0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Парацетамол для дітей: з якого віку та в яких випадках можна приймати дане жарознижувальне

Парацетамол для дітей є препаратом вибору номер один від температури та болю. Даний жарознижувальний засіб вважається найбільш безпечним. Але є випадки, коли ліки можуть нести загрозу життю дитини. Які у парацетамолу протипоказання та побічні ефекти?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Парацетамол для дітей: з якого віку та в яких випадках можна приймати дане жарознижувальне

Перелік лікарських засобів, які можна давати дитині, обмежений. Тому перед купівлею будь-яких препаратів потрібно проконсультуватися з лікарем. Але чи можна давати парацетамол дітям і наскільки він безпечний?

Парацетамол — безпечне жарознижувальне для дітей

Парацетамол — це найбільш відомий жарознижувальний препарат, який можна застосовувати як дітям, так і дорослим. Він належить до групи анальгетиків, тобто здатний знімати біль, а також до групи антипіретиків, що обумовлює властивості медикаменту збивати температуру.

Максимальна концентрація препарату в крові дитини спостерігається вже по закінченню 30 хвилин після прийому. А період його напіввиведення триває від 1-ї до 4-х годин.

Показаннями до застосування парацетамолу дітьми є:

  • головний біль, мігрень;
  • зубний біль і біль в спині;
  • біль при ревматизмі (дане захворювання може провокувати стрептокок і воно виникає після частих ангін, фарингітів, тонзилітів);
  • періодичний біль у дівчаток-підлітків під час менструації;
  • біль при різних видах артриту (за статистикою це відхилення у здоров'ї виникає в 1-ї дитини з 1000)
  • лихоманка (підвищена температура тіла вище 38 градусів);
  • біль і гіпертермія, спровоковані застудою, грипом або іншими дитячими інфекційними хворобами.

Лікарі, фармацевти та інші медичні експерти називають парацетамол найбезпечнішим жарознижувальним для дітей, оскільки ймовірність виникнення побічних ефектів після його прийому мінімальна й він менш шкідливий, ніж всі інші медикаменти як з групи анальгетиків, так і з групи антипіретиків.

Парацетамол для дітей випускається в наступних формах:

  • сиропи;
  • супозиторії;
  • свічки;
  • таблетки.

Призначати медикамент дитині може тільки профільний спеціаліст, а саме сімейний лікар або педіатр. Самостійно купувати та давати малюкові даний лікарський засіб не рекомендовано. Пам'ятайте, що самолікування може призвести до непоправних наслідків.

Але зі скількох років дітям можна давати парацетамол? Усе залежить від форми його випуску. Маленьким дітям досить важко ковтати й тому їм виписують даний препарат у рідкій формі або у формі супозиторія, таблетки ж дозволено приймати тільки з 6-річного віку.

Як приймати парацетамол дітям

Розглянемо правила прийому трьох основних форм медикаменту для дітей різного віку.

Таблетки парацетамол

Лікарський засіб у таблетованій формі дитині можна давати тільки з 6 років. Це обумовлено тим, що до настання даного віку малюкові важко ковтати тверду форму ліків.

Між першим і наступним прийомом має пройти від 4 до 6 годин. За цей час діюча речовина наполовину виведеться з організму й не виникне її передозування, що зменшить ризик побічних ефектів.

У парацетамолу дозування для дітей в таблетованій формі наступне:

  1. 6-11 років. Одноразова доза становить 0,5-1 таблетка (250-500 мг), вона розраховується в залежності від ваги дитини, а саме 10-15 мг речовини на 1 кг ваги. Максимально за добу можна прийняти 3-4 таблетки (1500-2000 мг) — ця доза також рахується в залежності від ваги дитини, 60 мг на 1 кг маси тіла;
  2. 12 років і старше. З цього віку можна застосовувати по 1-2 таблетки (500 мг - 1000 мг) парацетамолу до 4 разів на добу. Максимально протягом 24 годин дитині дозволено давати не більше 8 таблеток (4000 мг).

Пити даний медикамент дітям можна не довше 3 днів без консультації лікаря, але краще за все порадитися з сімейним лікарем або педіатром.

