0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Сезонна алергія навесні: як правильно її лікувати та які вибрати антигістамінні

Весна для алергіка як страшний сон. Сезонна алергія позбавляє багатьох людей можливості повноцінно насолоджуватися природою. Ми подбали про наших читачів і розповіли про поліноз і якими препаратами його лікувати. І, звичайно ж, не забули про календар цвітіння в Україні, щоб ви були у всеозброєнні в боротьбі з алергією.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Сезонна алергія навесні: як правильно її лікувати та які вибрати антигістамінні

Сезонна алергія (поліноз) — проблема багатьох людей. Згідно зі статистикою кожен 4-й житель України має те чи інше алергічне захворювання. Однак як лікувати алергію навесні, а саме які засоби приймати для полегшення її симптомів, знає далеко не кожен.

Тому в даній статті apteka24.ua розповість про особливості весняного полінозу та найкращі антигістамінні препарати для його лікування.

Що таке поліноз: його симптоми й особливості

Поліноз — це захворювання сезонного характеру, що виникає внаслідок алергічних реакцій на пилок рослин, а саме на певний білок, який в ньому міститься. В алергіків перші симптоми нездужання з'являються на початку періоду цвітіння деяких культур і пропадають після його закінчення.

Рослини запилюються в різні пори року: одні — навесні, інші — влітку й восени. Якщо людина вже знає, на що саме в неї алергія, то вона повинна завчасно підготуватися до початку цвітіння рослин, що викликають це захворювання. Підготовка полягає в загальноприйнятому переліку запобіжних заходів та прийомі певних протиалергічних препаратів, які пригнічують симптоми полінозу.

Коли пилок рослини через дихальну систему потрапляє в організм алергіка, то імунна система сприймає його як патоген і починає протидіяти. Відбувається вироблення гістаміну, особливої ​​речовини, яка є медіатором алергічних реакцій та призводить до виникнення симптомів полінозу.

Які ж ознаки алергії характерні саме для весняного періоду?

Симптоми сезонної алергії навесні

Ранньою весною пилок дерев, чагарників і деяких видів трав за допомогою вітру розноситься на величезні території й може навіть проникати в житло людей через відкриті вікна або приноситься в будинок на одежі. При контакті з алергеном у людини, що страждає на поліноз, з'являються неприємні відчуття, які доставляють їй великий дискомфорт і заважають жити в звичайному ритмі.

Основні симптоми весняної алергії (полінозу):

  • нежить (риніт), що супроводжується слизовими виділеннями з носової порожнини та закладеність носа;
  • запалення слизової оболонки ока (кон'юнктивіт) внаслідок попадання на неї білка алергену;
  • сльозотеча (мимовільне виділення сльозової рідини);
  • першіння в горлі та сухий кашель;
  • періодично повторюване чхання;
  • шкірні висипання та почервоніння (кропив'янка);
  • свербіння у носі, у горлі та свербіж у очах.

Зазвичай людина-алергік знає, на які саме речовини в неї виникають перераховані вище реакції. Однак якщо алергічна реакція проявилася вперше, то необхідно звернутися до лікаря-алерголога. Він призначить алергічні проби, під час яких людині буде вводитися кілька алергенів. У результаті дослідження буде виявлено, на яку саме речовину в пацієнта алергія.

Якщо до певного алергену буде підвищена чутливість (сенсибілізація), то потрібно буде провести профілактичне лікування та визначити період цвітіння рослини, що провокує поліноз. Щороку складається спеціальний календар цвітіння для алергіків, де вказано перелік рослин-алергенів і дати їх цвітіння.

Поліноз

Календар цвітіння в Україні на 2021 рік

Щоб бути впевненим у точній даті цвітіння рослин навесні 2021 року, можна зберегти собі цю таблицю-пам'ятку для алергіків і періодично в неї заглядати.

Календар цвітіння рослин-алергенів в Україні 
Період цвітіння Рослини-алергени
Кінець марта Пролісок, вільха
Початок і середина квітня Верба, ліщина 
Кінець квітня Береза, верба, тополя, ясен, клен, осика, в'яз
Початок і серидина травня Бузок, дуб, хвойні, яблуня
Кінець травня  Кульбаба, лисохвіст, тонконіг
Червень Костриця, липа, подорожник
Червень-серпень Липа, гречані, щавель, кропива
Кінець липня Амброзія, циклахена
Вересень Лобода

Важливо зауважити, що в людини може бути підвищена чутливість до пилку відразу декількох рослин. Крім того, може виникати також перехресна алергія. Це реакція на кілька алергенів, що відносяться до різних груп. Наприклад, у людини алергія на амброзію й цитрусові. Якщо в період цвітіння даної рослини не вживати заходів з профілактики полінозу та з'їсти апельсин, то симптоми алергічної реакції будуть протікати вкрай складно. У таких ситуаціях потрібно негайно звертатися до лікаря за медикаментозною допомогою.

Як лікувати алергію: найдієвіші препарати від полінозу

Щоб запобігти загостренню весняної алергії та важкому перебігу її основних симптомів, потрібно вдатися до профілактичних заходів. Одним з таких заходів є застосування певних препаратів до початку періоду цвітіння рослини-алергену й під час нього.

