0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що робити, якщо болить живіт під час місячних: причини, дієві знеболювальні та правильна дієта

Практично у кожної жінки болить живіт при місячних. Даний стан знижує якість життя, тому ми розповімо, які таблетки приймати під час місячних і як полегшити ПМС.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Що робити, якщо болить живіт під час місячних: причини, дієві знеболювальні та правильна дієта

Існує кілька днів у календарі, які не люблять жінки різного віку. Це період, коли починається менструація та виникають болі внизу живота. У ці дні зменшується працездатність, змінюється настрій і хочеться швидше позбутися від неприємних відчуттів. Але чому виникають болі під час місячних та як з ними боротися?

Чому під час місячних болить живіт: первинна й вторинна дисменорея

Раз на місяць у певні дні в залежності від менструального циклу відбувається відторгнення слизової оболонки матки (ендометрію), яке супроводжується кров'яними виділеннями з піхви. Якщо відбувається запліднення зрілої яйцеклітини сперматозоїдом, то місячні не наступають. Також кровотеча може з'являтися в міжменструальний період і бути пов'язаною з проблемами в здоров'ї органів малого таза.

Гормональні зміни в організмі жінки синхронізовані з менструальним періодом. В яєчниках продукується естроген і прогестерон — два головних жіночих статевих гормони. Вони стимулюють ріст ендометрію матки для подальшого прикріплення заплідненої яйцеклітини й початку її розвитку. Якщо такої яйцеклітини немає, то слизова відшаровується, у результаті чого й починається менструація, яка супроводжуються різними симптомами, наприклад, болем внизу живота.

Болі під час місячних виникають у більшості жінок і їх причиною може бути первинна або вторинна дисменорея. Перший стан найчастіше спостерігається в підлітків і жінок до 30 років, а другий в індивідуальних випадках після досягнення 30-річного віку.

Первинна дисменорея

Первинна дисменорея — це стан у жінок, для якого характерний переймоподібний біль у нижній частині живота, що виникає перед менструацією або під час неї. За статистикою нею страждає 90% жінок і вона виникає при відсутності захворювань органів малого таза. Початкові прояви первинної дисменореї зазвичай з'являються в підлітковому віці.

У представниць прекрасної статі під час даного захворювання спостерігається підвищене вироблення простагландинів (фізіологічно активні речовини, що підвищують чутливість рецепторів болю) в ендометрії, що призводить до підвищення тонусу матки та сильним, частим її скороченням.

Коли починається менструація, відбувається злущування клітин ендометрію, під час чого вивільняється простагландин PGF 2α. Він стимулює скорочення міометрію (м'язова оболонка стінок матки) і підвищує чутливість нервових закінчень. Доведено, що в жінок з тяжкою дисменореєю рівень PGF 2α у менструальній рідині вище. Кількість даного простагландину найбільша в перші два дні менструації.

У ході одного лонгітюдного дослідження, у якому взяли участь дівчата 17-19 років, було з'ясовано, що до тяжких епізодів первинної дисменореї можуть призводити наступні фактори:

  • ранній вік менархе (перша менструація);
  • тривалий менструальний період;
  • куріння;
  • ожиріння;
  • частий прийом алкоголю.

Результати іншого дослідження, проведеного серед дівчат-підлітків, показали, що спроби схуднути пов'язані з посиленням менструального болю.

Основні методи боротьби з цим станом — це прийом лікарських препаратів, наприклад, анальгетиків, спазмолітиків або нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ). Також існує альтернатива лікарським медикаментам, а саме — вітаміни та засоби на основі трав.

Жінки, які не хочуть пити НПЗЗ та інші препарати від болісних місячних, можуть застосовувати БАДи, що містять такі речовини:

  • тіамін;
  • вітамін Е;
  • риб'ячий жир.

Також для зменшення болю внизу живота під час менструації можна дотримуватися спеціальної дієти з низьким вмістом жирів.

При первинній дисменореї найкраще звернутися до лікаря, а саме до гінеколога, за консультацією. Фахівець зможе підібрати ефективне лікування для кожного індивідуального випадку.

