0800 30 22 44

8:00 - 21:00. Безкоштовно

Гастрономічний прорив: ТОП-6 страв з гарбуза, які ви ніколи не пробували — гарбузовий латте й смачний пиріг

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Нагадуємо, що у apteka24.ua є мобільний додаток: 12 000 препаратів з докладними інструкціями і, звичайно, доставкою по всій Україні. Шукайте нас в App Store і Google Play.
P.S. Знижка 100 грн на перше замовлення від 1000 грн за промокодом APP100
Гастрономічний прорив: ТОП-6 страв з гарбуза, які ви ніколи не пробували — гарбузовий латте й смачний пиріг

 Зміст:

 

Гарбуз — один із символів не лише Хеллоуїна, але й осені. Цей помаранчевий овоч вносить фарби в похмурі осінні будні й збагачує наш щоденний раціон вітамінами.

Користь гарбуза: які вітаміни містить гарбуз і як вони впливають на організм

тыква, тыквенное пюре, что можно приготовить из тыквы, блюда из тыквы, тыква полезна, польза тыквы, какие витамины содержит тыква, тыквенные семечки, семечки тыквы, крем-суп из тыквы, тыквенные оладьи, тыквенный пирог, тыквенный латте, тыквенный хлеб

На жаль, сезон збору врожаю фруктів і овочів добігає кінця і нашому організму починає не вистачати вітамінів. Але поки є гарбуз — авітаміноз нікому не загрожує. Він дозріває у вересні-жовтні й завдяки невибагливості в зберіганні (5-22°C в сухому приміщенні) може зберігатися протягом декількох місяців. 

До складу цього овоча входить багато вітамінів, тому гарбуз вважається дуже корисним. Він містить велику кількість бета-каротину, вітаміни Е, С, В і такі корисні мінерали, як магній, кальцій. Бета-каротин є потужним антиоксидантом (запобігає процесу окислення) завдяки якому фрукти й овочі набувають яскравого кольору, наприклад, морква. В організмі людини відбувається певна реакція, і бета-каротин перетворюється на вітамін А.

Він покращує гостроту зору та зміцнює рогівку очей, а також сприяє регенерації епітеліальних тканин (шкіра й слизова оболонка).

Вітамін Е підтримує клітинну мембрану в цілісності, не даючи в неї проникати вільним радикалам, а вітамін С зміцнює імунну систему людини, роблячи її менш схильною до різних захворювань.

Крім вітамінів, у гарбузі містяться мінерали: магній та кальцій. Вони зміцнюють зуби й кістки, забезпечують нормальне згортання крові й стабільність проведення нервових імпульсів, скорочення м'язів.

Чи можна поправитися від гарбуза?

тыква, тыквенное пюре, что можно приготовить из тыквы, блюда из тыквы, тыква полезна, польза тыквы, какие витамины содержит тыква, тыквенные семечки, семечки тыквы, крем-суп из тыквы, тыквенные оладьи, тыквенный пирог, тыквенный латте, тыквенный хлеб

З усього вищесказаного можна зробити висновок, що гарбуз корисний для здоров'я й багатий корисними речовинами, які необхідні нашому організму.

А чи можна поправитися, вживаючи гарбуз? Звичайно ж, ні, тому що даний овоч на 94% складається з води й вважається низькокалорійним. Гарбуз один з головних джерел клітковини, яку рекомендується їсти від 25-38 г кожен день дорослим і дітям, так як вона нормалізує роботу кишечнику.

Цей помаранчевий овоч найбільш популярний восени, коли він тільки дозріває, а вживання інших продуктів, що містять вітаміни, різко скорочується. Тому давайте розглянемо, що можна приготувати з гарбуза такого смачного й корисного.

apteka24.ua спеціально для вас підготувала рецепти 6 найкорисніших страв з гарбуза. Читайте обережно, адже під час читання піднімається апетит і вам може дуже сильно захотітися їсти.

Рецепт № 1 Крем-суп з гарбуза й сочевиці

тыква, тыквенное пюре, что можно приготовить из тыквы, блюда из тыквы, тыква полезна, польза тыквы, какие витамины содержит тыква, тыквенные семечки, семечки тыквы, крем-суп из тыквы, тыквенные оладьи, тыквенный пирог, тыквенный латте, тыквенный хлеб

Гарбузовий суп давно вже став популярним блюдом у багатьох кафе й ресторанах, але його також можна готувати й в домашніх умовах. Спробуйте, і результат вас приємно здивує.

