0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Гастрономічний прорив: ТОП-6 страв з гарбуза, які ви ніколи не пробували — гарбузовий латте й смачний пиріг

Страви з гарбуза можуть бути не лише корисними, а й смачними. Гарбуз є джерелом корисних вітамінів, які життєво необхідні для організму в осінній період. Тому apteka24.ua підібрала для вас найкращі рецепти та розповіла як приготувати гарбуз у духовці, суп-пюре з гарбуза, пиріг із гарбуза та інші страви з гарбуза. Більше про цей корисний овоч читайте в нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Гастрономічний прорив: ТОП-6 страв з гарбуза, які ви ніколи не пробували — гарбузовий латте й смачний пиріг

Гарбуз — один із символів не лише Хеллоуїна, але й осені. Цей помаранчевий овоч вносить фарби в похмурі осінні будні й збагачує наш щоденний раціон вітамінами.

Користь гарбуза: які вітаміни містить гарбуз і як вони впливають на організм

На жаль, сезон збору врожаю фруктів і овочів добігає кінця і нашому організму починає не вистачати вітамінів. Але поки є гарбуз — авітаміноз нікому не загрожує. Він дозріває у вересні-жовтні й завдяки невибагливості в зберіганні (5-22°C в сухому приміщенні) може зберігатися протягом декількох місяців.

До складу цього овоча входить багато вітамінів, тому гарбуз вважається дуже корисним. Він містить велику кількість бета-каротину, вітаміни Е, С, В і такі корисні мінерали, як магній, кальцій. Бета-каротин є потужним антиоксидантом (запобігає процесу окислення) завдяки якому фрукти й овочі набувають яскравого кольору, наприклад, морква. В організмі людини відбувається певна реакція, і бета-каротин перетворюється на вітамін А.

Він покращує гостроту зору та зміцнює рогівку очей, а також сприяє регенерації епітеліальних тканин (шкіра й слизова оболонка).

Вітамін Е підтримує клітинну мембрану в цілісності, не даючи в неї проникати вільним радикалам, а вітамін С зміцнює імунну систему людини, роблячи її менш схильною до різних захворювань.

Крім вітамінів, у гарбузі містяться мінерали: магній та кальцій. Вони зміцнюють зуби й кістки, забезпечують нормальне згортання крові й стабільність проведення нервових імпульсів, скорочення м'язів.

Чи можна поправитися від гарбуза?

З усього вищесказаного можна зробити висновок, що гарбуз корисний для здоров'я й багатий корисними речовинами, які необхідні нашому організму.

А чи можна поправитися, вживаючи гарбуз? Звичайно ж, ні, тому що даний овоч на 94% складається з води й вважається низькокалорійним. Гарбуз один з головних джерел клітковини, яку рекомендується їсти від 25-38 г кожен день дорослим і дітям, так як вона нормалізує роботу кишечнику.

Цей помаранчевий овоч найбільш популярний восени, коли він тільки дозріває, а вживання інших продуктів, що містять вітаміни, різко скорочується. Тому давайте розглянемо, що можна приготувати з гарбуза такого смачного й корисного.

apteka24.ua спеціально для вас підготувала рецепти 6 найкорисніших страв з гарбуза. Читайте обережно, адже під час читання піднімається апетит і вам може дуже сильно захотітися їсти.

Рецепт № 1 Крем-суп з гарбуза й сочевиці

Гарбузовий суп давно вже став популярним блюдом у багатьох кафе й ресторанах, але його також можна готувати й в домашніх умовах. Спробуйте, і результат вас приємно здивує.

Рецепт № 1 Крем-суп з гарбуза й сочевиці

Час приготування — 35 хвилин.

Інгредієнти на 4 порції:

  • 1 ст.л. і 1 ч. л. оливкової олії;
  • 2 цибулини;
  • 2 зубчики часнику;
  • 800 г м'якоті гарбуза;
  • 100 г гарбузового насіння;
  • 100 г сочевиці;
  • ½ пакетика чебрецю;
  • щіпка цукру й солі;
  • 1 л гарячого бульйону;
  • 50 г і 4 ч. л. свіжих вершків;
  • листя чебрецю.

Крок 1

Наріжте цибулю соломкою. Нагрійте масло в глибокій сковорідці й додайте туди нарізану цибулю. Обсмажте її до золотистої скоринки. Заправте часником, сочевицю й м'якоть помаранчевого овочу, а потім влийте в бульйон. Приправте це все чебрецем, накрийте кришкою та тушкуйте 25 хвилин, поки овочі не стануть м'якими.

Крок 2

Очистіть насіння гарбуза й висушіть його за допомогою паперового рушника. Нагрійте 1 ч.л. оливкової олії на сковоріці й обсмажте насіння, поки воно не підрум'яниться і не почне лопатися. Коли насіння підсмажиться, додайте дрібку солі й цукру, а потім перемішайте. Висипте його до вареного гарбуза.

