0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Навіщо капати амінокапронову кислоту в ніс для профілактики ГРВІ: 8 доказів ефективності

Амінокапронова кислота — копійчаний засіб, який застосовується у вигляді інфузій при крововтратах. Але останнім часом амінакопронку терапевти почали призначати для закапування в ніс. Як ця рідина впливає на клітини епітелію? Шляхом чого зміцнює місцевий імунітет? Та чому призначається для профілактики ГРВІ?

Оновлено
Навіщо капати амінокапронову кислоту в ніс для профілактики ГРВІ: 8 доказів ефективності

Копійчаному засобу для зупинки кровотеч знайшлося нове застосування. З недавнього часу амінокапронку почали активно використовувати для профілактики й лікування ГРВІ. Наскільки ефективно ці ліки та як їх правильно використовувати?

Що таке амінокапронова кислота?

Амінокапронова кислота — це недорогі ліки, які відносяться до популярних гемостатичним препаратів (впливають на згортання крові). Спочатку була розроблена як бюджетний та простий засіб для того, щоб лікувати рани та зупиняти кровотечі під час надання першої долікарської допомоги в екстрених ситуаціях. Мало хто знає про те, що її виробляють шляхом гідролізу (хімічної реакції взаємодії з водою) з капролактаму. Іншими словами з поліамідної смоли (капрону), звідки, власне, і з'явилася назва цих ліків.

Мало хто знає, що препарат активно використовують для профілактики та лікування гострих респіраторних та вірусних інфекцій. Амінокапронову кислоту в ніс капають, щоб уникнути зараження ГРВІ, а також полегшити симптоми хвороби. Недорогий та доступний лікарський засіб має безліч корисних властивостей:

  • надає антиалергічний ефект;
  • блокує вплив вірусів грипу на чутливі клітини (тобто, усуває можливість приєднання вірусу до здорових клітин);
  • уповільнює процес протеолізу (гальмує руйнування корисних білків у організмі під впливом патогенних мікроорганізмів);
  • знижує ризик виникнення вторинних інфекцій;
  • підсилює детоксикаційні властивості печінки (позитивно впливає на очищення печінки від токсинів);
  • покращує гуморальні показники (здатність імунної системи протистояти збудникам ГРВІ);
  • усуває поширення грипу у верхніх дихальних шляхах;
  • зменшує прояв симптомів, пов'язаних з респіраторними захворюваннями: закладеність носа, набряки, гнійні виділення з носоглотки.

Застосування препарату доцільно як в профілактичних цілях (наприклад, в сезон особливої ​​активності ГРВІ), так і для лікування багатьох захворювань, пов'язаних з верхніми дихальними шляхами.

Амінокапронову кислоту в ніс може призначити лікар при таких діагнозах як:

  • ГРВІ та грип;
  • алергічний риніт;
  • гострий інфекційний риніт;
  • фронтит і гайморит;
  • ангіна та бронхіт;
  • патологічне збільшення носоглоткових тканин (аденоїди).

В одному випадку застосування амінокапронової кислоти досить для того, щоб запобігти зараженню або на ранньому етапі призупинити поширення вірусів в організмі. В іншому — вона призначається лише як додатковий компонент спеціальної терапії (наприклад, при бронхіті та ангіні).

Давайте більш детально зупинимося на різних методиках застосування амінокапронової кислоти при найбільш поширених захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

Як правильно закапувати ніс амінокапроновою кислотою?

Препарат амінокапронова кислота для профілактики грипу використовують протягом усього епідемічного періоду. Для цього проводять інтраназальні інстиляції (закапують або промивають ніс розчином), а також роблять інгаляції.

Щоб запобігти зараженню вірусом грипу, слід закапувати амінокапронову кислоту в ніс (розчин 5%) по 3-5 крапель  у кожну ніздрю, 2-3 рази на добу.

Якщо у вашому оточенні є хворі, то бажано зволожувати носові канали ліками частіше, до 5 разів на добу, або закладати в носові пазухи спеціальні турунди. Зробити їх можна з ватного диска. Акуратно складіть його в чотири рази, щоб вийшов ватний тампон у вигляді конуса. Потім не поспішаючи занурте край в розчин, але так, щоб речовина не витекла під тиском. Вставте турунди в носові проходи й почекайте близько 5-10 хвилин. За цей час амінокапронова кислота в носі поступово розподілиться від пазух до всіх верхніх дихальних шляхів. Для ефективності даних профілактичних заходів процедуру рекомендують повторювати кожні 3 години.

При цьому важливо використовувати розчин кімнатної температури. Не слід спеціально нагрівати препарат, досить просто деякий час потримати ємність з ним в своїх руках. Це потрібно для того, щоб випадково не спровокувати спазм судин в організмі.

