0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Реанімація дитини: перша допомога до приїзду швидкої, як робити малюкові непрямий масаж серця та штучне дихання

Перші хвилини після травми – найважливіші. Якщо відразу надати грамотну першу допомогу, то постраждалий з більшою ймовірністю житиме і житиме без наслідків. Але як допомогти дитині? Як провести реанімацію дитини, як зробити штучне дихання та непрямий масаж серця? Стосовно малюків є свої критичні особливості, особливо щодо дітей віком до 1 року.

Оновлено
Реанімація дитини: перша допомога до приїзду швидкої, як робити малюкові непрямий масаж серця та штучне дихання

На жаль, сьогодні маленькі українці стають жертвами військових боїв, які відбуваються на території України. І в цих реаліях ми, дорослі, повинні знати, як допомогти дитині в екстреній ситуації до приїзду швидкої, адже саме перші хвилини після травми вирішальні — якщо надати правильну допомогу, дитина зможе далі вести нормальний спосіб життя після одужання.

У цій статті наші медичні експерти розповідають, як провести реанімацію дитини, зробити штучне дихання та непрямий масаж серця до приїзду швидкої допомоги, адже щодо маленьких пацієнтів є свої особливості.

Що потрібно знати про реанімацію дитини?

Екстрена серцево-легенева реанімація потрібна при різних раптових ситуаціях, зокрема при нещасних випадках.

Зупинка кровообігу призводить до порушення постачання киснем усіх систем органів. Головний мозок найбільш чутливий до гіпоксії (нестачі кисню), у його тканинах насамперед при зупинці кровообігу виникають незворотні зміни. Максимально цей період може тривати 3-6 хвилин. З цієї причини допомога має бути надана своєчасно, правильно і швидко.

Оцінюючи стан дитини насамперед необхідно перевірити такі параметри як:

  • свідомість;
  • дихання;
  • кровообіг.

Перевірте ознаки свідомості у дитини: чи відповідає на запитання, звернене до неї, чи реагує на дотик? Подивіться, чи немає дитини травм, кровотеч. Якщо реакція дитини відсутня, необхідно визначити чи дихає дитина. Піднесіть вухо до рота та носа малюка. Чи є подих на вашій щоці? Чи рухається грудна клітка дитини?

Якщо маля непритомне, але дихає, щоб забезпечити прохідність дихальних шляхів, надайте йому стійке бічне становище.

Покладіть руку дитини, що розташована з вашого боку, під прямим кутом до її тіла. Дальню руку дитини прикладіть тильною стороною долоні до її протилежної щоки, притримуючи її рукою. Після цього зігніть далеку від себе ногу дитини в коліні, поставте її з опорою на стопу, натисніть на коліно цієї ноги на себе та поверніть дитину. Після повороту дитини набік злегка запрокиньте голову для відкриття дихальних шляхів і підтягніть ногу, що лежить зверху ближче до живота.

Серцево-легенева реанімація дитини: що потрібно робити?

Якщо дитина не відповідає і не дихає, необхідно терміново дзвонити у швидку допомогу та проводити серцево-легеневу реанімацію. Необхідно:

  • забезпечити прохідність дихальних шляхів;
  • визначити пульс на сонній артерії;
  • якщо пульс не визначається, терміново проводити непрямий масаж серця.

Серцево-легенева реанімація дитини: що потрібно робити?

Як робити штучне дихання дитині?

Для забезпечення прохідності дихальних шляхів дитину вкладають на тверду поверхню на спину, потім проводять огляд дихальних шляхів. Ротову порожнину звільняють від крові, блювотних мас пальцем з марлевим тампоном, серветкою або хусткою.

Наступним етапом є забезпечення прохідності гортані. Покладіть одну руку на лоб, відкиньте голову назад і підніміть підборіддя. Заберіть руку з чола та затисніть м'яку частину носа. Перед початком проведення непрямого масажу серця необхідно зробити п'ять вдихів. Ці короткі вдихи не повинні бути довшими за 1 секунду кожен.

Нахиливши голову, зробіть вдих і обхопіть рота дитини. Повільно і рівномірно подуйте протягом однієї секунди, поки грудна клітка не підніметься.

Основним критерієм ефективності та контролю штучної вентиляції легень є екскурсія грудної клітки, передня стінка якої під час вдиху повинна підійматися, а під час видиху опускатися. Переконайтеся, що груди підіймаються.

Спостерігайте, як груди опускаються, коли виходить повітря.

Як робити непрямий масаж серця дитині?

Крім забезпечення адекватного надходження кисню до альвеол, необхідно забезпечити штучний кровообіг. З цією метою застосовують непрямий масаж серця.

Необхідно стати збоку від дитини, основу однієї долоні розміщують на середині грудини, другу зверху вздовж грудини. Потім прямими руками, не згинаючи їх у ліктьовому суглобі, необхідно виконувати натискання грудної клітки на глибину 4 см або ⅓ грудини з частотою 100-120 за хвилину. Для запобігання перелому ребер, зусилля необхідно зосереджувати лише на основі долоні, пальцями не слід давити на ребра. Тиск руками на грудину виконується вагою тулуба учасника першої допомоги. Далі зробіть 30 стиснень грудної клітки, потім 2 вдихи. Продовжуйте компресії та вдихи у співвідношенні 2 вдихи на кожні 30 компресій.

У дітей до 1 року методика проведення інша, вона полягає в натисканні одним або декількома вказівними пальцями на грудину з частотою понад 100 ударів за хвилину. Якщо рятувальників двоє, необхідно кистями рук обхопити нижню частину грудини і кінчиками двох великих пальців зробити компресію.

Критерієм ефективності непрямого масажу серця є:
поява пульсу на центральних, периферичних артеріях;
звуження зіниць із появою реакцію світло.

Слід пам'ятати, що під час непрямого масажу серця не можна робити тривалі (більше 5-10 сек) паузи.

У разі появи самостійного дихання до приїзду медичних працівників – укласти дитину у стійке бічне становище, контролюйте її дихання.

Також дізнайтеся, що має бути в аптечці першої допомоги: список ліків та медичних виробів для екстрених випадків.

А ще важливо знати про те, що робити до приїзду швидкої: як надати першу допомогу при опіках, травмах, контузії та при непритомності.

Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

How to give CPR (mouth to mouth) to a baby or child / HSE

How to resuscitate a child / NHS

CPR for Children / WebMD

Child & Baby CPR / Red cross

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.