0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Кімнатні квіти для очищення повітря в квартирі: рослини, що мають дезінфікуючі властивості

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Кімнатні квіти для очищення повітря в квартирі: рослини, що мають дезінфікуючі властивості

Зараз, під час епідемії коронавірусу, особливо важливо знати, як зміцнювати імунітет і як дезінфікувати приміщення, в якому людина проводить багато часу.

Однак потрібно не просто знати, а ще й втілювати ці знання в дії.

Але як зробити так, щоб це було і просто, і не в тягар?

Можна поєднати приємне з корисним — наприклад, завести кімнатні рослини для очищення повітря. Вони стануть гармонійною частиною декору, не заподіють шкоди й за ними легко доглядати.

У повітряному середовищі приміщень міститься від 2 до 7 тис. патогенних видів мікроорганізмів на 1 м². І щоб їх знешкодити, можна використовувати найпростіший спосіб очищення повітря в квартирі, а саме вирощувати кімнатні квіти або дерева з високою фітонцидною активністю.

Що таке фітонцидна активність?

Живі рослини виділяють у навколишнє середовище біологічно активні летючі речовини, які вбивають бактерії та запобігають розвитку шкідливих грибків.

Здатність рослин знищувати патогенні мікроорганізми називається фітонцидною активністю.

Відомий радянський ботанік Микола Вавилов називав фітонциди однією зі складових хімічного імунітету рослин. Він виділяв два види захисту: фізичний (луски, товсті кутикули, восковий наліт) і хімічний (біологічно активні речовини). Тобто, рослини стерилізують себе й навколишній простір фітонцидами, щоб уберегтися від шкідливих організмів і зберегти гомеостаз (цілісність) свого внутрішнього середовища.

З чого складаються ці біологічно активні речовини? Звичайно, у різних рослин їх склад відрізняється, однак для більшості видів характерні загальні елементи:

  • дубильні речовини;
  • терпеноїди;
  • глікозиди.

Але, якщо вас турбує питання «як очистити повітря в кімнаті?», не витрачаючи зусиль на вирощування кімнатних квітів, поспішаємо повідомити, що висока концентрація фітонцидів існує в ефірних маслах, тому їх теж застосовують у боротьбі з патогенними бактеріями та вірусами. Ці масла використовують для запобігання застуди, і якщо відкритий флакон з одним з масел залишити на час у кімнаті, то кількість шкідливих організмів в повітряному середовищі швидко зменшиться.

Чи завжди фітонцидна активність тримається на одному рівні? Наведемо приклади того, що може вплинути на виділення кімнатними квітами біологічно активних речовини:

  1. Пора року й час доби. Фітонцидна активність рослин вранці до 8:00 і ввечері після 19:00 в кілька разів менша, ніж вдень. Навесні й влітку активні летючі речовини виробляються частіше й в більшій кількості, ніж восени та влітку.
  2. Вологість і температура повітря. У спекотну погоду кількість виділених фітонцидів збільшується в 1,5 раза, а під час високої вологості, навпаки, знижується.
  3. Тінь. Кімнатні рослини, що стоять у тіні, виробляють менше фітонцидів. Горщик з квіткою або деревом слід поставити в місце, де немає надлишку тіні й сонячного світла.
  4. Кількість листків і молоді пагони. Рослини поширюють максимальну кількість фітонцидів під час росту й бутонізації. Найбільше летючих біологічно активних речовин виділяється молодими пагонами (стеблом, листям, нирками). І чим більше листя, тим більше фітонцидів.

Як фітонциди впливають на людину?

Летючі активні речовини можуть проникати в організм людини через легені (під час вдиху) і через шкірні покриви (стикаючись і входячи всередину клітин епітелію). Опинившись там і зустрівшись з хвороботворними мікроорганізмами, фітонциди їх знешкоджують, знижуючи вірусну й бактеріальну активність.

Захисні речовини рослин підвищують бактерицидну функцію шкіри.

Потрапляючи в клітини епідермісу, вони вбивають патогенні організми.

Хвойні антибактеріальні рослини (наприклад, араукарія, ялівець, кипарис) 
виділяють фітонциди, які продовжують час життя еритроцитів удвічі й підвищують їх стійкість до нестачі кисню. Таким чином, вони позитивно впливають на функціонування всієї кровоносної системи.

Фітонцидну активність рослин і її вплив на людину відкрили ще на початку минулого століття, проте головним підтвердженням того, що вона існує у кімнатних рослин став експеримент NASA, проведений в 1989 році.

Які рослини дезінфікують приміщення: експеримент NASA і його результати

У кінці 80-х дослідники NASA доставили кілька видів рослин на космічну станцію й помістили їх в замкнуті камери. Вчені спостерігали, як поводяться ці живі організми, а потім почали впливати на них формальдегідом, бензолом, аміаком, ксилолом і трихлоретиленом.

Яка була реакція рослин? Вони, як правило, виділяли кисень, поглинали вуглекислий газ, але крім цього ще й знищували молекули перерахованих вище речовин.

