0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Шкода аспірину в консервації: як впливає на організм ацетилсаліцилова кислота при тривалому вживанні

А ви чули про те, що консервація з аспірином дуже шкідлива для здоров'я? Або про те, що такий недуг як пієлонефрит може бути пов'язаний з заготовками на зиму? Читайте нашу статтю і ви дізнаєтеся: наскільки тривалий прийом ацетилсаліцилової кислоти може бути згубний для організму і які існують ТОП-4 аналога аспірину для солінь.

Оновлено
Шкода аспірину в консервації: як впливає на організм ацетилсаліцилова кислота при тривалому вживанні

«Вживання консервації з аспірином небезпечне для організму» — саме так звучить заклик лікарів до господарок, які тоннами закривають соління на зиму й кладуть у кожну банку по таблетці ацетилсаліцилової кислоти. Але попередити не означає донести до відома. Тому ми докладно пояснимо, у чому ж шкода аспірину для консервації і як вживання таких домашніх солінь позначається на органах та тканинах. Тепер ви точно будете знати, що відбувається з вашим тілом.

Навіщо аспірин додають у консервацію?

Аспірин у  консервації використовують ще з радянських часів. Тоді це було одним з найбільш популярних засобів, адже знеболювальні таблетки копійчані та є в аптечці в кожному домі.

Навіщо потрібен аспірин у консервації? Для знищення бактерій і безпосередньо самої консервації — продукт довгий час не псується та зберігає свої смакові та якісні властивості.

Чим, по суті, є аспірин? Це ацетилсаліцилова кислота, яка, як і будь-які інші органічні кислоти, створює кисле середовище. А таке середовище згубне для мікроорганізмів. За рахунок виникнення умов, непридатних для життя мікробів, як раз і стає можлива консервація — тобто, збереження продукту в незмінному вигляді на довгий час. От і стоять огірки й помідори в погребі роками.

Ацетилсаліцилова кислота гарно справляється зі своїм завданням. Але ліки залишаються ліками. У неї є протипоказання й побічні ефекти, які при регулярному та тривалому надходженні речовини в організм, стають просто неминучими. 

У медицині аспірин є НПЗЗ (нестероїдним протизапальним засобом) і використовується для знеболювання, зниження підвищеної температури й розрідження крові.

Але, як можна припустити, при тривалому надходженні в організм навіть у невеликій дозі, будь-який лікарський засіб викликає часом незворотні зміни. І аспірин не виняток. 

З метою вберегти людей від неправомірного використання препарату ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) видала заборону на використання ацетилсаліцилової кислоти при консервуванні. Метою заборони є обмеження використання ліків в промисловому виробництві. Але господаркам, які заготовляють соління, теж потрібно до нього прислухатися.

Що трапиться з організмом, якщо харчуватися консервацією з аспірином?

Чи шкідливі помідори з аспірином? Так. Особливо, якщо людина, яка їх вживає належить до групи ризику виникнення побічних ефектів. Шкоду від щоденного вживання аспірину довела міжнародна група вчених з Австралії та США, яка провела дослідження, за результатами якого зробила припущення, що аспірин може викликати кровотечі та рак. Результати дослідження були опубліковані в журналі The New England Journal of Medicine.

Протипоказаннями для «аспіринової» консервації є наступні фактори:

  • вагітність;
  • період лактації;
  • бронхіальна астма;
  • діатез;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту, особливо ерозивного характеру;
  • алергічні реакції в анамнезі;
  • порушення функції печінки;
  • порушення функції нирок;
  • підвищена чутливість до препарату.

Також не слід забувати, що в дітей ацетилсаліцилова кислота викликає синдром Рея і їм вона протипоказана. Звичайно, у консервації її кількість не така велика, проте не слід ризикувати здоров'ям дитини.

Навіть у здорової людини при тривалому вживанні аспірину можуть виникнути побічні ефекти.

Справа в тому, що ацетилсаліцилова кислота — це похідна саліцилової кислоти. А саліцилова кислота — похідна речовина від фенолу. Фенол токсичний для людини — це, по суті, отрута.

Тому при надмірному захопленні консервами з аспірином можуть розвиватися серйозні ускладнення, наприклад:

  1. Пієлонефрит. Через те, що розсіл містить продукти розщеплення ліків, які виводяться через нирки, при тривалому впливі виникає їх ураження.
  2. Ерозивні патології шлунку й кишечнику, кровотечі в ШКТ. Токсини, що виникають у процесі розпаду саліцилової кислоти, роз'їдають стінки кишечнику та шлунку, що й стає причиною ерозій та виразок.
  3. Алергічні реакції. Аспірин дуже алергений. При постійному вживанні й надходженні великих доз виникає алергічна реакція на ацетилсаліцилову кислоту. У подальшому прийом однієї таблетки від головного болю може стати причиною алергії.

Поява будь-якого з цих побічних ефектів є причиною назавжди відмовитися від використання препарату.

Саме тому консервація з аспірином не є корисною.

Які є безпечні, але не менш ефективні аналоги ацетилсаліцилової кислоти?

Насправді, процес консервування огірків і помідорів може обійтися й без ацетилсаліцилової кислоти. Для цього підійде будь-яка інша кислота.

І традиційна, і сучасна кулінарія пропонують безліч безпечних варіантів для заготовок на зиму, які будуть не менш ефективними консервантами.

До таких відносяться:

  • класичний оцет;
  • яблучний оцет;
  • лимонна кислота;
  • кислі соки (лимонний, смородиновий, брусничий).

Ці натуральні консерванти анітрохи не гірші аспірину, але при цьому не викликають таких побічних ефектів. Однак людям з діабетом, виразкою шлунку, гастритом з підвищеною кислотністю й гіпертонією все одно не рекомендується вживати настільки кислі продукти.

Замість них у консервацію можна додавати насіння гірчиці, воно допомагає зберегти форму й привабливий зовнішній вигляд огіркам, помідорам та іншим овочам. Його слід додавати в тих пропорціях, які вказані в рецепті, інакше воно може надавати гіркоту консервованим продуктам.

Також читайте про те, що відбувається з організмом під час літньої спеки. Це буквально колапс! Виявляється, високі температури можуть стати причиною не тільки теплового удару, але й дечого гіршого. А несприятлива для організму температура починається далеко не з 30 градусів. Але є 5 способів пережити спеку легко навіть далеко від кондиціонера.

До речі, вважається, що влітку справжнім порятунком для шкіри стає сонцезахисний крем з SPF. Косметологи в один голос рекомендують користуватися кремами для обличчя з SPF-фільтром. Але ми, команда apteka24.ua, задалися питанням, чи дійсно сонцезахисні креми настільки корисні та надають ефективний захист? І ми з'ясували, що все не зовсім так, як нам подається в рекламі. Щоб дізнатися більше, читайте нашу статтю про те, що таке SPF і як правильно вибрати сонцезахисний крем, щоб він дійсно приносив користь.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Aspirin / Drags.com 

Аспірин / Державний реєстр лікарських засобів України 

Effect of Aspirin on All-Cause Mortality in the Healthy Elderly / The New England Journal of Medicine

Toxicological Profile for Phenol / ATSDR

Uses, benefits, and risks of aspirin / MedicalNewsToday

Aspirin for pain relief / NHS

Aspirin Tablet / WebMD

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.