0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Порівняння ефективності вакцин Pfizer, Moderna і Johnson & Johnson проти COVID-19: яку робити краще?

Щоб настав кінець пандемії COVID-19, велика частина світу повинна бути несприйнятливою до коронавірусу. Найбезпечніше досягти суспільного імунітету дозволяє вакцинація. Але на сьогодні існує вже цілий спектр вакцин проти ковіду. Вони різняться і типом, і способом дії, і тяжкістю побічних ефектів, і ефективністю. Тому яку вакцину краще обрати: Pfizer, Moderna чи Johnson & Johnson?

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Порівняння ефективності вакцин Pfizer, Moderna і Johnson & Johnson проти COVID-19: яку робити краще?

Що говорить нам ВООЗ? На сьогодні розробляються більше 230 вакцин від COVID-19. Велика частина з них продовжує проходити клінічні дослідження (на людях), а менша — перевіряється на тваринах. Але вже сьогодні виділено три вакцини, які отримали дозвіл на масове використання — це Pfizer, Moderna і Johnson & Johnson! Порівняйте їх, якщо ви все ще не впевнені, яка вакцина краще від ковіда.

Вакцина Pfizer-BioNTech

Це мРНК тип захисту. Вакцини з мРНК не містять вірусу. Але вони інструктують ваше тіло виробляти білок, виявлений у вірусі, який запускає імунну реакцію, створюючи імунітет до вірусу. Тобто, змушують вчасно реагувати.

Таким чином, якщо ви пізніше заразитесь COVID-19, у вас вже будуть готові антитіла, які почнуть боротьбу проти ковіда.

Після доставки «інструкцій» мРНК негайно руйнується. Він ні в якому разі не проникає вглиб ядра клітин, де зберігається сам код ДНК.

Пфайзер абсолютно дозволений Управлінням по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) для людей у ​​віці від 16 років і старше.

Їм же дозволено на екстрене використання для людей у ​​віці від 12 до 15 років.

Безпека цієї вакцини ретельно контролюється Центрами з контролю і профілактиці захворювань (CDC) і FDA.

Ефективність вакцини Pfizer-BioNTech

91% — настільки ефективна дана вакцина в запобіганні вірусу хвороби 2019 (COVID-19), підходить всім людям з проявами захворювання, починаючи від 16 років і старше.

Більш ніж на 89% ефективна в запобіганні розвитку вірусу COVID-19 з симптомами у людей з такими захворюваннями, як діабет або ожиріння.

Дозування Pfizer-BioNTech

Для Пфайзер потрібно всього дві дози з інтервалом в 21 день (або до шести тижнів, якщо необхідно).

Вакцина Pfizer-BioNTech

Деяка ступінь захисту забезпечується вже після першої дози, але для посилення протекторних властивостей потрібна додаткова порція. Для звичайних людей цього буде достатньо, проте є кілька виключень:

  • CDC рекомендує третю дозу мРНК вакцини COVID-19 (щонайменше, через 28 днів після другого уколу) людям з ослабленою імунною системою, наприклад, тим, хто переніс трансплантацію органів. У людей з ослабленим імунітетом може не розвиватись достатній імунітет від двох щеплень, тому їм потрібен ще один укол.
  • CDC рекомендує бустерну дозу вакцини Pfizer (по крайней мере, через 6 місяців після другої дози) для людей у ​​віці 65 років і старше. Також вона може бути потрібна для пацієнтів в установах довгострокового догляду та людей у ​​віці від 50 до 64 років з такими захворюваннями як, наприклад, рак, діабет і хвороби серця. Бустерна доза також надається особам у віці від 18 до 49 років з супутніми захворюваннями і людям, які мають роботу, що піддає їх підвищеному ризику зараження COVID-19.

Вакцина Moderna

Також мРНК вакцина, дозволена FDA на екстрене використання. Вона безпечна і ретельно контролюється CDC і FDA.

Вакцина Moderna «сильніше», ніж вакцина Pfizer-BioNTech в тому сенсі, що кожна доза містить більше вакцинного матеріалу: 100 мікрограмів в порівнянні з 30 мікрограмами для кожної вакцини Pfizer-BioNTech.

Ефективність Moderna

На 94% успішно запобігають вірус і нівелює його симптоми.

