0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чи можна вагітним пити Цитрамон від головного болю?

Цитрамон — відомий анальгетик, але не такий безневинний як прийнято вважати. Результати прийому можуть бути найсерйознішими і непередбачуваними, особливо якщо говорити про такий делікатний стан як вагітність.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Чи можна вагітним пити Цитрамон від головного болю?

Від головного болю не застрахований ніхто, і вагітні не виняток. Можна сказати навіть більше: таке неприємне відчуття виникає у жінки в цей період частіше, ніж у звичайному стані. Це пов'язано з гормональними змінами, а також з підвищеним навантаженням на весь організм. Але як майбутній мамі полегшити свій стан? Якщо в аптечці тільки Цитрамон, чи можна його приймати вагітним?

Вагітність — це завжди особливий період в житті жінки, де кожен крок повинен бути обережним і продуманим. І не тільки тому, що метаболізм майбутньої мами відрізняється через гормональні та фізіологічні зміни, але і тому, що кожен препарат або його метаболіт переходить до дитини й впливає на неї.

Що кажуть лікарі про безпеку застосування Цитрамону під час вагітності?

Деякі терапевти у виняткових випадках, коли користь для матері перевищує ризик для дитини, дозволяють Цитрамон в другому триместрі вагітності. Але серед них є фахівці, які дотримується іншої думки.

На питання, чи можна пити Цитрамон при вагітності, лікарі відповідають, що це категорично протипоказано. Таке обмеження пов'язане з сучасними дослідженнями, але медики старої школи можуть продовжувати його призначати. Тоді з чим пов'язана заборона, якщо препарат раніше вважався нешкідливим?

Склад Цитрамону: основні дійючі речовини

Препарат є комбінованим анальгетиком. Всі його компоненти діють разом, посилюючи один одного.

Цитрамон складається з такої комбінації:

  • парацетамол — надає болезаспокійливий і жарознижувальний ефекти;
  • ацетилсаліцилова кислота або аспірин — та сама тератогенна основа препарату, за рахунок якої теж можна зняти температуру і позбутися від болю, але з ризиком для плода. Тобто, саме аспірин здатний порушувати природні процеси внутрішньоутробного розвитку, наприклад, викликати такі дефекти як «вовча паща» і «заяча губа»;
  • кофеїн — розширює кровоносні судини і покращує кровотік, посилює ефект від парацетамолу і аспірину. Саме в поєднанні з аспірином може привести до ослаблення пологів, посилення кровотечі й передчасного закриття протоки аорти у дитини.

Слід пам'ятати, що перші дванадцять тижнів вагітності — це період, протягом якого закладається «фундамент» здоров'я малюка, тому важливо зберегти всю природність цього процесу.

Чим небезпечний Цитрамон для вагітних?

Примітно, що Цитрамон шкідливий не тільки для плода, але і для матері. Навіть для простої людини передозування або вживання препарату при індивідуальній непереносимості може призвести до порушення функції шлунково-кишкового тракту, зміни складу крові, збою в роботі центральної нервової системи.

Для вагітної Цитрамон небезпечний насамперед тим, що містить аспірин, що розріджує кров — така властивість може призвести до внутрішньої кровотечі. Це відбувається через недостатню еластичність судин і високий тонус матки. В результаті кровотеча позбавляє плід доступу до кисню, а це може підштовхнути до вродженої патології.

Варто відзначити, що вживання Цитрамону при вагітності негативно позначається на ході кровообігу між плацентою і плодом. Так що, є над чим подумати.

Безпечні аналоги Цитрамона для вагітних

Отже, лікарі рекомендують замінити Цитрамон. Виходячи з того, що аспірин, який входить до його складу, володіє тератогенним ефектом, потрібно шукати препарати без даної речовини. Тобто, виключно на основі парацетамолу.

Безпечні таблетки від головного болю при вагітності:

  • парацетамол (оригінальний препарат — Панадол) — препарат вибору номер один при помірному болю різної етіології, рекомендується лікарями і ВООЗ, оскільки він відносно безпечний в мінімальних дозах і в найкоротший проміжок часу;
  • дротаверин (оригінал — Но-шпа) — даний препарат знімає спазми гладкої мускулатури й може бути показаний лікарем при болях в животі та підвищеному тонусі матки.

Приймати ібупрофен за рекомендацією лікаря можна тільки в тих випадках, коли застосування парацетамолу не є ефективним для вагітної.

Замість висновку: що варто знати майбутнім мамам

Що стосується Цитрамона, то від нього краще відмовитися. А також уникати всіх препаратів, що містять аспірин, через його тератогенну дію на плід. Є інші безпечні ліки, які на раз знімуть головний біль.

Загальні рекомендації

Період вагітності — чудовий час для кожної жінки, адже всі проблеми відходять на другий план, а на першому місці тільки вона, майбутній малюк і його здоров'я.

Важливо розуміти, що для процесу розвитку плода в утробі й виношування дитини характерні серйозні гормональні зміни в організмі жінки — функціонування органів і їх систем під час вагітності істотно відрізняється від їх роботи у звичайний час. Відповідно, реакція організму у вигляді головного болю хоч і не зовсім здорова, але цілком нормальна і природна.

У будь-якому випадку здоровий спосіб життя — це ключ до того, щоб підтримувати себе в бадьорому та оптимальному стані навіть під час вагітності. Тому дотримуйтеся загальних рекомендацій щодо здоров'я; повноцінний сон, помірне фізичне навантаження, якісне харчування — ті універсальні поради, що допомагають поліпшити якість життя завжди, особливо в такому делікатному стані.

Мамі потрібно добре харчуватися, достатньо спати й менше турбуватися. І, звичайно ж, обмежити прийом ліків. Навіть якщо препарат ви вживали багато років і він завжди допомагав, без консультації фахівця приймати його не можна. Тільки грамотний лікар зможе визначити безпеку препарату для плода, а також розрахувати оптимальне дозування.

Якщо ви нехтуєте візитами до гінеколога, вам однозначно варто переглянути до цього своє ставлення, адже чим раніше вдасться виявити будь-яку проблему, тим успішніше вийде її усунути. У цій статті ми зібрали 5 поширених запитань до онкогінеколога, відповіді на яких показують всю важливість ранніх профілактичних оглядів.

Чи можуть бути питання про здоров'я «незручними»? На превеликий жаль так, особливо якщо вони вкрай інтимного характеру. Але це не означає, що вони табуйовані для медичних фахівців. Тому ми поговорили з гінекологом і зібрали топ-5 відповідей на самі незручні, але часто задають питання, які хвилюють всіх жінок.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.



Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем акушером-гінекологом медичного центру Medical PlazaМатвієнко Галиною Миколаївною.

 

Джерела

Can I drink Citramon during pregnancy from a headache? / Srimathumitha

Citramon Pregnancy / Generic Drugs

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.