Час приготування — 35 хвилин.

Інгредієнти на 4 порції:

  • 1 ст.л. і 1 ч. л. оливкової олії;
  • 2 цибулини;
  • 2 зубчики часнику;
  • 800 г м'якоті гарбуза;
  • 100 г гарбузового насіння;
  • 100 г сочевиці;
  • ½ пакетика чебрецю;
  • щіпка цукру й солі;
  • 1 л гарячого бульйону;
  • 50 г і 4 ч. л. свіжих вершків;
  • листя чебрецю.

Крок 1

Наріжте цибулю соломкою. Нагрійте масло в глибокій сковорідці й додайте туди нарізану цибулю. Обсмажте її до золотистої скоринки. Заправте часником, сочевицю й м'якоть помаранчевого овочу, а потім влийте в бульйон. Приправте це все чебрецем, накрийте кришкою та тушкуйте 25 хвилин, поки овочі не стануть м'якими.

Крок 2

Очистіть насіння гарбуза й висушіть його за допомогою паперового рушника. Нагрійте 1 ч.л. оливкової олії на сковоріці й обсмажте насіння, поки воно не підрум'яниться і не почне лопатися. Коли насіння підсмажиться, додайте дрібку солі й цукру, а потім перемішайте. Висипте його до вареного гарбуза.

Крок 3

Збийте приготовлену гарбузову суміш у блендері до однорідної маси, влийте вершки й потім ще раз перемішайте.

Крок 4

Кожну порцію крем-супу приправте 1 ч.л. вершків за смаком і декількома листочками чебрецю. Зверху посипте смаженим насінням гарбуза.

Рецепт № 2 Гарбузові оладки

тыква, тыквенное пюре, что можно приготовить из тыквы, блюда из тыквы, тыква полезна, польза тыквы, какие витамины содержит тыква, тыквенные семечки, семечки тыквы, крем-суп из тыквы, тыквенные оладьи, тыквенный пирог, тыквенный латте, тыквенный хлеб

Оладки з гарбуза виходять дуже пухкими й смачними. Ця страва дуже проста в приготуванні й дуже корисна.

Час приготування — 30 хвилин.

Інгредієнти на 10 великих оладок:

  • 200 г борошна;
  • 200 мл молока;
  • ½ ч. л. розпушувача;
  • 100 г вареної гарбузової м'якоті;
  • 1 яйце.

Етап 1

Розбийте яйце й відокремте білок від жовтка. Візьміть глибоку миску й  всипте туди борошно та розпушувач. Потім влийте молоко, гарбуз і збитий жовток.

Етап 2

Перемістіть всі інгредієнти в блендер і збийте їх, у вас повинно вийти рідке тісто. Окремо в блендері збийте білок та додайте його до тіста. Після цього знову все перемішайте.

Етап 3

Налийте масло на сковорідку й нагрівайте її. Потім візьміть одну 1 ст. ложку тіста й сформуйте руками оладку, покладіть її на сковорідку та обсмажите з обох боків до рум'яної скоринки. Таких оладок має вийти мінімум 10.

Рецепт № 3 Гарбуз по-грецьки

тыква, тыквенное пюре, что можно приготовить из тыквы, блюда из тыквы, тыква полезна, польза тыквы, какие витамины содержит тыква, тыквенные семечки, семечки тыквы, крем-суп из тыквы, тыквенные оладьи, тыквенный пирог, тыквенный латте, тыквенный хлеб

Одна з найсмачніших страв грецької кухні. Вона в міру пікантна і її можна подавати навіть найвибагливішим гостям.

Час приготування — 45 хвилин.

Інгредієнти на 2 порції:

  • 400 г гарбуза:
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 ст. л. оливкової олії;
  • 1 ч. л. томатної пасти;
  • 2 ст. л. води;
  • 1 ч. л. сушеного базиліку;
  • сіль і чорний мелений перець — за смаком.