Більш ніж на 90% ефективна в запобіганні розвитку вірусу COVID-19 з симптомами у людей з такими захворюваннями як діабет або ожиріння.

Дозування Moderna

У США необхідно дві дози з інтервалом 28 днів (або до шести тижнів, якщо необхідно).

Вакцина Moderna

CDC рекомендує третю дозу мРНК вакцини від COVID-19 ( через 28 днів після другої дози) також в тих випадках, коли імунна система ослаблена з яких-небудь причин. Додаткова доза потрібна для поліпшення протекції.

Вакцина Johnson & Johnson

Тип цієї вакцини — векторний. Вакцини з вірусним вектором не можуть викликати зараження вірусом COVID-19 або векторним вірусом. Крім того, доставлений генетичний матеріал не стає частиною вашої ДНК.

FDA дозволяє її на екстрене використання і як і раніше рекомендується (як і FDA, так і CDC) після паузи, оскільки переваги переважують ризики.

Ця вакцина визнана безпечною і ретельно контролюється CDC і FDA.

Ефективність Johnson & Johnson

На 66% ефективна в запобіганні зараження вірусом COVID-19 для людей з симптомами.

На 85% ефективна в запобіганні зараження вірусом COVID-19 при тяжкому перебігу хвороби.

Дозування Johnson & Johnson

З Джонсон і Джонсон потрібна всього одна доза. По суті, в цьому її перевага. А саме захисну дію має з'явитися через два тижні після вакцинації.

Вакцина Johnson & Johnson

Поки що недостатньо досліджень, щоб визначити, чи є у людей з ослабленою імунною системою покращена відповідь після отримання додаткової дози даної вакцини.

Правда, і CDC не дав рекомендацій по бустерних доз для людей, які отримали вакцину Johnson & Johnson від COVID-19.

Побічні ефекти від вакцин

Будьте готові до побічних ефектів, але не турбуйтеся, якщо ви їх не відчуваєте.

Безумовно, як і від більшості вакцин, є ризик на те, що з'являться деякі неприємні ефекти. Це:

  • біль в місці ін'єкції;
  • втома, можливо буде боліти голова, м'язи і суглоби;
  • озноб в тілі, може недовго бути лихоманка;
  • нудота і погане самопочуття в цілому;
  • в деяких випадках можливе збільшення лімфатичних вузлів.

Примітка: було відзначено, що у деяких людей виникали проблеми з серцем після вакцинації мРНК COVID-19. Правда, рідко. Вам краще звернутися за медичною допомогою, якщо протягом тижня після вакцинації у вас виник біль у грудях, задишка або відчуття прискореного серцебиття, тремтіння або стукання серця.

Варто попередити, що можливі і нестандартні реакції на вакцину — це:

  • раптово з'явилася задишка;
  • постійний біль в животі;
  • нечіткість зору;
  • біль у грудях;
  • набряк ніг;
  • легкі синці і крихітні червоні плями на шкірі.

Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо у вас є слабкість або поколювання, стало важко ходити, проблеми з мімікою обличчя, двоїння в очах і труднощі з контролем сечового міхура.

Чи слід робити щеплення, якщо ви вже перехворіли COVID-19?

Навіть якщо ви вже перехворіли на ковід, вам краще зробити щеплення. Імунітет, який люди отримують від вакцинації після природної інфекції, незмінно дуже високий. Зробивши щеплення, навіть якщо ви перехворіли COVID-19, ви з більшою ймовірністю будете захищені на більш тривалий термін.

Чи безпечно вакцинування для дітей?

Зазвичай вакцини спочатку тестуються на дорослих, і якщо на них безпечність доведена, потім йде оцінка на дітях.

Чи безпечно вакцинування для дітей?

Стратегічна консультативна група експертів ВООЗ (SAGE) прийшла до висновку, що вакцина Pfizer / BionTech підходить для використання людьми у віці від 12 років і старше. Дітям у віці від 12 до 15 років, які схильні до вищого ризику важкого захворювання COVID-19, ця вакцина може бути запропонована поряд з іншими пріоритетними групами для вакцинації.

Більшість дітей схильні до низького ризику серйозних захворювань, і вакцинація їх в першу чергу пов'язана зі скороченням передачі, що також може бути досягнуто за допомогою заходів громадської охорони здоров'я, в тому числі:

  • фізичне дистанціювання від інших;
  • часте миття рук;
  • чхання і кашель в лікоть;
  • носіння маски (якщо така можливість відповідає віку);
  • уникнення переповнених, погано вентильованих приміщень.