Підбирати лікарські засоби в кожному індивідуальному випадку повинен лікар-алерголог. Він може призначити:

  1. Антигістамінні препарати. Вони бувають двох поколінь, проте деякі препарати з 2-го покоління більш інноваційні, тому їх називають третім. Принцип дії антигістамінних медикаментів полягає в зменшенні кількості гістаміну в організмі. Гістамін — це спеціальна речовина, яка виробляється у відповідь на алерген і провокує алергічні симптоми. 
  2. Кортикостероїдні засоби. Вони дуже сильнодіючі й мають великий перелік побічних ефектів. До складу кортикостероїдів входять синтетичні гормони. Ці медикаменти знімають запальні процеси при алергії, а також їх використовують для лікування запалення при артриті, виразковому коліті, бронхіальній астмі та деяких інших захворюваннях. Кортикостероїди не можна застосовувати тривалий час, так як це може негативно позначитися на здоров'ї. 
  3. Гомеопатичні медикаменти. До складу таких засобів входить кілька компонентів, серед яких алергени в мікродозах. Медичні експерти неоднозначно ставляться до гомеопатії й у більшості випадків рекомендують приймати такі медикаменти тільки в комплексі з іншими препаратами для лікування алергії.

Крім того, також можна застосовувати сольові розчини для промивання носа. Вони вимивають пилок рослини-алергену з носових ходів, не даючи їй рухатися далі й викликати алергічні реакції.

Алергія

Форми та шляхи введення лікарських засобів від алергії

Для боротьби з полінозом використовуються медикаменти з різними способами введення. Лікар підбирає конкретний препарат для лікування пацієнта, враховуючи його особливості й перебіг хвороби.

Для лікування полінозу можна застосовувати медикаменти в наступних лікарських формах:

  • системні таблетки від алергії (оральний шлях введення, через ротову порожнину);
  • інтраназальні протиалергічні спреї (назальне введення, у ніс)
  • гелі та креми від кропив'янки (місцеве, зовнішнє нанесення на поверхню шкіри);
  • кортикостероїди для інгаляції, у більшості випадків застосовуються при астмі (інгаляційний шлях введення з використанням небулайзера);
  • очні краплі (закапування очей, відноситься до зовнішнього, місцевого введення).

Цей список не є завершеним і його можна продовжити. Наприклад, за призначенням лікаря та під його наглядом застосовують сильнодіючі препарати для внутрішньом'язового введення при гострих алергічних реакціях.

Під час вибору медикаментів для лікування алергії слід звернути особливу увагу на антигістамінні засоби, так як кортикостероїдні препарати лікарі призначають при гострих алергічних реакціях і вони мають великий перелік побічних ефектів, а дієвість гомеопатії до кінця не доведена.

Кращі антигістамінні препарати

Вибрати ефективний антигістамінний засіб досить важко, тому що на фармацевтичному ринку України існують сотні препаратів з цієї групи в різних лікарських формах. Однак можна прислухатися до думки експертів у медичній та фармацевтичній галузі.

Вони рекомендують зупинити свій вибір на популярних антигістамінних препаратах:

  • системних таблетках Едем;
  • препаратах Едермік у формі крапель та гелю для місцевого застосування;
  • спреях у ніс Едем Ріно.

Більше дізнатися про алергію і подивитися актуальний календар цвітіння на 2021 рік можна на корисному для алергіків ресурсі alergia.com.ua.

Застосовувати ці засоби потрібно в тих дозах і ту кількість разів на добу, яку призначив лікар. Не нехтуйте правилами прийому, якщо хочете отримати ефективний результат.

Якщо ви пропустили одну дозу, не потрібно подвоювати наступну, так як це дуже токсично для печінки й нирок, а також може призвести до негативних наслідків для здоров'я.

Якщо у вас почали з'являтися алергічні реакції навесні, то причиною цього може бути цвітіння деяких рослин, проте не потрібно займатися самолікуванням, а слід відразу ж звернутися до алерголога за консультацією.

Не забувайте, що профілактичні заходи з лікування полінозу потрібно проводити заздалегідь, а саме — за 2-3 тижні до цвітіння рослини-алергену починати приймати таблетки від сезонної алергії.

Бережіть себе та нехай алергія в цьому сезоні не створить вам зайвого клопоту!

Як підібрати ефективні антигістамінні препарати для дорослих, дітей і вагітних жінок? Дізнайтеся відповідь на це питання зі статті про різновиди антигістамінних засобів і правила їх вибору для людей різного віку.

А ви знаєте, що причиною алергії може стати психосоматика? Пережиті негативні емоції можуть дати старт цій хворобі. Читайте про психологічний метод боротьби з алергією і топ-4 поради, як полегшити алергію.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

“Запитай у лікаря про алергію”: на найпоширеніші запитання відповів фахівець Юрій Бісюк / МОЗ

Allergy symptoms / MedlinePlus

Алергічний риніт / МОЗ

Аллергия — проблема не только аллергологов / Запорожский медицинский журнал

Antihistamines / NHS

Allergy Medications / WebMD

Antihistamines vs. Corticosteroids / MedicineNet

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.