Вторинна дисменорея

Вторинна дисменорея — це болісні відчуття під час менструації, які виникають у результаті патологій органів малого таза. Найчастіше цей стан спостерігається в жінок у віці 30-45 років.

До патологій малого таза, які викликають вторинну дисменорею, відносять:

  • ендометріоз (розростання ендометрію за межі матки);
  • кісти яєчників;
  • аденоміоз (проростання ендометрію в глибші шари матки);
  • міому (доброякісна пухлина матки);
  • вроджені аномалії репродуктивних органів;
  • стеноз шийки матки.

Американський коледж акушерів і гінекологів повідомляє, що приблизно в ⅔ підлітків з дисменореєю, яка не піддавалася лікуванню, у кінцевому підсумку діагностували ендометріоз.

Щорічні відвідування гінеколога з гінекологічним оглядом і УЗД органів малого таза допоможуть виявити відхилення у здоров'ї на ранній стадії та почати ефективну боротьбу з ним. Самостійно виявити в себе вторинну дисменорею жінка не може. Також важливо помітити, що захворювання органів малого таза, якщо їх не лікувати, можуть призвести до непоправних наслідків для здоров'я.

Кожна представниця прекрасної статі повинна раз на рік відвідувати гінеколога навіть у тому випадку, якщо її нічого не турбує.

Як зменшити біль під час місячних: дієта, ліки та спосіб життя

Від жінок старшого покоління й багатьох лікарів можна почути у відповідь на скаргу молодої дівчини про болісні місячні, що після пологів усе пройде. Але чи так це насправді та які взагалі існують методи полегшення поганого самопочуття в критичні дні?

Чи проходить біль під час місячних після пологів?

Існує усталена думка, що болісні відчуття під час місячних проходять після того, як жінка народить дитину. Однак це не зовсім так, адже не слід забувати, що все індивідуально, і те, що відбувається з однією представницею прекрасної статі після вагітності може не відбуватися з іншою.

Згідно з однією з теорій при пологах у жінки атрофуються деякі ділянки рецепторів болю в матці. У результаті сила неприємних відчуттів внизу живота в критичні дні зменшується. Але існують й інші теорії.

Також було проведено не одне дослідження, у ході якого вчені спостерігали за перебігом місячних у групи жінок до народження дитини та після нього. Однак їх дані суперечливі, тому що в кожному конкретному випадку потрібно враховувати індивідуальні особливості жінки.

Лікарі рекомендують змінити раціон харчування до настання менструації та під час неї, щоб зменшити ймовірність виникнення сильного болю внизу живота.

Дієта при болісних місячних

Вживання в їжу продуктів, що зменшують запалення в організмі, допоможе зменшити менструальні спазми. До таких продуктів відносять:

  • овочі;
  • фрукти;
  • цільнозернові;
  • насіння.

Споживання продуктів рослинного походження допомагає зменшити болючі відчуття під час місячних завдяки великій кількості антиоксидантів.

Існує зв'язок між їжею, яку їсть жінка та рівнем гормону естрогену в її організмі. Інші продукти тваринного походження підвищують рівень жіночого гормону. Чим більше вживати такої їжі, тим вище ймовірність того, що слизова оболонка матки стане потовщуватись, і в результаті під час відшарування клітин ендометрію буде продукуватися більше простагландинів, що призведе до сильнішого больового синдрому.

Дієта з низьким вмістом жирів і великою кількістю клітковини може значно знизити рівень естрогену.

Таким чином, щоб зменшити біль під час місячних, потрібно вживати:

  • цільнозернові (вівсянку, коричневий рис);
  • бобові (квасолю, горох, сочевицю);
  • фрукти (яблука, манго, апельсини, ягоди);
  • овочі (броколі, брюссельську капусту, шпинат, моркву).

Також слід зменшити споживання таких продуктів:

  • продукти тваринного походження (риба, м'ясо, яйця, молочні продукти);
  • жирна їжа (пончики, сир, смажена картопля, чіпси).