Інші вакцини: AstraZeneca і Novavax

До кінця 2020 року дві інші вакцини-кандидата перебували на третій фазі клінічних випробувань. Це останній крок перед подачею заявки на дозвіл на використання в надзвичайних ситуаціях з боку FDA. Ці вакцини створені компаніями AstraZeneca і Novavax.

Вакцина Новавакс відрізняється від інших типів вакцин. Вона створена на основі інактивованого коронавірусу, тобто в її складі — зовсім крихітна частка спайк-білка («шипа»). Така особливість означає, що Новавакс працює за принципом давно відомих вакцин від правця або гепатиту В, змушуючи імунну систему людини зреагувати на білок у вакцині.

Новавакс ще знаходиться в розробці, повинна пройти тестування і дозволена до застосування поки тільки в США і Європі. 28 січня 2021 року компанія повідомила, що її ефективність склала 89%, а також було доведено, що вона цілком дієва проти нових варіантів SARS-CoV-2.

Інші вакцини: AstraZeneca і Novavax

Що стосується АстраЗенека, вона вже використовується в Україні, оскільки з 17 березня 2021 року вона включена ВООЗ в перелік вакцин для використання в надзвичайних ситуаціях. Це вакцина векторного типу (як, наприклад, проти гарячки Ебола), яка змушує організм навчатися тому, як реагувати на той випадок, якщо доведеться зіткнутися зі справжнім вірусом. Вона розроблена відповідно до міжнародних стандартів безпеки і була протестована на тисячах людей в рамках клінічних випробувань.

АстраЗенека вводиться двома дозами з інтервалом 4-12 тижнів.

Однак слід зазначити, що аналіз даних понад 2,5 мільйонів чоловік в Шотландії, які отримали свою першу порцію АстраЗенека, показав, що в окремих випадках вакцина AstraZeneca була пов'язана з легкими випадками порушення згортання крові. Цей стан означає зменшення кількості тромбоцитів (клітин, які сприяють згортанню крові), що може привести до появи синців, кровоточивості ясен і внутрішньої кровотечі.

Це торкнулося приблизно 1 людини з 100 000, яким була зроблена вакцина AstraZeneca,але не призвело до смертельного результату. Такий побічний ефект вакцини стосується в основному людей похилого віку із вже існуючими захворюваннями, включаючи хвороби серця і кровообігу і діабет.

Майте на увазі, що COVID-19 також може призвести до проблем, пов'язаних з кровоносною системою. І ризик такого стану (і набагато більш серйозних ускладнень для здоров'я) від COVID-19 набагато вище, ніж від вакцини. Тому ви не повинні дозволяти цьому рідкісного побічному ефекту відволікати вас від вакцинації.

Актуальним є питання не тільки про вакцинацію проти ковіда, але і про його профілактику. Тому FDA після ряду досліджень схвалила один єдиний противірусний препарат, який зараз використовується для лікування захворювання легкого та помірного ступеня тяжкості. Дізнайтеся, який засіб знижує ризик зараження після контакту з хворими на коронавірус.

Осінньо-зимовий період знижує захисні сили організму, а кашель, нежить і хворе горло — знайомі всім явища в ці сезони. Пора готуватися! Дізнайтеся більше про профілактику ГРВІ: як зміцнити імунітет і чи можуть якісь добавки додатково захистити від вірусів?

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність сімейним лікарем Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Гаспарян Люсине Оганесівною.

 

Джерела

Comparing the differences between COVID-19 vaccines /  Mayo Clinic

How do the Pfizer, Moderna and Johnson & Johnson COVID-19 vaccines compare in terms of efficacy, safety and side effects? How, when and where do I get the COVID-19 vaccine? / ConsumerLab

Coronavirus disease (COVID-19): Vaccines / World Health Organization

First-dose ChAdOx1 and BNT162b2 COVID-19 vaccines and thrombocytopenic, thromboembolic and hemorrhagic events in Scotland / NatureMedicine

Novavax COVID-19 Vaccine Demonstrates 89.3% Efficacy in UK Phase 3 Trial / Novavax

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.