0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як уникнути паніки й стресу під час пандемії COVID-19: ТОП-5 способів

Через зростання чисельності хворих, жорстоких превентивних заходів проти поширення COVID-19, виникає сильна паніка та стрес, які стають причиною розвитку психосоматичних захворювань. У нашій статті ми розповімо як можна уникнути паніки та стресу під час пандемії та як запобігти «нервовим» хворобам.

Оновлено
Як уникнути паніки й стресу під час пандемії COVID-19: ТОП-5 способів

Коронавірус, що прийшов з Китаю, дуже швидко досяг світового масштабу. Карантин посилюється, чисельність хворих зростає, що незмінно призводить до виникнення паніки. А паніка стає причиною розвитку психосоматичних захворювань, виникнення стресу, який підриває імунітет, послаблює організм і знижує протидію захисних сил організму.

Як наслідок, людина в такому стані стає більш вразливою для інфекцій. Крім того, на тлі стресу загострюються хронічні захворювання, особливо хвороби серцево-судинної системи й травного тракту. Не просто так гіпертонію та гастрит називають «нервовими» хворобами.

Чим насправді страшний стрес?

Нервова система керує всіма процесами в організмі. Тому не дивно, що в ситуації, коли вона виснажена постійним стресом, починають страждати всі інші органи та системи органів.

Науково доведено, що організм людей, які зазнають хронічного стресу, зношується на 40% швидше, ніж організм тих, хто живе спокійно, розмірено й з хорошим настроєм.

Короткочасний стрес викликає такі наслідки:

  • порушення сну;
  • втрата або збільшення апетиту, які призводять до зменшення або збільшення ваги;
  • розлади травлення;
  • почуття втоми й зниження працездатності;
  • тремтіння в руках;
  • поява висипань на тілі та обличчі.

Якщо стрес хронічний, то його прояви посилюються. Виникають такі симптоми:

  • гіпертонія, тахікардія, аритмія;
  • виникнення й загострення хронічних захворювань серцево-судинної системи;
  • порушення в роботі травного тракту (наприклад, виразка шлунку, гастрит, діарея, дисбактеріоз кишківника);
  • неконтрольоване зниження або збільшення ваги;
  • зниження імунітету;
  • гормональний збій та порушення менструального циклу в жінок;
  • депресія;
  • панічні атаки;
  • зниження лібідо (статевого потягу) і у чоловіків, і у жінок.

Таким чином, ми бачимо, наскільки згубним є вплив стресу на організм. І в період пандемії COVID-19 дуже важливо не втратити захисні сили організму. Згідно з даними ВООЗ, майже у 80% всіх людей, заражених коронавірусом COVID-19, захворювання протікає абсолютно безсимптомно. Це може говорити про те, що їх імунітет справляється з інфекцією й пригнічує її, виробляючи антитіла.

Тому в період карантину дуже важливо не тільки дотримуватися всіх запобіжних заходів, дотримуватися соціальної дистанції в 2 метри, часто мити руки, носити маску для обличчя й перебувати в самоізоляції, але також уникати стресу та паніки, викликаної COVID-19, щоб зайвий раз особисто не підривати власне здоров'я.

Психологи склали список рекомендацій, як уникнути паніки під час карантину.

ТОП-5 порад, як уникнути паніки й стресу під час коронавірусу

Коронавірус COVID-19 вразив не тільки легені, але й розум дуже багатьох людей. І в цьому основна небезпека. Тому, щоб зберегти своє психологічне здоров'я, слід дотримуватися наступних рекомендацій.

Як уникнути паніки й стресу під час коронавірусу

№1 Обмежте надходження інформації від ЗМІ

Бути в курсі того, що відбувається потрібно, але саме ЗМІ та їх моторошні заголовки навіюють паніку в масах. Не потрібно дивитися телевізор протягом усього дня або читати всі новинні ресурси на тему коронавірусу. Велика кількість інформації призводить до зацикленості на ситуації, до перевтоми й нагнітання негативної обстановки. Читайте один-два сайти, дивіться новини двічі на день, але не більше того.

№2 Спілкуйтеся з близькими людьми

В умовах карантину потрібно обов'язково дотримуватися самоізоляції, але не варто відмовлятися від спілкування. Телефонуйте своїм близьким, друзям, родичам. Зв'язуйтеся через месенджери й відеотрансляцію.

Якщо ви живете разом із сім'єю, то проводьте вечори разом, а не кожен за екраном свого гаджета. Спілкуйтеся, грайте в настільні ігри, дивіться разом фільми.

Спілкування заспокоює й дає відчуття причетності та опори.

№3 Займіться улюбленою справою

Карантин — це прекрасна можливість зробити те, до чого раніше не доходили руки. Це можливість читати книги, дивитися фільми, грати в ігри, займатися творчістю, навчитися робити орігамі, почати писати книгу та інше. Нехай ваш розум буде зайнятий творчою роботою. Чим цікавіше ви проводите дні, тим швидше вони проходять і тим спокійніша ваша нервова система.

№4 Займайтеся спортом

Для того, щоб тримати себе у формі, не обов'язково ходити у фітнес-центр, тренажерний зал або бігати на стадіоні. Можна проводити тренування й вдома. Інтенсивні фізичні навантаження потрібні не тільки для того, щоб зберегти здоров'я та зовнішній вигляд. Вони також допоможуть значно знизити рівень стресу.

Такий ефект пов'язаний з тим, що під час спортивних тренувань у організмі відбувається викид гормонів радості (серотоніну та ендорфіну), які знижують прояви стресу, покращують сон, травлення, роботу серцево-судинної системи. Також підвищується настрій й збільшується мозкова активність.

№5 Приймайте легкі седативні препарати

Якщо всі перераховані вище методи не допомагають, то можна приймати легкі заспокійливі препарати, наприклад, засоби на основі глоду або валеріани. На нашому сайті ви можете знайти відповідний для вас заспокійливий фіто-чай або інші заспокійливі засоби для нервової системи. Однак навіть рослинні препарати можна приймати тільки порадившись із лікарем.

Також дізнайтеся про те, що потрібно робити при перших симптомах коронавірусу — знання найперших симптомів і перших дій під час них допоможе зорієнтуватися та вчинити правильно, зберігши здоров'я.

А ще ми, команда apteka24.ua, провели власне дослідження та дізналися, як лікують коронавірус в Україні та в країнах світу. Тепер ви теж можете дізнатися не тільки всі відомі вченим і дослідникам подробиці про COVID-19, але й чим наше лікування відрізняється від закордонного.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Психосоматика и психология здоровья / BSU

Как влияет хронический стресс на физическое и психическое здоровье человека? / Саморазвитие

Заболевание, вызванное коронавирусом (COVID-19): Часто задаваемые вопросы / ВОЗ

16 Simple Ways to Relieve Stress and Anxiety / Healthline

Ways to Manage Stress / WebMD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.