0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Користь і шкода гінкго білоба: чи дійсно ця добавка стимулює мозок?

Чи можуть добавки з гінкго білоба дійсно поліпшити когнітивні здібності? Дізнайтеся, як ця рослина впливає на здоров'я людини і в чому її особливості. З якими препаратами гінкго краще не поєднувати, а також чи можна давати добавку гінкго білоба дітям?

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Користь і шкода гінкго білоба: чи дійсно ця добавка стимулює мозок?

У сьогоднішньому високо конкурентному суспільстві великою популярністю користуються ті активні добавки, які обіцяють поліпшення пам'яті, уваги, розкриття творчих здібностей, інтелекту і мотивації. І гінкго білоба — одна з них.

Гінкго білоба — це дерево, що росте в Китаї, тисячоліттями вирощується для найрізноманітніших цілей. Ще його називають «живим викопним», оскільки гінкго — єдина виживша найдавніша рослина.

У той час як самі листя і насіння часто використовуються в традиційній китайській медицині, сучасні наукові дослідження зосереджені саме на екстракті. Які ж властивості гінкго білоба?

Добавка гінкго білоба: користь для здоров'я

Хоч гінкго використовувалося століттями, дотепер не зовсім зрозуміло, як воно працює. Багато з доступних досліджень суперечливі або непереконливі, і це важливо мати на увазі.

Свою популярність екстракт отримав за сильні протизапальні, антиоксидантні властивості і здатність покращувати кровообіг.

Разом ці характеристики можуть вплинути на безліч систем організму і захворювань.

Гінкго білоба для кровообігу і здоров'я серця

Ось які пояснення у традиційної китайської медицини на цей рахунок: насіння гінкго відкривають «канали» енергії до різних систем органів, включаючи нирки, печінку, мозок та легені.

Очевидна здатність гінкго збільшувати приплив крові до різних частин тіла може бути джерелом багатьох з його передбачуваних переваг.

Одне дослідження на людях з серцевими захворюваннями, які використовували гінкго, показало негайне збільшення припливу крові до декількох частин тіла. Це було пов'язано зі збільшенням на 12% рівнів циркулюючого оксиду азоту — з'єднання, відповідального за розширення кровоносних судин.

Точно так інше дослідження показало такий же ефект у людей похилого віку, яких лікували екстрактом гінкго.

Додаткові дослідження також вказують на захисну дію гінкго на здоров'я серця, мозку і профілактику інсульту. Цьому є безліч можливих пояснень, одним з яких можуть бути протизапальні сполуки, присутні в рослині.

Отже, гінкго може збільшити кровотік, сприяючи розширенню кровоносних судин. Це може мати застосування для лікування захворювань, пов'язаних з поганим кровообігом.

Гінкго білоба як ноотроп: вплив на мозок

Гінкго — одна з популярних харчових добавок, які люди використовують для запобігання або лікування порушень пам'яті. В першу чергу це стосується людей похилого віку і уповільнення прогресування хвороби Альцгеймера. Однак значні дослідження поставили під сумнів його ефективність для деяких подібних застосувань.

Огляд понад 30 клінічних випробувань виявив «суперечливі та непереконливі» повідомлення про те, що гінкго справді корисний людям з деменцією або когнітивними порушеннями.

Серед понад 3000 осіб 75-ти років і старше, гінкго не чинив ніякого впливу на профілактику недоумства або хвороби Альцгеймера. На жаль, але подальший аналіз цього ж результату знову показав, що гінкго все-таки не зміг поліпшити пам'ять і запобігти зниженню когнітивних функцій.

Точно так наукові 5-річні результати з Франції, в яких брало участь 2854 людини у віці від 70 років і старше, виявили, що такий екстракт не знижує ризик прогресування деменції типу Альцгеймера в порівнянні з плацебо.

Тобто, гінкго демонструє повну відсутність значної користі щодо роботи мозку.

А ось те, що він може зменшити симптоми запаморочення — правда, однак не у всіх випадках. Було показано, що доза 80 мг гінкго білоба два рази на день знижує ті запаморочення, причиною яких є вестибулярні розлади.

Однак він не справляється з шумом у вухах (дзенькотом) і запобіганням висотної хвороби.

Занепокоєння і тривожні стани

Гінкго може допомогти полегшити симптоми неспокою.

Люди з генералізований тривожним розладом, які приймали гінкго для експерименту, починали відчувати себе краще, ніж ті, хто приймав плацебо.

Здоров'я очей

В одному невеликому дослідженні спостерігалося поліпшення зору у людей з глаукомою, які приймали 120 міліграмів гінкго в день протягом 8 тижнів. Деякі дослідження також показали, що гінкго може допомогти людям з дегенерацією жовтої плями, таким чином довше зберігаючи зір.

Передменструальний синдром у жінок

Хворобливі відчуття в грудях, здуття живота, судоми, перепади настрою і головні болі — те, що багато жінок і дівчат відчувають за кілька днів до початку менструації. Приймання екстракту листя гінкго всередину, мабуть, полегшує хворобливість грудей і інші симптоми, пов'язані з ПМС. Для цього його починають пити протягом 16-го дня менструального циклу і продовжують до 5-го дня наступного циклу.

Гінкго білоба для дітей

В цілому, екстракт для дітей безпечний, а протипоказаннями будуть ті ж пункти, що і для дорослої людини. Та ж епілепсія або порушення згортання крові: гінкго буде посилювати ці проблеми.