Амінокапронова кислота в ніс для профілактики грипу використовується багатьма пацієнтами в домашніх умовах, і це легко пояснюється простотою її застосування: 5% розчин препарату є готовим продуктом. Його ж можна брати для інгаляцій. Це надзвичайно зручно, так як у людини не виникає плутанини з дозуванням, складнощів зі створенням потрібного розчину та іншим.

Готовий 5% розчин амінокапронової кислоти виливають в спеціальну ємність небулайзера (приладу для інгаляцій) і проводять невеликі 3-5 хвилинні сеанси терапії (1-2 рази на добу) протягом 5 днів.

Амінокапронова кислота для профілактики грипу та інших ГРВІ застосовується і з тієї причини, що вартість даного препарату відрізняється своєю доступністю. Це недорогі й ефективні ліки, які можна використовувати як дорослим, так і дітям.

Для лікування грипу його можна використовувати в комплексній терапії з інтерферонами та противірусними препаратами. Але безпосередньо змішувати розчин з чимось або додавати в нього інші компоненти не можна.

Амінокапронова кислота дітям: робимо профілактичні інгаляції від грипу

Амінокапронова кислота дітям для профілактики грипу пропонується лікарем у вигляді крапель або інгаляцій 5% розчину цієї речовини. Це готовий продукт для процедур. А якщо є брак такого продукту можна використовувати небули (чисту кислоту в ампулах), але потрібно обов'язково розбавляти вміст ампул з фізіологічним розчином (в пропорції 1: 1).

Амінокапронова кислота дітям для інгаляцій: як розводити вміст ампул з фізіологічним розчином і за якою схемою проводити процедури?

Для профілактики ГРВІ та грипу 0,5-1 мл + 0,5-1 мл фізрозчину 1-2 процедури в день по 3-5 хвилин, протягом 5-14 днів,за 3-4 місяці до початку епідеміологічного сезонуКурс бажано повторити безпосередньо передпочатком сезону ГРВІ
Для лікування 1-2 мл + 1-2 мл фізрозчину 2-3 процедури інгаляції в день по 5-7 хвилин протягом тижня

Зверніть увагу! Існує чиста амінокапронова кислота в ампулах і вже розведена з фізіологічним розчином. За зовнішнім виглядом обидва варіанти схожі, але їх склад різний.

Для розведення амінокапронової кислоти з небулою потрібно використовувати стерильний фізрозчин. Він продається не тільки в пляшках. Натрію хлорид 0,9% розчин також буває в невеликих ампулах, що надзвичайно зручно. Дихати амінокапроновою кислотою можна через небулайзер, а інгаляції роблять класичним компресорним, ультразвуковим або ж МЕШ-інгалятором. Перед процедурою обов'язково промийте ніс дитини фізіологічним розчином.

Для профілактичних заходів в основному призначають 1-2 сеансу в день по 5 хвилин, протягом 7-14 днів. Перший такий курс бажано пройти за 3-4 місяці до передбачуваного сезону загострення ГРВІ, а другий — безпосередньо перед його початком.

Для лікування ГРВІ або грипу пропонується в інших дозах. Зазвичай, коли вірусна інфекція в організмі дитини вже виявлена, призначають 2-3 процедури інгаляції в день по 5-7 хвилин протягом тижня і, звичайно ж, збільшуючи дозу амінокапронової кислоти до 2 мл.

Амінокапронова кислота: інгаляції для профілактики ГРВІ будуть максимально ефективними, якщо дотримуватися деяких правил терапії:

  • інгаляції не можна проводити відразу перед або після прийому їжі;
  • Не робіть інгаляцію, якщо помітили, що температура вашого тіла вище норми;
  • перед тим, як вилити розчин в ємність і викинути пляшку у відро для сміття (тобто до того, як ви приступите до інгаляції), обов'язково прочитайте інструкцію до препарату й при необхідності зв'яжіться з лікарем;
  • ніколи не експериментуйте з дозуванням амінокапронової кислоти або інших ліків, точні дози вам повинен повідомити лікар;
  • не вмикайте небулайзер до тих пір, поки не наповнили його посудину лікарським засобом;
  • під час інгаляції потрібно стежити за тим, щоб маска небулайзера максимально щільно прилягала до вашого лиця;
  • якщо ви збираєтеся робити інгаляцію своїй дитині, постарайтеся заздалегідь її підготувати до цієї процедури та знайти спосіб, щоб відвернути увагу непосиди;
  • щоб скоріше позбутися від набряку носоглотки та нежитю, потрібно вдихати ліки через ніс, а видихати ротом. Взагалі, вдихи під час процедури повинні бути досить глибокими;
  • використовуйте хороші небулайзери й вибирайте завжди тільки якісні лікарські препарати та розчини;
  • після того, як ви закінчите сеанс терапії, обов'язково помийте стаканчик і маску небулайзера, щоб на ньому не скупчувалися хвороботворні мікроорганізми.

