0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Кето-дієта: поговоримо про переваги й безпеку трендового напрямку в дієтології

Кето дієта — це новий вид дієти, який стає все більш популярним. Але які продукти включає меню кето дієти насправді? І наскільки це є безпечним? У нашій статті ви знайдете відповіді на ці питання і не тільки, а також знайдете меню дієти кето на тиждень. Швидше читайте.

Оновлено
Кето-дієта: поговоримо про переваги й безпеку трендового напрямку в дієтології

Тема правильного харчування, регулярного спорту й зовнішнього вигляду, наближеного до ідеалу — трендова ідеологія нашого часу. Кожна сучасна жінка прагне підтримувати свою фігуру в формі, щоб проходячі повз чоловіка згортали голови, дивлячись услід із захопленням. Ну й щоб подобатися собі, коханим, звичайно ж :)

З метою створення фігури мрії жінки вдаються до різного роду дієт. Сьогодні ми поговоримо про одну з них — кето-дієту, і дізнаємося з перших вуст про всі підводні камені розглянутого раціону.

Що таке кето-дієта?

Кето-дієта — це план харчування, головна суть якого — велике споживання жиру й мале— вуглеводів. Її рекомендується дотримуватися людям з епілепсією для ефективної боротьби з судомами, а також дітям, організм яких не реагує на ліки при судомах.

Кето-дієта включає в себе введення в постійний раціон наступного ряду продуктів:

  • оливкову, кокосову й невелику кількість вершкової олії;
  • горіхи (мигдаль, макадамія, пекан) і насіння;
  • м'ясо (бажано фермерське);
  • морожені або свіжі овочі;
  • молочні продукти;
  • вода з додаванням лимонного соку;
  • зрідка — чай ​​або кава.

Основна мета такого способу харчування — входження в стан кетозу, який розвивається за рахунок вуглеводного голодування клітин організму.

Довідка: кетоз — це стан, викликаний вуглеводним дефіцитом в організмі, при якому жирові клітини починають активно позбавлятися від жиру й розщеплюватися, таким чином вивільняючи енергію, необхідну для життєдіяльності.

Як зрозуміти, що ваш організм знаходиться в стані кетозу?

Як ми вже з'ясували раніше, основою такого виду харчування, як кето, є входження в кетоз. Але як зрозуміти, що ваш організм, за умови виконання всіх правил харчування, знаходиться в потрібному стані?

Існує певний ряд так званих пізнавальних сигналів, які свідчать про наявність процесу кетозу:

  1. Ваш апетит значно знизився, а енергетичний ресурс щодня прагне вгору. Ви сповнені сил і набагато рідше відчуваєте втому.
  2. Ви значно частіше хочете пити. Як результат, відзначається збільшення добового діурезу.
  3. Прояв «кетодихання» з присмаком ацетону й аміаку.
  4. Відчуття регулярного пересихання в ротовій порожнині.

Крім індивідуальних проявів і відчуттів у вашому організмі, про входження в кетоз можна дізнатися й за допомогою спеціальних міні-досліджень, які ви можете провести самостійно в домашніх умовах:

  1. Перевірка рівня кетонів у крові після кожного прийому їжі, через 1-2 години.
  2. Використання кетонометру дихання, який вимірює рівень ацетону в організмі.
  3. Спеціальні урино-смужки, які створені для вимірювання надлишку кетону у вашій сечі.

Планування тижневого раціону

Раніше ми говорили про продукти, які дозволені на кето, тепер поговоримо про те, як найкраще запланувати покупки на тиждень у рамках даної дієти. Розглянемо методику, яка зазвичай використовується при складанні раціону.

Планування тижневого раціону

1. Розподіляємо по днях тижня основні білкові продукти. Важливо виходити з того, що в обід поточного дня зазвичай використовується основне білкове блюдо з вечері попереднього дня.

