0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як позбутися від депресії та безсоння: ефективність і протипоказання добавки серотоніну 5-HTP

Чим нижче рівень серотоніну, тим вищі шанси на розвиток депресивно-тривожних розладів, порушень сну і інших неприємних проблем. Звідси висновок, що допомагати організму виробляти серотонін — гарна ідея, яка обов'язково розкриє свою користь. З цієї причини добавки з 5-HTP набирають все більшої популярності.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Як позбутися від депресії та безсоння: ефективність і протипоказання добавки серотоніну 5-HTP

5-HTP — це амінокислота зі складною назвою «5-гідрокситриптофан», що виробляється в нашому організмі. Головним чином вона потрібна для здобуття серотоніну (одного з нейромедіаторів, що здійснює передачу електрохімічних імпульсів між нервовими клітинами). Для простоти картини між словами серотонін і 5-HTP можна ставити знак дорівнює. Тому дана добавка розглядається як речовина, що може допомогти позбавитися від депресії та безсоння.

Серотонін для мозку: що потрібно знати?

Серотонін — хімічна речовина, що виробляється нервовими клітинами. Її найбільша концентрація міститься в травній системі, хоча вона також є в тромбоцитах крові та у всій центральній нервовій системі.

Серотонін виробляється з незамінної амінокислоти триптофану, яка надходить в організм людини з їжею і міститься в таких продуктах як горіхи, сир і червоне м'ясо. Дефіцит триптофану зазвичай супроводжується зниженням рівня серотоніну. Це може призвести до розладів настрою, таким як тривога або депресія.

Як діє серотонін?

Серотонін впливає на всі частини вашого тіла — від емоцій до моторики. Ще він вважається природним стабілізатором настрою. Це хімічна речовина, яка допомагає спати, їсти з апетитом і перетравлювати їжу.

Серотонін також допомагає:

  • зменшити депресію;
  • регулювати занепокоєння;
  • легше засинати, якщо причина пов'язана з тривожністю;
  • скоріше заліковувати рани;
  • стимулювати нудоту;
  • підтримувати здоров'я кісток.

Функції серотоніну в організмі

Спорожнення кишківника: оскільки в більшій кількості серотонін зосереджений в шлунку і кишківнику, він допомагає контролювати руху і функції кишківника.

Настрій: вважається, що серотонін в мозку регулює тривогу, щастя і настрій.

Нудота: серотонін є однією з причин нудоти. Вироблення серотоніну підвищується, щоб швидше витіснити шкідливу або неприємну їжу. Хімічна речовина також збільшується в крові, що стимулює частину мозку, яка контролює нудоту.

Сон: ця хімічна речовина відповідає за стимуляцію частин мозку, які контролюють сон і неспання. Спите ви чи ні, це залежить від того, яка область стимулюється і який рецептор серотоніну використовується.

Згортання крові: серотонін змушує крихітні артерії звужуватися, сприяючи утворенню тромбів, таким чином рани загоюються швидше.

Сексуальна функція: низький рівень серотоніну пов'язаний з підвищеним лібідо, в той час, як підвищений рівень серотоніну — навпаки, зі зниженням сексуального бажання.

5-HTP, серотонін і психічне здоров'я

Вплив 5-HTP на симптоми депресії добре вивчений.

Серотонін допомагає природним чином регулювати настрій. Коли його рівень оптимальний, ви відчуваєте себе:

  • щасливіше;
  • спокійніше;
  • більш сфокусованими;
  • менш тривожними;
  • емоційно стійкими.

Деякі вчені допускають думку, що дисбаланс серотоніну може впливати на ваш настрій не в кращу сторону, тобто плавно приводити до депресії.

А добавки 5-HTP допомагають в полегшенні депресії та у згладжуванні її проявів.

Однак значна ставка робиться на те, що потенційні антидепресивні ефекти 5-HTP будуть ще сильніші в поєднанні з іншими речовинами або антидепресантами в порівнянні з їх використанням окремо!

Підсумовуючи: Беручи 5-HTP, ви підвищуєте свій рівень серотоніну, а це може допомогти вам відчути себе краще при знаходженні в депресії, особливо в поєднанні з індивідуально підібраними антидепресантами.

5-HTP від ​​безсоння

5-HTP виробляє серотонін, з якого виникає мелатонін.

Мелатонін — регулятор сну і настроювач циркадних ритмів. Рівень його концентрації починає підвищуватися ввечері, щоб поліпшити сон, і знижується вранці, щоб скоріше вас розбудити.

Таким чином, додавання 5-HTP може сприяти сну шляхом збільшення вироблення мелатоніну в організмі.