Зверніть увагу! Час інгаляційної профілактики і терапії повинен визначати виключно ваш лікар. Якщо концентрація тромбоцитів у крові пацієнта перевищує норму, амінокапронову кислоту в ніс закапувати або робити інгаляції з нею заборонено, оскільки це може викликати ускладнення.

Наявність небулайзера в домашній аптечці або спеціального інгалятора полегшує завдання батькам і прискорює процес одужання дитини. Але що ж робити, якщо малюк ще зовсім маленький або боїться дихати через такі апарати?

У вигляді 5% розчину можна закапувати в ніс амінокапронову кислоту, як звичайні краплі. Протягом всього сезону ГРВІ доцільно щоденне використання цього препарату в профілактичних цілях, навіть найменшим членам родини.

Амінокапронова кислота грудничку призначається лікарем, зазвичай по 1-2 краплі 5% розчину в кожну ніздрю 2 рази на день, протягом тижня. Даних про обмеження застосування препарату дітям немає, тобто його можна давати малюкам будь-якого віку. Однак рідкісні винятки все ж бувають, тому не полінуйтеся уточнити у свого лікаря: яку саме кількість амінокапронової кислоти грудничку давати для профілактики ГРВІ та як часто?

Чи можна капати амінокапронову кислоту в ніс при гаймориті?

Перше, і найголовніше, що потрібно знати: амінокапронова кислота при гаймориті не є панацеєю. Вона може бути дійсно ефективною лише на початковому етапі інфекційних ЛОР-захворювань, тобто для запобігання їх розвитку в більш складні форми з серйозними наслідками.

Гайморит — це гостра форма синуситу, яка виникає, як правило, через ускладнення, викликані грипом або іншими інфекціями (в окремих випадках — системним впливом алергенів, антиалергенів і судинозвужувальних препаратів на слизові оболонки). Проявлятися гайморит може гнійними виділеннями з носа, набряком або наявністю рясного напівпрозорого слизу в носових каналах. Дуже важливо не допустити перетікання цієї хвороби в хронічну форму, коли медикаментозне лікування практично безсиле й пацієнту потрібне хірургічне втручання.

Амінокапронова кислота при гаймориті можна використовувати, але зазвичай лікар призначає її у вигляді інгаляційного розчину як профілактичну міру. Тобто, до того моменту, коли легка форма синуситу «перетекла» в гайморит. При цьому частота й тривалість процедур підбирається кожній людині індивідуально, залежно від наявності хронічних захворювань і, звичайно ж, стану слизових оболонок. Лікування гаймориту амінокапроновою кислотою протипоказано в тому випадку, якщо:

  • у пацієнта серцево-судинна недостатність, аритмія;
  • спостерігається підвищена температура тіла;
  • людина нещодавно перенесла інсульт або інфаркт міокарда;
  • є серйозні проблеми з серцем і легенями;
  • є індивідуальна непереносимість препарату.

Амінокапронова кислота в ніс при збільшених аденоїдах

Турботливі батьки часто задають питання: чи допоможе амінокапронова кислота в ніс при аденоїдах? Справа в тому, що збільшення їх найчастіше відбувається саме в дитячому віці, в період від 3 до 7 років, коли організм вперше стикається з серйозними вірусними інфекціями (в тому числі з грипом). Коли ГРВІ дає ускладнення, аденоїди запалюються і змінюють свої розміри. Отоларинголог проводить огляд і з'ясовує, який ступінь збільшення тканин у пацієнта. І, тільки після цього призначає відповідне лікування.

Стадії розвитку аденоїдів

Стадія збільшення аденоїдів Проявлення
1-ша Тканина розрослася лише у верхній частині сошника (лицьова кістка в області перенісся) і займає ¼ частина носових проходів
2-га Аденоїди помітно збільшені й займають ⅔ носових проходів
3-тя Аденоїди займають весь сошник, повністю закриваючи весь прохід

Амінокапронова кислота в ніс при аденоїдах може бути ефективною на першій стадії збільшення. У такому випадку вона допоможе не тільки очистити носові канали й полегшити дихання, але й також усуне поширення вірусів-збудників у верхніх дихальних шляхах. І це надзвичайно важливо, оскільки, виконуючи нескладну процедуру, можна уникнути хірургічного втручання.

Коли аденоїди помітно закривають носові проходи, використовувати інгаляції або краплі вже безглуздо. Ефективно буде тільки їх хірургічне видалення. Багатьох батьків лякає це, тому вони продовжують промивати ніс дитині або змушують її щодня дихати через небулайзер. Це дуже небезпечно та може призвести до непередбачуваних наслідків для здоров'я малюка. Якщо у вас або вашої дитини є підозра на збільшення аденоїдів, зверніться до ЛОРа, не намагайтеся усунути це самостійно.

