0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Жіноча самоосвіта: 5 найбільш незручних запитань гінекологу, які хвилюють усіх жінок, але їх соромно поставити

У більшості представниць прекрасної статі є питання до гінеколога, які незручно задати при огляді. Аптека24 задала пікатні питання про жіноче здоров'я досвідченому гінекологу. Хочете дізнатися всі секрети? Швидше читайте нашу статтю.

Мунтян Анна ПетровнаЦензорАнна Мунтян
Оновлено
Жіноча самоосвіта: 5 найбільш незручних запитань гінекологу, які хвилюють усіх жінок, але їх соромно поставити

apteka24.ua починає масштабний інформаційний проєкт «Жіноча самоосвіта». У рамках проєкту редакція збирає питання, які часто задають жінки про жіноче здоров'я — питання, які самі дівчата соромляться поставити лікарю, які вважають ганебними, про які говорити ніяково.

apteka24.ua взяла цю незручність на себе й поставила найкращим лікарям питання, на які обов'язково потрібно знати відповіді, адже це життєво важливо.

Сьогодні у нас у редакції в гостях висококваліфікований лікар акушер-гінеколог Анна Мунтян, яка детально й доступно відповіла на всі наші запитання.

Ми поговоримо про норму й відхилення запаху та смаку жіночих статевих органів, про м'язи тазового дна, вправи Кегеля, профілактику розривів під час пологів і мимовільное сечовипускання, а також про принципи краси інтимних органів жінок.

— Як у нормі повинні пахнути мої статеві органи? Мені здається, запах специфічний.

— У нормі статеві органи не повинні пахнути специфічно. Чому? Тому що те середовище, яка в нормі повинне міститись у піхві — це лактобактерії, палички Дедерлейна. Вони дають або нейтральний запах, або злегка кислуватий. У будь-якому випадку, запах не повинен бути різким і не повинен викликати неприємні відчуття.

Запах статевих органів, звичайно, відрізняється від запаху тіла, так як запах тіла — це секрет потових залоз, а запах статевих органів — продукт життєдіяльності бактерій, що живуть на слизовій оболонці піхви.

На різних частинах тіла в нас живуть різні біотопи — корисні бактерії, які виконують ту чи іншу функцію, необхідну для організму. Так і лактобактерії. Тому запах статевих органів відрізняється від запаху решти тіла, але він не повинен бути неприємним, різким, дивним або викликати огиду. Якщо організм здоровий, то тіло не буде пахнути відштовхуюче.

Якщо статеві органи видають занадто дивний або специфічний запах, що привертає увагу, що здається неприємним, то це говорить про те, що є якась патологія — або місцева, локальна, або системна, як при цукровому діабеті. Таким чином, поява різкого запаху може навіть свідчити про порушення гормонального фону й деякі системні серйозні патології.

— Мені здається, я там внизу негарна. Як у нормі повинна виглядати вульва?

— Усі жінки різні й підхід до краси теж різний. Усе індивідуально. Когось влаштовують його нестандартні особливості, а хтось відчуває сильний дискомфорт, коли йому здається, що у нього є «некрасиві» частини тіла. Те ж стосується й статевих органів жінок.

Якщо жінка відчуває сильний психологічний дискомфорт через зовнішнього вигляду своїх жіночих органів, має проблеми, коли вступає в інтимну близькість, то це може підштовхнути її до інтимної пластики.

Що стосується норми фізіології, то великі статеві губи повинні обов'язково прикривати малі статеві губи — у цьому їх захисна роль. Але буває так, що малі статеві губи не прикриті — вони гіпертрофовані, і вид створюється не дуже привабливий.

У плані здоров'я це не несе ніякої загрози й не викликає захворювання, тому з цим можна жити. Але якщо жінка дуже сильно комплексує, що позначається на її статевому житті та стосунках з чоловіками, то можна вирішити проблему за допомогою інтимної пластики. Дана операція легко виконується, госпіталізація триває лише один день і відновлення дуже швидке — уже через місяць можна повертатися до активного життя та статевих стосунків.

— Чи є якісь медичні показання в жіночій консультації для того, щоб зробити інтимну пластику й зменшити великі малі статеві губи?

— Зазвичай немає. Повинні бути тільки якісь серйозні патологічні процеси, передракові стани вульви, лейкоплакії, кератози, які загрожують здоров'ю та життю жінки. Інших медичних показань для зменшення статевих губ, особливо з точки зору естетики, немає.

