буде.

Для профілактики патології в дітей потрібно стежити за гігієною їх ротової порожнини, обмежувати вживання продуктів, що містять вуглеводи й раз на 3 місяці водити дитину на огляд до стоматолога.

Тільки він може провести ефективне лікування карієсу молочних зубів.

А як же правильно чистити зуби й скільки часу приділяти цьому заняттю?

Профілактика карієсу: як чистити зуби та яку зубну пасту використовувати

Ретельне й правильне чищення зубів за допомогою щітки та зубної пасти є головним заходом профілактики.

Як правильно чистити зуби: кількість разів на день і їх тривалість

Американська асоціація стоматологів рекомендує обов'язково чистити зуби два рази на день, вранці й ввечері. Можна проводити чистку зубів і частіше, наприклад, після кожного прийому їжі. Ранкова чистка допомагає освіжити дихання і переслідує, скоріше, естетичну ціль. Однак чистка ввечері перед сном — це нагальна потреба для здоров'я, щоб прибрати залишки їжі, не допустити утворення патогенної мікрофлори або цвілі.

Зуби слід чистити протягом 2-х хвилин з використанням пасти, приділяючи рівну кількість часу для кожної поверхні: зовнішньої та внутрішньої жувальної. Особливу увагу необхідно звертати на великі корінні зуби, адже вони знаходяться найглибше і на них часто залишаються частинки їжі. Проводити процедуру необхідно круговими рухами по зовнішній частині зубів, так як рух зубної щітки з боку в бік призводить до випадання емалі.

Яку зубну пасту й щітку вибрати?

При виборі пасти слід звернути увагу на склад. Стоматологи рекомендують вибирати зі фтором і кальцієм. Перший елемент пригнічує життєдіяльність стрептококів, не даючи їм утворювати біоналіт і провокувати карієс, а другий зміцнює зуби.

Але крім зубної пасти важливу роль відіграє щітка. Її потрібно ретельно мити до використання та після, а також змінювати кожні 3-4 місяці. Зберігати цей предмет слід у вертикальному положенні, даючи висохнути на повітрі.

У магазинах і аптеках можна знайти кілька її різновидів: з м'якою, середньою і твердою щетиною. Стоматологи рекомендують використовувати щітки середньої жорсткості, так як саме такою щіткою можна якісно очистити зуби від нальоту й залишків їжі. Однак необхідно підбирати щітку індивідуально та з відповідною формою щетинок, так як невідповідна щітка може травмувати ясна. М'яка зубна щітка, якою полюбляє користуватися більшість людей, насправді, гірше чистить зуби й рекомендується тільки після оперативного втручання.

Як добре почистити зуби: ополіскувачі, зубочистки та зубна нитка

Для профілактики карієсу також можна використовувати ополіскувачі з фтором після кожного прийому їжі. Вони видаляють залишені частинки їжі та перешкоджають розмноженню каріозних бактерій.

Зубочистки стоматологи називають ворогом зубів. При чищенні міжзубного простору зубочистка травмує кругову зв'язку зуба, що стає причиною запальних процесів і проникнення бактерій вглиб тканин.

Тому рекомендується використовувати зубну нитку (флосс) або іригатор (прилад для очищення міжзубного простору струменем води під тиском), які безпечно очищають міжзубний простір від частинок їжі та нальоту.

Як чистити зуби: правила гігієни ротової порожнини

Правильне чищення відбувається при дотриманні 9 порад стоматологів. Недотримання хоча б однієї з них може призвести до неефективного видаленням частинок їжі та шкідливих мікробів, що може призвести до виникнення гниття.

9 порад, як добре почистити зуби:

  1. Перед цією процедурою щітку потрібно ретельно вимити.
  2. Під час чищення тримати її під кутом 45 градусів до лінії ясен.
  3. Наносити середню кількість пасти (розміром з горошину);
  4. Спочатку очистити зовнішню поверхню, потім жувальну й потім внутрішню.
  5. Робити щіткою тільки легкі кругові рухи на внутрішній і зовнішній поверхнях.
  6. По жувальній стороні легко рухати щітку назад і вперед.
  7. Також потрібно періодично очищати язик, так як там утворюється велике скупчення бактерій.
  8. Залишки зубної пасти необхідно випльовувати після завершення чищення.
  9. По закінченню процедури ротову порожнину полощуть водою.

