0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Омфаліт у дітей та дорослих: чому запалився пупок і як вирішити цю проблему?

Як правило, омфаліт у дорослих зустрічається набагато рідше ніж у новонароджених дітей. Це захворювання має масу неприємних симптомів. А ще після омфалита можуть бути ускладнення у вигляді сепсису або гангрени кишечника. Як цього уникнути? Читайте нашу статтю, де найбільш детально розібрані питання, пов'язані з омфалітом.

Оновлено
Омфаліт у дітей та дорослих: чому запалився пупок і як вирішити цю проблему?

Омфаліт — це захворювання, яке найчастіше зустрічається в новонароджених, проте часом хвороба буває й в дорослих. Якщо вчасно почати лікування, то можна швидко й легко уникнути ускладнень.

Омфаліт — що це значить?

Це запалення пупка, коли тканини, шкіра, а часом і підшкірна тканина запалюються. Починається запалення через потрапляння бактерій в ранку в тому місці, де відпала пуповина, при цьому болить пупок.

Найчастіше до цього захворювання схильні новонароджені. Після того, як відбудеться відпадання пуповини, залишається пупкова ранка. При недостатньому догляді й гігієні в незагоєну рамку проникають хвороботворні бактерії. Вони викликають запалення, яке без лікування може стати гнійним або навіть некротичним.

Омфаліт у дітей зустрічається досить часто, так як запалення розвивається після того, як відпаде пуповина. Починається все з того, що в дитини болить живіт в області пупка й розвивається запалення. Лікування цього стану потрібно починати негайно.

Чому виникає омфаліт у дорослих?

Омфаліт у дорослих — це рідкісне явище. Зазвичай захворювання виникає тоді, коли відбувається поранення в області пупка, подряпини, проколи, і обов'язково присутня недостатня гігієна. Бактерії проникають через пошкоджену шкіру, що й запускає патологічний запальний процес.

Запалення пупка в дорослих найчастіше виникає тоді, коли людина робить пірсинг, але майстер, який виконує прокол, недостатньо дотримується правил гігієни та дезінфекції, не знезаражує руки та інструменти антисептиками, і таким чином заносить інфекцію в тканини.

Види омфаліту

Розрізняють три види омфаліту: катаральний (простий), гнійний та некротичний.

Катаральний

Це найлегша, початкова й не запущена форма захворювання. Бактерії проникають у ранку, пупок і шкіра навколо нього запалюється, червоніє, трохи набрякає. Пупкова ранка на дні стає червоною, трохи мокне.

Для лікування використовується місцева дезінфекція. Ускладнень зазвичай не виникає, якщо ви почнете вчасно діяти.

Гнійний

Також називається флегмонозним. Це наступна стадія розвитку хвороби, яка супроводжується виділенням гною. Виникають болі в області пупка, сильне почервоніння, запалення, набряк навколишніх тканин, виділяється гній, температура тіла підвищується. У даному випадку потрібне вже комплексне лікування, найчастіше стаціонарне.

Некротичний

Його ще називають гангренозний. Якщо не проводити лікування гнійної форми захворювання, то відбувається необоротна зміна пошкоджених клітин, що призводить до їх відмирання. Область навколо пупка темніє, стає синьою, ніби синяк.

У даному випадку лікування тільки стаціонарне, хірургічне, коли видаляються пошкоджені тканини, також призначається антибіотикотерапія.

Гнійний та некротичний омфаліт можуть призвести до таких ускладнень як пупковий сепсис, абсцес печінки, перитоніт.

Ускладнення омфаліту

Раннє розпізнавання й лікування омфаліту необхідні для запобігання серйозних ускладнень цього захворювання. Якщо вчасно не поліпшити гігієну пупкової зони та не вдатися до медикаментозної допомоги, то можуть виникнути нижчеперелічені патології.

Сепсис або зараження крові — найбільш часте ускладнення, яке може прогресувати до септичного шоку. Спочатку в рану потрапляють шкідливі бактерії, грибки або віруси, а потім дані патогени проникають у кров. Вони починають розмножуватися й токсично впливати на організм людини, тобто, отруювати його.

Перитоніт (запалення очеревини). Причина виникнення даного захворювання — це бактеріальні інфекції різного характеру. Як він може з'явитися на тлі омфаліту? Наприклад, в уражене місце може потрапити стафілокок, кишкова паличка, пневмокок, синьогнійна паличка, які й провокують дане запалення.

