0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чи можна поєднувати Біфрен і алкоголь: чим небезпечний фенібут для організму

А ви знали, що таблетки типу Біфрена заборонені у США та Європі? Вважається, що таблетки з фенібутом сприятливо впливають на організм при різних станах. Але чому вони тоді заборонені в інших країнах? Чим небезпечні пігулки Біфрен? Як і коли їх приймати? Усі подробиці читайте у нашій статті.

Оновлено
Чи можна поєднувати Біфрен і алкоголь: чим небезпечний фенібут для організму

Що таке Біфрен і для чого він потрібен?

Часом лікарі призначають або рекомендують певні препарати, не пояснюючи пацієнтам принцип дії ліків, специфіку їх впливу на організм. І, незважаючи на те, що практично вся потрібна інформація є в інструкціях, багато людей не можуть правильно зрозуміти сенс медичних термінів, часто плутають їх або трактують на свій лад. Біфрен тут не став винятком. Навколо цього популярного препарату не перший рік ведеться дискусія навіть в професійних колах. Отже, що таке Біфрен і для чого він потрібен? Давайте розбиратися.

Біфрен — це спеціальний синтетичний препарат, який впливає на центральну нервову систему й швидкість реакції людини, а також бере активну участь в метаболічних процесах мозку. Саме тому його як допоміжний засіб, часто використовують при:

  • порушенні концентрації уваги та проблемах з пам'яттю;
  • тривожності, стресі й нав'язливих станах;
  • безсонні, запамороченні та заколисуванні;
  • заїкання, енурезі й нервовому тику;
  • при абстинентному синдромі пов'язаного з алкогольною залежністю.

Біфрену приписують безліч властивостей, завдяки чому він має широку популярність серед пацієнтів в країнах СНД. Зокрема, даний препарат за деякими окремими спостереженнями надає наступні ефекти:

  • знімає відчуття тяжкості в голові й зменшує головний біль;
  • покращує швидкість і точність реакцій;
  • гармонійно впливає на психоемоційний стан;
  • має протисудомну дію.

Що таке Біфрен найкраще розповідає його склад. Тверді желатинові капсули цих ліків містять кілька допоміжних елементів, таких як стеарат магнію, кремнію діоксид та тальк. Однак головна діюча речовина цього препарату називається фенібут.

Що таке фенібут і чому він заборонений в США та країнах Європи?

Фенібут — це похідна частина гамма-аміномасляної кислоти (скорочено ГАМК або GABA) — спеціального «гальмівного» нейромедіатора. Що таке фенібут людською мовою? Якщо коротко і простими словами, то це хімічна сполука, яка впливає на молекули, що передають сигнали в нейронах головного мозку.

Цікавий факт:

Фенібут був штучно синтезований в СРСР і широко використовувався в 60-х роках минулого століття як заспокійливий засіб. Він був рекомендований до застосування космонавтам для того, щоб вони могли впоратися з почуттям тривоги під час польотів, але при цьому не втрачали концентрацію уваги. Адже сонливість, властива, наприклад, при вживанні седативних препаратів природного походження могла поставити під загрозу  місію польоту  й життя самих членів екіпажу.

Фенібут в Україні та інших пострадянських країнах продається під різними назвами й позиціонується як ноотропний засіб, тобто, як препарат, який стимулює розумову діяльність, покращує когнітивні функції, допомагає впоратися пацієнтам з посттравматичним стресом і депресією. Тому, що таке фенібут, знають далеко не всі. У нашій країні, припустимо, його можна ідентифікувати на полицях аптек як препарат Біфрен.

Примітно, що офіційно лікарським засобом фенібут (він же Біфрен) є тільки на території Росії. В Україні його відпускають в аптеках без рецепта лікаря. Але ось в США, Австралії та країнах Євросоюзу вільно придбати даний препарат в аптеці неможливо, так як на це діє заборона.

Що таке фенібут і чому він заборонений в США та країнах Європи?

В основному, фенібут продається там як харчова добавка (в малих дозах), виключно в складі БАДів та інших комплексів, спрямованих на нормалізацію роботи центральної нервової системи організму людини. При цьому Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США вважає, що фенібут все-таки не відповідає потрібним критеріям БАДів. А департамент охорони здоров'я Австралії взагалі стверджує, що ця речовина відноситься до наркотичних, так як після припинення його прийому у людей спостерігається гострий абстинентний синдром (ломка), а в разі передозування виникають серйозні порушення в роботі організму.

Уважність до поширення даної речовини з боку спеціальних медичних служб і організацій виправдана. У розвинених країнах діють суворі закони, які спрямовані на захист споживачів. Крім цього, в Америці та Європі врахували той факт, що люди, які страждають на наркотичну залежність або ті, хто перебуває в шоковому або стресовому стані, можуть завдати шкоди своєму життю та здоров'ю, вживаючи великі дози фенібуту.

Проте, при надзвичайно суворому й уважному ставленні іноземних фахівців до цих питань, багато терапевтів стверджують, що фенібут, як ноотропний засіб, при правильному застосуванні має безліч позитивних якостей.