Крок 3

Збийте приготовлену гарбузову суміш у блендері до однорідної маси, влийте вершки й потім ще раз перемішайте.

Крок 4

Кожну порцію крем-супу приправте 1 ч.л. вершків за смаком і декількома листочками чебрецю. Зверху посипте смаженим насінням гарбуза.

Рецепт № 2 Гарбузові оладки

Оладки з гарбуза виходять дуже пухкими й смачними. Ця страва дуже проста в приготуванні й дуже корисна.

Час приготування — 30 хвилин.

Інгредієнти на 10 великих оладок:

  • 200 г борошна;
  • 200 мл молока;
  • ½ ч. л. розпушувача;
  • 100 г вареної гарбузової м'якоті;
  • 1 яйце.

Рецепт № 2 Гарбузові оладки

Етап 1

Розбийте яйце й відокремте білок від жовтка. Візьміть глибоку миску й  всипте туди борошно та розпушувач. Потім влийте молоко, гарбуз і збитий жовток.

Етап 2

Перемістіть всі інгредієнти в блендер і збийте їх, у вас повинно вийти рідке тісто. Окремо в блендері збийте білок та додайте його до тіста. Після цього знову все перемішайте.

Етап 3

Налийте масло на сковорідку й нагрівайте її. Потім візьміть одну 1 ст. ложку тіста й сформуйте руками оладку, покладіть її на сковорідку та обсмажите з обох боків до рум'яної скоринки. Таких оладок має вийти мінімум 10.

Рецепт № 3 Гарбуз по-грецьки

Одна з найсмачніших страв грецької кухні. Вона в міру пікантна і її можна подавати навіть найвибагливішим гостям.

Час приготування — 45 хвилин.

Інгредієнти на 2 порції:

  • 400 г гарбуза:
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 ст. л. оливкової олії;
  • 1 ч. л. томатної пасти;
  • 2 ст. л. води;
  • 1 ч. л. сушеного базиліку;
  • сіль і чорний мелений перець — за смаком.

Рецепт № 3 Гарбуз по-грецьки

Крок 1

Очистіть гарбуз від шкірки й м'якоть наріжте великими кубиками. У сковороду вилийте оливкову олію, підігрійте її та помістіть туди нарізаний гарбуз. Смажте 5-7 хвилин, перемішуючи, поки не з'явиться рум'яна корочка.

Крок 2

Висипати в сковороду базилік, сіль, перець, а потім томатну пасту.  Вичавіть зубчик часнику або дуже дрібно наріжте, і також приєднайте до гарбуза. Усе ретельно перемішайте.

Крок 3

Перекладіть гарбуз зі спеціями у форму для запікання й додайте туди води. Накрийте форму фольгою і запікайте 20-25 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів.

Крок 4

Дістаньте шматки м'якоті з духовки й подавайте до столу. Гарбуз по-грецьки відмінно поєднується з м'ясом або рибою, а також може виступати в ролі гарячої закуски й подаватися разом з хлібом.

Рецепт №4 Гарбузовий латте

Звичайно, ми всі звикли пити каву вранці, але цей напій з додаванням гарбуза стає ще більш смачним і корисним. Ви тільки спробуйте.

Час приготування — 7 хвилин.

Інгредієнти на — 2 порції:

  • ¼ склянки гарбузового пюре;
  • 1 гуртка мигдального молока;
  • ¼ чашки кави еспресо або міцної кави;
  • ½ ч. л. ванільного екстракту;
  • 2 ч. л. ерітріту;
  • 1 ч. л. суміші спецій, а саме меленої кориці, мускатного горіха, гвоздики, імбиру й запашного перцю.

Рецепт №4 Гарбузовий латте

Етап 1

Приготуйте 1 ч. л суміші зі спецій, змішуючи їх в рівних пропорціях.

Етап 2

Помістіть усі інгредієнти в блендер і перемішайте їх до однорідної маси.

Етап 3

Розлийте по чашках і подавайте до столу.

Рецепт №5 Сендвіч з лососем на пряному гарбузовому хлібі

Знаєте з чим найкраще поєднується гарбуз? Відповідь буде дуже несподіваною. З лососем. Ви тільки уявіть скибочку копченого лосося на хрусткому гарбузовому хлібі. Слинки так і течуть.

Час приготування — 75 хвилин.

Компоненти для пряного гарбузового хліба:

  • 400 г гарбузового пюре;
  • 1 ст. л. розпушувача;
  • 1 ч. л. солі;
  • 2 ст. л. суміші спецій (меленої кориці, мускатного горіха, гвоздики, імбиру й запашного перцю);
  • ¼ склянки мигдальної муки;
  • ½ склянки лляного насіння;
  • ¼ склянки кокосового борошна;
  • 3 курячих яйця
  • ⅓ склянки мелених волоських горіхів;
  • ⅓ склянки гарбузового насіння й жменю насіння для прикраси;
  • ½ склянки яблучного оцту;
  • ¼ склянки кокосового масла;
  • 1 ст. л. вершкового масла для змащування сковороди.

