0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що робити до приїзду швидкої: перша допомога при опіках, травмах, контузії та при втраті свідомості

У сучасних українських реаліях кожен українець повинен знати основи першої допомоги, яку можна виконати, перш ніж приїде швидка. Перші кілька хвилин після набутої травми часто вирішальні. І якщо забезпечити першу допомогу негайно, людина може вижити. Ми розповідаємо, як допомогти постраждалому до прибуття швидкої при опіках, переломах і що робити, якщо ви підозрюєте контузію. А також, як допомогти людині без свідомості.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Що робити до приїзду швидкої: перша допомога при опіках, травмах, контузії та при втраті свідомості

У сучасних українських реаліях вам доведеться діяти негайно. Тому кожен українець повинен знати про перші дії надання медичної допомоги при різних травмах, які можуть бути отримані під час боїв. Знаючи покроковий алгоритм дій заздалегідь, вам буде легше впоратися у напруженій ситуації і не заплутатись. Знаючи, що і як зробити, ви збільшуєте шанси на збереження життя, зменшення болю і мінімізуєте наслідки травми або раптового захворювання до прибуття швидкої допомоги. Читайте далі.

Алгоритм надання першої допомоги

Найголовніше! Переконайтеся, що ви самі в безпеці, і ви здатні прийти на допомогу. Це еквівалентно золотому правилу «спочатку маску на себе, потім на дитину». Перевірте місце навколо, лише тоді допомагайте.

Першим кроком у всіх випадках полягає в тому, щоб зателефонувати до швидкої допомоги за номером 103. І лише тоді починайте включатись самостійно.

Діяти потрібно швидко. Якщо здається, що людина не реагує, перевірте реакцію на стимули, дихання, загрожуючі життю кровотечі або інші загрозливі для життя стани. Ви можете обережно дати ляпас або ущипнути постраждалого за обличчя. Зніміть верхній одяг і огляньте його.

Якщо людина реагує і прийшла до тями:

  • задайте питання про стан (що болить? що ви відчуваєте?), про ознаки та симптоми, алергії, ліки та захворювання;
  • проведіть цільову перевірку, виходячи з того, що людина сказала вам і що ви бачите.

Примітка. Не просіть рухатися, вставати і перекручуватись, якщо ви підозрюєте травму голови, шиї або хребта!!! Не просіть переміщати будь-яку частину тіла, якщо це викликає дискомфорт або біль.

У випадку, якщо людина не виявляє реакції, не відповідає і взагалі не дихає, не роздумуючи, починайте серцево-судинну реанімацію. Про це йде мова далі.

Як допомогти постраждалому без свідомості: непрямий масаж серця та штучне дихання

Серцево-легенева реанімація потрібна, якщо людина не свідома і не дихає. Дії такі:

  • переконайтеся, що людина лежить на спині. Вона повинна лежати на твердій, гладкій поверхні;
  • покладіть долоню однієї руки в центр грудей, одна рука має щільно лежати поверх іншої;
  • потрібно провести щільні і різкі натискання (стискаючи до однієї третини вглиб), 30 компресій;
  • після 30 натискань негайно зробіть два вдихання до рота. Для цього злегка нахиліть людині голову назад, піднімаючи підборіддя. Обов'язково стискайте їй ніздрі, міцно притуліть свій рот до рота людини і вдихайте;
  • продовжуйте робити 30 компресій та два вдихи зі швидкістю приблизно п'яти повторень у дві хвилини, поки людина не буде передана до бригади швидкої допомоги або до іншої підготовленої особи. Або до того часу, поки не почне реагувати.

Як допомогти постраждалому без свідомості: непрямий масаж серця та штучне дихання

Якщо людина несвідома, але дихає, переверніть її на бік. Прослідкуйте, щоб голова, шия та хребет були на одному рівні. Слідкуйте, щоб він чи вона дихали, поки не прибудуть співробітники швидкої допомоги.

Перша допомога при опіках до приїзду швидкої допомоги

Тут вам знадобиться тільки вода, причому достатньо кімнатної температури. Повірте цього вже достатньо, щоб зменшити температуру шкіри, яка підлягає критичному стану. Отже, перше правило полягає в тому, щоб кинути виклик швидкої допомоги, а потім зупинити процес горіння шкіри:

  • відразу ж охолонути шкірний опік прохолодною водою. Таким чином ви зупиняєте процес горіння, зменшуєте біль і запобігаєте набряку;
  • зніміть спалений одяг та всі метали, всі пряжки та ремені. Ці елементи можуть продовжувати підтримувати температуру, якщо вони зберігають тепло;
  • зніміть важкий, стискаючий одяг, прикраси та взуття;
  • після охолодження опіку, накрийте постраждалу область чистою пов'язкою, якщо вона доступна. Не використовуйте рушник, оскільки волокно може застрягти в рані, і тоді буде болісно його діставати;
  • важливо зберігати людину у зручному середовищі при нормальній температурі, оскільки її терморегуляція може бути порушена.