Гангрена кишечнику. Вона може виникнути, якщо не лікувати некротичну стадію омфаліту. Для цієї патології характерно відмирання клітин і тканин через наявність серйозної бактеріальної інфекції та відсутність нормального кровотоку.

Ще одним ускладненням омфаліту може стати абсцес печінки, який відбувається внаслідок внутрішньочеревної інфекції, що поширюється з портального кровотоку. Тобто, патогени потрапляють у пупкову рану, після чого починають далі пересуватися в організмі по кровоносній системі й в кінці досягають печінки.

При підозрі омфаліту в запущеній формі необхідна термінова хірургічна консультація для санації пупкових структур і ураженої черевної стінки. Зверніть увагу, що тільки профільний лікар може призначити дієве лікування й провести такого роду консультацію.

Симптоми омфаліту

Симптоми омфаліту на самому початку захворювання:

  • почервоніння в зоні пупка;
  • запалення пупкової ранки й шкіри навколо неї;
  • набряклість;
  • біль навколо пупка;
  • дно пупкової ранки мокне, виділяється серозна рідина;
  • утворюються корки на пупковій ранці, але вони швидко відпадають, а ранка знову відкривається.

Діти в такому стані стають неспокійними, погано сплять, відмовляються від їжі, багато плачуть.

Якщо розвивається гнійна форма, то почервоніння й набряклість шкіри поширюються, зона запалення збільшується, навколо пупка проступає венозна сітка. Якщо подавити трохи на ділянку запалення, то з ранки виділяється гній. З'являється неприємний гнійний запах. Підвищується температура.

При некротичній формі область навколо пупка синіє та відмирає, виникає гнильний запах, температура тіла піднімається до дуже високих значень.

Як лікувати омфаліт?

Лікування омфаліту залежить від стадії, на якій знаходиться захворювання. При простій формі і у дорослих, і у дітей лікування проходить вдома. Воно полягає в ретельній гігієні пупка й у його обробці антисептиками 3-4 рази на добу.

Для дезінфекції пупкової ранки можна використовувати:

Не затягуйте з лікуванням омфаліту, так як розвиток хвороби й перехід у гнійну форму потребує лікування в стаціонарі. Тут лікар призначить антибіотики, препарати для дезінтоксикації та загоювальні пов'язки на рану (наприклад, з маззю Левомеколь).

Некротична форма лікується хірургічно й складається з висічення відмерлих тканин навколо пупка.

Профілактика омфаліту

Уникнути запалення пупка дуже просто. Відразу після виписки з пологового будинку починайте ретельно обробляти пуповину дитини антисептичними засобами й стежте за чистотою пупкової ранки. Після того, як пуповина відпаде, догляд за пупком повинен стати ще більш ретельним. Найчастіше ранку прийнято обробляти діамантовим зеленим. Якщо до 15-го дня після народження пупкова ранка малюка не затягнулася, звертайтеся до лікаря за консультацією.

Дорослим для профілактики омфаліту потрібно стежити за чистотою свого пупка. Якщо він у вас глибокий, то добре мийте його під час проведення щоденних гігієнічних процедур.

Якщо ви зробили пірсинг, а пупок запалився й сильно болить, обробляйте уражену ділянку так само, як це роблять новонародженим. Якщо запалення не проходить, а продовжує розвиватися, це означає, що сережку в пупку вам не носити. Не робіть повторний пірсинг, так як патологічний процес у цій зоні може стати для вас постійним.

Також дізнайтеся про те, що потрібно робити при перших симптомах коронавірусу — знання найперших симптомів і перших дій під час них допоможе зорієнтуватися та вчинити правильно, зберігши здоров'я.

А ще ми, команда apteka24.ua, провели власне дослідження й дізналися, як лікують коронавірус в Україні та в країнах світу. Тепер ви теж можете дізнатися не тільки всі відомі вченим і дослідникам подробиці про COVID-19, але й чим наше лікування відрізняється від закордонного.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену педіатром медичного центру Medical Plaza — Бондаренко Сергієм Анатолійовичем.

 

Джерела

Уніфікований клінічний протокол первинної медичної допомоги / МОЗ

Профилактика, диагностика и лечение омфалита у новорожденных / Акушерство и гинекология 

Заболевания кожи и подкожной клетчатки в период новорожденности / БГМУ

Omphalitis / NCBI

Umbilical Stump Infection / Children Dayton 

A to Z: Omphalitis / Kidshealth

Omphalitis / PEDS

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.