0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чим шкідливий попкорн і що спільного між попкорном та миш'яком: 3 причини відмовитися від попкорну

Без чого не обходиться похід у кінотеатр? Звісно ж, попкорну! А чи замислювалися ви про шкоду попкорну? І чи знали ви, що олія на якій готують попкорн у кінотеатрах може бути небезпечною? У статті нижче ми відкрили всі секрети пов'язані з цими смачними ласощами та поділилися рецептом приготування домашнього попкорну.

Оновлено
Чим шкідливий попкорн і що спільного між попкорном та миш'яком: 3 причини відмовитися від попкорну

Уявити звичайну кукурудзу небезпечною для здоров'я досить складно — у чистого сирого продукту низька калорійність, він має антиоксидантні властивості, справляє детоксикаційний ефект на організм і його можна вживати навіть діабетикам. Так яким чином кукурудза, приготована у вигляді попкорну, стає справжньою отрутою?

Давайте разом розберемося, де тут правда, чим шкідливий попкорн і що у нього спільного з миш'яком?

З чого народжується попкорн?

Попкорн — це та ж кукурудза, але розігріта. Під впливом високих температур оболонка зерен вибухає, вивільняючи повітряні ласощі. Здавалося б, що в цьому може бути шкідливого? Нічого. Основну небезпеку представляють собою спосіб приготування та олія з підсолоджувачами, які використовуються для надання закусці особливого смаку.

У кінотеатрах попкорн готують у спеціальних автоматах, використовуючи ароматичні добавки й олію, яку не змінюють дуже довго. Уже після декількох використань звичайна олія перетворюється в трансжири з високою калорійністю й здатністю викликати онкозахворювання. Сіль і цукор, карамель, сир і бекон — усі ці ароматизатори стають причиною виразки шлунку та гастриту при зловживанні.

І якщо ці ласощі так шкідливі, то чому так складно собі відмовити в них при відвідуванні кінотеатру?

Чому виникає залежність від попкорну?

Завітати до кінотеатру й купити повітряну, ароматну та гарячу кукурудзу — це, свого роду, традиція, навіть звичка, без якої просто-таки неможливо отримати задоволення від перегляду кінокартини. Але чому існує така залежність?

Усе почалося ще в дитинстві, коли у відповідь на плач малюка мама годувала його грудьми. Малюк отримував свою першу їжу й заспокоювався. Жіноче молоко дуже калорійне, у ньому багато жирів і вуглеводів, набагато більше, ніж білків.

Малюк плакав, отримував молоко — і заспокоювався. У відповідь на подібну їжу мозок почав виробляти гормони дофамін (гормон досягнення) і ендорфін (гормон радості). Поведінковий патерн підкріпився. І він залишається з нами на все життя. Дослідження французьких учених, опубліковане в журналі eNeuron, довело цю теорію.

Чому виникає залежність від попкорну?

Мозок пам'ятає, що жирна й калорійна їжа приносить задоволення. У відповідь на її отримання він продукує вкрай «приємні» гормони та відчуття, до яких хочеться прагнути знову й знову.

Таким чином, вживання попкорна з кінотеатру (такого жирного й солодкого) асоціюється із задоволенням — задоволенням, яке неможливо отримати від фільму без даного «допінгу».

Подібну поведінку навіть підтвердили австралійські та американські вчені, які провели експеримент на щурах — вони годували бідолах два місяці гамбургерами, а потім перевели на звичайну їжу. І у щурів почався синдром відміни, що супроводжується депресією — такий же, який виникає при скасуванні антидепресантів.

Шкода попкорну: через що й до чого призводить?

Давайте розглянемо, яка калорійність у кукурудзи при різних способах приготування на 100 г:

  • у сирої кукурудзи всього 86 ккал;
  • у вареній — 123 ккал;
  • попкорн без олії — 325 ккал;
  • попкорн з олією — 546 ккал;
  • попкорн з олією та підсолоджувачами — 700 ккал.

Тобто, кожен раз, коли ви берете велике відро попкорну в кінотеатрі, ви берете майже 550 калорій, але не здорових, а тих самих, які підвищують рівень холестерину й сприяють формуванню жирових бляшок в судинах при атеросклерозі.

Солоні ласощі містять дуже багато солі, яка порушує водний баланс у організмі, що призводить до виникнення набряків і появі целюліту в жінок — ось відповідь на питання, яка шкоди попкорну для фігури.