— Яким повинен бути смак виділень у нормі? Мій чоловік каже, що в середині циклу смак стає більш насиченим.

— Смак залежить від лактобактерій, що населяють піхву. Лактобактерії — це кисломолочні бактерії, тому й смак вони дають злегка кисломолочний. Але він не повинен бути різким або неприємним, а лише з невеликою кислинкою.

Протягом менструального циклу смак може змінюватися через зміни гормонального фону. До середини циклу, коли ймовірно повинна настати овуляція, підвищується рівень естрогену, що сприяє накопиченню глікогену (поживна речовина для лактобактерій), а лактобактерії починають активно розмножуватися. Це призводить до того, що смак стає більш насиченим.

— Під час статевого акту я можу випадково впісятися. Зі мною щось не так? Чому так відбувається?

— У нормі цього бути не повинно. Коли нормально працюють сфінктери, коли тонус м'язів промежини й тазового дна нормальний, такого не буває. Якщо таке відбувається — це перший тривожний знак.

Коли в жінки при чханні, кашлі, сміху, при статевому акті мимоволі виділяється сеча, яку неможливо контролювати, це говорить про те, що потрібно перевіряти силу м'язів тазового дна й х зміцнювати їх за допомогою тренувань.

На сьогоднішній день є дуже багато вагінальних тренажерів. При їх використанні м'язи зміцнюються, що вирішує проблему випадкового сечовипускання під час статевого акту.

Функціональність може бути втрачена після пологів. Досить одних пологів, щоб відбувся негативний вплив на м'язи тазового дна, після чого вони вже не можуть як годиться утримувати уретру й сечовий міхур.

— Чи допомагають вправи Кегеля?

— Вправи Кегеля потрібно виконувати дуже регулярно й протягом тривалого часу, щоб побачити результати. Для кращої ефективності я б рекомендувала поєднувати вправи Кегеля з вагінальними тренажерами, які вже є на ринку України — це дає найкращий результат.

— А якщо вправи Кегеля з тренажерами виконувати не постфактум, коли вже виникли проблеми, а заздалегідь, протягом усього життя, як це позначиться на житті жінки?

— На прийомі в гінеколога в нормі повинно проводитися бімануальне дослідження, яке дозволяє встановити силу м'язів тазового дна. І якщо жінка випадково впісялася в перший раз — то це лише перший дзвіночок. Стан прогресує й погіршується, може з часом призвести до нетримання сечі навіть в стані спокою. А регулярне проведення вагінальних тренувань — найкраща профілактика ослаблення м'язів тазового дна.

— Як вправи Кегеля позначаються на пологах і статевому житті, особливо якщо їх робити регулярно?

— Прекрасно. У пологах це виступає профілактикою розривів.

Перше: ці м'язи знаходяться в тонусі. Друге: у них поліпшується еластичність і кровопостачання, що підвищує їх розтяжність під час пологів. Третє: підвищується якість інтимного життя, що відзначають як чоловіки, так і самі жінки. Деякі жінки, які раніше ніколи не відчували оргазм, починають його відчувати після проведення регулярних тренувань.

Однак проблему простіше уникнути, ніж потім лікувати. Тому займатися потрібно заздалегідь, зробити це нормою життя. Це так само, як і відвідування гінеколога — потрібно проводити профілактичні огляди, а не бігти до лікаря, коли вже щось заболіло. Набагато простіше проблему запобігти, ніж намагатися її лікувати, коли вона вже запущена.

— А якщо під поняттям «випадково впісятися під час статевого акту», жінка має на увазі сквірт?

— Я думаю, що таке не має відношення до сквітру (сквірт — жіноча еякуляція, що проявляється рясним виділенням рідини з уретри під час оргазму — прим. ред.). Отримати сквірт можуть тільки професіонали в цій області, це потрібно вміти робити. Це відбувається контрольовано й усвідомлено, і це не є випадковим сечовипусканням, до цього ще потрібно зуміти прийти. Випадково при статевому акті сквірт не відбувається, для цього задіюються спеціальні м'язи, що виштовхують незрілу сечу з сечового міхура.

Таким чином, сквірт — не дорівнює впісюванню під час інтимного контакту. Це зовсім інший, контрольований процес.

— Я читала, що феромони змінюються в залежності від часу жіночого циклу. Якщо я буду пити гормональні контрацептиви, у мене буде менше феромонів і я буду менше приваблюти чоловіків?