Ці дії є основним заходом профілактики карієсу. Крім них також важливо виключити з раціону надмірне вживання продуктів, що сприяють появі цього захворювання.

Якими продуктами слід харчуватися, щоб уникнути карієсу?

Усі продукти харчування умовно можна поділити на ті, які провокують появу біональоту, і ті, які запобігають.

Перед детальним розглядом їх переліку варто звернути увагу, що для збереження здоров'я зубів важлива температура їжі. Контрастні за температурою, занадто гарячі або надмірно холодні страви негативно впливають на стан емалі, на ній з'являються мікротріщини. А в них входять стрептококи й утворюється біологічний наліт, який призводить до руйнування коронкової частини зуба.

Що провокує карієс: продукти харчування якими не варто зловживати

Їх перелік досить великий, тому виділимо основні:

  1. Солодощі (цукерки, шоколад, джем, варення) містять багато вуглеводів, які є їжею для каріозних бактерій. Вони перетворюють вуглеводи в кислоти, здатні руйнувати емаль зубів.
  2. Крохмалевмісні (хліб, булочки, чіпси). При розкладанні їх часток утворюється цукор, який стає живильним середовищем для шкідливих мікроорганізмів.
  3. Кислі фрукти (цитрусові), овочі та приготовані страви (соуси, сиропи, маринади). До їх складу входять кислоти, які руйнують зубну емаль.
  4. Безалкогольні напої та алкоголь. Вони викликають сухість у роті й зменшують кількість слини. А саме слина допомагає очищати ротову порожнину від частинок їжі та нальоту.

Страви та напої, які запобігають карієсу

Дані страви та напої знешкоджують каріозні актиноміцети й стрептококи, зміцнюють тверді тканини коронки й корисні для підтримки нормальної життєдіяльності всього організму. До них відносять:

  1. Фрукти, багаті клітковиною. Вони сприяють виробленню слини, яка є природним захистом від гниття, і містить сліди кальцію та фтору.
  2. Продукти, з фтором (питна вода, злакові, горіхи). Іони даної хімічної речовини пригнічують життєдіяльність мікроорганізмів.
  3. Молоко (сир, твердий сир). Кальцій та фосфати в них допомагають відновлювати й зміцнюють зубну емаль.
  4. Зелений і чорний чай. До складу входять поліфеноли, які запобігають росту шкідливих бактерій і вбивають їх. А вода, яка використовується для заварювання чаю може містити фтор.
  5. Риба. Вона містять кальцій, фосфор, тіамін і вітамін D, що сприяє зміцненню зубної емалі й знищенню мікробів.

На жаль, ефективне чищення зубів і корисні продукти харчування є засобами профілактики й не зможуть допомогти при існуючій патології. У таких випадках слід звернутися до дантиста.

Лікування карієсу: навіщо звертатися до лікаря

Дорослі повинні проходити обстеження у стоматолога кожні 6 місяців, а діти кожні 3 місяці. Це допомагає попереджати захворювання зубів і визначати їх на ранній стадії, що спрощує лікування.

Запущений карієс та інші хвороби зубів при пізньому зверненні до лікаря можуть призвести до видалення зубів.

Слідкуйте за своїми зубами, відвідуйте кожні півроку стоматолога, вживайте менше шкідливої ​​їжі та ретельно чистіть зуби!

Серпень — період алергії, коли цвіте амброзія, полин та інші рослини. У багатьох починаються алергічні реакції і назріває потреба в їх запобіганні. Тому зверніть увагу на статтю про алергію та її лікування.

А ще ми підготували для вас цікавий матеріал про правила переливання крові, її вплив на характер і причини виникнення резус-конфлікту. Ви точно такого не читали.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Цей редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену стоматологом вищої категорії клініки T&T dental clinicТерещенко Таїсією Валеріївною.

 

Джерела

Профилактика лучше, чем лечение / ВОЗ

Tooth Cavities / Healthline

Oral Health Topics / ADA

How to Brush Your Teeth Properly / Healthline

The Best and Worst Foods for Your Teeth / URMS

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.