Крок 1

Очистіть гарбуз від шкірки й м'якоть наріжте великими кубиками. У сковороду вилийте оливкову олію, підігрійте її та помістіть туди нарізаний гарбуз. Смажте 5-7 хвилин, перемішуючи, поки не з'явиться рум'яна корочка.

Крок 2

Висипати в сковороду базилік, сіль, перець, а потім томатну пасту.  Вичавіть зубчик часнику або дуже дрібно наріжте, і також приєднайте до гарбуза. Усе ретельно перемішайте.

Крок 3

Перекладіть гарбуз зі спеціями у форму для запікання й додайте туди води. Накрийте форму фольгою і запікайте 20-25 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів.

Крок 4

Дістаньте шматки м'якоті з духовки й подавайте до столу. Гарбуз по-грецьки відмінно поєднується з м'ясом або рибою, а також може виступати в ролі гарячої закуски й подаватися разом з хлібом.

Рецепт №4 Гарбузовий латте

тыква, тыквенное пюре, что можно приготовить из тыквы, блюда из тыквы, тыква полезна, польза тыквы, какие витамины содержит тыква, тыквенные семечки, семечки тыквы, крем-суп из тыквы, тыквенные оладьи, тыквенный пирог, тыквенный латте, тыквенный хлеб

Звичайно, ми всі звикли пити каву вранці, але цей напій з додаванням гарбуза стає ще більш смачним і корисним. Ви тільки спробуйте.

Час приготування — 7 хвилин.

Інгредієнти на — 2 порції:

  • ¼ склянки гарбузового пюре;
  • 1 гуртка мигдального молока;
  • ¼ чашки кави еспресо або міцної кави;
  • ½ ч. л. ванільного екстракту;
  • 2 ч. л. ерітріту;
  • 1 ч. л. суміші спецій, а саме меленої кориці, мускатного горіха, гвоздики, імбиру й запашного перцю.

Етап 1

Приготуйте 1 ч. л суміші зі спецій, змішуючи їх в рівних пропорціях.

Етап 2

Помістіть усі інгредієнти в блендер і перемішайте їх до однорідної маси.

Етап 3

Розлийте по чашках і подавайте до столу.

Рецепт №5 Сендвіч з лососем на пряному гарбузовому хлібі

тыква, блюда из тыквы, тыква рецепты

Знаєте з чим найкраще поєднується гарбуз? Відповідь буде дуже несподіваною. З лососем. Ви тільки уявіть скибочку копченого лосося на хрусткому гарбузовому хлібі. Слинки так і течуть.

Час приготування — 75 хвилин.

Компоненти для пряного гарбузового хліба:

  • 400 г гарбузового пюре;
  • 1 ст. л. розпушувача;
  • 1 ч. л. солі;
  • 2 ст. л. суміші спецій (меленої кориці, мускатного горіха, гвоздики, імбиру й запашного перцю);
  • ¼ склянки мигдальної муки;
  • ½ склянки лляного насіння;
  • ¼ склянки кокосового борошна;
  • 3 курячих яйця
  • ⅓ склянки мелених волоських горіхів;
  • ⅓ склянки гарбузового насіння й жменю насіння для прикраси;
  • ½ склянки яблучного оцту;
  • ¼ склянки кокосового масла;
  • 1 ст. л. вершкового масла для змащування сковороди.

Начинка:

  • 2 курячих яйця;
  • 2 ст. л. жирних вершків;
  • сіль і перець за смаком;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 30 г зелені;
  • 100 г копченого лосося;
  • 1 зубчик часнику за бажанням.

Випікаємо хліб.

Крок 1

Розігрійте духовку до 175 градусів. У форму для випікання покладіть пергаментний папір і змастіть його вершковим маслом. Потім змішайте всі сухі інгредієнти для тіста в одній мисці.

Крок 2

Додайте до сухої суміші яйце, яблучний оцет, гарбузове пюре й вершкове масло. Потім все ретельно перемішайте, у вас повинно вийти густе тісто.

Крок 3

Викладіть тісто у форму для запікання й посипте його 1 ст. л. гарбузового насіння.

Крок 4

Випікайте 55-65 хвилин при температурі 175 градусів. Готовність перевірте зубочисткою, якщо вона залишиться сухою — значить він готовий.

Робимо начинку й готуємо бутерброд.

