0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Підвищена температура: чому виникає без причини й коли час бити на сполох

Підвищена температура не завжди виникає по причині запалення, грипу чи застуди. Іноді лихоманка з'являється, на перший погляд, без причини на тлі цілком прекрасного самопочуття. Чому так трапляється? Як перевірити, що температура не вірусного чи бактеріального генезу, а саме «безпричинна»? Та що таке термоневроз?

Оновлено
Підвищена температура: чому виникає без причини й коли час бити на сполох

Підвищена температура тіла —  це неприємний симптом, з яким на певних етапах життя стикався абсолютно кожен. За своєю природою, він може супроводжувати безліччю різних захворювань. Сьогодні ми з вами детально розглянемо причини виникнення, симптоми, способи профілактики й методи лікування такого явища, як лихоманка.

Що таке лихоманка?

Лихоманка — це своєрідна реакція організму на вплив патогенних подразників, яка проявляється у вигляді тимчасового підвищення температури тіла.

У більшості випадків разом з описуваних симптомом пацієнта також турбує сильний озноб (тремтіння тіла, мурашки).

Чому ж вона виникає? За словами фахівців, лихоманкою людський організм відповідає на наявність інфекції. Але, на противагу, серед причин появи лихоманки також можна виділити й неінфекційні фактори. Але про це пізніше.

Показник нормальної температури тіла в ідеалі повинен відповідати 36,6-36,7 градусів. Якщо ж ваш термометр показує позначку, далеку від норми, це говорить про явну наявність певних патологічних процесів у організмі.

Якими симптомами супроводжується підвищення температури?

У разі лихоманки, викликаної патологічними змінами, вона може супроводжуватися такими симптомами, як:

  • проблеми з дефекацією, нудота, блювота;
  • біль у тілі;
  • пульсуючий головний біль;
  • сильне потовиділення;
  • пришвидшене серцебиття;
  • дискомфорт у очах;
  • можлива тривала відсутність апетиту;
  • біль, шум у вухах;
  • кашель,
  • хворобливі відчуття й першіння в горлі;
  • запаморочення;
  • сильний озноб;
  • при дуже високій температурі — видіння.

Які існують види лихоманки?

У медичній практиці виділяють кілька видів лихоманки в залежності від її тривалості:

  • гостра лихоманка. Триває менше тижня. Супроводжує захворювання групи ГРВІ;
  • напівгостра лихоманка. Триває до двох тижнів. Можлива, наприклад, в разі черевного тифу;
  • хронічна лихоманка. Триває більше двох тижнів. Виникає при таких діагнозах, як туберкульоз і ВІЛ.

Лихоманка при ГРВІ, ГРЗ та гриппі

Також існують типи лихоманки при ГРВІ, ГРЗ та грипі в залежності від ступеня її важкості:

  • низький рівень лихоманки супроводжується температурою 38,1-39 градусів;
  • помірний рівень лихоманки (температура 39,1- 40 градусів);
  • високий рівень лихоманки характеризується показниками 40,1- 41 градус;
  • гіперпірексія — найнебезпечніший ступінь лихоманки, виникає при температурі 41,1 градусі й вище.

Підвищена температура тіла при вірусних захворюваннях переноситься пацієнтом, у більшості випадків, важко, але завдяки їй в організмі відбувається значне прискорення обміну речовин і активація захисних здібностей імунітету.

Причини підвищеної температури тіла

Як ми вже говорили, підвищена температура — це симптом, який рідко з'являється без супутнього захворювання. Давайте розглянемо основні причини виникнення лихоманки.

Найчастіше підвищення температури тіла можуть викликати застудні інфекції та гастроентерит (захворювання шлунково-кишкового тракту, що характеризується частою блювотою та проблемами з дефекацією). Але також має місце й ряд інших причин, що активізує лихоманку:

  1. Нещодавнє введення вакцини.
  2. Наявність онкологічного захворювання.
  3. Гіпервіскозність (згущення) крові.
  4. Аутоімунні патології.
  5. Різні гормональні розлади.
  6. Захворювання печінки, сечового міхура або нирок.
  7. Побічні ефекти, викликані застосуванням деяких лікарських засобів.
  8. Захворювання вуха, горла, носа, шкірного покриву (вовчак).
  9. Наявність таких травм, як тепловий удар, сильний опік.
  10. Оперативне втручання.
  11. Інфаркт міокарда, синдром підвищеного тиску, крововилив.
  12. Емболія і подагра.

Причини «безпричинної» лихоманки

Існує також ряд станів, при яких підвищується температура тіла без явних патологічних процесів у організмі. Йдеться про термоневроз, вагітність та особливості жіночого циклу.

Коротко про кожний.