Парацетамол у формі сиропу

Його дозволено приймати перорально вже з 3-х місяців і аж до 12 років.

Дозування парацетамолу для дітей залежить від маси тіла дитини. У віці від 3-х місяців до 12 років слід приймати 10-15 мг / кг маси тіла дитини за один раз. А максимальна добова доза для дітей дорівнює 60 мг / кг маси тіла.

Для вимірювання точної дози разом з сиропом кладуть мірну ложку. У більшості випадків вона має ділення 2,5 і 5 мл.

У добу можна пити не більше 4-х доз, а між прийомами ліків має проходити мінімум 4 години.

Парацетамол супозиторії ректальні

Один супозиторій може мати різні дозування, наприклад, 80 мг, 170 мг або 330 мг.

Супозиторії ректальні по 80 мг дають дітям 3-4 місяців, коли вага дитини становить 4-6 кг. Періодичність введення повинна становити 6 годин.

Супозиторії ректальні по 170 мг призначають дітям 0,5-2 років, коли вага дитини варіюється від 8 до 12 кг. Інтервал введення препарату також складає 6 годин.

Супозиторії ректальні по 330 мг дають дітям від 4 до 9 років з масою тіла 15-24 кг. Між першим і наступним введенням повинно пройти не менше 6 годин.

У добу можна приймати не більше 4 доз парацетамолу в супозиторіях. Одноразова доза розраховується за допомогою множення ваги дитини на 15 мг лікарського засобу.

Якщо, наприклад, чадо важить 10 кг, то за один раз йому можна дати не більше 10 * 15 = 150 мг. А максимальну добову дозу можна порахувати помноживши 60 мг на вагу дитини. У даному випадку, 10 * 60 = 600 мг.

У добу його можна вводити не більше 4 разів. Перед покупкою препарату потрібно обов'язково проконсультуватися з педіатром або сімейним лікарем.

Також слід звернути увагу, що парацетамол може входити до складу інших лікарських засобів для лікування кашлю, застуди або головного болю. Комбінувати ліки можна тільки з дозволу сімейного лікаря, щоб не виникло передозування даною речовиною.

Про безпеку препарату кажуть лікарі, фармацевти та інші медичні експерти, але чи може він викликати побічні дії в дітей та в яких випадках це відбувається?

Парацетамол: побічні ефекти в дітей

У більшості випадків негативні наслідки після прийому даного медикаменту виникають через передозування препаратом і через не дотримання рекомендацій по його застосуванню. Однак у дитини також може бути індивідуальна непереносимість або підвищена чутливість (сенсибілізація) як до основної діючої речовини, так і до допоміжних компонентів.

У парацетамолу побічні дії для дітей можуть бути наступними:

  • нудота, біль у животі;
  • порушення функцій печінки та жовчовивідних шляхів;
  • бронхоспазм;
  • гіпоглікемія (зниження концентрації глюкози в плазмі крові);
  • алергічні реакції.

Даний перелік не є повним, про всі можливі негативні наслідки неправильного прийому парацетамолу ви можете дізнатися у свого лікаря.

Якщо ваша дитина погано себе почуває, негайно звертайтеся за профільною медичною допомогою і не займайтеся самолікуванням, оскільки це може призвести до негативних наслідків для здоров'я вашого малюка.

Багато батьків досі не знають чи можна дітям давати ацетилсаліцилову кислоту. Дізнайтеся, чи безпечний аспірин для дітей, з нашої статті.

Для чого лікарі прописують гліцин вашому малюкові? Дізнайтеся з нового матеріалу з якого віку дітям дозволено давати амінооцтову кислоту та в чому її користь.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену лікарем-педіатром медичного центру Medical PlazaБондаренко Сергієм Анатолійовичем.

 

Джерела

Paracetamol / Drugs.com

How safe is paracetamol? / NCBI

Paracetamol: a probably still safe drug / BMJ

Safe and appropriate use of paracetamol: closing the consumer knowledge gap / NPS

Paracetamol for children / NHS

Paracetamol for children / HealthNavigator

Safe Use Of Paracetamol In Children / KidsHealth

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.