Якщо кукурудза солодка й приготована ​​в олії, то калорійність значно підвищується, що призводить до швидкого набору зайвої ваги.

Трансжири з олії стають каталізаторами розвитку ракових пухлин і провокують захворювання дихальної системи, що особливо небезпечно для астматиків.

І найголовніше — жир з ласощі під впливом високих температур починає виділяти токсичну речовину діацетил, яка призводить до виникнення фіброзу легенів і хвороби Альцгеймера.

Смакові добавки також небезпечні — вони викликають різні захворювання шлунково-кишкового тракту, починаючи від гастриту та виразки шлунку й закінчуючи панкреатитом, атеросклерозом та діабетом.

Що спільного між попкорном і миш'яком?

Ось ми й підібралися до основного інтригуючого питання про те, який же зв'язок між кукурудзою та отрутою? Прямий — ніякий. Але те, що відбувається з організмом дуже навіть схоже:

  1. Канцерогенність — і попкорн, і миш'як викликають зростання ракових новоутворень.
  2. Дихальна недостатність — ураження легеневої тканини та її структурні зміни призводять до проблем з диханням.
  3. Летальність — швидкість цього процесу, звичайно, різна, але вбиває і те, і інше.

Що спільного між попкорном і миш'яком?

У Сполучених Штатах уряд уже займається освітою американців про шкоду фастфуду, і тенденція здорового способу життя стає справжнім трендом. В Україну ця «мода» поки не дійшла, і ми продовжуємо самозабутньо поглинати смачні й шкідливі снеки в кінотеатрі. Але чи варто воно того?

Як зробити корисний попкорн у домашніх умовах?

Кукурудза сама по собі нешкідлива — шкідливі добавки в промисловому виробництві.

Можна приготувати попкорн вдома, який буде таким же смачним, але далеко не таким калорійним і канцерогенним. Досить просто  розігріти сирі зерна кукурудзи на сковороді або в мікрохвильовій печі. Краще не використовувати олію, сіль та цукор, або ж додавати їх у невеликій кількості. Якщо використовувати спеції, то це додасть ласощам цікавий смак.

Така кукурудза не тільки не зашкодить фігурі й здоров'ю, а й допоможе швидше схуднути, так як повітряні зерна займають багато місця в шлунку, через що швидко виникає почуття насичення, що дозволяє скоротити розмір порції.

У кукурудзі багато клітковини, яка допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту та перистальтику. Продукт також прискорює метаболізм, очищає від токсинів, підвищує життєвий тонус, знижує рівень цукру й холестерину в крові.

Наприклад, Мадонна стверджує, що вона схудла після перших пологів саме завдяки здоровому попкорну, приготованому вдома. Так співачка змогла скоротити кількість їжі, яка споживається за день — вона з'їдала жменьку зерна кукурудзи, після чого відчуття голоду відступало.

Отже, який висновок? Попкорн — далеко не цілком невинний продукт на землі, хоча можна ще посперечатися, що шкідливіше — чіпси або попкорн? У будь-якому випадку, пристрасть до фастфуду — це залежність, яка підкріплює сама себе. І розірвати її можна тільки через повне припинення споживання жирної та шкідливої ​​їжі. Спробуйте — і смак усього, що потрапляє на ваш язик, заграє новими, раніше невідомими, гранями.

А ви знаєте, що карієс у будь-якої людини може з'явитися тільки тоді, коли є поєднання трьох важливих факторів? І варто тільки одному з них випасти — як ризик карієсу знижується практично до нуля. Дізнатися, що це за фактори та як правильно доглядати за зубами ви можете в нашій статті, яку ми писали спільно з відомим стоматологом.

А ще вам буде цікаво дізнатися про те, які кімнатні квіти здатні бути практично справжніми дезінфекторами. Вони не тільки виділяють кисень і очищають повітря, але й знищують віруси, бактерії та грибки. Експерименти NASA це довели.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

План ВОЗ по исключению промышленно производимых трансжирных кислот из пищи / ВОЗ

Impact of Early Consumption of High-Fat Diet on the Mesolimbic Dopaminergic System / eNeuro

Popcorn Lung Comisng to your kitchen? The FDA doesn't want to know / The Pump Handle

FDA to probe popcorn link in man's lung diseaseReuters

Сколько калорий в попкорне / FoodServise

Откуда взялся попкорн и как его лучше готовить / BBC

Попкорн — калорийность и состав. Польза и вред попкорна / FindFood

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.