0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чи буває клімакс у чоловіків? Хто схильний до чоловічого клімаксу та його специфічні симптоми

Коли настає андропауза? Які симптоми її прояву? Наші експерти apteka24.ua написали, чому відбуваються гормональні зміни в організмі чоловіків, і розповіли про найпростіший спосіб лікування чоловічого клімаксу.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чи буває клімакс у чоловіків? Хто схильний до чоловічого клімаксу та його специфічні симптоми

Чи буває у чоловіків клімакс? Вчені до цих пір не прийшли до одноголосної відповіді на це питання, хоча більшість з них стверджує, що чоловічий клімакс існує.

Що таке клімакс у чоловіків?

Чоловічий клімакс — це пов'язані зі старінням гормональні зміни в організмі чоловіка. Вони тягнуть за собою цілий перелік симптомів, частково схожих з симптомами жіночої менопаузи.

Клімакс у чоловіків ще називають андропаузою, так як даний період супроводжується зниженням рівня гормонів андрогенів (стероїдні чоловічі статеві гормони). Головним андрогеном вважається тестостерон.

Він виробляється в сім'яниках. Тестостерон провокує зміни в організмі підлітка в період статевого дозрівання, внаслідок чого розвиваються первинні й вторинні статеві ознаки. Крім того, даний гормон стимулює нарощування м'язової маси, регулює метаболізм і відповідає за сексуальний потяг.

Починаючи з 40-річного віку, у чоловіків знижується вироблення тестостерону та інших статевих гормонів. Цей процес цілком природний і називається гіпогонадизмом. Так, рівень тестостерону починає зменшуватися приблизно на 1% щороку в чоловіків старше 40 років.

Прийнято вважати, що саме такі гормональні зміни й є основною причиною виникнення андропаузи. Відправна точка, коли в чоловіків починається клімакс — вік від 45 до 60 років.

Якщо симптоми чоловічого клімаксу починають проявлятися до 45 років, то він називається раннім, а якщо після 60 років — пізнім.

Скільки триває клімакс у чоловіків? Як правило, цей період може тривати від 2 до 5 років, усе залежить від способу життя та індивідуальних особливостей людини.

На відміну від жіночого клімаксу симптоми андропаузи можуть виникати поступово й не у всіх представників чоловічої статі, а в окремих випадках репродуктивна функція в чоловіків може продовжувати активно діяти й після 65 років. Існують навіть чоловіки, які стають батьками в 80-річному віці, так як в їх сім'яниках, на відміну від яєчників, не закінчується речовина, необхідною для вироблення тестостерону. В організмі здорового чоловіка може вироблятися сперма як у літньому, так і в молодому віці.

Прийнято вважати, що середній вік клімаксу у чоловіків — 50-55 років. У цей період більшість чоловіків можуть відчувати перелік певних симптомів.

Симптоми клімаксу у чоловіків: як зрозуміти, що почалася андропауза

Зміни в організмі представників сильної статі можуть виникати через зниження рівня тестостерону. Дізнатися його кількість у певний віковий період можна за допомогою аналізу крові, однак зазвичай чоловіки рідко проходять таку діагностику.

До основних симптомів андропаузи зараховують такі відхилення у здоров'ї:

  • перепади настрою та дратівливість;
  • втрату м'язової маси;
  • зменшення енергійності;
  • збільшення жирових відкладень;
  • зниження щільності кісток;
  • еректильну дисфункцію (нездатність до повноцінного статевого акту);
  • погіршення пам'яті;
  • проблеми з концентрацією уваги;
  • поява абдомінального ожиріння «пивний живіт»;
  • гінекомастія (скупчення жиру в області грудей та збільшення їх розміру);
  • проблеми зі сном, безсоння;
  • приливи жару й поту;
  • зниження лібідо;
  • безпліддя;
  • випадання волосся;
  • підвищена стомлюваність.

Ми перерахували головні ознаки клімаксу в чоловіків, однак цей перелік набагато більший і його можна продовжувати.

При наявності будь-якого із згаданих симптомів найкраще звернутися до лікаря. Саме він зможе поставити точний діагноз і призначити ефективне лікування.

Лікування андропаузи: що робити й до якого лікаря звернутися

Якщо чоловічий клімакс не викликає хворобливих відчуттів, а стан здоров'я не погіршується, то можна не вдаватися до лікарської допомоги. Але якщо симптоми андропаузи все ж виявляються та доставляють дискомфорт, то слід записатися на прийом до уролога або андролога. Дані фахівці проконсультують і дадуть рекомендації, як зменшити неприємні відчуття в цей період.

Найпростіший спосіб лікування андропаузи — це ведення здорового способу життя. Чоловікам для полегшення симптомів клімаксу необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • правильно харчуватися (не зловживати алкоголем, жирною та смаженою їжею);
  • регулярно заниматься спортом;
  • спати не менше 8 годин на добу;
  • уникати стресових ситуацій.

Лікування андропаузи: що робити й до якого лікаря звернутися

Лікар може призначити чоловіку дієту й дати вищезазначені поради. Крім того, в особливо важких випадках лікар прописує спеціальний курс терапії, що включає в себе застосування гормональних препаратів.

Препарати при клімаксі в чоловіків і особливості їх застосування

Будь-який лікарський засіб для лікування симптомів чоловічого клімаксу має призначатися лікарем. Як правило, для боротьби з симптомами чоловічого клімаксу прописують препарати, що містять синтетичний тестостерон.

Приклади медикаментів, які можуть призначатися лікарем при андропаузі:

Важливо зауважити, що заміна звичайного тестостерону синтетичним може провокувати рак простати й збільшувати ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Тому не займайтеся самолікуванням і при першій же ознаці появи андропаузи зверніться до лікаря.

А яку таблетку найкраще випити чоловікові для ефективного зняття похмільного синдрому? Багато представників сильної статі вважають за краще в таких випадках вживати аспірин. Дізнайтеся з нашої нової статті про те, чи можна пити аспірин при похміллі та як приймати даний препарат без шкоди для здоров'я.

Ні для кого не секрет, що чоловіки важче, ніж жінки переносять застуду й деякі інші бактеріальні захворювання. Тому пропонуємо вам ознайомитися зі статтею про ТОП-5 найбільш ефективних антибіотиках, якими можна лікувати бронхіт, отит, ангіну та інші хвороби.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Цей редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем дерматовенерологом медичного центру Medical PlazaЗаблудовский Олег Григорьевич.

 

Джерела

What Is Male Menopause? / Healthline

Male Menopause / MedicineNet

The male menopause: does it exist?/ NCBI

The male menopause / NHS

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.