— Це питання стосується овуляторного циклу. Як закладено в природі: жінка повинна народжувати дітей. І жіночий менструальний цикл існує для того, щоб відбувалася овуляція.

Менструальний цикл ділиться на дві фази. Перша фаза — та, під час якої гормони починають впливати на фолікули в яєчниках, вони зрізають, потім вибирається один домінантний, в ньому починає дозрівати ооцит (жіноча статева клітина, що бере участь у розмноженні; незріла яйцеклітина — прим.ред.). До середини циклу, до овуляції, кількість гормону естрогену зростає. Це ж впливає й на зростання рівня феромонів.

Якщо жінка наближається до середини циклу, тобто, до моменту, коли можливе зачаття, уся її гормональна система починає працювати на те, щоб залучити партнера. Відповідно, у цей період у жінки підвищується статевий потяг і кількість феромонів, дія яких спрямована на залучення «самця».

Якщо зачаття не відбулося, після овуляції настає друга фаза менструального циклу (овуляція при фіксованому та регулярному 28-денному циклі настає на 14-й день після початку циклу й триває 2 дні — прим.ред.). Під час якої незапліднена яйцеклітина виводиться з організму. У цю фазу відбувається поступове згасання всього гормонального фону. Якраз з цим і пов'язаний передменструальний синдром (докладніше про ПМС і як полегшити стан перед місячними читайте в цій статті — прим.ред.), Підвищена дратівливість і агресивність. Пов'язано це зі зменшенням кількості естрогенів, що призводить також і до зниження феромонів.

До середини циклу феромони завжди підвищуються, а до менструації вони знижуються, а після місячних знову поступово наростають.

— Що відбувається з організмом жінки при прийомі гормональної контрацепції (КОК)?

— Овуляція не відбувається. У кожній таблетці гормонального контрацептиву міститься певна доза гормону — синтезованого естрогену.

Деякі жінки, які приймають КОК, відзначають, що у них знижується лібідо. Пов'язано це з відсутністю овуляції і з тим, що організм не отримує сигнал про необхідність розмноження. Жінці не потрібно вступати в статеві стосунки, тому що вона знаходиться в стані «сну». Гормональний фон змінюється, а всі яйцеклітини зберігаються в яєчниках.

— Чому в деяких жінок при прийомі КОК потяг не пропадає? З чим це пов'язано?

— Це психологічне явище. Не всі жінки втрачають лібідо. Прагнення до інтимного зв'язку може бути психологічним, коли жінка відчуває задоволення від інтимної близькості й бажає цієї близькості зі своїм чоловіком.

Лібідо на КОК, звичайно, знижується, але якщо психологічно в жінки в інтимній сфері все в порядку, то повністю бажання у неї не пропаде. Хоча практика показує, що практично всі пацієнтки, які приймають гормональну контрацепцію, на жаль, скаржаться на зниження потягу.

— Що робити жінкам, які відчувають біль при статевому акті?

— Часто на прийом приходять жінки з вагінізмом (вагінізм — сексуальний больовий розлад, що виражається в мимовільному спазмі м'язів піхви при статевому акті, що супроводжується больовими відчуттями — прим.ред.). І якщо з функціональної сторони у такої пацієнтки все в порядку, ми направляємо її до психолога.

Після психотерапії зазвичай знімаються блоки, скутість, і це вирішує проблему — жінка починає отримувати задоволення.

З цим потрібно працювати, так як такий стан дуже негативно позначається на якості життя й відносинах, на благополуччі та нормальній атмосфері в сім'ї. На цю проблему не потрібно закривати очі, тому що саме вона часто стає причиною розлучення. З цим потрібно працювати і звертатися до лікаря.

Також читайте другу частину проекту «Жіноча самоосвіта», в якій ми говоримо з гінекологом Ганною Мунтян про те, що не можна робити під час критичних днів, чому ВПЛ передається навіть при захищеному контакті, як користуватися тампонами, щоб не було токсичного шоку, як вибрати кращий гігієнічний засіб захисту в «ці» дні та як спорт впливає на м'язи тазового дна жінок — який спорт безпечний, а який призводить до сумних наслідків по «жіночій частині». Це 5 найважливіших питань гінекологу, відповіді на які важливо знати кожній жінці.

А ще ви можете дізнатися, як полегшити ПМС. Передменструальний синдром знайомий мало не кожній жінці. І в ці дні здається, що ти буквально божеволієш. Але є реально дієві методи, як позбутися від ПМС — це і дієта, і спосіб життя, і спорт, і спеціальні препарати.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.