Ноотропна речовина — це фактично нейростимулятор, який впливає на обмін речовин в нервових тканинах, покращує стан нейронів, прискорює процеси передачі сигналів в мозок і бере участь в утилізації глюкози.

Його допомога є неоціненною у комплексній терапії психоемоційних розладів у пацієнтів різних вікових категорій. І якщо використовувати Біфрен у розумних дозах за призначенням, то загальний стан здоров'я людини помітно покращиться.

Як приймати Біфрен правильно?

Як приймати Біфрен так, щоб нормалізувати свій стан, але не викликати звикання з боку організму? В першу чергу, слід суворо дотримуватися рекомендацій лікаря й тих даних, які вказані в інструкції до препарату.

Капсули Біфрену потрібно використовувати в суворо регламентованих дозах, обов'язково перед вживанням їжі. При цьому їх слід запивати достатньою кількістю води. Діюча речовина може дати ефект з деяким запізненням. Обов'язково це враховуйте й ні в якому разі не приймайте повторну дозу препарату, якщо ви не відчули поліпшення відразу.

Біфрен при неврозі

Біфрен при неврозі приймають в основному по 500 мг три рази на добу протягом 2 тижнів. Дітям з 11 до 14 років, як правило, призначають по 250 мг три рази на добу. Зловживати цим препаратом не можна, тому намагайтеся дотримуватися цих норм. І навіть якщо ви випадково пропустили прийом Біфрену, не потрібно заповнювати пропущену дозу  при наступному добовому вживанні.

Біфрен при безсонні

Для того, щоб прийти в спокійний психоемоційний стан і підготуватися до сну, досить одноразового застосування цього препарату в дозуванні 250 мг приблизно за годину до того часу, коли ви плануєте лягти в ліжко.

Біфрен при безсонні в дозі 500 мг одноразово може бути використаний дорослими великої статури.

Такі ж дозування цього препарату використовують і при профілактиці заколисування.

Як приймати Біфрен правильно?

Біфрен при гіпертонії

Деякі пацієнти з артеріальною гіпертензією на свій страх і ризик використовують цей препарат для того, щоб знизити тиск. Таке самолікування може бути надзвичайно небезпечним для здоров'я. Потрібно розуміти, що Біфрен при гіпертонії, тобто, конкретно для її лікування, не використовується.

Даний засіб здатний нормалізувати емоційне сприйняття певних ситуацій, тобто, пом'якшити ваше уявлення про ту чи іншу проблему. І лише завдяки спокійному усвідомленню подій може вирівнятися дихання, серцевий ритм. Якщо у вас спостерігаються скачки артеріального тиску, не приймайте Біфрен без попередньої консультації у свого лікаря.

Скільки можна приймати Біфрен?

Максимальний курс лікування, по 500 мг 3 рази на добу терміном 6 тижнів, призначає тільки лікар і тільки при важких тривожно-невротичних станах пацієнта.

Скільки можна приймати Біфрен і в якій саме кількості конкретно вам? Обов'язково уточніть цю інформацію у свого лікаря.

Не слід використовувати препарат бездумно, так як регулярний та безконтрольний прийом фенібуту може негативно впливати на шлунково-кишковий тракт, нирки й на психоемоційний стан в цілому.

Скільки діє Біфрен?

Біфрен проявляє свій фармакологічний ефект вже через 1-2 години після застосування. Тривалість його дії становить 6-8 годин.

Біфрен: побічні дії

Біфрен — це малотоксичне з'єднання, яке при адекватному застосуванні надає виключно благотворний вплив. Однак при добовому споживанні 7 г і більше, а також при тривалому його використанні, можливе виникнення проблем з нирками. Біфрен має неприємні побічні дії. При вживанні великих доз пацієнти можуть відчути нудоту та артеріальну гіпотензію (знижений тиск).

Побічні дії Біфрену при передозуванні:

  • сонливість, запаморочення, головний біль;
  • блювота, діарея, біль у верхній частині живота;
  • структурно-функціональні порушення печінки;
  • алергічні реакції, почервоніння шкіри, свербіж;
  • порушення сну, перепади настрою;
  • зниження рівня свідомості;
  • пригнічене дихання.

Зверніть увагу! Біфрен протипоказаний до застосування вагітним, годуючим і дітям молодше 11 років.

Чи можна поєднувати Біфрен і алкоголь?

При використанні ноотропних препаратів будь-якого типу (фенібуту в тому числі), вживати спиртовмісні напої не рекомендовано. Запитуючи про те, чи можна поєднувати Біфрен і алкоголь, необхідно чітко розуміти, як обидві ці речовини впливають на організм і психоемоційний стан людини.

Фенібут і алкоголь

Фенібут і алкоголь не можна вживати разом, так як це може бути небезпечним для життя і загрожує серйозними наслідками для організму. У США навіть були зафіксовані випадки летального результату у пацієнтів, які самовільно змішували фенібут і алкоголь у великих дозах. До речі, саме це й призвело до того, що уряди розвинених країн вивели препарат з продажу без рецепту.