Але найдієвішим методом боротьби з неприємними відчуттями внизу живота в критичні дні вважається застосування лікарських препаратів.

Ефективні медикаменти для лікування болісних місячних

Однією з основних груп вибору для придушення менструального болю є анальгетики. Вони здатні усувати біль слабкого та помірного характеру. А найбезпечніший з них — парацетамол.

Анальгетики пригнічують вироблення простагландинів, у результаті чого знижується запалення жіночих статевих органів, яке провокує біль.

Відомі аналгетичні препарати:

Біль під час місячних викликається спазмами, тому для її зменшення ефективно використовувати таку групу препаратів як спазмолітики. Дані медикаменти знижують тонус гладкої мускулатури та знімають спазми органів малого таза. Такі препарати продаються без рецепта й придбати їх можна в будь-якій аптеці.

Приклади ефективних спазмолітиків, які застосовуються для лікування менструального болю:

Крім анальгетиків і спазмолітиків, використовуються також нестероїдні протизапальні засоби. Вони пригнічують вироблення гормоноподібних речовин простагландинів, надаючи тим самим протизапальний та знеболювальний ефекти. Ці препарати також сприяють зниженню температури в місцях запалення.

Дієві НПЗЗ, які можна використовувати для полегшення дисменореї:

У деяких випадках гінеколог може рекомендувати до застосування гормональні протизаплідні таблетки. Вони нормалізують роботу репродуктивної функції жіночого організму, впливають на гормональний фон і зменшують болісні відчуття під час місячних. Однак застосовувати такі медикаменти потрібно тільки за рекомендацією лікаря й протягом тривалого часу, а не одноразово.

Приклади популярних оральних контрацептивів:

Крім застосування лікарських засобів, також багато що залежить від способу життя жінки.

Особливості способу життя

Перед менструацією або під час неї деякі медичні експерти радять займатися йогою. У результаті таких занять вивільняються ендорфіни, що дуже корисно. У ході одного дослідження, яке проводилося у 2011 році, було виявлено, що три пози йоги, а саме Риби, Кішки та Кобри, допомагають зменшити інтенсивність і тривалість болю під час менструації.

Також зменшити болісні відчуття під час місячних може масаж. У 2010 році було проведено дослідження, у якому взяли участь жінки з вторинною дисменореєю, спровокованою ендометріозом. Під час болісних місячних їм робили спеціальний масаж і перевіряли їх реакцію. У результаті було виявлено, що масаж знімає болісні відчуття. Його найкраще робити з ефірними оліями.

Крім того, жінкам для зменшення ​​менструального болю рекомендують спати не менше 8 годин на добу та уникати стресів. Стресові ситуації здатні посилювати біль, а хронічне недосипання призводить до різних відхилень у здоров'ї.

Бережіть себе й при виникненні неприємних відчуттів внизу живота обов'язково звертайтеся до гінеколога. Не займайтеся самолікуванням дисменореї, оскільки це може принести шкоду здоров'ю.

Протизаплідні таблетки можна використовувати не тільки для запобігання небажаної вагітності, але й при ПМС. Дізнайтеся про маловідомі властивості оральних контрацептивів з нашої статті.

А ви впевнені, що знаєте про передменструальний синдром все та навіть як його позбутися? Пропонуємо вам це перевірити та поповнити свої знання про ПМС за допомогою нашої статті.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену лікарем акушером-гінекологом медичного центру Medical PlazaМатвієнко Галиною Миколаївною.

 

Джерела

Dysmenorrhea / PubMD

Primary Dysmenorrhea / AAPF

Primary dysmenorrhea / PubMD

Demystifying Primary and Secondary Dysmenorrhea / Empowered Women`s Health

Using Foods Against Menstrual Pain / Physicians Committee

A longitudinal study of risk factors for the occurrence, duration and severity of menstrual cramps in a cohort of college women / PubMD

Dysmenorrhea and Endometriosis in the Adolescent / ACOG

Home Remedies to Relieve Menstrual Pain / Healthline

6 Surprising Benefits of Pregnancy / Parents

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.