Але ось, наприклад, спеціальна комбінація екстракту листя гінкго та американського женьшеню може бути безпечною для дітей при короткостроковому застосуванні.

Але ні в якому разі не дозволяйте дітям їсти насіння гінкго! Свіжі насіння викликають судоми й ті стани, які призводять до летального результату.

Гінкго білоба: протипоказання і побічні ефекти

Гінкго вважається безпечним при прийманні в помірних дозах. Побічні ефекти можуть включати:

  • алергічні шкірні реакції;
  • закреп;
  • запаморочення;
  • головний біль;
  • пришвидшення серцебиття;
  • розлад шлунку.

З обережністю до приймання гінкго необхідно поставитися у таких випадках:

  • ви у віці;
  • є які-небудь захворювання, що викликає кровотечі, добавка сама по собі збільшує такий ризик. Наприклад, якщо ви плануєте операцію, припиніть приймання гінкго за два тижні до цього;
  • якщо ви приймаєте добавки, що впливають на згортання крові, такі як варфарин, аспірин, часник, вітамін Е і нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП);
  • є схильність до судом або епілепсія;
  • вагітність на будь-яких термінах;
  • діабет.

Перед прийманням трав'яних добавок обов'язково запитайте поради у лікаря, особливо якщо є захворювання в анамнезі і / або ви вже приймаєте якийсь препарат.

Взаємодії гінкго білоба з іншими препаратами

Можливі взаємодії включають:

  • Алпразолам (Ксанакс). Приймання гінкго з цими ліками, використовуваними для зняття симптомів занепокоєння, може знизити їх ефективність.
  • Антикоагулянти та антитромбоцитарні препарати, трави й добавки. Ці види ліків, трав і добавок знижують згортання крові. Приймання гінкго з ними може збільшити ризик кровотечі.
  • Протисудомні препарати й ліки, що знижують судомний поріг, трави і харчові добавки. Велика кількість гінкготоксина може викликати судоми. Гінкготоксин міститься в насінні гінкго і, меншою мірою, в його листі. Можливо, в такій комбінації ефективність противосудорожного препарату буде знижена.
  • Антидепресанти. Приймання гінкго з деякими антидепресантами, такими як флуоксетин (Прозак, Сарафія) і іміпрамін (Тофраніл), може знизити їх ефективність.
  • Деякі статини. Приймання гінкго з симвастатином (Зокор) може зменшити дію препарату. Гінкго також знижує дію аторвастатину (Ліпітор).
  • Ліки проти діабету. Гінкго може змінити вашу реакцію на ці препарати.
  • Ібупрофен. Є велика ймовірність, поєднання гінкго з ібупрофеном збільшує ризик кровотечі.

Якісні добавки гінкго білоба: які краще?

Попри те, що у такого екстракту вельми неоднозначні результати, добавки з ним все одно необхідно вибирати тільки високоякісні.

Кращі препарати гінкго білоба:

Як і у випадку з будь-якою іншою трав'яною добавкою, тут є ризики. Гінкго може викликати легкі побічні ефекти, наприклад:

  • нервозність;
  • головний біль та біль у животі;
  • є ризики виникнення судом для людей з епілепсією;
  • контактний дерматит або «фіксований лікарський висип»;
  • втома, сплутаність свідомості.

Людям, які приймають ліки проти діабету, антикоагулянти або мають порушення згортання крові, а також тим жінкам, які хочуть завагітніти, добавки з гінкго пити категорично не можна!

Також не можна приймати його перед запланованою операцією, через ризики посиленої кровотечі до і після неї.

У будь-якому випадку, якщо ви думаєте про те, щоб включити гінкго у свій режим, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

Під час епідемії всі хочуть знати як зміцнити імунітет і як дезінфікувати середу, в якій найчастіше доводиться перебувати. Так, деякі кімнатні квіти для будинку або квартири мають очисні властивості! Дізнайтеся, які рослини можуть продезінфікувати ваш будинок.

Максимально включитися в роботу допомагають не тільки кава та енергетики, а й дієві адаптогени. Одним з яких є женьшень — корінь, який показав багатонадійні результати в поліпшенні розумової активності і не тільки. Читайте ще: 5 підкріплених фактів про женьшень і як він впливає на здоров'я людини.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність неврологом Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +»  — Газнюк Марією Анатоліївною.

 

Джерела

Ginkgo / NIH

Breastfeeding--evidence based guidelines for the use of medicines / PubMed

Ginkgo biloba for Prevention of Dementia / JAMA

Ginkgo biloba for Preventing Cognitive Decline in Older Adults / JAMA

Ginkgo biloba for cognitive impairment and dementia / PubMed

Long-term use of standardised ginkgo biloba extract for the prevention of Alzheimer's disease (GuidAge): a randomised placebo-controlled trial / The Lancet

Ginkgo biloba (EGb 761) in the treatment of equilibrium disorders / PubMed

Ginkgo biloba extract improves coronary blood flow in healthy elderly adults: role of endothelium-dependent vasodilation / PubMed

Systematic Investigation of Ginkgo Biloba Leaves for Treating Cardio-cerebrovascular Diseases in an Animal Model / PubMed

Neuroprotective Effects of Ginkgolide B Against Ischemic Stroke: A Review of Current Literature / PubMed

Current Perspectives on the Beneficial Role of Ginkgo biloba in Neurological and Cerebrovascular Disorders / NCBI

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.