Які форми випуску амінокапронки бувають і в чому їх особливість?

Амінокапронова кислота продається в чистому вигляді (ампули) і в розбавленому (ампули, розчини), так само є таблетки, порошки й саше. Форми випуску різні, вартість теж, а склад  практично однаковий. У чому ж відмінність? І як правильно вибрати препарат для своїх потреб?

Відразу відзначимо, що таблетована й порошкоподібна кислота застосовується виключно за прямим призначенням (зупинка кровотеч), тобто не підходить для профілактики і лікування ГРВІ. Давайте разом подивимося, в чому особливість амінокапронки в ампулах і розчинах, і на які нюанси варто звернути особливу увагу.

Амінокапронова кислота в небулах: чи можна капати в ніс?

Амінокапронова кислота в небулах (тобто, в ампулах) має 2 мл діючої речовини. Як правило, це спрощує роботу медперсоналу лікарень і клінік, коли потрібно екстрено надати допомогу пацієнтові. Чиста амінокапронова кислота в ніс не використовується! Купуючи амінокапронку, обов'язково читайте склад. Існують небули з уже готовим розчином.

Навіщо промивати ніс розчином амінокапронової кислоти?

Розчин амінокапронової кислоти — найбільш популярна і найзручніша форма випуску цих ліків. Її можна легко використовувати для домашніх інгаляцій, щоб уникнути ускладнень, пов'язаних з ГРВІ та грипом. Достатньо лише перелити вміст пляшки в ємність небулайзера.

Можна також змочувати ватяні диски готовим розчином і робити турунди для носових пазух (як при кровотечах, так і при лікуванні вірусних захворювань) дорослим і дітям. Промивати ніс розчином амінокапронки рекомендовано регулярно, щоб уникнути зараження ГРВІ в епідеміологічний сезон.

Побічні ефекти амінокапронової кислоти

Слід прекратітьіспользованіе амінокапронової кислоти і відразу ж зверніться до лікаря, якщо у вас є:

  • незрозуміла м'язовий біль або слабкість (особливо якщо у вас також жар, незвичайна втома або сеча темного кольору)
  • раптова слабкість або погане самопочуття, жар, озноб, біль у горлі, виразки в роті, легкі синці, незвичайне кровотеча
  • оніміння, поколювання або відчуття холоду в руках або ногах;
  • уповільнене серцебиття, утруднене дихання, відчуття, що ви можете втратити свідомість;
  • проблеми з нирками — хворобливе або утруднене сечовипускання, набряк ніг або щиколоток, відчуття втоми або задишка;
  • ознаки згущення крові - раптове оніміння або слабкість, поколювання або відчуття холоду в руках або ногах, ускладнене
  • дихання, раптовий кашель, біль у грудях, набряк, тепло, почервоніння в руках або ногах.

Загальні побічні ефекти можуть включати:

  • м'язова слабкість,
  • головний біль;
  • нудота, блювота, біль у животі, діарея
  • у чоловіків зменшення кількості сперми при оргазмі;
  • закладений ніс, сльозяться очі;
  • проблеми із зором, дзвін у вухах;
  • свербіж, висип.

У цьому блозі ви також можете з'ясувати в чому полягає секрет противірусних препаратів: чому більшість з них неефективні і що радить застосовувати ВОЗ для боротьби з вірусами. А в спеціальному огляді дізнатися про ТОП-5 найбільш ефективних антибіотика: чим лікуватися від бронхіту, ангіни, отиту та інших хвороб.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Aminocaproic Acid / WebMD (англ.)

Aminocaproic Acid / Drugs.com (англ.)

Locally applied haemostatic agents in the management of acute epistaxis (nosebleeds) / NCBI (англ.)

Создание назального спрея на основе аминокапроновой кислоты и сополимера N-винилпирролидона и 2-метил-5-винилпиридина для профилактики гриппа и ОРВИ / Институт фармацевтических технологий

Грипп у взрослых: методические рекомендации по диагностике, лечению, специфической и неспецифической профилактике / Рекомендации под редакцией академика А.Г. Чучалина

Поражение ЛОР-органов при специфических заболеваниях / Методическое пособие профессора д.м.н. А.А. Блоцкого

Action of epsilon-aminocaproic acid on the proteolysis system during experimental influenza in mice / PubMed (англ.)

The use of aminocaproic acid for the prevention and treatment of influenza and acute viral respiratory infections / State Institution “Ukrainian I.I. Mechnikov Anti-Plague Research Institute”, Ministry of Health of Ukraine (англ.)

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.