Отже, вибираємо з величезного розмаїття білкових продуктів як мінімум 7 різних варіантів:

  • обов'язкова — 1-2 порції риби або морепродуктів. Наприклад, можна запекти скумбрію або зробити на пару форель/сьомгу;
  • яловичина — 1-2 порції. Якщо хочемо смажити, беремо вирізку або товстий край, для супу — грудинку або ребра, для тушкування - будь-яку іншу м'якоть;
  • свинина/баранина — 1 порція;
  • бажана хоча б одна порція м'яса курки або індички;
  • один раз на тиждень можна організувати день без м'яса/риби, але в такому випадку потрібно буде отримати білок з грибів, сиру, горіхів або м'якого сиру.

2. Плануємо гарнір. Ідеальний варіант — свіжі овочі, заправлені оливковою олією. Тому наповніть свій холодильник огірками, зеленим салатом, перцем, помідорами, оливками або маслинами. Крім свіжих овочів, для різноманітності запасіться й приготованими.

3. Не забуваємо про корисні перекуси. Не забудьте придбати кілька авокадо, горіхи, сир, сметану.

Головний посил кето — стежити за різноманітністю свого раціону, який гарантує достатнє вживання вітамінів та мінералів.

Кето-дієта — це безпечно?

Скажімо так, ефект від харчування в рамках кето-дієти не є науково підтвердженим.

Кето-дієта може викликати побічні ефекти. Наприклад, вживання великої кількості насичених жирів може значно підвищити рівень холестерину в організмі й збільшити ризик розвитку серцевих захворювань і цукрового діабету. Також можуть проявитися грипоподібні симптоми.

Якщо ви бажаєте скинути парочку зайвих кілограмів, зверніть увагу на чотири наступні моменти:

  1. Вибирайте безпечне схуднення — від одного до двох кілограмів за сім днів, не більше.
  2. Перейдіть на правильне харчування, наситивши вдосталь свій раціон продуктами, що містять високу кількість необхідних вітамінів і мікроелементів.
  3. Почніть вести здоровий спосіб життя: регулярне харчування, регулярний спорт, регулярний сон.
  4. Прислухайтеся до свого не тільки фізичного, а й психологічного самопочуття.

Що дає кето-дієта, крім зміни цифри на вагах?

Розглянувши побічні ефекти даного виду харчування, варто сказати й про позитивні моменти дієти, якими з нами поділилася Марія. Дівчина на сьогоднішній момент харчується в рамках кето.

Кето-дієта сприяє швидкій відмові від різного роду солодощів. Практично всі кето-прихильники відзначають той факт, що з часом бажання з'їсти улюблений шматочок торта або скибочку шоколаду пропадає.

Що дає кето-дієта, крім зміни цифри на вагах?

Кето-дієта підштовхує до спорту. Кето-дієта пробуджує бажання займатися спортом. Як відомо, дієта в парі з фізичними вправами дає більш швидкий результат.

Кето-дієта вбереже вас від ожиріння. Існує помилкова думка, що все жирне — шкідливо. Але багато вчених вважають, що надмірне вживання цукру набагато небезпечніше. Завдяки його виключенню в межах дієти, ми захищаємо себе не тільки від ожиріння, а й від розвитку цукрового діабету.

Підсумовуючи, хочеться сказати, що думки щодо кето-дієти, як і щодо безлічі інших тем, можуть кардинально розходитися. Тому, перш ніж починати будь-які дієтологічні експерименти, обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Будьте стрункі, красиві й здорові!

Хочете в корені змінити своє здоров'я? Значить саме час стати шанувальником продуктів з високим вмістом клітковини. У новому матеріалі ми обговоримо, чому дієта з високим вмістом клітковини — це прекрасний спосіб надати підтримку травній системі й забезпечити безперебійну роботу всього організму.

Про шкоду цукру пишуть сотні наукових журналів, вчені проводять дослідження і наполегливо доводять, що він небезпечний. Але чи так це насправді? Невже, люди кілька століть їли цукор і тим самим завдавали шкоди своєму здоров'ю? Про це читайте в новій статті блогу.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Цей редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем-терапевтом вищої категорії, гастроентерологом медичного центру Medical PlazaШевченка Дар'я Юріївна.

 

Джерела

The ketogenic diet / PubMed

What Is Ketosis, and Is It Healthy? / Healthline

Low carb and keto made simple / DietDoctor

Популярна кето-дієта може викликати небезпечну хворобу / Здоров'я 24

The ketogenic diet: one decade later / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.