Крок 1

Збийте 2 яйця і вершки. Посипте їх сіллю та перцем за смаком.

Крок 2

Влийте на сковорідку масло й підігрійте його на середньому вогні. Потім вилийте туди яєчну суміш і перемішайте кілька разів, поки вона не стане однорідною. Зніміть з вогню.

Крок 3

Додайте в суміш пластівці чилі й перемішайте. Посмажте гарбузовий хліб, намажте його маслом, потім покладіть на нього зелень, яєчню й шматочок копченого лосося, також при бажанні можна приправити часником.

Крок 4

Подавайте на стіл сендвічі гарячими.

Рецепт №6 Гарбузовий пиріг

тыквенный пирог, тыква, блюда из тыквы, семечки тыквы, тыквенное пюре

З цього помаранчевого овочу виходять смачні десерти, і яскравим прикладом цього є пиріг з гарбуза. Чашечка ароматного чаю або кави й шматочок пиріга прикрасять навіть самий холодний осінній вечір.

Час приготування — 60 хвилин.

Інгредієнти для тіста:

  • 100 г вершкового масла кімнатної температури;
  • ¾ склянки кокосового борошна;
  • ¼ ч. л. меленої кориці;
  • ¼ ч. л. екстракту ванілі.

Інгредієнти для начинки:

  • ⅔ склянки гарбузового пюре;
  • 60 г вершкового масла;
  • 1 стакан жирних вершків;
  • 2 курячих яйця;
  • 2 ч. л. суміші спецій з меленого мускатного горіха, кориці, гвоздики, імбиру й запашного перцю;
  • дрібка солі.

Етап 1

Викладіть усі компоненти для коржа в глибоку миску й перемішайте їх до утворення однорідного тіста.

Етап 2

Помістіть тісто у велику форму для випічки, попередньо постеливши на неї пергаментний папір і змастивши шматочком вершкового масла.

Етап 3

Помістіть форму в духовку й випікайте при температурі 175 градусів 15 хвилин. У кінці у вас повинен вийти запечений корж, на який ви покладете начинку.

Етап 4

Приготуйте начинку. Викладіть гарбузові кубики на сковорідку з олією, влийте до них жирних вершків. Потім поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Потримайте блюдо на середньому вогні 15-20 хвилин, помішуючи його. Зніміть з вогню і дайте охолонути.

Етап 5

Приєднайте до начинки яйця і спеції, а потім перемішайте всі компоненти в блендері до утворення пюре.

Етап 6

Залийте корж начинкою і поставте в духовку (175 градусів) на 15-20 хвилин, поки начинка не стане твердою.

Етап 7

Робимо топінг. Збийте вершки міксером і додайте до них цедру лимону. Подавайте пиріг разом з топінгом.

тыква, тыквенное пюре, что можно приготовить из тыквы, блюда из тыквы, тыква полезна, польза тыквы, какие витамины содержит тыква, тыквенные семечки, семечки тыквы, крем-суп из тыквы, тыквенные оладьи, тыквенный пирог, тыквенный латте, тыквенный хлеб

Вибирайте блюдо з гарбуза на свій смак, а ми бажаємо вам приємного апетиту.

А ви знаєте, які ще фрукти й овочі корисні для здоров'я? Редакція apteka24.ua спеціально для вас підготувала нову статтю, в якій розповідається про топ-9 продуктів багатих на клітковину. Дізнайтеся про них першими.

Про шкоду цукру говорять всі без винятку, але наскільки це правда і чи є наукові підтвердження, а також що про це думає ВООЗ? Читайте новий матеріал про те, чим шкідливий цукор і найсмачніші рецепти десертів без цукру.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Low-carb pumpkin pie / DietDoctor

Healthy pumpkin pancakes / BBC goodfood

Зберігання гарбузів: як зберегти гарбуз на зиму в домашніх умовах / Сільське господарство та садівництво

Pumpkin latte / DietDoctor

What are the health benefits of pumpkins? / MedicalNewsToday

Keto smoked salmon sandwich on spiced pumpkin bread / DietDoctor

Creamy pumpkin&lentil soup / BBC goodfood

 

 

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.

Встанови додаток і отримай знижку 100 грн на перше замовлення від 1000 грн по промокоду АРР100

App StoreGoogle Play
preview