Фенібут використовують для купірування алкогольного абстинентного синдрому, тобто, для лікування людей, які відчувають труднощі після тривалого вживання міцних напоїв. Фактично даний препарат допомагає плавно вийти з неприємного стану, що виникає у пацієнтів при відмові від міцних напоїв на першій і другій стадії алкоголізму.

Для цього, як правило, призначають по 250 мг препарату Біфрен 3 рази в день і 750 мг додатково перед сном. Потім добову дозу поступово знижують.

Нейропротекторні властивості фенібуту при алкогольному ушкодженні мозку вже давно вивчені і доведені. Його активно використовують в комплексній терапії алкоголізму як допоміжний засіб, що поліпшує емоційний стан і розумову діяльність.

Не секрет, що хронічне вживання спиртних напоїв призводить до ослаблення швидкості передачі сигналів у нервовій системі, гальмування сприйняття реальності, безповоротного трансформування рецепторів в клітинах кори головного мозку. Фенібут допомагає нормалізувати стан нейронів, стабілізувати процеси метаболізму в клітинах і циркуляції крові на мікроскопічному рівні.

Чи можна поєднувати Біфрен і алкоголь?

Сумісність Біфрену з алкоголем

Так як фенібут є головною діючою речовиною препарату Біфрен, слід розуміти, що вживання алкоголю під час терапії також є небезпечним. Сумісність Біфрену з алкоголем турбує в основному тих, хто лікується від залежності або, у всякому разі, намагається вилікуватися, підбираючи відповідні препарати.

Спирт впливає на кровообіг, але загальмовує роботу мозку. Через алкогольні інтоксикації з'являється дезорієнтація, запаморочення, відчуття сонливості. Біфрен, згідно з інструкцією, усуває ці симптоми, але дуже важливо усвідомити, що він не виводить алкоголь з організму.

Коли ви одночасно гальмуєте нейрони спиртом і, навпаки, стимулюєте їх активність фенібутом, виникає дисонанс в нервовій системі. Наслідки при цьому передбачити складно, тому сумісність Біфрену з алкоголем краще не випробовувати на собі. При такому поєднанні речовин людина може марити, втратити свідомість і навіть впасти в кому.

Крім цього, також був зареєстрований випадок про те, коли 23-річний молодий чоловік з важким вживанням фенібуту і алкоголю в анамнезі звернувся у відділення невідкладної допомоги з суїцидальними думками, соматичними скаргами та обігом за допомогою в детоксикації (виведення токсинів з організму). Його анамнез і фізичний стан виявили симптоми, які вказують на абстинентний синдром, але тривалий період його симптомів припускав додатковий ефект від вживання фенібуту. Цей унікальний звіт показує, як одночасне і інтенсивне вживання фенібуту з алкоголем може призводити до загострення синдрому відміни (різке припинення застосування препарату з подальшими негативними наслідками для організму).

Так чи можна пити Біфрен після алкоголю?

Біфрен після алкоголю благотворно впливає на організм, але важливо відзначити, що відбувається це саме тоді, коли дія алкоголю повністю закінчена, і людина перебуває в абсолютно тверезому стані. Зверніть увагу на те, що цей препарат не є засобом для боротьби з похміллям і його симптомами!

Фахівці рекомендують використовувати Біфрен після алкоголю тільки тоді, коли організм пацієнта повністю звільнився від останнього, тобто, не раніше, ніж через два дні після безпосереднього вживання спиртовмісних напоїв.

Якщо ви хочете відновити своє здоров'я після тривалого вживання алкоголю, будь ласка, зверніться за консультацією до професійного лікаря й не займайтеся самолікуванням.

У цьому блозі ви також можете дізнатися про те, як вибрати таблетки від мігрені й в чому її відмінність від звичайного головного болю. І чому таблетки для сну викликають підступне звикання.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем медичного центру Medical Plaza — Першим Віктором Станіславовичем.

 

Джерела

What Are Nootropics? / WebMD (англ.)

This unregulated Russian drug is harming Americans / MDLinx (англ.)

Phenibut Addiction in a Patient with Substance Use Disorder / NCBI (англ.)

Phenibut (4-amino-3-phenyl-butyric acid): Availability, prevalence of use, desired effects and acute toxicity / PubMed (англ.)

Phenibut (beta-phenyl-GABA): a tranquilizer and nootropic drug / PubMed (англ.)

Phenibut, the Appearance of Another Potentially Dangerous Product in the United States / AMJmed (англ.)

Phenibut Interactions With Alcohol, Weed, And Other Drugs / Addiction Resource (англ.)

The Dangers of Using Phenibut / Clean Recovery Centers (англ.)

ГАМК-ергічна корекція у психоневрології: ретроспектива та сучасність / Український неврологічний журнал

СОВРЕМЕННЫЕ НООТРОПНЫЕ ПРЕПАРАТЫ: КЛАССИФИКАЦИЯ, МЕХАНИЗМ ДЕЙСТВИЯ, ПЕРСПЕКТИВЫ ПРИМЕНЕНИЯ / Запорожский медицинский журнал

Нейропротекторные свойства фенибута и его аналогов при алкогольном повреждении мозга / Медицинские Диссертации

Phenibut Addiction in a Patient with Substance Use Disorder / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.