Термоневроз. Більшість фахівців відносять це захворювання до різновиду вегетосудинної дистонії. Це пояснюється тим, що обидва захворювання характеризуються втомою, аритмією, головними болями, залежністю загального стану від погодних умов, непритомністю, а також болем у м'язах і суглобах.

У дорослих людей термоневроз може бути викликаний стресами або травмою голови. У дітей термоневроз може виникнути в період статевого дозрівання через зміни гормонального фону, перевтоми або нервові розлади.

Як правило, температура при термоневрозі протягом дня коливається в межах 37-37,5 градусів. Однак після сну вона в деяких випадках може й перевищувати дані показники.

Вагітність і особливості жіночого циклу. Збільшення температури до 37-37,4 градуса свідчить про те, що відбувається овуляція. Якщо зачаття не відбулося, то через 12-15 днів після овуляції показники знижуються до 36,6-36,7 градуса.

Також у першому триместрі вагітності загальна температура в жінок можуть підніматися вище позначки норми. Це пов'язано з підвищеним виробленням прогестерону — гормону, що виявляє вплив на менструальний цикл і протягом вагітності.

Базальна температура при вагітності залишається такою ж, як і при овуляції — 37-37,4 градуса, хоча у деяких жінок може досягати і 38 градусів. Загальна температура тіла в рідкісних випадках може виявитися підвищеною до субфебрильних значень, проте така температура фізіологічно не відчувається й не позначається на самопочутті.

До якого лікаря звернутися при лихоманці?

Якщо ви виявили в себе підвищену температуру тіла, ні в якому разі не можна пускати ситуацію на самотік і займатися самолікуванням, тому що це може призвести до безлічі згубних наслідків для вашого здоров'я. Важливо своєчасно звернутися за кваліфікованою допомогою терапевта або, в разі лихоманки у дитини, — педіатра.

При максимально високих показниках температури потрібно без зволікань викликати невідкладну медичну допомогу!

Якщо підвищення температури було спровоковано не звичайною інфекцією, то після первинної консультації вас направлять до вузькопрофільного фахівця.

В обов'язковому порядку вам варто відвідати лікаря, якщо лихоманка супроводжується такими симптомами, як:

  • відчуття сильної напруги в області шиї;
  • нападоподібний головний біль;
  • набряк суглобів;
  • болісні відчуття при сечовипусканні;
  • сильний дискомфорт у грудній клітці;
  • судомний кашель;
  • дискомфорт у животі;
  • висока температура, яка не знижується протягом 3-4 днів.

Профілактика й лікування лихоманки

З медичної точки зору, якщо висока температура тіла не супроводжується відчутним дискомфортом — збивати її не варто. Таким чином ваш організм бореться з інфекцією.

Але в цілях поліпшення самопочуття можна слідувати перевіреним порадам:

  1. Організуйте собі повний спокій в рамках постільного режиму. Життя в звичайному для вас ритмі може спровокувати загальне погіршення стану.
  2. Прийміть теплу ванну. Ця легка маніпуляція допоможе знизити температурну позначку.
  3. Під час лихоманки візьміть собі за правило випивати велику кількість води, так як при підвищеній температурі тіла організм активно втрачає рідину, у результаті чого відбувається зневоднення. Також краще утриматися від алкоголю та кави.
  4. Регулярно провітрюйте кімнату, в якій перебуваєте.
  5. Покладіть на лоб вологий холодний компрес.
  6. Якщо лихоманить ваша дитина — обмежте її вживання солодких напоїв.
  7. Дотримуйтесь правил регулярної особистої гігієни.

Але всі ці поради недієві в разі тяжкої і затяжної лихоманки, яка лікується виключно під наглядом фахівця за допомогою прийому жарознижуючих засобів.

Навіщо потрібна аспіринова проба при температурі?

Якщо у вас протягом тривалого часу тримається субфебрильна температура (до 38 градусів), а причини її до кінця не з'ясовані, лікар може рекомендувати вам зробити так звану аспіринову пробу. З її допомогою можна зрозуміти, який характер має ваша проблема: інфекційний або неінфекційний.

Як виглядає процес аспіринової проби? Усе просто. Пацієнт випиває одну таблетку ацетилсаліцилової кислоти й після спостерігає за подальшим розвитком подій. Якщо температура тіла не знизилася — тоді має місце термоневроз або інші патологічні захворювання. Якщо ж температура впала, це може свідчити про наявність інфекційного захворювання або запального процесу в організмі.

На сьогоднішній день для проведення такої проби найчастіше застосовують парацетамол. Даний вид тесту рекомендований пацієнтам з індивідуальною непереносимістю ацетилсаліцилової кислоти, а також дітям.

Яке жарознижувальне прийняти?