Вчені NASA відібрали 5 хімічних субстанцій, які найбільш часто зустрічаються в повсякденному житті людини й негативно впливають на його здоров'я. До цих речовин відносять:

  1. Аміак. Присутній в побутовій, комп'ютерній техніці, засобах для прибирання і вихлопних газах машин, які їздять під вікнами. Він може спровокувати біль у горлі, першіння і кашель, а також набряк гортані.
  2. Бензол. Ця речовина міститься в милі, лаках і гумовій продукції. Бензол може викликати лейкемію, судоми та зниження артеріального тиску.
  3. Ксилол. Входить до складу деяких клеїв, пластмас і шкіряних виробів. Через нього може статися подразнення шкіри, очей і дихальних шляхів.
  4. Трихлоретилен. Виявляється в хлорованій воді, миючих засобах і лаках. Він здатний вражати нирки, печінку й викликати роздратування шкірних покривів.
  5. Формальдегід. Його знаходять у килимових доріжках, меблях з ДСП і посуді з пластику. Може викликати астму та алергічні реакції.

У ході експерименту було виявлено, що кімнатні квіти й дерева виробляють фітонциди, які знищують молекули аміаку, бензолу, ксилолу, трихлоретилену й формальдегіду. А одна рослина здатна продезинфікувати 9,29 м² приміщення. Таким чином існування фітонцидної активності було доведено.

Але які саме рослини можуть дезінфікувати приміщення? згідно NASA, кращі кімнатні квіти для очищення повітря, це:

  • алое;
  • фікус;
  • драцена;
  • хризантема;
  • плющ;
  • сансевієрія;
  • дендробіум;
  • хлорофітум;
  • антуріум.

Однак не всі вчені виявилися згодними з переліком рослин і висновками експерименту NASA.

Чи правда, що рослини здатні очищати повітря?: Думка вчених

З часів американського дослідження пошуки відповідей на питання «чи можуть кімнатні рослини дезінфікувати повітря?» не закінчилися. Учені в різних країнах світу намагалися з'ясувати, чи дійсно рослини мають антибактеріальну активність і скільки горщиків з квітами потрібно, щоб продезінфікувати 1 кв.м. приміщення.

Американці Брайан Е.Каммінгс і Майкл С.Варінг провели дослідження, у ході якого перевіряли здатність рослин знижувати концентрацію патогенних летючих органічних сполук у кімнаті.

По завершенню експерименту дослідники заявили, що фітонцидна активність у рослин невелика і її значення дуже часто перебільшують. Брайан і Каммінгс виявили, що для дезінфекції 1м² приміщення необхідно від 10 до 100 рослин, у залежності від їх виду.

Свою розбіжність з даними NASA та іншими експертами, вони пояснювали різними методологічними підходами.

Колеги американців з Росії провели експеримент з цитрусовими деревами, і підтвердили наявність у них фітонцидної активності. У ході дослідження порівнювали рівень біологічно активних речовин у дерев апельсина, грейпфрута, мандарина та лимона.

У кінці дослідження було виявлено, що найвищу фітонцидну активність має лимон. Його карликове дерево можна поставити в кімнаті, і воно не тільки буде плодоносити, але й знищить всі шкідливі мікроорганізми на відстані 7 м.

Науковцями доведено, що лимони — це рослини, що підвищують імунітет. Їх фітонциди (виділяються з листя і плодів) борються з інфекційними бактеріями, грибками й вірусами, не даючи їм потрапляти в організм людини.

Звичайно, крім лимона існують й інші кімнатні рослини для очищення повітря.

Учені з Білорусі провели експеримент, у ході якого виділили 4 рослини, що мають високу антибактеріальну активність. Білоруські ботаніки стверджують, що ці рослини зменшують кількість шкідливих мікроорганізмів, а їх листя продукують ефірні масла, які виділяють летючі фітонциди.

4 види, які рекомендують науковці для очищення повітря:

  • мирт звичайний;
  • самшит вічнозелений;
  • гуава сунична;
  • охрозія еліптична.

Так, якщо порівняти результати трьох досліджень, то виходить що рослини дійсно мають фітонцидну активність, проте її рівень у різних видів відрізняється.

Найвищий він у лимона, мирта, фікуса, алое, самшиту, плюща, драцени, хризантеми, сансевієрії, гуави, дендробіума, охрозії та антуріума.

Тому якщо ви вирішили завести кімнатну рослину, яка здатна очищати повітря вибирайте з цього списку.

А чи знаєте ви чому волосся швидко жирніє? У даної проблеми є багато причин, але не про всі з них говорять. У новій статті про жирне волосся apteka24.ua розповідає про всі причини й дає поради щодо правильного догляду за волоссям.

Також читайте про те, що відбувається з організмом під час літньої спеки. Це буквально колапс! Виявляється, високі температури можуть стати причиною не тільки теплового удару, але й дечого гіршого. А несприятлива для організму температура починається далеко не з 30 градусів. Але є 5 способів пережити спеку легко навіть далеко від кондиціонера.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Микробиология / SGAU

Иммунитет растений / RGAZU

Фітонцидна активність рослин у екологічному моніторингу урбоекосистем / Науковий огляд 

Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement / NASA

Potted plants do not improve indoor air quality: a review and analysis of reported VOC removal efficiencies / Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology

Фитонцидная активность некоторых представителей семейства цитрусовые / Земледелие и растениеводство 

Фитонцидная активность оранжерейных растений / Наука и инновации 

Лекарственные растения / BSU

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.