Не можна: застосовувати лід, оскільки це може зменшити кровообіг в ураженій ділянці і навіть загострити процес горіння! Лід є такою ж екстремальною температурою, тільки з низьким ступенем.

Не можна: обгортати людину в ковдру або обгортати частини тіла яким-небудь покриттям. Так ви зберігаєте тепло і збільшуєте процес спалювання ще більше.

Що можна зробити до прибуття швидкої допомоги, якщо людина має перелом кінцівки?

Особі без медичної освіти може бути важко визначити зі стовідсотковою точністю, чи травма є переломом, вивихом, розтягуванням або чимось іншим. Якщо ви сумніваєтеся, завжди потрібно ставитися до травми як до перелому. 

Зазвичай людину з травмою супроводжує наступне:

  • з'являється біль у місці пошкодження або поруч з ним;
  • важко або неможливо рухатися нормально;
  • втрата контролю;
  • деформація або ненормальна рухливість;
  • занадто важка чутливість навіть до легкого дотику;
  • набряк;
  • зміна кольору шкіри в підозрюваному місці та синці;
  • при відкритому переломі може бути чутно хрускіт фрагментів кісток.

Що можна зробити до прибуття швидкої допомоги, якщо людина має перелом кінцівки?

Поки ви чекаєте бригади, ви можете негайно розпочати наступні заходи:

  • зупинити кровотечу. Накласти на рану стерильну пов'язку або будь-яку чисту тканину;
  • придати пошкодженій ділянці нерухомості; 
  • не намагайтеся вирівняти кістку або штовхати кістки назад. Якщо ви вмієте накладати шину, а професійна допомога недоступна, накладайте шину на місце вище і нижче переломів. Накладання шин може допомогти зменшити дискомфорт;
  • прикладіть льодові пакети або оберніть лід у чисту тканину, рушник або щось подібне;
  • якщо людина відчуває слабкість або дихає короткими, частими вдихами (це говорить про ознаки шоку), то важливо покласти її так, щоб голова була трохи нижча, ніж сам тулуб. І трохи підніміть ноги.

Контузія: основні правила поведінки і допомога

Контузія — також відома як бойова черепно-мозкова нейротравма. Це те, що робить її не очевидною, на відміну від травм і забоїв.

Причина: вибуховий удар, через потужну повітряну хвилю, удар о воду, прямий удар по голові або падіння з висоти.

Таким чином, людина, яка набула контузію, не такий вже «щасливчик», навіть якщо не травмовані інші частини тіла.

Відповідно до міжнародно визнаних критеріїв, людина з контузією це та, якій притаманні наступні ознаки:

  • знаходження в несвідомому стані будь-який проміжок часу (не тільки тривалий);
  • є втрата пам'яті відносно подій безпосередньо до або після травми;
  • існує зміна психічного стану в момент травми (наприклад, відчуття ступору, дезорієнтація);
  • тремор в руках;
  • сильні, немов «дзвін», головні болі;
  • людину може рвати;
  • може бути кровотеча з вух і носа, очі можуть бути пошкоджені.

Якщо контузії сильні, то внутрішні органи страждають. Справа може доходити аж до розриву печінки і селезінки. Чим сильніше травма, тим більше ризикують системи організму і життєво важливі органи, а це тягне за собою непередбачувані наслідки.

Отже, ось як виглядає перша допомога, якщо ви хочете спробувати надати її людині з серйозною травмою:

  • повний спокій. Якщо ви підозрюєте, що людина з контузією, краще, що ви можете зробити для неї до прибуття швидкої — це організувати безпечний простір навколо і залишити в спокої. Це означає, не тягніть, не підіймайте, не намагайтеся пробудити інтенсивно;
  • обережно переверніть на бік у разі, якщо почнеться блювота;
  • ви можете прикласти щось холодне до голови, наприклад, пляшку холодної води або вологу тканину;
  • щільно стиснутий рот вам потрібно розтулити, щоб спробувати звільнити дихальні шляхи та носоглотку;
  • тільки тепер можна проводити штучне дихання рот в рот (закриваючи людини ніздрі);
  • і залишитися близько до прибуття бригади швидкої допомоги.

Стосовно контузії, остерігайтеся штучного масажу серця, оскільки ви ніколи не знаєте, що за пошкодження можуть бути приховані глибоко всередині, наприклад, травма грудної клітини або пошкоджені легені. Залиште це фахівцям. А самі — забезпечте безпеку і спокій.

 

Для лікування ран, у тому числі й інфікованих ран, опіків, які довго не загоюються, застосовується Олазоль. Перед застосуванням не забудьте проконсультуватися з лікарем.

Дізнайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Ошибки при оказании первой помощи или Как не надо спасать людей? / Doc.ua

First aid basics and DRSABCD / BetterHealth

Fractures (broken bones) / Mayo Clinic

First aid for fractures and dislocations / St John Ambulance

10 things you need to know about treating burns / EMS1

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.