Начинка:

  • 2 курячих яйця;
  • 2 ст. л. жирних вершків;
  • сіль і перець за смаком;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 30 г зелені;
  • 100 г копченого лосося;
  • 1 зубчик часнику за бажанням.

Рецепт №5 Сендвіч з лососем на пряному гарбузовому хлібі

Випікаємо хліб.

Крок 1

Розігрійте духовку до 175 градусів. У форму для випікання покладіть пергаментний папір і змастіть його вершковим маслом. Потім змішайте всі сухі інгредієнти для тіста в одній мисці.

Крок 2

Додайте до сухої суміші яйце, яблучний оцет, гарбузове пюре й вершкове масло. Потім все ретельно перемішайте, у вас повинно вийти густе тісто.

Крок 3

Викладіть тісто у форму для запікання й посипте його 1 ст. л. гарбузового насіння.

Крок 4

Випікайте 55-65 хвилин при температурі 175 градусів. Готовність перевірте зубочисткою, якщо вона залишиться сухою — значить він готовий.

Робимо начинку й готуємо бутерброд.

Крок 1

Збийте 2 яйця і вершки. Посипте їх сіллю та перцем за смаком.

Крок 2

Влийте на сковорідку масло й підігрійте його на середньому вогні. Потім вилийте туди яєчну суміш і перемішайте кілька разів, поки вона не стане однорідною. Зніміть з вогню.

Крок 3

Додайте в суміш пластівці чилі й перемішайте. Посмажте гарбузовий хліб, намажте його маслом, потім покладіть на нього зелень, яєчню й шматочок копченого лосося, також при бажанні можна приправити часником.

Крок 4

Подавайте на стіл сендвічі гарячими.

Рецепт №6 Гарбузовий пиріг

З цього помаранчевого овочу виходять смачні десерти, і яскравим прикладом цього є пиріг з гарбуза. Чашечка ароматного чаю або кави й шматочок пиріга прикрасять навіть самий холодний осінній вечір.

Час приготування — 60 хвилин.

Рецепт №6 Гарбузовий пиріг

Інгредієнти для тіста:

  • 100 г вершкового масла кімнатної температури;
  • ¾ склянки кокосового борошна;
  • ¼ ч. л. меленої кориці;
  • ¼ ч. л. екстракту ванілі.

Інгредієнти для начинки:

  • ⅔ склянки гарбузового пюре;
  • 60 г вершкового масла;
  • 1 стакан жирних вершків;
  • 2 курячих яйця;
  • 2 ч. л. суміші спецій з меленого мускатного горіха, кориці, гвоздики, імбиру й запашного перцю;
  • дрібка солі.

Етап 1

Викладіть усі компоненти для коржа в глибоку миску й перемішайте їх до утворення однорідного тіста.

Етап 2

Помістіть тісто у велику форму для випічки, попередньо постеливши на неї пергаментний папір і змастивши шматочком вершкового масла.

Етап 3

Помістіть форму в духовку й випікайте при температурі 175 градусів 15 хвилин. У кінці у вас повинен вийти запечений корж, на який ви покладете начинку.

Етап 4

Приготуйте начинку. Викладіть гарбузові кубики на сковорідку з олією, влийте до них жирних вершків. Потім поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Потримайте блюдо на середньому вогні 15-20 хвилин, помішуючи його. Зніміть з вогню і дайте охолонути.

Етап 5

Приєднайте до начинки яйця і спеції, а потім перемішайте всі компоненти в блендері до утворення пюре.

Етап 6

Залийте корж начинкою і поставте в духовку (175 градусів) на 15-20 хвилин, поки начинка не стане твердою.

Етап 7

Робимо топінг. Збийте вершки міксером і додайте до них цедру лимону. Подавайте пиріг разом з топінгом.

Вибирайте блюдо з гарбуза на свій смак, а ми бажаємо вам приємного апетиту.

А ви знаєте, які ще фрукти й овочі корисні для здоров'я? Редакція apteka24.ua спеціально для вас підготувала нову статтю, в якій розповідається про топ-9 продуктів багатих на клітковину. Дізнайтеся про них першими.

Про шкоду цукру говорять всі без винятку, але наскільки це правда і чи є наукові підтвердження, а також що про це думає ВООЗ? Читайте новий матеріал про те, чим шкідливий цукор і найсмачніші рецепти десертів без цукру.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Low-carb pumpkin pie / DietDoctor

Healthy pumpkin pancakes / BBC goodfood

Зберігання гарбузів: як зберегти гарбуз на зиму в домашніх умовах / Сільське господарство та садівництво

Pumpkin latte / DietDoctor

What are the health benefits of pumpkins? / MedicalNewsToday

Keto smoked salmon sandwich on spiced pumpkin bread / DietDoctor

Creamy pumpkin&lentil soup / BBC goodfood

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.