Одне дослідження на людях показало, що час на засинання скорочується, а сам сон стає в рази краще, якщо поєднувати 5-HTP і гамма-аміномасляну кислоту (ГАМК).

ГАМК — це хімічний месенджер і релаксант. Комбінація його з 5-HTP, ймовірно, має синергетичний ефект, тобто вони досить добре працюють разом.

Можливі побічні ефекти від 5-HTP

Деяких людей при прийомі добавок 5-HTP може підстерігати:

  • раптова нудота і навіть блювота;
  • можлива діарея;
  • біль в животі.

Ці побічні ефекти залежать від дозування, тому не перевищуйте норму. Щоб не допустити подібного, почніть з малого, приблизно з 50-100 мг по два рази на добу і потроху збільшуйте дозування, якщо буде потрібно.

Є ліки, завдання яких теж полягає у виробленні серотоніну. Їх поєднання з 5-HTP може накопичувати й приводити до надмірно високого рівня такого «гормону щастя», що теж небажано. Це називається серотоніновим синдромом — потенційно небезпечним для життя станом.

Ви можете підвищити рівень серотоніну шляхом прийому ліків — такими виступають тільки індивідуально підібрані антидепресанти, помічники від кашлю або болезаспокійливі засоби, які відпускаються за рецептом.

Оскільки 5-HTP також рекомендується як добавка для гарного сну, поєднання його з седативними рецептурними препаратами може нагнітати непотрібну, сильну сонливість.

Як приймати 5-HTP для контролю ваги, сну, поліпшення настрою і при мігрені

Рекомендації під різні запити будуть відрізнятися:

  • Для контролю ваги: ​​250-300 мг за 30 хвилин до їди.
  • Для поліпшення настрою: 50-100 мг 3 рази на день під час їди. Коли пройде більше одного тижня, стануть помітні зміни.
  • Мігрень: щоб зняти головний біль, спробуйте почати приймання такої біодобавки по 100-200 мг 2-3 рази на день, обов'язково з їжею. Знадобиться близько двох-трьох тижнів, щоб помітити результат.
  • В якості снодійного: якщо важко заснути, спробуйте прийняти 100-300 мг за півгодини до сну. Поєднуйте з ГАМК для підвищення ефективності.

Важливо! При покупці добавок шукайте печатки NSF або USP, які вказують, що якість на висоті! Це компанії, які гарантують, що добавки містять те, що вони заявляють на етикетці, без домішок.

Щоб уникнути небажаних реакцій через комбінації даної добавки з іншими ліками, проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом, і тільки потім починайте прийом 5-HTP.

Тривога з приводу і без, порушення сну і нестабільний настрій — все це може вказувати на те, що людина досить довгий час знаходиться в затяжному стресовому стані. Дізнавайтеся зі свіжої статті, чим небезпечний хронічний стрес і які безрецептурні засоби можуть допомогти довести до ладу нервову систему.

Після скарг на постійну втому і депресивність лікар порадив здати аналіз слини на кортизол! Чи потрібно це насправді? Читайте, що зашифровано в понятті «синдром втомлених наднирників» і чому здача слини є марною ідеєю.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

 

Джерела

Insomnia, serotonin and depression / PubMed

Brain serotonin, carbohydrate-craving, obesity and depression / PubMed

Tryptophan and 5-hydroxytryptophan for depression / PubMed

What has serotonin to do with depression? / NCBI

An Open-Label Pilot Study of Combined Augmentation With Creatine Monohydrate and 5-Hydroxytryptophan for Selective Serotonin Reuptake Inhibitor- or Serotonin-Norepinephrine Reuptake Inhibitor-Resistant Depression in Adult Women / PubMed

5-hydroxytryptophan in combination with clomipramine in "therapy-resistant" depressions / PubMed

A functional-dimensional approach to depression: serotonin deficiency as a target syndrome in a comparison of 5-hydroxytryptophan and fluvoxamine / PubMed

Comparative study of efficacy of l-5-hydroxytryptophan and fluoxetine in patients presenting with first depressive episode / PubMed

5-HTP efficacy and contraindications / NCBI

Adjunctive 5-Hydroxytryptophan Slow-Release for Treatment-Resistant Depression: Clinical and Preclinical Rationale / PubMed

A randomized, placebo-controlled trial of an amino acid preparation on timing and quality of sleep / PubMed

Serotonin Syndrome / NCBI

5-Hydroxytryptophan: a clinically-effective serotonin precursor / PubMed

5-Hydroxytryptophan versus methysergide in the prophylaxis of migraine. Randomized clinical trial / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.