Прийом жарознижуючих препаратів призначають пацієнтам при різних інфекціях з температурою 38,5 градусів і вище. Також подібні медикаменти показані дітям, вагітним жінкам і особам, які важко переносять лихоманку.

Важливо! Медики наголошують на тому, що температуру нижче 38 градусів збивати не рекомендується!

Жарознижуючі медикаменти — це лікарські засоби, принцип роботи яких полягає у блокуванні синтезу речовин, що провокують лихоманку. Всі вони мають жарознижуючу, знеболюючу й протизапальну дію.

Парацетамол

Парацетамол прийнято вважати одним з найбільш відомих і демократичних за ціною жарознижуючих препаратів. Саме парацетамол лежить у основі складу більшості препаратів від вірусних захворювань: Антигрипін, Терафлю, Колдрекс, Тайленол, Колдакт і подібні.

Цей препарат, на думку медиків, вважається найкращим і найбільш безпечним лікарським засобом для зниження температури в дітей, так як не викликає симптом Рейє (набряк печінки й мозку). Також лікарський засіб практично не має таких побічних ефектів, як подразнення слизової шлунково-кишкового тракту й розвиток бронхоспазму.

Для дітей молодше 12 років медики радять зупинити свій вибір не на таблетках, а на на сиропах або ректальних свічках.

Вам не варто приймати парацетамол, якщо:

  • помічаєте за собою підвищену чутливість до компонентів препарату;
  • ви страждаєте печінковою або нирковою недостатністю;
  • ви регулярно п'єте алкоголь;
  • у вас дефіцит ферменту глюкозо-6-фосфатдегідрогенази.

Аспірин

Другий жарознижуючий препарат, про який ми поговоримо, — це аспірин.

Він зарекомендував себе як протизапальний, жарознижувальний та знеболюючий препарат нестероидной групи. Аспірин має властивість знижувати згортання крові й таким чином значно зменшувати ризик появи тромбів. Лікарський засіб можна знайти в складі таких медикаментів, як Аспірин-С, Упсарин Упса та інших.

Препарат небажано приймати дітям до 15 років при наявності симптомів ГРЗ, щоб уникнути розвитку синдрому Рея. Найпоширеніші побічні ефекти аспірину — це порушення в області шлунково-кишкового тракту: порушення дефекації, нудота, блювота.

Категорично заборонено лікування аспірином у наступних випадках:

  • при підвищеній чутливості до препарату й повній його непереносимості;
  • вагітним жінкам та при годуванні грудьми;
  • при такому діагнозі, як бронхіальна астма;
  • при наявності виразкових змін в шлунково-кишковому тракті;
  • при підвищеній схильності до кровоточивості (захворювання системи гемостазу).

Ібупрофен

Закриємо трійку найбільш популярних протизапальних лікарських засобів ібупрофеном, який входить до складу таких препаратів з аптечної полиці, як Фаспік, Нурофен, Ібуклін і т.д.

Побічні ефекти від прийому ібупрофену ідентичні проявом від лікування аспірином: розлад шлунку, блювота, нудота, часта печія.

Препарат заборонений до застосування в таких ситуаціях:

  • при патологічних процесах в шлунково-кишковому тракті;
  • при бронхіальній астмі, риніті й кропивниці, які проявилися в організмі після курсу лікування аспірином;
  • при проблемах зі згортанням крові;
  • при різних зорових патологій;
  • у разі тяжкої серцевої, ниркової та печінкової недостатності.

Важливо! Ібупрофен категорично заборонений для прийому у вигляді суспензій дітям до 3 місяців; для прийому у вигляді шипучих таблеток дітям до 6 років; для прийому у вигляді таблеток, капсул і гранул дітям до 12 років.

Більшу частину вищеописаних медикаментів можна придбати в аптечних мережах без рецепта. Але займатися самолікуванням за допомогою цих препаратів протягом тривалого часу без дозволу медика суворо заборонено!

Чи знаєте ви, чим відрізняється медична система України та Великобританії? Пропонуємо вашій увазі авторську статтю про особливості медичного обслуговування у двох країнах, яка розповість про всі скелети в шафі англійської системи.

Активна світова боротьба з COVID-19 надихнула розробників на створення корисного й унікального у своєму роді гаджета — годинника, який за 6 секунд покаже рівень кисню у вашому організмі! Заінтриговані? Тоді швидше читайте про трендову тему в новій статті блогу!

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Гарячка: коли варто пити жарознижувальні при ГРВІ? / МОЗ

Гарячка невідомого походження (ГНП) / Empendium

Лихорадка. Многообразие причин и сложность решения / Український медичний часопис 

Fever / MedlinePlus

Fever: What you need to know / MedicalNewsToday

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.